Leon.T Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 [quote name='Nike'] Oto według Ciebie "pic na wodę, fotomontaż": I na drugi raz uważaj z zarzucaniem komuś publicznie kłamstwa, bo to ciężkie słowa... Bardzo ładny piesek, z głowy przypomina mi owczarka, jaka to jest rasa?!! Quote
MSMIMI Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 myślę, że Dag powiedziala już wszystko co mozna w tej kwestii powiedziec, reszta zalezy od tego czy rozmowca jest ignorantem czy postara sie otworzyc na argumenty. leon, nie trzeba sie od razu obrazac nawazjem, piszac w ten sposob o psach, a to jest bulterier. Quote
MSMIMI Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 teraz nie na temat i na wesolo - przypomnialo mi sie - jak jedna poczatkujaca hodowczyni bulli stwierdzila. ze timarowe psy wygladaja jak owczarki :B-fly: :lol: Quote
Leon.T Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 [quote name='MSMIMI'] leon, nie trzeba sie od razu obrazac nawazjem, piszac w ten sposob o psach, a to jest bulterier. Borys też!!! Kilka wystaw i będzie miał rodowód! :D Reproduktorem to już chętnie zostanie!!! :lol: :lol: :lol: Quote
MSMIMI Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 :wink: ale z ciebie zlosliwiec to jest jakas mieszanka amstafa z bulem czy bula z jakims kundelkiem.? Quote
Leon.T Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 [quote name='MSMIMI']:wink: ale z ciebie zlosliwiec to jest jakas mieszanka amstafa z bulem czy bula z jakims kundelkiem.? Noo wiesz co! Przecież on ma rodziców z rodowodami! Powaga! Quote
_dingo_ Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Leon.T napisał(a): Bardzo ładny piesek, z głowy przypomina mi owczarka, jaka to jest rasa?!! Leon.T, z innych psów szydzimy ile wlezie tylko na pw, albo po wystawie przy pifq... :wink: A na forum publikujemy tylko ładne, okrągłe zdania... 8) Quote
_dingo_ Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 [quote name='MSMIMI']:wink: ale z ciebie zlosliwiec to jest jakas mieszanka amstafa z bulem czy bula z jakims kundelkiem.? Z NIEGO ?!!! NO WIESZ ?... Jak możesz... 8) Przecież "nie trzeba się od razu obrażać nawzajem", pisząc w ten sposób o psie Leona.T ! PRZECIEŻ TO BULLTERIER ! Prawda Leon.T ? Quote
kasiain Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Moim zdaniem nie powinnismy tu kpic z tego czy czyjs bulek przypomina owczarka czy buldoga. Istotny jest fakt wytlumaczenia Nike o co chodzi z wystawami, rodowodem no i uprawnieniami hodowlanymi tak zeby uniknac wprowadzania w blad przyszlych wlascicieli. Quote
Leon.T Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 _dingo_ napisał(a):Leon.T napisał(a): Bardzo ładny piesek, z głowy przypomina mi owczarka, jaka to jest rasa?!! Leon.T, z innych psów szydzimy ile wlezie tylko na pw, albo po wystawie przy pifq... :wink: A na forum publikujemy tylko ładne, okrągłe zdania... 8) Noo! Cooo! Ja tylko się spytałem, Jeśli kogoś uraziłem to na pewno nie było zamierzone, :evil: problemy z niewiedzą! 8) Quote
MSMIMI Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 no wlasnie kasiu, bardzo mądre slowa.!!! sama jestem gorącym przeciwnikiem wazeliniarstwa na tym forum i infantylnych achow i ochow, tudzież dzikiego i slepego bronienia swojej grupy Wzajemnej Adoracji, ale zlosliwosci sa tu nie na miejscu. bo zaraz nam sie zrobi dyskryminacja kundelkow czyli rasopodobnych. mozemy nietolerowac rozmnazania takich psow, ale same psy zostawmy w spokoju, zwlaszcza jesli opinia ma na celu obrazic.. jest to poprostu niemile, a jak czlowieka chcecie do czegos przekonac, to szydzenie z jego psa raczej nie pomoze... Quote
Leon.T Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 [quote name='_dingo_'][quote name='MSMIMI']:wink: ale z ciebie zlosliwiec to jest jakas mieszanka amstafa z bulem czy bula z jakims kundelkiem.? Z NIEGO ?!!! NO WIESZ ?... Jak możesz... 8) Przecież "nie trzeba się od razu obrażać nawzajem", pisząc w ten sposób o psie Leona.T ! PRZECIEŻ TO BULLTERIER ! Prawda Leon.T ? No właśnie, tak mnie zapewniał hodowca, chyba by nie oszukał?!! Quote
MSMIMI Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 dingo_ napisał: MSMIMI napisał: ale z ciebie zlosliwiec to jest jakas mieszanka amstafa z bulem czy bula z jakims kundelkiem.? Z NIEGO ?!!! NO WIESZ ?... Jak możesz... Przecież "nie trzeba się od razu obrażać nawzajem", pisząc w ten sposób o psie Leona.T ! PRZECIEŻ TO BULLTERIER ! Prawda Leon.T ? No właśnie, tak mnie zapewniał hodowca, chyba by nie oszukał?!! JESTESCIE POPROSTU PRZEOKROPNI!!!!!!!! :) Quote
lapis Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Chyba się nie wyspaliście przez zmianę czasu, że tak kąsacie Dajcie spokój psiakowi, bo on tu nic nie winien, a tylko Nike ucieknie i nie zrozumie w czym tkwi problem, a przezcież nie jest odosobniona w swoich przekonaniach, więc tłumaczmy ludzikom, zawsze może ktoś zrozumie, a tak się obrazi Quote
_dingo_ Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Nike, ja ci to teraz napiszę całkiem szczerze. Niektórzy się pewnie poobrażają za to co napiszę. :evilbat: Przeczytaj: Wyrobić uprawnienia hodowlane jest bardzo łatwo, szczególnie w przypadku suki. Jak chcesz miec hodowlę psów rasowych, to kupujesz sukę z metryką, wyrabiasz jej rodowód i czekasz aż podrośnie. Jak już osiągnie właściwy wiek jedziesz z nią na parę małych, zapomnianych wystaw, na których jest mało konkurencji, dostajesz te trzy nędzne oceny bardzo dobre i ... tyle. To tak w telegraficznym skrócie oczywiście. I masz HODOWLĘ. TADAM. Oczywiście psa nie kupujesz, bo po cholerę ci pies ? Sam pies kosztuja, a potem to tylko żre i żre, trzeba z nim łazić do weta itd., a koszty krycia u taniego reproduktora są znacznie mniejsze niż utrzymanie żywego bydlęcia. :evilbat: Trzeba jeszcze z tym bydlęciem jeździć na wystawy, a dla psa ta poprzeczka jest ustawiona wyżej. Bez sensu. :evilbat: Poza tym - za niewielką w sumie opłatą będziesz mogła załatwić sobie tanio krycie przez championa, więc po co ci trzymać psa ? Jak chcesz kupić psa, to lepiej dokup drugą sukę. Ale w sumie - po co kupować ? Przecież ty już masz hodowlę ! Po prostu zostaw sobie najfajnieszą sukę z pierwszego miotu, i YEAH, masz już dwie suki. Ale jazda ! :evilbat: Teraz tylko poczekać aż dorośnie i zaliczyć parę wystaw. Hodowla się rozrasta. Potem dobierasz już inne reproduktory, żeby nie było że kryjesz wciąż tym samym. Za kasę ze szczeniąt już kupujesz trzecią i czwartą sukę, co by ludziska nie gadali że wszystkie suki u ciebie spokrewnione. Powtarzasz scenariusze. Masz cztery suki hodowlane, i możesz teraz tylko siedzieć przed telewizorem i mieć cztery mioty w roku. Jakoś się to kręci. Czy to aż takie trudne ? Chyba nie. A po co cały ten cyrk? O - tu jest odpowiedź prosta. Co prawda nie możesz mieć dwóch miotów w roku, tylko jeden. Sprzedajesz dwa razy mniej szczęniąt. Ale... Sprzedajesz je 3-4 razy drożej niż "bez papierów". :lol: Koniec końców - wychodzi lepiej niż na lewo, jak by nie liczyć :) Biznes jest Biznes, sorry Winetou. :evilbat: Quote
porterin Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 heheheheheheheheh Ale się ubawilam. Zapomnialeś dodać o pustych kryciach, o nieudanych miotach, o szczeniętach z wadami, które trzeba uśpić - ale co mi tam twarda jestem, o siedzeniu ze szczeniakami po pól roku i ogólnie o tym, że codziennie wkladasz, a nic nie wyjmujesz, chyba, że masz fabrykę, karmisz gównem i masz wszystko gdzieś. Biznes is biznes. Sorry Winnetou. Chyba sobie kadilaka kupię w tym roku. Albo nie, po co mam kupować, ktoś mi obiecal przejażdźkę kabrio i że chustkę mi do tego kupi. Zainwestuję tę kasę, którą zarobię. A potem pojadę do cieplych krajów - psy przeżyją beze mnie i jedzenia te dwa tygodnie, no nie? No udalo Ci się, obrazileś mnie. A i jeszcze jedno - jutro lecę z wypowiedzeniem do dyrektora - po co mam pracować na utrzymanie psów - przecież mam prawie 5 suk hodowlanych na osiem psów. Dadzą radę mnie utrzymać. A emerytów do gazu. Po co mi ta Piegowata, którą wysterylizowalam dwa lata temu? Moglam ją jeszcze kryć. Chyba muszę się jej pozbyć. Ma dopiero 7 lat. Po co mi ten Misiek weteran - jeszcze kryje, ale co to za kasa. Po co mi to wszystko - lepiej wywalić psy do kojca - przynajmniej czysto będę mieć w domu. I tak masz rację - po co mam pchać się do Finlandii do krycia - przeciez w samym Brodnie sa dwa reproduktory. A psa sobie kupię nowego - żeby tylko kryl, bo to najwazniejsze jest. Nie trzeba za krycie placić, tym kretynom. Quote
Nike Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Chyba ostatni raz się tłumaczę. Nie mam hodowli! I nie chcę mieć. Rodzice mojego bullterriera (do owczarków, ani żadnych psów nic nie mam - kocham wszystkie zwierzęta) mają rodowody, metryki i są psami wystawowymi, ale to nie moje psy. Należą do moich bliskich znajomych, każdy do kogoś innego. Chciałam mieć rasowego, zdrowego, pięknego i niedrogiego bullka i mam go. Takich miłośników, których nie stać na wydanie 3000 zł jest więcej (poruszyłam ten problem, czytając początek tego tematu). I tacy dostali te piękne, rasowe szczeniaki. Nikt nie miał zamiaru wystawiać ich gdziekolwiek. Czy to jakiś obowiązek?! Nikt nie został oszukany, jak mogę się tu gdzieniegdzie doczytać. Wszyscy nowi właściciele zyskali wymarzonego przyjaciela - bullterriera, bez zamiaru zarabiania na nim. Czy to tak trudno zrozumieć?! Możecie nazywać mojego psa kundlem. Nie ubędzie mu od tego urody ani mojej miłości. Quote
lapis Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Mnie się wydaje, że za bardzo wszystko uogólniacie, choć jest dużo prawdy w tym, co napisał Dingo, to nie wszyscy tak do tego podchodzą (i tak powinno być, bo wiemy do czego dążą prawdziwi hodowcy). Na szczęście ludzie coraz bardziej uświadomieni i oglądają rodowody, choć może mi się tylko tak wydaje. Nike mówiąc szczerze rzeczywiście wiele informacji, które podałaś mogło nas zmylić, co do identyfikacji czyj pies itd. Ja mam faffika, ale z tego, co się orientuję to sporo przesadziłaś z kwotą 3000,00 za rasowca, ale tu niech się wypowiadają Ci, którzy maja bulliki. Niezależnie od tego czy Twój pies jest rasowy czy nie to bublowaty a my tu wszyscy zakręceni na punkcie bublowatych, a sama dyskusja dotyczyć (moim zdaniem) powinna wyjaśnienia Tobie i innym, którzy nie mają w tym temacie doświadczenia co oznacza pies rasowy Quote
Leon.T Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 [quote name='Nike']Chyba ostatni raz się tłumaczę. Nie mam hodowli! I nie chcę mieć. Rodzice mojego bullterriera (do owczarków, ani żadnych psów nic nie mam - kocham wszystkie zwierzęta) mają rodowody, metryki i są psami wystawowymi, ale to nie moje psy. Należą do moich bliskich znajomych, każdy do kogoś innego. [quote name='Nike']Ano my, tzn. nasze psy ;) Hmm?!! :-? Quote
Nike Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Psy naszych przyjaciół są "nasze". Koniec tego żenującego śledztwa? :evil: Quote
kasiain Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Nike wydaje mi się że nie masz się co wkurzać. To nie żadne sledztwo. Pytania moje i pozostałych dogomaniaków wynikają z tego co napisałaś. Skoro piszesz "nasze psy" to przepraszam cię bardzo ale ja też byłam przekonana że to psy które pochodzą z waszej hodowli czy miotu po waszym psie/suce Quote
Dag Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 [quote name='Nike']Rodzice mojego bullterriera mają rodowody, metryki i są psami wystawowymi, ale to nie moje psy. Należą do moich bliskich znajomych, każdy do kogoś innego. A nam wlaśnie chodzi o zaprzestanie rozmnażania rodowodowych psów bez papierów... Bo rodzice są rodowodowi, a szczeniaczki są kundelkami. A potem ktoś rozmnoży te szczeniaczki- kundelki i będzie wiecej kundelków, a potem ktoś rozmnoży dzieci tych ostatnich... Ile mamy takich psiaków, których niedola zaczęla się od tego, że ktoś kiedyś rozmnożyl na lewo dwa rodowodowe psiaki? No zobacz: jej pradziadkowie też pewnie byli rodowodowymi bullkami. Już mamy schroniska pelne "prawie" bullików, amstaffów i nawt staffików. Jakoś rodowodowe do schronisk nie trafiają, a jeżeli już, to szybko są stamtąd zabierane. Upieranie się na rozmnażanie tylko psow z uprawnieniami hodowlanymi ma na celu ograniczenie wlasnie takich psich nieszczęść. [quote name='Nike']Chciałam mieć rasowego, zdrowego, pięknego i niedrogiego bullka i mam go. Takich miłośników, których nie stać na wydanie 3000 zł jest więcej (poruszyłam ten problem, czytając początek tego tematu). Nie masz psa rasowego. Cechy potrzebne do zaakceptowania rodziców Twojego szczeniaka do rozrodu nie zostaly potwierdzone wystawami. I jeszcze raz powtarzam- nie twierdzę, że Twój pies jest mniej bullterrierowaty niż psy rodowodowe. Moze jest nawet i ladniejszy i lepszy. Ale nie o to chodzi. chodzi o kontrolę nad rozmnażaniem, ktora ma zapobiegac takim tragediom jak na fotce wyżej. A z 3000 nie przesadzaj, bo są rodowodowe bullki i za 1500, a da się znaleźć i za mniej. A wlaśnie, jeżli można spytać- ile kosztowal Twój bullek bez papierów? pytam z czystej ciekawości i do badan porównawczych. [quote name='Nike'] Nikt nie miał zamiaru wystawiać ich gdziekolwiek. Czy to jakiś obowiązek?! Jeszcze raz: Nie jest obowiązkiem wystawianie psa. Obowiązkiem jest wystawianie psa, którego chce sie rozmnażać- tylko i wylącznie. Moja Chruma jest rodowodowa, a na żadnej wystawie nie byla i nie będzie- tylko, że ja nie mam zamiaru jej rozmnazać. [quote name='Nike']Nikt nie został oszukany, jak mogę się tu gdzieniegdzie doczytać. Wszyscy nowi właściciele zyskali wymarzonego przyjaciela - bullterriera, bez zamiaru zarabiania na nim. A zagwarantujesz, że żaden z nowych nabywców bezpapierowych szczeniaczków z tego samego miotu co Twój- ich nie rozmnoży? Ni stworzy więcej bezpapierowych bullików, które być może trafią do jeszcze mniej odpowiedzialnych wlaścicieli, którzy dopuszczą do kolejnego nieszczęscia typu to: Ty sie patrzysz na swojego psa i cieszysz się, ze masz szczeniaczka, który wygląda jak bullek i jest przekochany. My patrzymy na problem dlugofalowo- że za jakieś 4 lata do schroniska trafi kolejny psiak typu "prawie bullterrier", w którym być może będzie też plynela krew któregoś z psów z miotu, z którego masz szczeniaczka, bo nad rozmnażaniem psów bez papierów nie ma żadnej kontroli. [quote name='Nike']Czy to tak trudno zrozumieć?! No wlaśnie. PS. Fotki "prawie bullków" w schroniskach wzięlam z naszego dogomaniowego topiku "Bullowate do adopcji". Te psy nadal czekaja na dom. :cry: Quote
Leon.T Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Brawo Dag!!! :klacz: Mój Borysek ma więcej szczęścia! :P Quote
Alojzyna Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Moi drodzy, znalazłam taką oto stronkę. Może was to zaciekawi. Nie radzę jednak wpisywać swoich poglądów na temat rozmnażania psów bez papierów do ksiegi gości, bo następnego dnia wasze wpisy zostaną wykasowane, a IQ zablokowany. Niestety na twardogłowych nie ma lekarstwa. Quote
Recommended Posts