Gwarek Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 Czy ktoś się wybiera na wystawę psów ras collie i sheltie do Chybia? Jedyna w Polsce okazja zrobienia prób instynku psa pasterskiego :) I przy okazji egzamin pracy psa pasterskeigo i zawody TRIAL . Wystawa może z założenia ma być mała, ale gwoździem programu będzie pasienie czyli to co pastuchy lubią najbardziej :lol: Quote
basia Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 Ponieważ mam niedaleko (mam nadzieję, że chodzi o to Chybie koło mnie), nie odpuszczę sobie obejrzenie tego wszystkiego. Bardzo chętnie poznam właścicieli "pastuchów" i pooglądam psy w akcji :wink: Quote
warg2003warg Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 My będziemy,ale nie na wystawie tylko na próbach instynktu pasterskiego. Poogladamy egzamin z pracy pasterskiej i zawody w pasieniu.Coś innego jak wystawy. :lol: Quote
JustynaJK Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 a dokładniej gdzie to Chybie się znajduje? Quote
Gwarek Posted March 24, 2005 Author Posted March 24, 2005 Cavalierka napisał(a):koło Katowic To takie bardzo duże koło :) Jeśli weźmiesz mapę do ręki i znajdziesz Jezioro Goczałkowice w okolicach Pszczyny, wypatrzysz miejscowość Strumień, to tuż obok jest taka mała osada zwana Chybiem :) Tereny w sam raz do wypasu łowiecek ;) Quote
Gwarek Posted March 25, 2005 Author Posted March 25, 2005 Lara, w tamtym roku na początku było mini szkolenie. Owce były różne. Muszą być zmieniane, bo przy większej ilości psów chyba dostałyby zawału :) A jakiego masz psiaka? Bo ta impreza jest dla collie (wszelkich typów) i sheltie. Quote
Gwarek Posted March 25, 2005 Author Posted March 25, 2005 Lara, ja nie widzę żadnych przeszkód :) Nie jestem organizatorem, lubię wszytkie pastuchy i chętnie nacieszę oko beaceronem :) Jak dla mnie to im więcej różnych różności tym ciekawiej. Grunt, żeby się wreszcie zaczęło coś dziać w świecie kynologicznym. Irytujący jest fakt, że na wystawach w klasie użytkowej np. BC mogą startować tylko psy ze zdanym egzaminem psa pasterskiego, a za bardzo nie ma gdzie tego egzaminu zdawać :evil: Ja w tamtym roku nie mogłam pojechać, bo mi suka przeciekała i martwię się, że teraz powtórzy ten numer :( Powinno ją już zbierać na cieczkę, a ona nic :oops: Najwyżej pojadę sama i mam nadzieję, że się spotkamy na miejscu :) Powodzenia Quote
basia Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 ta impreza jest dla collie (wszelkich typów) i sheltie. A czy może ktoś, czy będą owczarki australijskie aussy?? Ja mam podhalana :) Chętnie by pomogła w pasieniu collie, chociaz pewnie nikt by jej tam nie chciał :-? Quote
warg2003warg Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 No i to co pisze Lara jest fajne,kanapowiec czy jeszcze owczarek.Też jadę dla zabawy,bo szeltusie klasy użytkowej nie mają. Quote
Gwarek Posted March 25, 2005 Author Posted March 25, 2005 warg2003warg napisał(a):No i to co pisze Lara jest fajne,kanapowiec czy jeszcze owczarek.Też jadę dla zabawy,bo szeltusie klasy użytkowej nie mają. W tamtym roku jeden szetand zdał PIP :) Może się jeszcze okaże, że nie doceniasz swego psa ;) Quote
ofcca Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 witam ja chyba zrobię sobie dalsza wycieczke jak znajde czas zeby popatrzec;) pozdrawiam iwona Quote
Kati Posted March 26, 2005 Posted March 26, 2005 Gwarek napisał(a):Cavalierka napisał(a):koło Katowic To takie bardzo duże koło :) Jeśli pisze to osoba z Gdańska to Chybie jest koło Katowic. :wink: Dla osób z bliższej okolicy to już nie bardzo. 8) Ja się wybieram pooglądać pracę pastuchów. :) Quote
oki Posted April 3, 2005 Posted April 3, 2005 info na temat wystawy w Chybiu sa na stronie: http://www.kynkat.neostrada.pl/pl/wystawa_chybie_2005.htm i formularz zgłoszeniowy: http://www.kynkat.neostrada.pl/pl/wystawa_chybie_formularz.htm Quote
Gwarek Posted April 4, 2005 Author Posted April 4, 2005 No ja ;) Tylko muszę w końcu wysłać zgłoszenie :) Quote
basia Posted April 5, 2005 Posted April 5, 2005 Gwarek, to może się poznamy i jakąś wspólną colę wychylimy?? :D Ja nikogo tam nie będę znała... :roll: Quote
Gwarek Posted April 5, 2005 Author Posted April 5, 2005 Dobra cola nie jest zła :D Mam nadzieję, że się znajdziemy :) W jaki dzień będziesz? Na próbach czy na wystawie? Quote
basia Posted April 5, 2005 Posted April 5, 2005 Świetnie :lol: Najbardziej zależy mi na zobaczeniu prób, chciałabym je też jakoś uwiecznić i nie mogę się zdecydować czy zabrać kamerę czy aparat. Jednak wystawę też chętnie pooglądam. Ode mnie to nie tak znowu daleko by nie załapać się na dwa dni :wink: Quote
Soplica Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 My się wybieramy na Próby Pracy Pasterskiej jako że PIPaliśmy w zeszłym roku. A odpowiadając na pytanie niektórych - próba instynktu jest robiona na psie "gołym" czyli bez szkolenia. Oczywiście szkolenie w niczym nie przeszkadza - ale też nie pomaga. Pamiętam że w ubiegłym roku Tomek próbował zdać PIP z psem który miał słaby instynkt ale był szkolony przy owcach - nie zdał. Sędziowie nie dali się nabrać. Po prostu mają takie doświadczenie że wiedzą kiedy pies jest naprawdę pastuchem z urodzenia. Ogólnie impreza super - chodż pogoda w zeszłym roku byłą tragiczna m. in. dlatego w tym roku jest o miesiąć później :) Z tego co wiem to nie za dużo psół z Polski będzie zdawać Próby Pracy. Co prawda nie liczę na sukces bo brakuje nam mocno treningu ale może nie będzie tragicznie ;) PRzynajmniej się zaprezentujemy przed szerokim gronem. Mam tylko nadzieję żę Aris z Frankiem dadzą radę pozbierać owce które porozgania po okolicy mój pies ;P Waldek K. Quote
lidush Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 A my niestety nie łapiemy się wiekowo na PIP :( Brakuje nam 2 m-cy, szkoda :( Może Nash to by był drugi sheltie, który zaliczył PIP. Pozostaje poczekać cierpliwie jeszcze tochę :) Quote
Gwarek Posted May 15, 2005 Author Posted May 15, 2005 Basia, jakoś nie spotkałyśmy się :( ciągle się coś działo :) Byłaś? Jak wrażenia? Ja jestem zuroczona atmosferą: nie czuło się (przynajmniej nie widziałam tego) napięcia jakie zazwyczaj panują na wystawach. Bardziej piknik niż wystawa. Mało psów zaliczyło PIP (3 bordery i 3 szetlandy). W sobotę mnie jednak nie było, więc poczekam na relacje kogoś kto wtedy był (Soplica?). Za to dziś miałam okazję popatrzeć na zawody w TRIALu. To trzeba widzieć na żywo. Startowały psy z Polski, Czech i Francji. Jednym słowem Miedzynarodowe Mistrzostwa Polski :) W klasie 1 zwyciężyła Jonda z Tomkiem Pecoldem, a w kl 2 wygrali Czesi. Ale wszystkie startujące psy wykazały duże umiejętności. Quote
Soplica Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 Witam wszystkich którzy byli i nie byli (niech żałują). Impreza już tradycyjnie byłą bardzo udana, bardzo dużo piesków (i to nie tylko borderów). Niestety, nam się nie udało zaliczyć PPP, Dali wymaga jeszcze sporo pracy zanim zacznie spokojnie pracować przy owcach. A co do PIP, to prawdą jest że bardzo mało psów zaliczyło. Ale myślę że miało to 2 przyczyny. Po pierwsze była to druga tego typu impreza w Polsce i bez taryfy ulgowej jaka była stosowana w ubiegłym roku, a po drugie ile psów widziało owce czy inne zwierzęta przy których powinny pracować. Nie ma się co oszukiwać, bordery przestają być psami pasterskimi. Dla zainteresowanych zamieszczam trochę zdjęć i filmów z Chybia.http://www.promar.edu.pl/chybie/ Pozdrawiam Waldek&Dali Quote
gadzik Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 Ja chcę bordera :( Znowu się napatrzyłam na te psiaki. Nie mogę jeździć na takie imprezy. Od jakiegoś czasu marzy mi się border, więc odwiedzam większość imprez, na których się prezentują, w końcu trzeba wiedzieć czyje psy są najlepsze :) a potem mi się nasila chęć posiadania psiaka :roll: Tylko jak przekonać TZ do trzeciego psa. Quote
SH Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 Byłam, widziałam i odpoczęłam :wink: Klimat imprezy + pogoda pozwoliły mi naprawdę odetchnąć od problemów codzienności :) Praca borderów przy stadku owiec to prawdziwy balsam dla oczu i serca mieszczucha. No i ta współpraca z przewodnikiem. Ech, było na co popatrzeć. Nawet moja mała sunia- huskunia z zaciekawiniem obserwowała jak jej koledzy i koleżanki świetnie sobie radzą :) Zarówno podczas PIPów jak i PPP i mistrzostw nie zabrakło elementów humorystycznych -> owce, a zwłaszcza pewien baranek, nieźle dawały popalić psiakom i ich przewodnikom :lol: Mimo pewnych problemów wszystkim dopisywał dobry humor. Podobnie było podczas wystawy, na której miałam przyjemnosć być sekretarzem. Żadnych widocznych "kwasów", po prostu piknik. Jeśli tylko to będzie możliwe to wrócę do Chybia za rok :) Soplica -> dzięki za masę fotek :) Ja się tak zagapiłam, że o aparacie przypomniałam sobie po zakończeniu imprezy :lol: Quote
Recommended Posts