Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam.. Od kilku dni Posiadam dwu miesięczną suczkę rasy Sznaucer Miniaturowy...
Mój problem polega na tym że nie wiem jak nauczyć ją szybko chodzić na smyczy..
Gdy już ja zapnę Moli przejdzie kilka kroków i siada albo się kładzie i nie chce sie ruszyć, czasem tez gryzie smycz i nie daje się prowadzać. Jak nauczyć ją ładnie chodzić na smyczy:?:

Drugim zaś problemem jest to, że gryzie po rękach i kostkach. Czy jest to wina ząbkowania ?
Mała da sie pogłaskać lecz po chwili zaczyna gryz dłonie...:(
Czasem próbuje gryźć tapczan bądź kapcie (Uczę ja gryź zabawki)

Je również bardzo dużo trawy gdy jestem z nią na podwórzu to zamiast się załatwić chodzi i je trawę i inne roślinki :)

Ostatni problem polega an tym że nie wiem jak szybko nauczyć siusiania poza domem...
Zaraz gdy załatwi się w mieszkaniu wynoszę ją na dwór...
Na drugi dzien po zamieszkaniu u nowym domu juz piszczała pod drzwiami że chce na dwór.. Byłam zadowolona że szybko sie uczy :) A dzisiaj co chwile siusia w domu wczoraj nad ranem również nie piszczała tylko załatwiła sie w mieszkaniu...Co robić ?

Posted

Karola094 napisał(a):

No to troszkę bez sensu. Musisz to robić zanim narobi w mieszkaniu. Trochę uciążliwe, bo trzeba wychodzić baaardzo często, ale w końcu się nauczy ;)

Posted

[quote name='Karola094']
Drugim zaś problemem jest to, że gryzie po rękach i kostkach. Czy jest to wina ząbkowania ? Nie. Dwumiesieczne szczenie nie zmienia jeszcze zebów.
To "wina" tego ze ona jest szczenieciem i pojecia nie ma ze człowiek nie akceptuje jej dotychczasowych, normalnych dla matki i rodzenstwa zachowan.

Je również bardzo dużo trawy gdy jestem z nią na podwórzu to zamiast się załatwić chodzi i je trawę i inne roślinki :)
Zastanowiłabym sie nad lżej strawna dietą.

Znaczy uczysz ją ze trzeba sie najpierw zlać żeby wyjść na spacer. :evil_lol:
...wczoraj nad ranem również nie piszczała tylko załatwiła sie w mieszkaniu...
Szczenie w tym wieku nawet jezeli jest nauczone czystości ma prawo zwyczajnie nie zdążyc zasygnalizować potrzeby. Nie mówiac o tym że zwieracze nie wytrzymują czekania az człowiek sie wygramoli z wyjściem z domu...
To człowiek powinien być szybszy i złapać psiaka natychmiast po przebudzeniu, i wyniesc na zewnątrz tak, aby ten nie zdążył nasikać w mieszkaniu.

Co robić ?

Zaopatrzyć sie w lektury zawierające elementarną wiedze o fizjologii, psychice, potrzebach, zachowaniach i wychowaniu psów (Mrzewińska, Coren)
A tymczasem szybka instrukcja obsługi szczeniecia:
Onet.pl Pies
Owczarek.pl - Szczeniak w domu - Blog Zofii

• 2 weeks later...
Posted

puli napisał(a):
Nie. Dwumiesieczne szczenie nie zmienia jeszcze zebów.
To "wina" tego ze ona jest szczenieciem i pojecia nie ma ze człowiek nie akceptuje jej dotychczasowych, normalnych dla matki i rodzenstwa zachowan.

Czyli powinno psiakowi przejść ? Moja pieronica również wszystko gryzie, nogi ręce, nos. Często reaguje na "fe" ale po kilku sekundach "zapomina" i rozrabia od nowa. Podkładanie zabawek na niewiele się w jej przypadku zdaje. Stopy są zdecydowanie bardziej atrakcyjne. Czasem, gdy się tak mocno nakręci i strasznie szaleje, nawet "fe" nie pomaga a gdy próbuję ją od siebie odizolować, odsuwając ją ręką zaczyna warczeć pierun jeden. Pomaga wtedy zakończenie zabawy i odejście w takie miejsce gdzie nie może mnie dopaść. Kiedy ten mój psiór "zmądrzeje" :errrr:
Odzwyczaiłam się już chyba od szczenięcych szaleństw albo mój poprzedni piesek był aniołkiem, bo nie przypominam sobie żadnych problemów związanych z jej szczenięcym wiekiem. No ale poza tym szczeniaki są przecudne :loveu:

• 3 weeks later...
Posted

Karola094 napisał(a):

To troszkę bez sensu.
Musisz wyjść z nią na dwór zanim załatwi się w domu. Trochę to wymaga czasu i cierpliwości, ale piesek się w końcu nauczy. Trzeba bardzo często z takim szczeniakiem wychodzić.

Edit: Puli mnie ubiegła ;)