Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

DanielWęgrzyn19 napisał(a):
....AAAAaaaaaaaaa Piesków mi i tak nie odbierzecie nie macie podstaw....Żegnam....

Wiecie co... ale jakby mi ktoś tak napisal... w życiu nie powierzylabym komuś takiemu psa!
Nie dość że wydany bez umowy, bez sterylki...
Ehhh... różne slowa mi się na palce cisną... ale zamilczę już.

Dziewczyny... Alicjo, Fioneczko ... powodzenia!

• Replies 561
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Fioneczka, Alicja, bonsai88 nie dziwcie się reakcji ludzi. Trudno bowiem zrozumieć, że Daniel i Aga to odpowiedzialni ludzie, trzymając tak długo sukę (która wielokrotnie rodziła) bez sterylizacji, czekając na ruch Ab-Agnieszki. Każda osoba zdaje sobie bowiem sprawę z tego, że suka dostanie cieczki, że psy będą musiały być separowane i, że będzie to ogromny kłopot.

Jeżeli nawet doszło jakimś (dla mnie nie zrozumianym) cudem do ich złączenia, są zawsze zastrzyki, które pozwalają na uniknięcie powołania niechcianych psów na świat. Wystarczy trochę chęci, nic więcej...

Czytując wątek dziwi mnie reakcja ludzi, którzy twierdzą, że to wszystko wina Ab-Agnieszki, że ludzie są wspaniali, a pieski zadbane. Patrząc na to, o co walczymy naprawdę jest to dla mnie nie do zrozumienia.

W tej chwili jedynym racjonalnym wyjściem jest przejęcie całkowitej pieczy nad adopcją maluchów i rzetelnego sprawdzenia przyszłych adoptujących. Z doświadczenia bowiem, trudno uwierzyć mi w fakt znalezienia 6 (5?) wspaniałych domów dla tych szczeniąt, jest to po prostu zastanawiające dla mnie patrząc na to, jak długo szczeniaki (przykład Demona, Kony, Diego i wielu innych szczeniąt w typie z niebieskiego forum) szukają tych właściwych, odpowiedzialnych rodzin.

Posted

natalia, osobiście rozmawiałam z Agnieszką , rozmawiała z nią też Ada-jeje . Sunia przyszła do niech w ciąży urojonej i nie można jej było ciąć,przez to nawet my na fo, liczyłyśmy że cieczka dopiero będzie . Psy były ze sobą razem kiedy wychodzili , do momentu aż zauważyła krwawienie , od tego czasu były rozdzielane . Nie wszyscy wiedzą kiedy suka ma dni płodne i jak wyglada cała cieczka u suki .Tak więc psiaki załatwiły sprawe przed tym zanim zostały rozdzielone.

Posted

izabelka_70 napisał(a):
słuchajcie stało sie i trudno... trzeba teraz pomysleć jak pomóc Danielowi i jego psom... nie ma nikogo mieszkającego w ich pobliżu?? uważam, że osoba , która jeździ do nich powinna dostać na maila umowę adopcyjną, dopilnować, żeby podpisali... naprawdę trudno pomaga się z 2 końca Polski.czy rzeczywiscie gdzieś w poblizu ich zamieszkania nie mozna wykonać sterylki? myślę, że jesli okaże się , że kosztuje troche więcej to ludziska złożą się po kilka złotych... co do uśpienia ślepego miotu... hmmm w poniedziałek to on raczej ślepy nie będzie...
pod czyja opieką (nie bardzo wyczytałam kto był odpowiedzialny za adopcję... tzn wiem, że ab-agnieszka ale jej juz tu na forum nie ma , więc kto przejął opieke prawną nad psami?

Iza ... Majro jest psem schroniskowym , adoptowany jest ze schroniska w Gliwicach , więc właścicielem Majro jest Daniel
Herę przywiozła ab-agnieszka na DT do Daniela i Agi z Kielc od erki

Posted

Alicjo, czy na umowie schroniskowej na Majro nie ma słowa o obowiązku uspienia ślepego miotu w razie rozmnożenia ? Na "naszych" schroniskowych umowach jest taki punkt...

Posted

Natalia ja się nie dziwię, że temat wywołał silne emocje u wielu osób [u mnie zresztą też] i nie twierdzę, że Daniel i Aga to kryształowo czyste osoby... za to denerwuje mnie "najazd" wielu osób - kojarzy mi się to z kurami, które jak zauważą plamkę u innej to zadziobują je na śmierć...

Posted

gameta napisał(a):
Alicjo, czy na umowie schroniskowej na Majro nie ma słowa o obowiązku uspienia ślepego miotu w razie rozmnożenia ? Na "naszych" schroniskowych umowach jest taki punkt...

nie wiem jak wygląda umowa z Gliwic , przy okazji zapytam Julii ,jedno wiem że psiaki stamtąd idą po sterylkach..

. z Majro wyszło jak wyszło , poszedł bez i nie obwiniajcie ze to kierownictwa bo nie wypuściłaby psa ze schronu bez wycięcia jejeczek , gdyby nie zaufała osobie posredniczącej

Posted

gameta napisał(a):

Jeśli nawet jest, a właściciele psów się nie zgodzą, nikt psów siłą nie odbierze. Wyegzekwowanie tego punktu chwilę potrwa, a na uśpienie miotu będzie za późno.

Ustalona została kwestia uśpienia najsłabszych/najsłabszego malucha, dla reszty zadecydowano o szukaniu nowych domów. I pozostaje nam zacisnąć zęby i pomoc w znalezieniu takich rodzin, które odpowiednio zadbają o maluchy.

Posted

[FONT=Verdana]"...Zewnętrznym objawem zbliżającej się cieczki jest dość wyraźnie zaznaczający się obrzęk sromu. Suka często się liże, występują także wyraźne zmiany w jej zachowaniu. Staje się niespokojna, czasami nieposłuszna, ze skłonnościami do uciekania, "goni się".

Po kilku dniach (do tygodnia) takiego zachowania pojawia się jasnoczerwony wyciek, co trwa przeciętnie 8-9 dni. Suka odgryza się w tym czasie psom i nie pozwala się pokryć.

Następnie wyciek zmienia barwę na czerwono-krwistą i nieco maleje. Ten stan trwa około 5 dni.

Od ok. 9 do 14 dnia trwania cieczki suka przestaje odgryzać się psu, pojawia się tzw. Okres tolerancji, suka "stoi". Jest to najbardziej prawdopodobny okres owulacji - suka gotowa jest do krycia.

Jako najlepszy czas krycia uznano okres pomiędzy 11 a 13 dniem cieczki. Zwykle po 15 dniu następuje czas zanikania objawów cieczki..."

[SIZE=2]Cytat zaczerpnięty ze strony pewnej hodowli...Powiedzcie mi, jak to możliwe że od 1 do 9/14 dnia Daniel z Agą NIE ZAUWAŻYLI tak charakterystycznych objawów i nie szukali porad u weta czy nawet w internecie?

Suki nie da sie pokryć 1 dnia cieczki, chyba że dopuszcza się psa do "gwałtu" :angryy:

Nie wierzę w to, żęzostało to przeoczone przez ich niewiedzę. Jezeli ktoś podejmuje się opieki nad psam ( z tego co mówił Daniel - pierwszymi w jego "dorosłym" życiu) - to szuka wszelkich informacji wszędzie, pyta, czyta itp, a nie wykręca się niewiedzą...

Niestety w dalszym ciągu wygodniejszym jest dla nich wypięcie się na odpowiedzialność i oglądanie się na "ciotki forumowe", które zawsze pomogą i załatwią sprawy za nich!

Ja zanim zdecydowałam się na swojego pierwszego psa, przekopałam tony artykułów, pytałam, wertowałam fora itp... I nadal wszystkiego nie wiem, ale chcę się dowiedzieć...:roll:
[/FONT]

Posted

Agucha pies to żywy organizm... była raz u mnie na DT niewysterylizowana suka [zabrana z pseudo]. Cieczkę określił u niej weterynarz - pojechałam na badanie moczu, bo czesto posikiwała... Jaga nie miała obrzęku sromu, a razem z Birmą "sprzątały" tak dokładnie, że nie było widać krwi... Skąd wiesz, że u Hery cieczka była wyraźna?

Posted

Nawet jeżeli była mniej widoczna (Daniel stwierdził, że widział krwawienie, więc nie sądzę) to cieczkę można było poznać chociażby po nadmiernym zainteresowaniu i obskakiwaniu przez niekastrowanego psa w tym samym mieszkaniu... Błagam Was...

Ps. Jaką suczkę miałaś na tymczasie?

Posted

Husky, 8-latka.. załatwiła mi parę bezsennych nocy po ucieczce z psem [w czasie okresu płodnego!] - goniłam ja wtedy parę godzin po lesie przy pomocy obcych, napotkanych po drodze, zagonionych do pomocy ludzi... Od tamtej pory chodziła nie tylko w obroży [którą zrzuciła przed ucieczką], ale i w szelkach.

Daniel pisał, że odkąd zauważył krwawienie to izolował psy... konkretnie jak z nim rozmawiałam to zauważył je na dworze, jak z Hery poleciało..

Posted

tak jak bonsai napisała ... nie każda cieczka jest tak widoczna , a zauważ że srom suki wieloródki jest obrzmiały często na tyle że wyglada tak jakby cały czas miała cieczkę
Moja suka NIGDY nie zabrudziła mi krwią , zawsze pięknie się wylizała czy w cieczce czy w czasie spokoju ...aha a cieczkę miała 3 razy do roku więc nawet z terminami cieczek u suk nie utrafisz

Posted

W porządku, żywy organizm - różne zachowania, ale to i tak nie zmienia faktu, że był pies i była cieknąca suka pod jednym dachem - to nie może obejść się bez "sensacji" i zostać niezauważonym przez opiekunów...

Oj, kończę juz z tym bo mi gorączka przez nerwy jeszcze bardziej podskakuje... Może(!) jakoś do poniedziałku wytrzymam...

Posted

Drogie Dzieci(Wasza zawziętość jest pełna podziwu:zly7:)Zachowujecie sie jak te przekupy:agrue: na targowisku....Dla Moderatora Czytaj Wypowiedzi Innych I Powiedz Kto Kogo Bardziej Obraża:snipersm:....Dzieci Moje macie mnie za temat do rozmów obelg i wyżywania własnych niepowodzeń osobistych i urojeń psychicznych....Tak zawaliłem i co z tego skoro ja moim pieskom znajde domy i moje pieski będą się miały wspaniale a to że inne psy są w schroniskach nie napawa mnie dumą lecz inni ludzie nie chca z takich miejsc piesków przykro mi z tego powodu ubolewam że nie potraficie sobie z tym dać rady.

Ja Daniel Węgrzyn wam pomogę juz pomagam bo szukam domów dla psów ze schronisk(wiem wiem cudowny jestem kochacie mnie za to nie musicie dziekować za pomoc).

Nazywajcie mnie jak chcecie wisi mi to ale od Majra Hery i psiaków z dala macie więcej psów pod opieką :mad: jestem diabłem:evil: wcielonym ale na luzie :smokin: i wy też bezczelni doradcy o wykwalifikowaniu uboższym niż moje dajcie więcej oliwy do tego ognia na tym się znacie bo nad opieką psów już znacznie mniej:oops2:chyba was nie uraziłem nawet bym nie śmiał0X a teraz dajcie mi już spokój bo i tak takim gadaniem nic nie wskóracie Kontaktuje się tylko z 5 osobami i was odcinam już moje Dzieciątka od pępowiny i mojej osoby....:B-fly:kocham was Papapa:buzi:

Posted

Tak zawaliłem i co z tego skoro ja moim pieskom znajde domy i moje pieski będą się miały wspaniale a to że inne psy są w schroniskach nie napawa mnie dumą lecz inni ludzie nie chca z takich miejsc piesków przykro mi z tego powodu ubolewam że nie potraficie sobie z tym dać rady.

Witajcie w świecie, w którym liczy się tylko czubek własnego nosa...

Szkoda że adoptując psy po przejściach czyli jakoś wpisując się w ideę ratowania zwierząt skrzywdzonych przez ludzi, nie rozumiesz, że dla osób zajmujących się tym na codzień, każdy taki miot szczeniaków to jak policzek w twarz i niszczenie ich wysiłków, a nie powód do radości.

Posted

Twoje wykwalifikowanie i znawstwo w temacie przeraża nas ... takie jest "OGROMNE" !

IDŹ SIĘ LEPIEJ ZAJMIJ PSAMI I SWOIM DOKSZTAŁCANIEM W POLSKIEJ MOWIE I STOSUNKACH MIĘDZYLUDZKICH!

[quote name='WęgrzynDaniel']Dla Moderatora Czytaj Wypowiedzi Innych I Powiedz Kto Kogo Bardziej Obraża:snipersm:....
DROGI NASZ MODERATORZE, ZASTOSUJ SIĘ DO UWAG DANIELA, BO ON JEST LEPIEJ WYKWALIFIKOWANY NIŻ MY WSZYSCY RAZEM WZIĘCI! :angryy:

[quote name='WęgrzynDaniel']
Ja Daniel Węgrzyn wam pomogę juz pomagam bo szukam domów dla psów ze schronisk(wiem wiem cudowny jestem kochacie mnie za to nie musicie dziekować za pomoc).
Pomagasz tak, że wziąłeś parkę psów ze schronu i PRZEZ CIEBIE teraz 6 szczeniąt jest bezprawnie na świecie??!! ODPUŚC SOBIE!!

Posted

pinkmoon napisał(a):
Witajcie w świecie, w którym liczy się tylko czubek własnego nosa...

Szkoda że adoptując psy po przejściach czyli jakoś wpisując się w ideę ratowania zwierząt skrzywdzonych przez ludzi, nie rozumiesz, że dla osób zajmujących się tym na codzień, każdy taki miot szczeniaków to jak policzek w twarz i niszczenie ich wysiłków, a nie powód do radości.

To niech skończą wieszać na mnie swoje obelgi bynajmniej ja mam JAJA i sam się zajołem szukaniem domów dla szczeniaczków które są bogu ducha winne....A jak komuś nie pasuje to niech zmieni zajęcie...Albo wystawi drugi policzek...Każdego jest szkoda ale takie życie ja też nie mam lekko w nim....

Posted

[quote name='WęgrzynDaniel']To niech skończą wieszać na mnie swoje obelgi bynajmniej ja mam JAJA i sam się zajołem szukaniem domów dla szczeniaczków które są bogu ducha winne....A jak komuś nie pasuje to niech zmieni zajęcie...Albo wystawi drugi policzek...Każdego jest szkoda ale takie życie ja też nie mam lekko w nim....

Też uważam że "bynajmniej"... Naprawdę ciężko ci uwierzyć, że jesteś nieporządanym gościem na tym forum? Banów nie rozdają za honorowe obywatelstwo...

Posted

Akurat to, że nie masz lekko w życiu dało się zauważyć... A co do drugiego policzka - zaświeć przykładem, w końcu Górnik jesteś, nie?!

Jaja (NIE SWOJE) wykorzystałeś już raz więc nic nikomu więcej udowadniać nie musisz :p

Posted

Daniel, ale ja się zajmuje sprawą 8 psów, które Ty masz pod swoją opieką. Przykro mi, że akurat Ty "musisz" być na miejscu ich opiekuna w sprawie, która mnie tak zaintrygowała i wciągnęła...jak już kiedyś napisałam - sentyment do zwierzaków ze swoich stron, cóż poradzić :p

Posted

a ja w dalszym ciągu uważam że gadanie nic tu nie pomoże, a tym bardziej ubliżanie komukolwiek

na dzień dzisiejszy ustalone to co już wcześniej było napisane
1. Hera zaraz po zakończeniu karmienia będzie wysterylizowana - osoby zainteresowane mogą pojechać z właścicielami na zabieg - termin będzie podany
2. psiaki prócz szczepień i odrobaczenia "dostaną" od Daniela i Agnieszki czipy których numery będą wpisywane w umowy adopcyjne (nad umowami będą czuwały Ada-jeje i bonsai z tego co mi wiadomo)

Posted

[quote name='fioneczka']a ja w dalszym ciągu uważam że gadanie nic tu nie pomoże, a tym bardziej ubliżanie komukolwiek

na dzień dzisiejszy ustalone to co już wcześniej było napisane
1. Hera zaraz po zakończeniu karmienia będzie wysterylizowana - osoby zainteresowane mogą pojechać z właścicielami na zabieg - termin będzie podany
2. psiaki prócz szczepień i odrobaczenia "dostaną" od Daniela i Agnieszki czipy których numery będą wpisywane w umowy adopcyjne (nad umowami będą czuwały Ada-jeje i bonsai z tego co mi wiadomo)

tutaj jeszcze post informujący
[quote name='kuba123']przeczytałam od 28 strony i wiem jedno
szczeniaki ida na umowy fundacyjne jeszcze nie wiem czy Ady czy nasze ( bo taka padła propozycja ze strony Daniela i Agi )
umowa zostanie odpowiednio dostosowana do sytuacji z dodaniem pewnej klauzuli
Daniel zgadza się na to
Hera zostanie wysterylizowana jak tylko będzie to możliwe

zresztą Asiu mam wrażenie że i Ty i Ja piszemy niewidzialną czcionką bo wiele razy były tu cytowane ważne słowa dotyczące sytuacji , a nadal grochem o sciane ...