BM. Posted July 12, 2009 Posted July 12, 2009 Od kilku dni mam pieska ze schroniska. Ma kilka lat, ale poniżej 5. Był to pies podwórkowy, a teraz jest w mieszkaniu. Dostał wyrko, ale chyba nie wie że to jest jego. Daję mu tam jego piłke, smakołyki, ale on zabiera i ucieka gdzie indziej. Dzisiaj w nocy musiałam spać w dużym pokoju z powodu gości. Tu też stoi wyrko. Widzialam że na godzinę się w nim położył. Tylko ten jeden raz. Normalnie to śpi koło mnie, pod moim łózkiem (może mu się z budą kojarzy), pod stołem, obok krzesła, no różnie. Nie odstępuje mnie na krok i może na razie jest wystraszony i nie zauważa wyrka? Quote
OlaandSolo Posted July 12, 2009 Posted July 12, 2009 hmm... ciężka sprawa a zachęcałaś tak jak szczeniaka? smakołyki itp? Quote
puli Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 BM. napisał(a):Od kilku dni mam pieska ze schroniska. Ma kilka lat, ale poniżej 5. Był to pies podwórkowy, a teraz jest w mieszkaniu. Dostał wyrko, ale chyba nie wie że to jest jego. Daję mu tam jego piłke, smakołyki, ale on zabiera i ucieka gdzie indziej. Dzisiaj w nocy musiałam spać w dużym pokoju z powodu gości. Tu też stoi wyrko. Widzialam że na godzinę się w nim położył. Tylko ten jeden raz. Normalnie to śpi koło mnie, pod moim łózkiem (może mu się z budą kojarzy), pod stołem, obok krzesła, no różnie. Przywykł do budy wiec mu ją daj ;) Można kupic klatkę i wstawic do niej legowisko. Tańszym rozwiazaniem byłoby skonstruowanie "budy" nad legowiskiem wykorzystując dwie ściany pokoju, jakiś mebel (fotel, krzesło, półke z mebli itp) i koc, obrus czy jakas narzute. Wejście do "budy" powinno byc tak usytuowane żeby pies mógł obserwowac co sie dzieje w pomieszczeniu. Moze takie zaciszne miejsce mu sie spodoba. Nie odstępuje mnie na krok i może na razie jest wystraszony i nie zauważa wyrka? To dla niego trudny okres - zmiana warunków, same nowości... Pomozesz mu w przystosowaniu uczac go jak najszybciej prostych komend. Jak bedzie umiał "siad","leż", "zostan" zacznij go uczyc zostawania w konkretnym miejscu i komendy "na miejsce" czy "do siebie" (w znaczeniu zasuwaj na legowisko) OlaandSolo napisał(a):hmm... ciężka sprawa a zachęcałaś tak jak szczeniaka? smakołyki itp? Daję mu tam jego piłke, smakołyki, ale on zabiera i ucieka gdzie indziej. Quote
Shetanka Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 Z tego co widzę po avatarku to pies ma dość długą sierść, może mu gorąco i zamiast na legowisku woli położyć się na podłodze? Ogólnie tak jak pisała puli, spróbuj mu skonstruować budę i powinno być ok. Oczywiście dużo nagradzania ! ;) Quote
monika083 Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 a ma w tym poslanku jakis kocyk? Moj Brunus na golym poslanku sie nie polozy ,pcha sie tam gdzie moze pokopac i sobie sam jagdyby ''poscielic'':), ma obecnie dwa kocyki i podusie w swoim ''wyrku'' ,w ktorym zasypia,ale w nocy i tak przychodzi do nas i pcha sie pod koldre:loveu: ps.tez byl dorosly gdy trafil do nas ze schronu,ale odrazu wiedzial ,ze poslanko jest jego i sluzy do spania :) Quote
BM. Posted July 13, 2009 Author Posted July 13, 2009 Dzisiaj spróbuję nauczyć go "siad", jutro "leżeć", itd. Mam nadzieję, że pójdzie sprawnie :) Potem będzie nauka korzystania z wyrka. A jak myślisz? jak początkowo zrobię mu taką budę nad wyrkiem, to z czasem przywyknie, że to jego miejsce i będę mogła zabrać to z góry? Tylko nie wiem czy on będzie tam w nocy spał, bo jak na razie to śpi pod moim łózkiem zwinięty w kuleczkę. W nocy może sobie tam spać, ale psu potrzebny jest chyba takiw łasny kąt, żeby wiedział, że to jest jego i mu nikt tego nie odbierze. No a ze smakolykami to niesttey ucieka. [SIZE="1"]Ale może są postępy, bo wczoraj chciał wyrko zgwałcić :lol: Quote
Recommended Posts