Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

FigabaS, gdybyś czytał/a wszystkie posty, to byś wiedział/a do czego i do kogo kwestię o "umoralnianiu" przypiąć. Warto czytać nie tylko pierwszy, ostatni i przedostatni post.... ;)

A założyciel tego wątku w kilku innych tematach na tym forum otrzymywał informacje, więc nikt go tu nie szkaluje za brak fundamentalnej wiedzy... mimo wszystko.

Posted

Lenka już zrozumiała co znaczy "Do mnie" przychodzi itd. Jedyny problem z gryzieniem jest to że tapete zdziera jak jest sama. Karma to Purina Dog Chow Junior ale zmieniam na bosch lub Acane. A co do rasy wiedziałem z czym wiąże się ta rasa i dlatego ją wybrałem chciałem psa towarzysza i psa rasy dużej który pomaga ludzią, ciesze się że wybrałem akurat labradora :))

• 3 weeks later...
Posted

Zabierz jej miske z jedzeniem i dawaj tylko wtedy kiedy ty uznasz to za słuszne (ale nie głódz psa)
Jak już dasz jej tą miske niech troche zje i zabierz psu ją w trakcie jedzenia na kilka minut(póżniej oddaj niech doje).Rób tak codziennie.
Jak przechodzisz koło psa lekko szturchnij go nogą aby się usunoł jak leży na miejscu przez które przechodzisz.(nie kop psa)
Wiem że może wydawać się to drastyczne względem psa ale ma to tylko na celu pokazania mu kto tu żadzi i kto go karmi ,pies będzie ci bardziej posłuszny poczuje że to Ty jesteś góra(baw się z nim i wszystko niech będzie jak do tej pory przytulaj go itd ,itp)
Co do stania przy stole w trakcie twojego posiłku no to patrzmy prawdzie w oczy pies sam na to nie wpadł tylko ty może nie świadomie dałeś mu coś ze stołu a że nasze jedzenie jest lepsze niz karma piesek będzie czekał przy stole i nie będzie jadł karmy(mój je karme ale czasami daje mu to co jem w danej chwili są to :chleb,ogórki,ser,szynka itd,itp ale w małych ilościach)
Sam mam Labladora i wiem że pieski te najbardziej w swoim życiu kochają jeść i skożystają z każdej okazji aby coś zjeść i to nie zawsze cos co służy do jedzenia.
jarekkus@wp.pl

Posted

nieustraszony napisał(a):
Zabierz jej miske z jedzeniem i dawaj tylko wtedy kiedy ty uznasz to za słuszne (ale nie głódz psa)
Jak już dasz jej tą miske niech troche zje i zabierz psu ją w trakcie jedzenia na kilka minut(póżniej oddaj niech doje).Rób tak codziennie.
Jak przechodzisz koło psa lekko szturchnij go nogą aby się usunoł jak leży na miejscu przez które przechodzisz.(nie kop psa)

Następny zaślepiony teorią dominacji :shake:
A co zrobić, jak pies zacznie bronić żarcia i ugryzie w rękę? Zastanawiałeś się nad tym?
Tak się nie robi - mozna podchodzić do psa i dokładać mu jedzenia do miski; wołać kiedy je i dawać lepszy smakołyk. To jest nauka dobrego zachowania przy misce i tego, że nie ma potrzeby np. warczeć na właściciela kiedy zbliża się podczas posiłku.
To co proponujesz, to najprostsza droga do rozbudzenia w psie agresji i zostania pogryzionym przez własną głupotę.

Posted

Jak przechodzisz koło psa lekko szturchnij go nogą aby się usunoł jak leży na miejscu przez które przechodzisz.

Zamiast dawac głupie rady proponuję zebyś najpierw osobiscie przetestował ich skutecznośc.
Najlepiej na owczarku kaukazkim.

Martens napisał(a):
Następny zaślepiony teorią dominacji :shake:
A co zrobić, jak pies zacznie bronić żarcia i ugryzie w rękę? Zastanawiałeś się nad tym?
[...........]
To co proponujesz, to najprostsza droga do rozbudzenia w psie agresji i zostania pogryzionym przez własną głupotę.

Amen.

Posted

Ludzie to 4 miesięczny lablador nic ci nie zrobi jak zabierzesz mu tą miske, można dokładać jedzenia.
Sam mam 7 miesięcznego labka i wiem co można a co nie. Mojego psa nauczyłem posłuszeńśtwa w ten sposób i nie ma u niego żadnych przejawów agresji wobec mnie czy kogokolwiek, reakcja jest wręcz przeciwna pies przepada za moim towarzystwem ,rady które dałem nie maja na celu wywarcia na psie złych emocji ,mają mu pokazać że jest od nas uzależniony ,sam stosowałem te rady a dostałem je od tresera który tresuje psy metodą pozytywna.

Posted

Tylko, że u psa o silnym charakterze, rasy o silnym instynkcie obronnym, moga skończyć się tragicznie. Tym bardziej stosowane od szczeniaka - pies od małego powinien uczyć się zaufania do właściciela, a nie obaw, że podejdzie i zabierze żarcie.. Tego typu zachowania mogą spowodować agresję obronną w wieku dojrzewania - i co najśmieszniejsze, większość właścicieli myśli potem, że wzięła się ona znikąd :roll:

Można zabrać miskę na chwilę, ale dac psu za to lepszy smakołyk - żeby nie czuł się pokrzywdzony. Zabieranie miski nie ma żadnych podstaw naukowych analogicznych do naturalnego zachowania psowatych czy ustalania hierarchii. Wszystkie psowate instynktownie bronią pożywnienia i opiera się to na instynkcie samozachowawczym, który zawsze wygra nad stadnym. Czy wilk, czy dziki pies, zawsze broni pożywnienia nawet przed alfą, od którego jest zależny - bo od tego zależy jego przetrwanie. Zabieranie miski psu to igranie z ogniem. O ile u normalnego psychicznie labradora może pójść płazem - tak u innej rasy już niekoniecznie.

Posted

Martens napisał(a):
..pies od małego powinien uczyć się zaufania do właściciela, a nie obaw, że podejdzie i zabierze żarcie.. Tego typu zachowania mogą spowodować agresję obronną w wieku dojrzewania - i co najśmieszniejsze, większość właścicieli myśli potem, że wzięła się ona znikąd :roll:
I przychodza potem na szkolenie z dwuletnimi psami i dziwia sie ze te traktuja włascicieli jak nieprzewidywalnych wariatów i powarkuja gdy ktos przechodzi obok miski.

Posted

Na poparcie słów Martens i Puli :lol:

OKRUSZKI - bardzo zly wilk

4 miesięczny i 7 miesięczny labrador nic nie zrobi to fakt. Tyko po co podważać zaufanie psa do właściciela - poszturchiwać go, zabierać bez sensu miskę ? Widać, że Arturek jest na dobrej drodze z Lenką - po co w to mieszać wady naprawdę wątpliwej jakości.
Jeśli chodzi o gryzienie tapet - można zostawiać specjalne zabawki wypełnione karmą, żeby miała zajęcie w czasie Twojej nieobecności.

Posted

To Ci się pies jeszcze wrzodów żołądka nabawi:evil_lol:

Posted

Ja bym się strasznie wkurzyła gdyby codziennie, poczas jedzenia ktoś mi zabierał talerz sprzed nosa.
Ja ciągle nie rozumiem czemu ma służyć to katowanie psa poprzez odbierania mu miski w trakcie jedzenia???Nigdy tak nie robiłam a psy nie mają oporów gdy biorę miskę aby sypnąć karmę, gdy przechodzę przez miskę wypełnioną karmą, gdy ją niechcący potrącę-do miski zawsze wpada a nie ubywa czy znika po kontakcie z właścicielem.