Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Jestem tutaj nowa, więc nie jestem pewna czy pisze posta w dobrym miejscu :oops:..
Ale mam dziwne pytanie.. mam od roku pieska, którego znalazłam na ulicy ( był bezdomny ) i wczoraj w internecie znalazłam rasę o nazwie shipperke, która uderzająco przypomina mojego psa.. Cały czas byłam pewna, że to kundelek, ale z opisu i wyglądu rasy bardzo mi przypomina mojego Nerusia :)
Powiedzcie mi proszę, czy ma on coś wspólnego z tą rasą?
Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź :)!!!

PS załączam fotki mojego pieska :)

Imageshack - neroi
Imageshack - nerin
http://img521.imageshack.us/i/lalaw.jpg/
Imageshack - mooje027

Pozdrawiam!

Posted

nie ma rodowodu bo to znajda :) Hmm.. mi się wydaje, że jednak "coś" z tych piesków ma. możliwe, że ma jakieś korzenie związane z schipperke.. chociażby ten temperamencik ;) i umaszczenie.. ale fakt, psiak z niego przesłodki :)

Posted

Niezależnie od tego, jak piesek wyglada (a raczej nie przypomina schipperki - spójrz choćby na szatę, to zupełnie inny rodzaj włosa), jest w praktyce mało prawdopodobne, aby miał z tą rasą coś wspólnego. Dlaczego? A choćby dlatego, że mało jest w Polsce schipperek i wierzyć mi się nie chce, aby tak sobie chodziły na ksiuty i zostawiały po wsiach lewe potomstwo ;). Może za kilka lat, gdy populacja wzrośnie, zaczną się bezpapierowe mioty :mad: itd, może kiedyś... (nie, żebym tego życzyła jakiejkolwiek rasie :angryy:).
A małych, czarnych piesków z temperamentem jest mnóstwo i niekoniecznie muszą być blisko spokrewnione z np. schipperką :lol:.

• 2 weeks later...
Posted

Moim zdaniem poza kolorem to niewiele ma z schipperke wspólnego, i tak jak pisała Mokka psów tej rasy jest na tyle mało, że pokrewieństwo z nią jest mało prawdopodobne. Nie każde małe czarne to schipperke, nie każde średnie kudłate to owczarek pirenejski... ;) Co więcej, czasem zdarzają się mieszańce uderzająco do jakiejś rasy podobne - tu ktoś kiedyś wklejał mieszańca briarda z ONkiem, który wyglądał jak owczarek pikardyjski, w mojej okolicy mieszka pies wzięty ze schroniska, który wygląda jak rasowy owczarek holenderski (no, ciutkę jest mniejszy), a to też bardzo rzadka rasa w Polsce i pracownicy schronu obstawiali raczej mieszańca ASTa z jakimś ONkowatym.

• 2 weeks later...
Posted

Rauni napisał(a):
Moim zdaniem poza kolorem to niewiele ma z schipperke wspólnego, i tak jak pisała Mokka psów tej rasy jest na tyle mało, że pokrewieństwo z nią jest mało prawdopodobne. Nie każde małe czarne to schipperke, nie każde średnie kudłate to owczarek pirenejski... ;) .

A za moim płotem często przechadza się pani z dwoma schipperke. Co za wyjatkowy płot!! z jednej strony dwa schipperke, a z drugiej dwa owczarki pirenejskie:evil_lol:

Posted

A za moim płotem często przechadza się pani z dwoma schipperke. Co za wyjatkowy płot!! z jednej strony dwa schipperke, a z drugiej dwa owczarki pirenejskie:evil_lol:

:rofl:

Co za snobistyczna okolica...:obrazic:

Posted

Witam, ponieważ schipperke mi się bardzo podoba to kontroluję wątki dotyczące tej rasy :-)
Ale tu muszę dodać coś, co ma bardziej związek z okolicą niż z rasą ;)
No... w mojej naaaajbliższej okolicy czyli z dwóch stron po sąsiedzku mieszkają owczarek niemiecki po jednej, a alaskańskie malamuty z drugiej (6). U mnie zaś syberyjskie husky (2) oraz chodsky pes. Nieco dalej - 3 płoty-manchester terier, a za nim polskie owczarki podchalańskie (2). To się nazywa okolica....:cool3: Pomiędzy - na jednym z podwórek jest mieszaniec, też "pewnie ma coś" z chipperke ;) już ok 9-letni

Posted

Tak jak napisaly moje przedmowczynie malo prawdopodobne,zeby piesek mial cos z schipperke, ale i tak jest piekny (jak to kazdy uroczy kundelek) i chwali ci sie ,ze go przygarnelas.Swoja droga schipperke bardzo przypomina z wygladu duza ilosc kundelkow podworkowych :)
U mnie po osiedlu chodzi czarny rosyjski,do tego znajome dwa whippety no i moja schippra i tez jest wesolo haha "co osiedle to rasa" heh

• 9 months later...
Posted

Oto chodzi, że takie cechy wyglądu, może mieć nie tylko rasa shipperke.
Może troszkę przypomina tą rasę, ale nie jest to rodowód.
Może jakiś przodek tego psa był tej rasy ? Z czasem cechy się zatarły, a potem powtórzyły w tym miocie ?
Tak czy tak, nie licz się tylko wygląd, lecz charakter,usposobienie.