gadzik Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 Ten śliczny maluszek był twój? Rozkoszny psiak siedziałam w takim razie obok was na Trialu :-? Jedno naprawdę trzeba przyznać atmosfera była świetna :D Quote
SH Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 Jeśli masz na myśli jasnobrązową, trzymiesięczną sunię husky i babkę w jeansowym kapeluszu to faktycznie byłam ja i moja mała :D gadzik napisał(a): Jedno naprawdę trzeba przyznać atmosfera była świetna O taaak!!! Fantastycznie się bawiałam przez oba dni :) Praca Patrycji, tej Francuzki, i jej psa zrobiła na mnie ogromne wrażenie chociaż wiele razy widziałam wcześniej pokazy w wykonaniu Tomka Pecolda i jego psiaków. Fantastyczne były też w akcji sheltie Iwony. Zresztą wszystkie psiaki dały piękny pokaz swoich umiejętności :) Quote
agatazielinska Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 Podpisuję się pod wszystkim, co przeczytałam. Tam trzeba było być, zobaczyć i przeżyć. To była świetna okazja do spotkania z ludźmi, pogadania o różnych, przede wszystkim pieskich sprawach :wink: No i najważniejsze - pasienie. Jedyna okazja w Polsce :lol: , żeby to zobaczyć i podziwiać współpracę pasterza i psa. Quote
gadzik Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 SH napisał(a):Jeśli masz na myśli jasnobrązową, trzymiesięczną sunię husky i babkę w jeansowym kapeluszu to faktycznie byłam ja i moja mała :D Dokładnie was mam na myśli, bo moja matka ciągle się dopytywała co to za piesek, bo taki śliczny. Ja byłam z "borderem", ktory ciągle się pakował na kolana :roll: Faktycznie ten francuski pies był rewelacyjny ale ja jestem zauroczona Jondą od Tomka Pecolda i myślę, że jak będą zapowiedzi jej miotów (o ile będą :-? ) to będę pierwsza na liście, bo ten psiak coś w sobie ma Quote
from_gosi Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 Pisałem już o tym w skandalch sędziowskich, ale jest tu temat o Chybiu, więc dopiszę: Jesteśmy po kolejnym weekendzie wystawowym, oj działo się tu i tam. Ja byłem w Chybiu. Impreza kapitalna, atmosfera spokojna i piknikowa, organizacja bardzo dobra - stale coś się działo. Ale..., no właśnie jest jedno ale. Moim zdaniem, to co można uznać za skandal sędziowski to to, że w Chybiu praktycznie wszystkie bisy zgarneły bordery. Sędzina przesadziła. Reszta chyba była tlem, a sędziwanych było 5 ras i psy były bardzo piękne i dobrze pokazywane. Pozostał mi lekki niesmak... Oczywiście gratulacje dla zwycięzców, nic im nie ujmując. Quote
Gwarek Posted May 17, 2005 Author Posted May 17, 2005 from_gosi napisał(a):Pisałem już o tym w skandalch sędziowskich, ale jest tu temat o Chybiu, więc dopiszę: Jesteśmy po kolejnym weekendzie wystawowym, oj działo się tu i tam. Ja byłem w Chybiu. Impreza kapitalna, atmosfera spokojna i piknikowa, organizacja bardzo dobra - stale coś się działo. Ale..., no właśnie jest jedno ale. Moim zdaniem, to co można uznać za skandal sędziowski to to, że w Chybiu praktycznie wszystkie bisy zgarneły bordery. Sędzina przesadziła. Reszta chyba była tlem, a sędziwanych było 5 ras i psy były bardzo piękne i dobrze pokazywane. Pozostał mi lekki niesmak... Oczywiście gratulacje dla zwycięzców, nic im nie ujmując. A zwróciłes uwage proporcjonalnie ile było psów z różnych ras? Nie czarujmy się: to była mała wystawa która bardziej wszystkich interesowała ze względu na PIP i TRIAL. Zatem pojawiły się w dużej ilości bordery. Inne rasy na pewno lepiej prezentowały się w Kielcach. Nie wiem kto wygrał BOG w Kielcach, ale jest duże prawdopodobieństwo, że pierwszy był owczarek collie, a border wogóle nie znalazł się na skrzyni. Przejrzyj sobie wyniki wystawy klubowej w Łodzi: poszukaj czy tam kiedyś wygrał border? Czy to skandal, że sędziowie nie zwracają uwagi na tę rasę? Quote
SH Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 [quote name='Gwarek']Nie wiem kto wygrał BOG w Kielcach, ale jest duże prawdopodobieństwo, że pierwszy był owczarek collie, a border wogóle nie znalazł się na skrzyni. Przejrzyj sobie wyniki wystawy klubowej w Łodzi: poszukaj czy tam kiedyś wygrał border? Czy to skandal, że sędziowie nie zwracają uwagi na tę rasę? Święte słowa 8) Quote
SH Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Cóż, są rasy, które po prostu przyciągają oko :roll: Czyż nie dlatego X grupę najczęściej wygrywa chart afgański :evilbat: Quote
Soplica Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 SH napisał(a):Cóż, są rasy, które po prostu przyciągają oko :roll: Hmm - moje oko przyciągają bordery - i to baaaaaaaardzo mocno - aż czasem grozi mi skręt szyi ;P Chyba mi nie powiesz że border jest psem brzydkim? Brzydszym np od podhalana? Zresztą nie tylko ja tak uważam - nieraz na spacerze słychałem od przechodzących obok ludzi "O! Jaki śliczny kundelek!" - czyli przyciąga oko! Wg mnie wystawy w takiej formie to lekko poroniony pomysł. Bordera tak naprawdę (jak pewnie większość psów użytkowych) można oceni ć w akcji, w ruchu, przy tym co robi najlepiej. Bo co z tego żę pies "wygląda" jak nie nadaje się juz do etgo do czego jest przeznaczony. Przykład z Chybia - z 18 (o ile dobrze pamiętam) borderów 5 przejawiało jakieś zainteresowanie owcami. Nie wiem - może mam skrzywienie ale mój jak widzi owce dostaje hopla, i to jest cecha charakterystyczna rasy, bo po to ją stworzono. A nie piękna, puszysta sierść, postawa na baczność jak u ON (co spowodowało zresztą u nich poważne problemy zdrowotne). Zresztą - nie będę się wypowiadał bo wg mnie Ulfi jest lepszym borderem niż niejeden z championów wystawowych bo dał radę poprowadzić owce tak jak się należało (w trialu zdobył 62 pkt - czyli wg regulaminu z Czech jest psem pasterskim ze zdanym PPP 1) Waldek K. Quote
SH Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Soplica napisał(a):Chyba mi nie powiesz że border jest psem brzydkim? Oczywiście, że nie :D Jest uroczym psem pracującym. Niestety wybory BIS rządzą się swoimi prawami :( Sama posiadam i hoduję rasę, która w ciągu ostatnich 5 lat zrobiła oszałamiającą "karierę" i niezwykle często wygrywa nie tylko swoja grupę, ale nawet BISy. Tylko, że ci zwycięzcy często już nie przypominają swoich pracujących przodków nie tylko z charakteru lecz nawet z wygladu :( Jeśli zwycięstwa bordrerów na BOG i BIS mają mieć taki sam efekt - obniżenie, często do zera, walorów użytkowych kosztem tych "wrażeń estetycznych" - to nie jest to dobra droga. Dla mnie jest to jedna z tych ras, która najpiękniej wyglada przy pracy i niech tak zostanie :) Prawdziwi miłośnicy znajdą swoich ulubieńców na zawodach w pasieniu. Nie potrzebują do tego sukcesów tej rasy na wyborach BIS. Wystawa taka jak w Chybiu była wielkim ukłonem w stronę border collie jako rasy użytkowej. Szkoda, że nie stało się tak na wystawie psów zaprzegowych w Świerklańcu. Tam niestety królował typ kanapowo-wytawowy. Jedynie garstka sposród medalistów i zwycięzców jest użytkowana zgodnie z pierwotnym przeznaczeniam tych ras :( Quote
gadzik Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Lara napisał(a):Ja też wolę obserwowac psy w akcji i uważam, że nie ma to jak pies użytkowy. Dla takiego wystawianie na ringu w pozie "wyciagniętej" nie jest naturalne i dlatego trudno wtedy zaobserwowac jego piekno, a piekno borderow to wspanialy ruch! :D Dokładnie tak. Moze mam lekkie zwichrowanie :-? ale dla mnie żaden pies nie może się równać prezencją z borderem w biegu. To po prostu widok, którego nie da się zapomnieć a tym bardziej z niczym porównać. Piękno samo w sobie Quote
Soplica Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 SH napisał(a):Niestety wybory BIS rządzą się swoimi prawami :( Dlatego napisałem że ocenianie psa takiego jak np bordery stojącego jak sierota ze sznurkiem naciągającym mu szyję to nieporozumienie. I nawet rundka wkoło ringu nie pomoże. Np ja się dowiedziałęm na wystawie że mój pies ma nieprawidłowy ruch, a np sędziowie z Czech w ubiegłym roku podczas PIP byli zachwyceni jego postawą i ruchem - typowe zachowanie bordera - nisko trzymany ogon, pochylona głowa tak jak ma wyglądać border przy pracy. I to natychmiast - jak to ktoś tu napisał - pstryk i został pasterzem. Nie trzeba było go namawiać żeby zainteresował się owcami. SH napisał(a):Jedynie garstka sposród medalistów i zwycięzców jest użytkowana zgodnie z pierwotnym przeznaczeniam tych ras :( No z borderami też już się dzieje to samo - pisałem o przykładzie z Chybia. CHoć duża część borderów ma to szczęście że (jeszcze) trafia do ludzi którzy chcą coś robić z psem, czy to agility, czy flyball albo frisbe. Waldek K. Quote
gadzik Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Soplica napisał(a):No z borderami też już się dzieje to samo - pisałem o przykładzie z Chybia. CHoć duża część borderów ma to szczęście że (jeszcze) trafia do ludzi którzy chcą coś robić z psem, czy to agility, czy flyball albo frisbe. Waldek K. Tylko jak długo będą tak trafiać biorąc pod uwagę, że to coraz bardziej modna rasa. Dla wielu ludzi pojęcie "praca z psem" w takim sensie w jakim my to odbieramy to abstrakcja. Piesek ma być śliczny i pilnować domu :evil: Quote
SH Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Uroda w rozumieniu wystawowym i użytkowosć niestety rzadko idą w parze :( To poważne wyzwanie dla właścicieli, ale przede wszystkim hodowców i sędziów, którzy poprzez swoje oceny wpływają na kierunek hodowli. Przykre jest kiedy pies o dobrym, prawdziwie zgodnym ze wzorcem eksterierze i doskonale wyrażonych cechach użytkowych przegrywa z maskotką o "podrasowanym" włosie i nietypowym temperamencie :roll: Dotyczy to wielu ras, nie tylko bordrerów. Quote
gadzik Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 SH tu chyba zawsze będzie podział niestety. Dla jednych istotny jest wygląd i inne walory estetyczne a dla innych użytkowość rasy. Szkoda, że ostatnio można obserwować przewagę tych pierwszych. Jak niektórzy moi znajomi usłyszeli, że wybieram się na zawody w wypasaniu, to stwierdzili, że niektórzy nie mają chyba czego robić z czasem wolnym :-? Pomijając już to czego się nasłuchałam jak im umotywowałam swoją decyzję o rezygnacji z zakupu haszczaka :evil: Quote
NNL-BC Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Nie wiem kto wygrał BOG w Kielcach, ale jest duże prawdopodobieństwo, że pierwszy był owczarek collie, a border wogóle nie znalazł się na skrzyni. Akurat w Kielcach 3 na grupie byl BC, ale czy zasluzenie to mam drobne watpliwosci. No ale coz, piesek w rekach sedziego zawsze wiecej wygrywa... Co do Chybia, NO COMMENTS, nie bede glowy pod gilotyne pchac... Pozdrawiam Ewa Quote
drado Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 "Soplica" napisał(a):[quote name='SH'] Zresztą - nie będę się wypowiadał bo wg mnie Ulfi jest lepszym borderem niż niejeden z championów wystawowych bo dał radę poprowadzić owce tak jak się należało (w trialu zdobył 62 pkt - czyli wg regulaminu z Czech jest psem pasterskim ze zdanym PPP 1) Waldek K. Troche z opóznieniem dotarlismy na ta dyskusje, ale muszę dopisac ze zdobylismy 64 punkty (punkty były źle zsumowane), co oznacza zdany egzamin PPP1 rowniez w Polsce! Mamy papier! 75 punktow trzeba miec do tzw. Certyfikatu użytkowości. Z jondą nie mieliśmy chwilowo szans, ale mamy duża satysfakcje z pokonania psa z Czech z bardzo doświadczoną przewodniczką. Dla nas jest to ogromna rzecz, bo nie mamy owiec i pasiemy sporadycznie u Tomka. I satysfakcja dodatkowa, że Ulfi jest pierwszym psem w Polsce, który nie będąc własnoscią Tomka Pecolda zdał egzaminem Pracy Pasterskiej. Oczywiście jak napisałem wcześniej trenujemy u Tomka, i jemu zawdzięczamy wszystko. Pozdrawiamy, Quote
Soplica Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 drado napisał(a): Troche z opóznieniem dotarlismy na ta dyskusje, ale muszę dopisac ze zdobylismy 64 punkty (punkty były źle zsumowane), co oznacza zdany egzamin PPP1 rowniez w Polsce! [...] Dla nas jest to ogromna rzecz, bo nie mamy owiec i pasiemy sporadycznie u Tomka. I satysfakcja dodatkowa, że Ulfi jest pierwszym psem w Polsce, który nie będąc własnoscią Tomka Pecolda zdał egzaminem Pracy Pasterskiej. Oczywiście jak napisałem wcześniej trenujemy u Tomka, i jemu zawdzięczamy wszystko. Pozdrawiamy, No to wielkie gratulacje - też chciałem bardzo mieć na ścianie u siebie dyploma z PPP -ale się nie udało - brakło treningów ;( Ale myślę że za rok spotkamy się przy owcach i wtedy nam się uda. Waldek K. Quote
drado Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Waldku, bardzo Ci tego życzę, nie zdawałem sobie sprawy jaką przyjemnością jest moment domknięcia bramy w koszarze z owcami na zakończenie trialu. Czad!!! "W życiu piękne są tylko chwile.."! Pozdrawiam, Quote
basia Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Hej! Gwarek, byłam w Chybiu! Jakże mogłabym nie być :) Niespotkaliśmy sie prawdopodobnie dlatego, że byłam tylko na chwilkę :( Udało mi sie zobaczyć Jonde w akcji i kolejnego po niej pieska, potem musiałam juz jechać dalej (jak ja nienawidzę rodzinnych wyjazdów :evil: ). Chyba mi nie powiesz że border jest psem brzydkim? Brzydszym np od podhalana? Proszę mi tu nie podważać niepodważalnej urodu podhalana :nono: :wink: dla mnie żaden pies nie może się równać prezencją z borderem w biegu. Każdy pracujący pies to samo piękno :iloveyou: Jakże dostojny jest greyhound w pełnym galopie, border zaganiający stado, czy husky pracujący w zaprzęgu. Żadna wystawowa poza tego poziomu piękna nie ukaże. Wystawa taka jak w Chybiu była wielkim ukłonem w stronę border collie jako rasy użytkowej. Szkoda, że nie stało się tak na wystawie psów zaprzegowych w Świerklańcu. Tam niestety królował typ kanapowo-wytawowy. Jedynie garstka sposród medalistów i zwycięzców jest użytkowana zgodnie z pierwotnym przeznaczeniam tych ras Ja też żałuję :( Widziałaś wyniki z J.Góry?? :drinking: Quote
Gwarek Posted May 19, 2005 Author Posted May 19, 2005 Darek, chyba, w tym całym zamieszaniu, nie miałam okazji pogratulować Ci sukcesu :D Muszę stwierdzić, że po TRIAlu powinniście z Ulfim dostać nagrodę za najbardziej zadowolonego pasterza :) Po zamknieciu koszaru Twoja reakcja była tak spontaniczna, że chyba wszyscy widzowie pomyśleli, że wygrałeś :) Przekaż gratulacje Ulfiemu, bo jak to powiedział jeden widz: Ci pasterze tylko gwiżdzą, a psy zasuwają :D Quote
drado Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Bardzo dziękuję Gwarku, gratulacje przekażę! Dla mnie to było zwycięstwo! Do balansu szło naprawdę dobrze, outrun, lift znosny, drive dobry balance OK no i został pen, czyli koszar. I jak po pierwszym nieudanym zagonieniu do koszaru owieczki były uprzejme dać dyla, to po prostu już prawie zwątpiłem:lol: Ulfi mi je jednak pozbierał do kupy koncertowo i wystarczyło otworzyć bramę.... Chyba skończmy sprawy pasienia, bo to topik wystawowy i zanudzamy prawdopodobnie setnie :-? Quote
Ela_i_Morfeusz Posted May 29, 2005 Posted May 29, 2005 Witam serdecznie! Zapraszam na fotoreportaz z wystawy w Chybiu - Owczarki Szkockie http://www.kynologia.pl/index.php?modul=reportaz&k=1 Pozdrawiam ---------Ela i Morfeusz----------- www.ela.kynologia.pl Quote
Recommended Posts