Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pismo z posterunku policji w Księżpolu koło Biłgoraja informujące o mieszkańcu tej miejscowości trzymającym 30 psów, w tym szczeniaki, w kojcach o wymiarach przeciętnie 1,5 na 1,5 m zadaszonych, ale część bez bud, podłoga to metalowa siatka. Parę psów na łańcuchu 1,2 m bez bud tylko zadaszenie. Te psy chyba tak spędziły zimę - pismo jest z 11 marca (do mnie dotarło dziś).
Psy to: bernardyny, owczarki niemieckie, pekińczyki, coli.
Dobrze, że już się ociepla. Ale myślę, że temu ... trzeba te psy odebrać. :evilbat: I znowu problem, co z nimi zrobić :(
Czy ktoś mógłby pojechać tam, żeby to zobaczyć? Ja nie mam na razie takiej możliwości.

Posted

Myślę, że colli to raczej liczba mnoga, ponieważ jeżeli to jest pseudohodowla to raczej mają po kilka sztuk, ale może warto luknąć czy nie ma tam zaginionej suni. Niestety takich hodowli nie brakuje, może bardziej pasuje tu określenie hurtownia...
Pewnie owy właściciel pokazuje się ze szczeniakami na okolicznych giełdach i bazarach.

Posted

AlmaMater napisał(a):
Mam pismo z posterunku policji w Księżpolu koło Biłgoraja informujące o mieszkańcu tej miejscowości trzymającym 30 psów, w tym szczeniaki, w kojcach o wymiarach przeciętnie 1,5 na 1,5 m zadaszonych, ale część bez bud, podłoga to metalowa siatka. Parę psów na łańcuchu 1,2 m bez bud tylko zadaszenie. Te psy chyba tak spędziły zimę - pismo jest z 11 marca (do mnie dotarło dziś).
Psy to: bernardyny, owczarki niemieckie, pekińczyki, coli.
Dobrze, że już się ociepla. Ale myślę, że temu ... trzeba te psy odebrać. :evilbat: I znowu problem, co z nimi zrobić :(
Czy ktoś mógłby pojechać tam, żeby to zobaczyć? Ja nie mam na razie takiej możliwości.

A policja to co, dlaczego do Was zglosila? Przeciez oni moga wystawic wniosek o odebranie psow. Mozesz powiadomic powiatwego weta.
Jak kogos facet nie bedzie chcial wpuscic to klamke pocalujecie, Ty tez zreszta. Interwencja jak najbardziej policja z lekarzem powiatowym i LSOZ(ewentualnie).

Posted

tylko czy takie warunki są podstawą do odebrania psów?? dla nas one są karygodne, ale nie wydaje mi się żebyu Policja coś z tym zrobiła - takich miejsc jest dużo więcej - one bulwersują niesttye tylko psiarzy :(

Posted

ARKA napisał(a):
A policja to co, dlaczego do Was zglosila? Przeciez oni moga wystawic wniosek o odebranie psow. Mozesz powiadomic powiatwego weta.
Jak kogos facet nie bedzie chcial wpuscic to klamke pocalujecie, Ty tez zreszta. Interwencja jak najbardziej policja z lekarzem powiatowym i LSOZ(ewentualnie).

Ja niestety nie znam sprawy, o wszystkim dowiedziałam się przed godziną. Pismo policji jest odpowiedzią na jakieś nasze pismo, żeby faceta sprawdzili, bo do nas był na ten temat sygnał.
Psy nie wyglądały na chore, ale z policjantami nie było weterynarza, właściciel oświadczył, że nie mają szczepień ochronnych.
Policja napisała w tym piśmie o możliwości interwencji z lekarzem pow. i stowarzyszeniem, ale od nas na razie nie ma kto tam pojechać, a poza tym nie mielibyśmy dokąd tych psów zabrać - w Krzesimowie przepełnienie, nie ma miejsca na 30 nowych psów. Odebrać pewnie by się te psy dało, ale co z nimi zrobić?

Posted

AlmaMater,

mozesz mi na PW podac telefon do siebie? Potrzebuje wiecej szczegolow o tym miejscu, bo wiem o dwoch szukanych collie, samcu zaginionym w Sylwestra w okolicach Lublina i Ofrze, suni ukradzionej.

Posted

samiec collie, o ktorym pisalam wczoraj ten zaginiony od sylwestra dzis sam pojawil sie przed swoim domem pod lublinem i to w bardzo dobrym stanie (wlasnie dostalam maila od jego wlasciciela, ze wychodzac do pracy spotkal przed brama swojego psa po 3 miesiacach od zaginiecia:)

Posted

eurydyka napisał(a):
samiec collie, o ktorym pisalam wczoraj ten zaginiony od sylwestra dzis sam pojawil sie przed swoim domem pod lublinem i to w bardzo dobrym stanie (wlasnie dostalam maila od jego wlasciciela, ze wychodzac do pracy spotkal przed brama swojego psa po 3 miesiacach od zaginiecia:)

:angel:
Chyba powinni przechrzcić go na Lassie :wink:

Posted

A teraz wracajac do tematu. Czy będzie ktoś coś działać w tej sprawie? Trzeba szukać domów dla psów? Bo nie wiem, czy zaczynać coś nagłaśniać? Jeśli chodzi o domy, z pewnością znalazłabym kilka osób dla ONków.
Alma czy Ty byłaś u tego faceta osobiście? Wiesz coś wiecej? Co to za psy, jak wyglądają itd?

Posted

doddy napisał(a):
Jeżeli Wam coś to pomoże, to mam dom dla 2 ONków i młodego bernisia.
Jak poszukam to może uda się na więcej psów coś znaleźć.

Jeżeli możesz, trzymaj te domy.

doddy napisał(a):
Czy będzie ktoś coś działać w tej sprawie? Trzeba szukać domów dla psów? Bo nie wiem, czy zaczynać coś nagłaśniać? Jeśli chodzi o domy, z pewnością znalazłabym kilka osób dla ONków.
Alma czy Ty byłaś u tego faceta osobiście? Wiesz coś wiecej? Co to za psy, jak wyglądają itd?

Bedziemy działać, ale na razie nie ma kto ani czym tam pojechać. Jedna pani ze stowarzyszenia wybiera się tam na interwencję, ale ona nie ma samochodu, więc chce załatwić wyjazd dzienikarza z lokalnej gazety i z nim pojechać, tylko że wcześniej niż na początku kwietnia nie da się tego zrobić.
Ja tam nie byłam, zresztą nikt z nas tam nie był. Nie wiadomo nic o tych psach, nawet jakiej są płci ani wieku.

Przepraszam, że się tak późno odzywam, ale całe dni spędzam w pracy, a roboty jest tyle, że nie mam czasu, żeby tu zaglądać.

• 3 weeks later...
Posted

6 psów trafiło do schroniska w Krzesimowie. Dziś porobiłam im zdjęcia.
Są to: 4 szczeniaki bernardynki, suczka collie i suczka owczarek niemiecki.

Założyłam o nich osobny temat:
TUTAJ

Posted

astra, pekińczyki są.. ale własnie sie dowiedziałam, że facet wywiózł gdzieś resztę psów i nikt nic nie wie :x wójt dostał w łapę i stoi za nim murem :x

Jest natomiast pekińczyk w schronisku w Mielcu - ale to niewidomy staruszek. Mam jego zdjęcia w razie czego (słabej jakości, ale coś tam widać).

Posted

a mogłabyś mi przesłać zdjęcie? byłabym wdzięczna
moj mail astra@autograf.pl
moja mama ma 2 pekińczyki i ja mam jednego i czasem sie zdarza ze ludzie pytają bo chcą takiego pieska bez względu na wiek, kazalam mojej mamie za każdym razem zapisywać do ludzi nr telefonu może by się coś udało dlatego pytam.

Posted

Jak w temacie, być może znajdzie się on właśnie tej hodowli. Jest a wlaściwie byl śliczny, dlatego mógł służyć jako reproduktor. Jeżeli będziecie coś wiedzieć dajcie znać. Zginoł 7 kwietnia w Opatowie to kawałek od lublina ale nigdy nic nie wiadomo.

• 1 year later...