talkshit Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 hej dziewczyny . :) Mam wyzla niemieckiego , 3 rok mu juz leci . Te psy potrzebuja strasznie duzo biegac . I wlasnie tutaj problem jest ... bo jak jest on w domu w bloku 2-3 dni to przytyje , nie czuc kosci jak sie go glaska a jak zabierze sie go na wies do domu to przez 2 dni , schudnie i znowu czuc kosci jak sie go gloska . Bylam w marcu z tym u weterynarza i powiedzial ze 'lepiej ze jest chudy niz mialby byc gruby,zdrowsze to dla niego , jego serca [...] '' , moja mama kupila mu nawet jedzenie dla psow co sa ciagle w ruchu . Ma moze ktoras z was wyzla ? i jak radzic sobie z tym jego ''odchudzaniem'' ? Czy moze nic , nie robic skoro lekarz mowil ze jest okej . ? a i dodam ze zjada on dziennie 2 garnki jedzenia , jakies mieso itp , weterynarz dal mamie , co mu gotowac . Quote
Daja_ Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Nie mam wyżła,ale według mnie z tego co czytam,powinnaś mu poświęcać więcej ruchu na dworze. 3 godziny na totalne wybieganie na łąkach,aporty i inne zabawy(ale nie takie że spuścisz go ze smyczy i niech sobie lata,tylko Ty musisz się z nim bawić).I nie będzie problemu. Quote
sylrwia Posted July 15, 2009 Posted July 15, 2009 Jeżeli nie możesz psu zapewnić odpowiedniej dawki ruchy przez te 3 dni to po prostu dawaj mu mniej kaloryczne jedzenie i mniejsze porcje, bo on nie spala tego. I to sie tyczy każdej rasy. Jeżlie pies pracuje należy karmic go bardzije kalorycznie jeżeli nie praucje mniej kalorycznie. Daja wyżła nie trzeba zabawiać, lepiej mu stawiać zadania do wykonania, pozwalać na okładanie pola - jak minie okres wylęgów ptaków i odchowu młodziutkich zwierząt. I nie zawsze też ma sie możliwość "zmęczenia psa". Quote
Daja_ Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 sylrwia napisał(a): Daja wyżła nie trzeba zabawiać, lepiej mu stawiać zadania do wykonania, pozwalać na okładanie pola - jak minie okres wylęgów ptaków i odchowu młodziutkich zwierząt. I nie zawsze też ma sie możliwość "zmęczenia psa". Nigdy nie miałam wyżła i raczej nie kupie ze względu na jego popęd,więc za dobrze się nie znam. Chodziło mi o to żeby nie puszczała go po po prostu na polu i żeby sobie sam biegał tylko żeby się nim porządnie zajęła. :eviltong: przepraszam za błędy i mylenie. Quote
sylrwia Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 Wyżeł puszczony sam sobie w pole to głupi pomysł, ale puszczony aby pracował okładał pole to cała jego wyżłowatość. I gwarantuje, że i się zmęczy taką pracą. Quote
Recommended Posts