Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Neva napisał(a):
Barbara , czy spotkałaś sie z tym u czi, ze w fazie rozwoju i wymiany zębow u czi z krótkimi pyszczkami, czasami robi sie przodozgryz , czy tylozgryz a pozniej jak zuchwa dorasta wszystko wraca do normy??Tak czytałm na francuskim forum, ze jest to przypadłosc i cena za krotką mordke, za slodycz pieska

Ba

tack, spotkalam sie z przypatkami ze zuchwa vraca do normy , jednak nie tak czesto, rowniez sie zdarza na odwrot, znam pieknego pieska z super hodowli ktory mial doby zgryz , ale teraz jako trzlatek wyglada jag papuga :lol:
te krotkie pyszczki wplywaja negatywnie na zabki, niestety , rowniez jast prawie normalne ze nie maja wszystkich zebow 6/6 , czesto 6/5 6/4 i mniej , chi traca tez zeby dosyc szybko, nawet juz w wieku 2-3 lat, to makabra w tej rasie .

Posted

a nie sadzicie ze to przez ogólną miniaturyzację?
wiem -najmniejszy piesek na swiecie ma być mały
czy "nas" nie czeka to samo co w yorkach, na maksa miniaturyzacja a potem problemy z zebami, lecą rzepki i te problemy z tachawica?
a teraz ponoć odbicie w drugą stronę ( w yorkach) na ringach ponoć zaczynają byc preferowane większe yorki (ale nie wiem czy tak jest rzeczywiście)

Posted

Rzeczywiscie , tak jest w yorkach. Tak bylo w yorkach, teraz powraca sie do yorkow normalnych takich 2-3 kg. Na ringach pojawialy sie yorki i 5-6 kg , ktore byly bardzo efektowne w ruchu. Teraz juz pomału wszystko sie normuje.
Mam nadzieje ,ze w czi tak nie bedzie. Zdrowy rozsadny czlowiek nigdy nie kupi takiego 1 kg czi. Malenstwo nie zawsze ma wszystko w porzadku, czesto ma spatki cukru, mdleje , oraganizm niedorozwiniety. Problemy z wejsciem po schodach, z zejsciem z fotela.A jak zachoruje , to nie ma jak leczyc takiej kruszynki.
Czi nie moze byc wieksze niz 3 kg , bo wtedy wyglada dokladnie jak kundelek .

Posted

ja mam wielkiego psa :)
źle, bo pieski powinny byc malutkie, suczki powinny być większe
zobaczymy o ile i jeśli zrobi reproduktorskie uprawnienia ;) co by przekazywał, bo jego ojciec jest maleńki drobniusi i lekki, a mama to... kawał baby, rodzi sama po 5 sztuk ale...no czasem duże jak mój chłopak
górna granica normy :(

Posted

a wilczaste wam się podobają?

p.s. widzę na str. o tych blue, ze pół rodowodu to merlaki, to jak to jest, niebieskie bywają częściej merle, no i jednak ktoś je rozmnaża to nie to że w miocie były merlaki tylko repami i sukami hod. sa merlaki

Posted

ale brzidal ;)
no własnie to jest merlak, tak?
strasznie nie zaintrygowało to co napisala Barbara o genach merlaków
ale sie nie martwię mam geny rude, rude, głównie rude
u nas jest tak od strony ojca: rudy, biały z rudym znaczeniem (cóż za oryginalność), biały, bialy z rudymi znaczeniami, biały, beżowy, następne pokolenie -biały złote znaczenie, złoty, biały, złoty, a potem złoty, rudy, brak danych, biały zlote znaczenie, beżowy, kremowy, biały
czy oni nie mięli w tych czechach czarnych cziłał?
hehe
u matki w 3 pokoleniu biały z czarnymi znaczeniami, brązowy, czarny podpalany ale wyżej biale, kremowe, złote, białe z ww znaczeniami
jakaś moda była na jasne chyba :)

a jaka to maść "red sable"? bo jak zgłaszałam suke na wystawę to radośnie wpisałam "rude sobolowe" :)?

Posted

a wilczastych?
ja mam rudego, diabła, za dobrą cene sprzedam ;)
ż-a-r-t-u-j-ę
nawet za milion euronów go nie sprzedam :)
mój wieśniak rudy :loveu:
ja akurat jestem bardzo zadowolona z jego maści,bo jak inne chi jaśnieja tak on zciemniał a dokładnie kolor mu się pogłębił, nie ma żadnych "brudów" na tym kolorze, maść ma piekną
i to na tyle z "piekności" ;)

Posted

Moja Gabi tez jest ruda i bardzo piekny ma swoj kolor , czysciutki. ja nie widziaalm drugiej takiej w kolorze, wyglada jak wiewiorka:loveu:

• 2 weeks later...
Posted

madziaa a ile ona miała tygodni na pierwszej fotce?

Na pierwszej fotce miała jakieś 9-10 tygodni (więcej na pewno nie).

i co to za maść? - sobolowo-ruda? co ma w papierach?

W rodowodzie wpisano jej: "beżowo-szara z białym". Jako całkiem mały szkrab (ok. 4 tyg) miała przewagę czarnego.

Posted

5 m-cy

6 m-cy

Miumiu jak widzisz, na początku zjaśniał i zrobił się biszkoptowy, póżniej biszkoptowo złoty, a teraz nabiera koloru kasztanowego....:roll:

Posted

niesamowite
jakbys miał ...kilka psów hehehe
tam wyżej normalnie owczarek niemiecki
i pręga mu rzeczywiście znikneła
ale jestem ciekawa mojej suki jak sie zmieni

Posted

Przesmieszne jest to zdjecie tylem w trawce (4,5 mies): taki maly podrostek :lol: a teraz taki elegancki chlopak z niego wyrosl :lol: bardzo ladny kolor
tez jestem ciekawa co bedzie z plamkami u mojej suni: na razie powiekszaja sie i przemieszczaja :lol: