Aleksandrossa Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 Pomóżcie mi Już nie wiem co robić Diana (jak większości yorków) zdarza się narobić w domu. I od pewnego czasu mama robi ciągłe awantury. Zaczyna mi wytykać, że oni z chęcią by ją sprzedali, ale ja się nie zgadzam. Tłumaczyłam im, że psa się nie kupuje na dwa lata, tylko na całe życie. To oni znów, że gdyby była inna to z chęcią by ją zostawili. I tak w kółko. Już nie wiem co robić Quote
Balbina. Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Jeżeli Diana to szczeniak wytłumacz , że to nie jest tylko jej "przypadłość";)Z wiekiem jej to przejdzie;)Mój ma 8 miesięcy i załatwia się na dworzu:multi: Quote
ola46 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 A może warto byłoby wychodzić z psinką częściej?? np. po każdym posiłku, zabawie i kiedy się obudzi. Ja mam yorka ma 2 latka i odkąd skończyła 5 miesięcy w domciu się nie załatwia:loveu:. Ale jak była szczeniaczkiem to co 1,5-2 godziny wychodziłam z nią na dwór i również kilka razy w nocy...Ale za to szybko się nauczyła. I mając 6 miesięcy jechaliśmy z nią na wczasy i ani razu nie zdarzyła jej się wpadka. Jak była jeszcze maleńka to nigdy jej nie karałam za to, że załatwiła się w domu tylko szybciutko na dwór nawet jak sunia się już załatwiła. I poskutkowało. Teraz są wakacje to może warto poświęcić psince więcej czasu, wychodzić z nią częściej np co 2 godziny i jak się na dworze załatwi to ją chwalić:cool3: Po jakimś czasie na 100% poskutkuje. Powodzenia:p Quote
Balbina. Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Zgadzam się w 100%,ale jeśli psinka ma jedno lub dwa "upatrzone" miejsca gdzie się załatwia może warto by było kupić odstraszacz dla psów(ja stosowałam i pomogło);) Quote
ola46 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 I w miejsc, gdzie psinka się załatwia nie myć środkami z amoniakiem, bo wytwarza on jakiś zapach, który tylko będzie psa zachęcać do załatwiania się w to miejsce:cool1: Quote
Balbina. Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 ola46 napisał(a):I w miejsc, gdzie psinka się załatwia nie myć środkami z amoniakiem, bo wytwarza on jakiś zapach, który tylko będzie psa zachęcać do załatwiania się w to miejsce:cool1: O tym nie wiedziałam:confused:;) Quote
Aleksandrossa Posted July 14, 2009 Author Posted July 14, 2009 Ona ma już ponad 2 lata... Potrafi cały dzień na dworze przesiedzieć... A drzwi są codziennie przez cały dzień otwarte i może wychodzić kiedy chce... Oczywiscie sama z nią też wychodzę... Ma upatrzone miejsce- u mojej siostry w pokoju :roll: Odstraszacz? Może pistolet na wodę:confused:? Quote
ola46 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Balbina12 napisał(a):O tym nie wiedziałam:confused:;) To już teraz wiesz:cool3::p Moja znajoma pryskała "te miejsca" zwykłym lakierem do włosów psy nie znoszą tego zapachu...poskutkowało:lol: Quote
Katie Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Aleksadrossa, to, ze drzwi na dwor sa caly czas otwarte, nie znaczy, ze pies bedzie sobie wychodzil kiedy chce.... tak, jak dziewczyny mowily, wychodz z nia czesciej, co 2 h, nie powinna sie zdarzyc wtedy wpadka i ja bym w taki,m wypadku jeszcze chwalila za zrobienie na zewnatrz. No i skoro sunia mam ulubione miejsce w pokoju twojej siostry, to moze jej tam nie wpuszczajcie.... /ale i tak wychodz z nia czesciej/. Jesli koniecznie musi przebywac w tym pokoju, to umyjcie bardzo dokladnie to miejsce i oczywiscie stosuj to co pisalam wczesniej. Quote
Balbina. Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Aleksandrossa napisał(a):Ona ma już ponad 2 lata... Potrafi cały dzień na dworze przesiedzieć... A drzwi są codziennie przez cały dzień otwarte i może wychodzić kiedy chce... Oczywiscie sama z nią też wychodzę... Ma upatrzone miejsce- u mojej siostry w pokoju :roll: Odstraszacz? Może pistolet na wodę:confused:? Ja stosowałam odstraszacz z firmy dr.seidla replex plus:razz:.Jak mój był mały to wychodziłam z nim co 1 godzinę a teraz co 3-3,5godziny.:multi: Quote
eve86 Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 Nie powinno sie sprzedawc pieska z tego względu... U nowych włascicieli bedzie robił to samo i co tez go sprzedadzą??? A na końcu psinka trafi do schroniska :shake: Trzeba wychodzic z pieskiem po przebudzeniu i po posiłku oraz gdy widzimy ze zachowuje się niespokojnie tak jakby szukał miejsca gdzie sie załtawić... Poobserwuj pieska przebywaj z nim ;) wychodź na dłuuugie spacery są wakacje i ładna pogoda (przynajmniej u mnie)... Sa tez spraye którymi psika sie na polu i w to miejsce piesek załtwia swoje potrzeby... Są odstraszacze a w ostatecznosci kuweta którą mozna postawic w domu :p Pieski są mądre ale jak sie mu chce a nikt z nim nie wychodzi to co ma zrobić??? Sika w domu :roll: Quote
Aleksandrossa Posted July 17, 2009 Author Posted July 17, 2009 Ja z nią wychodzę kilka razy dziennie. Zauważyłam, że lakier do włosów na razie pomaga :) Quote
Balbina. Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 To super,że pomaga:multi:Życzę powodzenia w uczenia Dianki "czystości";) Quote
Arabeska^^ Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 To widać kiedy psiuńce chce się siusiu, bo zwykle zaczyna niespokojnie obwąchiwać dane miejsce (najczęściej to gdzie zwykle się załatwia). Kiedy widzę, że Fibi tak robi od razu przenoszę ją na matę (na razie sika na matę, jak będzie starsza to nauczę załatwiać się na dworze :)). Kiedy już jest na macie i załatwi swoją potrzebę wtedy ją chwalę :). Jak na razie idzie nam coraz lepiej - Phoebe coraz rzadziej sika poza matę ;) Quote
Magda Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 Arabeska^^ napisał(a):Kiedy widzę, że Fibi tak robi od razu przenoszę ją na matę (na razie sika na matę, jak będzie starsza to nauczę załatwiać się na dworze :)). Kiedy już jest na macie i załatwi swoją potrzebę wtedy ją chwalę :). Jak na razie idzie nam coraz lepiej - Phoebe coraz rzadziej sika poza matę ;) Szkoda, że najczęściej jest właśnie tak jak piszesz - Ty uczysz maluszka załatwiać się na matę/gazetę. Moim zdaniem już hodowca powinien wpajać szczeniakom gdzie załatwia się swoje potrzeby. O ile wtedy jest łatwiej nowemu właścicielowi, często niedoświadczonemu, nauczyć się "obsługiwać psa" kiedy nie musi już tracić czasu na naukę od podstaw. Na pewno nie byłoby później problemów, o których jest tu mowa :cool1: Nie każdy sobie radzi... Quote
Arabeska^^ Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 Magda napisał(a):Szkoda, że najczęściej jest właśnie tak jak piszesz - Ty uczysz maluszka załatwiać się na matę/gazetę. Moim zdaniem już hodowca powinien wpajać szczeniakom gdzie załatwia się swoje potrzeby. O ile wtedy jest łatwiej nowemu właścicielowi, często niedoświadczonemu, nauczyć się "obsługiwać psa" kiedy nie musi już tracić czasu na naukę od podstaw. Na pewno nie byłoby później problemów, o których jest tu mowa :cool1: Nie każdy sobie radzi... W sumie to nie do końca prawda, bo mała była nauczona żeby zaraz po wstaniu z legowiska załatwić się na matę ;). Faktem jednak jest, że kiedy nie śpi i biega sobie po mieszkaniu, zdarza jej się załatwić tam gdzie stoi.. :shake: Quote
Magda Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 Arabeska^^ napisał(a):W sumie to nie do końca prawda, bo mała była nauczona żeby zaraz po wstaniu z legowiska załatwić się na matę ;). Faktem jednak jest, że kiedy nie śpi i biega sobie po mieszkaniu, zdarza jej się załatwić tam gdzie stoi.. :shake: Ostatnio pozytywnie się zdziwiłam kiedy szczeniaczki mojej przyjaciółki (hoduje westy) pobiegły na gazetę i naraz się załatwiły. Normalnie przerwały zabawę i siu na gazetę. Wiem, że teraz u nowych właścicieli nie mają problemów z czystością. Jednak my musimy się męczyć z lataniem za psiakiem he he :lol: Quote
Arabeska^^ Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 Magda napisał(a):Ostatnio pozytywnie się zdziwiłam kiedy szczeniaczki mojej przyjaciółki (hoduje westy) pobiegły na gazetę i naraz się załatwiły. Normalnie przerwały zabawę i siu na gazetę. Wiem, że teraz u nowych właścicieli nie mają problemów z czystością. Jednak my musimy się męczyć z lataniem za psiakiem he he :lol: Łał, podziwiam, gdyby każdy hodowca taki był.. ;d :lol: No niestety, trzeba się pomęczyć.. Ale co to takiego, skoro nagrodą za naszą ciężką pracę jest towarzystwo szczęśliwego i zdrowego psiaka :) Quote
Recommended Posts