Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jak dla mnie ten cień za głową jakoś tak się za szybko kończy i za uchem już takie jasne tło. czegoś mi tam brakuje... takie mam odczucia przynajmniej. Się nie znam;)

a doszłam do połowy i zostawiam resztę na jutro :D
w sumie to źle napisałam wcześniej - bo w liceum nie porzuciłam całkowicie rysunku. Ćwiczyłam przecież pilnie rysowanie wykresów na matmie i bazgranie po zeszycie na reszcie przedmiotów ;)

Posted

Unbelievable napisał(a):
akwarela, jak dla mnie, powinna być o wiele delikatniejsza. O ile kwiatki same w sobie są super namalowane(chociaż nie wyglądają na akwarelę), to te tło to przesada ;) zmocz kartkę i wytrzyj tło chusteczką/ręcznikiem papierowym, wydaje mi się, że będzie lepiej. Trzeba korzystać z walorów farb akwarelowych ;)

Unbelievable, masz jakieś akwarelki swoje? Chętnie się przyjrzę.
Akwarela może być delikatniejsza, ale ta była celowo grubszą warstwą farby malowana. O kwiatki mi chodzi. Tło także zamierzone, więc nic nie poprawiam. ;)

Betty, to tło daje super efekt! Psiak ożywa dzięki niemu! :)

Posted

Akwarele nie muszą być delikatne;) Mają być po prostu dobre. Moja mama jest mistrzem akwareli i wcale one delikatne nie są:p
Betty teraz to chyba za czarne:lol: ale lepiej już zostaw jak jest;)

Posted

LeCoyotte napisał(a):
Akwarele nie muszą być delikatne;) Mają być po prostu dobre. Moja mama jest mistrzem akwareli i wcale one delikatne nie są:p

zapomiałeś dodać- i pasteli suchych również :loveu:

Posted

Mada:) napisał(a):
Unbelievable, masz jakieś akwarelki swoje? Chętnie się przyjrzę.
Akwarela może być delikatniejsza, ale ta była celowo grubszą warstwą farby malowana. O kwiatki mi chodzi. Tło także zamierzone, więc nic nie poprawiam. ;)

nic co nadaje się do pokazania :evil_lol: staram się właśnie żeby to było takie akwarelowe, delikatne, i raczej mi to nie wychodzi- staram się przestawić ;)
i kwiatki są na prawdę super, ale tło mi przeszkadza. Oczywiście, to moje zdanie, może trochę źle napisałam swojego posta :razz:

LeCoyotte napisał(a):

napisałam że moim zdaniem ;) do takiego malowania nadają się także inne farby, np. olejne, i myślę że efekt byłby podobny(bo na pewno nie taki sam). No ale zależy ko, co i jak maluje

Posted

KasiaKoffam pierw najlepiej "zatrzymać" swojego pupila i cyknąc mu zdjecie w pozycji w jakiej według Ciebie będzie Ci się go łatwiej rysować (bok, przód, półprofil) i potem musisz pierw wykonać szkic, poprawiać to co wydaje Ci się za krótkie, za długie, za wypukłe... aż proporcje będa zadowalające i wszystkie odległości :) potem jaśniejszymi do coraz ciemniejszych ołówków smarujesz futerko i oczka. Ołówki warto mieć od HB do B6, jak masz tylko jeden to będzie bardzo ciezko narysować wszystkie cienie i wydobyć chocby blask w oku :)

A potem to już tylko doskonalenie się, widzisz błedy w jednym, starasz się ich unikać w przyszłości... :)

Posted

Oj nie, Unbelievable, nie zgadzam się. Farbami olejnymi takiego efektu nie uzyskam, ni zbliżonego, a jeśli chodzi o tło mojej akwareli, miało ono właśnie takie być. Pomysł zaczerpnięty od mojego nauczyciela.

Posted

Mada:) napisał(a):
Oj nie, Unbelievable, nie zgadzam się. Farbami olejnymi takiego efektu nie uzyskam, ni zbliżonego, a jeśli chodzi o tło mojej akwareli, miało ono właśnie takie być. Pomysł zaczerpnięty od mojego nauczyciela.

a tu już mi chodziło bardziej o kwiaty ;)

Posted

Unbelievable napisał(a):
zapewne :evil_lol: ale ja lubię się czepiać : P

zdążyłam zauważyć :diabloti::evil_lol:

tylko błagam, nie rozwijaj się zbytnio w tym kierunku, bo będzie z Ciebie rysunkowy Grey :eviltong:

Posted

smallpati napisał(a):
zdążyłam zauważyć :diabloti::evil_lol:

tylko błagam, nie rozwijaj się zbytnio w tym kierunku, bo będzie z Ciebie rysunkowy Grey :eviltong:

ja, w przeciwieństwie do niego, potrafię się przyznać do błędu ;)

Posted

Unbelievable napisał(a):
ja, w przeciwieństwie do niego, potrafię się przyznać do błędu ;)

może on też kiedyś potrafił :evil_lol: nikt nie jest w stanie pojąć psychiki Greya :p