iskra_wroc Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 Chciałabym zbudować Kresce budę, którą miałaby awaryjnie kiedy wychodzę z domu, nikogo nie ma, a pies biega luzem po podwórku. I stąd moje pytanie - jak obliczyć idealne wymiary budy dla psa? Kreska ma dopiero pół roku, sięga do kolana (aktualnie 47/48 cm w kłębie) i trudno mi określić jaka będzie docelowo (może ktoś ma prównanie??). Jakieś pomysły na wymiary i projekty budy?? Quote
prittstick Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 Na pewno jeszcze troche urosnie, wiec przyjmij docelowo jakies wieksze o 5-10cm rozmiary psa (10 raczej juz nie urosnie, ale lepiej miec więcej niz mniej). Buda powinna byc na tyle przestrzenna, zeby pies mogl w niej normalnie stanac i obrocic się, ale na tyle "mała" zeby traktowal to jako azyl/nore, a nie wielki kojec. Wiec pewnie z 5cm wyzsza niz docelowa wysokosc psa (do czubka głowy) i troche szersza niz docelowa długosc psa. Przynajmniej ja bym tak robiła...:p Quote
iskra_wroc Posted July 25, 2009 Author Posted July 25, 2009 A wymiary 100 x 60 wys 70 byłyby dobre czy niet?? Nie mam pojęcia jak to powyliczać zeby było dobrze tylko tak 'na chłopski rozum' kombinuje :| Quote
prittstick Posted July 25, 2009 Posted July 25, 2009 Pies pewnie będzie mial docelowo jakos 53cm max. Dla psow tej wielkosci kupuje sie klatke rozmiar IV. Poszukaj w internecie jakie są wymiary tej klatki i zrob takie moze. Quote
Recommended Posts