leniga Posted August 23, 2003 Posted August 23, 2003 Piszcie tutaj jakie sztuczki wykonuje wasz pies. :multi: Quote
zachraniarka Posted August 23, 2003 Posted August 23, 2003 Nie wiedziałam, że komenda "siad" albo "leżeć" to sztuczka :lol: Mój lab umie duuuużo sztuczek, jedyne czego nie mogę go nauczyć to potrójne salto w tył :cry: Quote
Jola1 Posted August 23, 2003 Posted August 23, 2003 Moja goldenka to ma najlepszą i chyba najbardziej wyćwiczoną (na sępa) czyli popularne żebranie no i druga to biedne oczka. Pozostałe też umie ale już nie tak. Quote
Aga K Posted May 6, 2006 Posted May 6, 2006 Moja niuńka starsza Pusia najlepiej umie prosić,ale ja zaznaczyłąm przez przypadek siad,któryu też umie,leżeć,podaj łape-drugą :cool3: zostań,nie chrap :lol::lol::lol::cool3:aport Quote
ANECZQA Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 Bas oczywiście prosić choć nie wiem za bardzo co kto przez to rozumie-ja przykładowo cos takiego ze pies siedząc podnosi przednie łapy (bez stawania na tylnych) a nauczyłam go tego sama-pomysł zaczerpnięty ze schronu w Lublinie /była tam kiedyś taka mała sunia żabka się bodajze nazywała, ona właśnie gdy się do niej podchodziło siadała i podnosiła przednie łapki/ a predyspozycje do takiej sztuczki zauwazyłam u Basa gdy siedział przy mnie/ja oczywiście jadłam/ i prubował wyłudzić coś do jedzenia-uległam ale ze nic nie ma za darmo to powiedziałam daj łapę, a ten widać bardzo głodny był bo podniosł obie...:eviltong: A łape daje tylko wtedy gdy ma sie coś do jedzenia /no i czasem na powitanie nowej osoby-której wcześniej nie widział/ Quote
ASICA Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 z niewielu rzeczy jakie mój ast umie to komenda ,,poproś'' robi identycznie jak niedzwiedzie w zoo:lol: :lol: staje na tylnych łapach a jedną macha w powietrzu:lol: :lol: Quote
Behemot Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 Sonia wykonuje komendy: siad, waruj, łapa, przybij piątkę :lol: I na komendę słowną, i na gest. BTW: ten temat już jest: "Co umiemy" chyba w dziale "Wszystko o psach" ;) Quote
Sara Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 Glutek też prosi ale troszkę inaczej niż zwykle, jak ktoś jest zainteresowany to jest filmik jak Figa robi na zmianę żabę i prosi w temacie o chodzeniu przy nodze w dziale Obedience. :lol: Quote
Agnisia =) Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 Mój Felek robi wszystkie wymienione wyżej polecenia. Ale które lepiej, to zależy od sytuacji :lol: Quote
Kati Posted May 25, 2006 Posted May 25, 2006 Raptus najbardziej lubi wykonywać "ukłon". Jedyne czego go nie dałam rady nauczyć to "zdechł pies" - on jest za bardzo dominujący i żadko kiedy połozy się na boku lub na plecach pod przymusem, bo normalnie to jest jego ulubiona pozycja do spania. Quote
Guest Mrzewinska Posted May 25, 2006 Posted May 25, 2006 A dlaczego ma to robic pod przymusem??? Wystarczy naprowadzic pileczka i bedzie sie tym swietnie bawic. Bez przymusu. Zofia Quote
URIA Posted May 25, 2006 Posted May 25, 2006 Tofa umie dawac buzi:loveu: Na komendę "buzi" targetuje mnie w nos - klikerowo żeśmy się tego nauczyły. Mało higieniczna sprawa uprzedzam:cool3: Quote
Aga K Posted May 25, 2006 Posted May 25, 2006 [quote name='URIA']Tofa umie dawac buzi:loveu: Na komendę "buzi" targetuje mnie w nos - klikerowo żeśmy się tego nauczyły. Mało higieniczna sprawa uprzedzam:cool3: yyyyyy,co robi ??? Tzn,wiem,domyślam się,ale takiego sformułowania jeszcze nie słyszałąm,przyznam,że śmieszne jest :);) Quote
sisay Posted May 25, 2006 Posted May 25, 2006 Oj, Aga K, doedukowac sie trzeba :mad: Moj piesek z tych ciekawszych rzeczy robi "zdechl pies" - robi to kapitalnie, bo wykreca sie lezac brzuchem do gory, glowe odrzuca w tyl i wyglada naprawde jak zdechly i to w makabryczny sposob :diabloti: Robi tez "Fik!" co przypadkiem wyklikalam kiedy chcialam cos wyklikac, nie wiedzialam co, a on zniecierpliwiony zaczal podskakiwac :loveu: No i teraz na "Fik!" mam wyskok w powietrze z miejsca w pozycji pionowej, tzn pies staje na tylnych lapach, robi wyskok a czasem nawet udaje mu sie z polobrotem albo z przemieszczeniem w bok :cool3: Robimy tez uklon, na moj znak tzn. ja sie ladnie klaniam do niego i on do mnie tez :) No i obrot na znak reka. Ostatnio zaczelam cwiczyc sprzatanie zabawek, bo ciaglepelno sie ich wala po podlodze. Dobrze nam idzie :p Quote
Aga K Posted May 25, 2006 Posted May 25, 2006 Nio to doedukuj mnie prosze bo kurka pierwszy raz słyszę takie cosik ;) Quote
URIA Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Targetowanie to termin używany w szkoleniu klikerowym - polega to na tym, że pies dotyka nosem wybranego przedmiotu - najcześciej jest to patyczek, kijek zakończony czymś ciekawym np. końcówka jest pomalowana na jakiś kolor, obklejona czymś, albo ma nabitą piłeczkę od ping-ponga...tergetem może być w zasadzie wszytko - kapeć leżący na podłodze, jedna dziewczyna z dogo nauczyła psa targetować drewnianą łyżkę, a Marysia od Uny nauczyła ją targetować udo...Pies może targetować też łapą (którąkolwiek z wszystkich 4) Nam ta zabawa wyszła przypadkiem - jak cmokałam na psa to ona podbiegała i dotykała mojego nosa (zainteresowana dzwiękiem) - wyłapałam to zachowanie, ukształtowałam i mamy "buzi";) Polecam wszystkim kliker to świetna zabawa z psem:p Quote
Rauni Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Sunday: slalom między moimi nogami gdy idę do przodu, slalom między moimi nogami gdy idę do tyłu, poproś zatańcz (obraca się w kółko stojąc na dwóch łapkach) podnoszenie na przemian lewej i prawej przedniej łapki na komendę optyczną turlanie się w lewo obrót dookoła własnej osi w lewo i prawo przechodzenie do lewej i prawej nogi w marszu za mną aportowanie przedmiotów po nazwie (piłka, smycz, klucze, komórka) odbijanie lekkiej dużej piłki lub balonika nosem przeskakiwanie na moją nogą (overek :) ) Vigo: to samo plus turlanie się w obie strony (w lewo na hasło kulaj się, w prawo na hasło arbuzie) chodzenie do tyłu ukłon przynoszenie smyczy, żeby zasygnalizować, że chce na spacer. Vigo strasznie długo lał w domu (tzn. sporadyczne wpadki, mimo częstych spacerów), a chęć wyjścia sygnalizował siadając cichutko w przedpokoju na krzesełku, czego na ogół nikt nie zauważał, tępym ludziom, czyli nam,potrzebny był jakiś czytelniejszy sygnał). Swoją drogą, tutaj mnie Vigo zaskoczył: uczyłam go najpierw przynoszenia smyczy na hasło: "przynieś smycz", potem zaczęłam to robić przed każdym spacerem, a do następnego etapu (przyniesienie smyczy, bym z nim wyszła) pies przeszedł spontanicznie na trzeci dzień. wskakiwanie na ręce wskakiwanie na plecy (plecaczek) Quote
Rauni Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 A, jeszcze pracujemy nad zdychaniem :) I straszny mam techniczny problem, bo Sunday z natury bez przerwy macha ogonem, więc przy haśle pif paf leży całkiem nieruchomo, tylko ogonem wali o podłogę :) Vigo dla ułatwienia ogona nie posiada, za to jest tak żywiołowy, że na razie umie udawać nieżywego przez jakieś 5 sekund :lol: Quote
Tośka_m Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Już się gdzieś naszymi umiejętnościami chwaliłam, ale pochwalę się i tu :razz: Ozzy umie: siad waruj psie pompki (siad-waruj-siad) do mnie do nogi (okrążanie mnie i siad przy lewej nodze) noga - chodzenie przy nodze piona prawą i lewą łapą krok hiszpański bach - przewrót przez grzbiet twist - obrót wokół własnej osi obroty ze mną przy lewej nodze podnosić koszyk (uczymy się noszenia) targetować przednimi łapami "upuszczone" przeze mnie rzeczy turlać piłkę przedmini łapami stojąc nimi na niej slalom między nogami gdy idę do przodu i do tyłu ósemka wokół nóg prosić na tylnych łapach szukaj (smakołyków) łapki (do wycierania brudasów) czekaj - zostaje w danej pozycji (obedience) przeskakiwać nad moją nogą i ręką Quote
Aga K Posted May 28, 2006 Posted May 28, 2006 Hehe,życzę pomyślnego rozwoju umiejętności psieska :) Quote
Anza&Hacker Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Ulubiona "sztuczka" mojego psa to darcie ryja:diabloti: - oczywiście umie też się odzywać na komende głos... no a tak poza tym to wiele rzeczy umie, wszystkiego ucze zaruwno na komendy optyczne jak i słowne - robie osobne sesje optyczne, słowne i mieszane(na zmiane lub razem słowne i optyczne) na zmiane, żeby reagował na wszystko i z każdym zawsze mógł się dogadać:lol: Wszystkiego na pewno nie wymienie, ale między innymi umie: - podstawowe komendy: siad, waruj, stuj(słabo), do mnie (przywołanie i siad przede mną), noga (obejście i siad przy wybranej nodze), tzw. gruszka/swing finish(siad przy nodze z przed przewodnika, bez obchodzenia); - elementy tańca z psem: - slalom między moimi nogami(do przodu, tyłu, na boki - zaczynamy nauke chodzenia psa tyłem); - ukłon; -chodzenie z psem pomiędzy moimi nogami (do przodu, tyłu i na boki i ze zmainami predkości - 'tiptopki' i biegi); - przechodzenie między moimi nogami w przód i tył; - obroty w obie strony na dwóch lub czterech łapach; - tzw. ósemka, czyli slalom między nogami w miejscu; - skok przez moją noge; - krok hiszpański (w miejscu i chodząc do przodu, na boki i zaczyanmy do tyłu); - chodzenie z łapami na mnie w różne strony; - cofanie się (na razie z psem przede mną); - podawanie i przybijanie łap we wszystko co się da (np. ręce, kolana, stopy, biodro, target, mebel); - obchodzenie mnie do okoła; - obchodzenie mojej nogi, ręki do okoła; Inne takie tam rzeczy: - "morda w kubeł" (pies wsadza pysk do kosza) - szukanie zabawki (wszelkie piłki, sznureczki) lub przedmiotu wcześniej psu pokazanego; - jazda na deskorolce (pies chodzi z przednimi łapami na deskorolce - więcej się mu nie mieści); - targetowanie łapą i nosem/pyskiem; - popychanie nosem/pyskiem/łapami różnych przedmiotów (np. karton, kosz, piłka); - przeskakiwanie/pokonywanie wszelkiego rodzaju przeszkód w naturze(krzaki, drzewa, ławki, żywopłoty); - otwieranie drzwi; - bieganie po przeszkodach agility(większość); - aport dowolnego przedmiotu po rzuceniu lub wskazaniu; - czołganie się normalnie i pod przeszkodami np. pod krzesłem; - zbieranie zabawek do pudła/kosza; - wchodzenie przednimi łapami do pudła; - łapanie frisbee - te koślawo rzucone przez pańcie też łapie:lol: ...no to większa część tego co umie Hacker - to dla nas dopiero początek bo nasze ambicje dopiero się zaczynają:diabloti: No i oczywiście naprawde perfekcyjnie mamy opanowane rozdzieranie skóry pani przez grube ubrania (potem zakrwawione) i wybijanie jej w pełnej gamie kolorów siniaków, guzów, stłuczeń itp.:mad: Quote
wiska Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 Moja umie mało komend/sztuczek (nie lubi się uczyć-typowy jamnior[a raczej mieszanka,ale dobra...]) ale za to kocha trenowac elementy agillity.:cool1: -swietnie jej to idzie. Ze sztuczek to: zdechł pies, proś (staje na 2lapkach i stoi tak przez ok.40sek ),ale najlepiej to jej siad wychodzi-wiem,ze to malo ,ale teraz wakacje sa (:lol: :cool3: :loveu: :multi: :razz: ;) :multi: :multi: ) i napewno ja podszkole.:diabloti: P.S przypomnialo mi sie ,ze jeszcze komende "do nogi" umie -niestety-tylko na syczy...:angryy: Quote
Recommended Posts