Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nie znalazlem takiego tematu wiec:

Czy slyszeliscie o karmie ANIMONDA - podobna niezła
usunięte przez moderatora

z tego co sie orientowalem to jest w niej rownie pogaty podzial na poszczegolne etapy rozwoju psa jak w przypadku royala, a cena nizsza.
chetnie wyslucham opini, jesli takowe macie :) Moze ktos wstanie bylby przeanalizowac jej sklad i na tej podstawie wydac jakis osąd. JA nie bardzo wiem jak sie za taka analize zabrac.

Posted

kociarze chwalili (teraz troszkę mniej :) ) głównie mokrą, bo kocia i psia sucha jest troszkę mniej ciekawa niż mokra. Niewątpliwie Animonda ma fajne puszki - szczególnie linia "Grancarno" (nie wspominając o wymyślnej Meat O Line", ale w dziedzinie suchego jedzzenia nie są tak rewelacyjni.

Posted

mnie interesuje sucha(oczywiscie dla psa). moze orientujecie sie gdzie w przedziale jakosciowym ja umiescic, do czego by przyrownac.

Czy rzeczywiscie jest to nowosc jako sucha karma dla psow. Czy poprostu o niej nie slyszalem.

• 2 years later...
Posted

Odświeżę:
O tą Wam chodzi?

Fit & Cross Croc jest wysokogatunkową pełnowartościową suchą karmą dla dorosłych psów. Pożywne chrupki z wybranym mięsem drobiowym i wołowym zawierają wszystkie ważne dla życia składniki odżywcze, jak również wyjątkowe dodatki: warzywne chrupki Gemuse Twin-Crocs i SAN-O-GERM (tłoczone na zimno kiełki pszenicy), które wzbogacają karmę w składniki mineralne, witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Skład:
Białko
% Tłuszcze
% Włókno
% Popiół
% Wilgotność
% Wit.A
I.E./kg Wit.D3
I.E./kg Wit.E
mg/kg Mięso
% 23.5 12.0 3.5 8.0 10.0 12.000 1.000 100.0 25%

Podobnie jak wyżej, minimalne różnice w składzie

Fit & Cross Mixer po zmieszaniu z mięsem staje się zbilansowanym i naturalnym pełnowartościowym posiłkiem. Mieszanka sycących odżywczych chrupek, płatków wieloziarnistych i trzech delikatnych gatunków warzyw zapewnia jak najlepszą kondycje Twojego psa. Specjalnie wzbogacona witaminami i składnikami mineralnymi, pozwala uczynić z mięsa, będącego zbyt ubogą podstawą diety, pełnowartościowy, zdrowy i zaspokajający wszelkie potrzeby żywieniowe dorosłego psa posiłek.
Skład:
Białko
% Tłuszcze
% Włókno
% Popiół
% Wilgotność
% Wit.A
I.E./kg Wit.D3
I.E./kg Wit.E
mg/kg Mięso
% 12.0 6.2 3.5 4.0 10.0 12.000 1.000 100.0 12%
(z tym, że tu TRZEBA dodać mięsa)

Fit & Cross Puppy jest pełnowartościową sucha karmą Animondy idealną na pierwsze, tak ważne miesiące życia. Specjalnie dostosowana do potrzeb żywieniowych szczeniąt: zawiera chrupki mleczne Milch-TwinCrocs i SAN-O-GERM (tłoczone na zimno kiełki pszenicy) dostarczające dodatkowo składników mineralnych, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysokiej jakości karma to podstawa długiego i zdrowego życia psa.
Białko
% Tłuszcze
% Włókno
% Popiół
% Wilgotność
% Wit.A
I.E./kg Wit.D3
I.E./kg Wit.E
mg/kg Mięso
% 30.0 10.0 3.0 8.0 10.0 12.000 1.200 100.0 40% (dużo mięsa!)

Fit & Cross Senior - starsze psy powyżej 7 roku życia mają specjalne potrzeby żywieniowe, ponieważ cały organizm ze względu na wiek jest mniej sprawny. Dlatego Fit & Cross Senior zapewnia odpowiednie dostarczanie wszystkich substancji odżywczych w celu utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psów w zaawansowanym wieku. Karma zawiera szczególnie wartościowe dodatkowe składniki: chrupki Age-Care-TwinCrocs i SAN-O-GERM (tłoczone na zimno kiełki pszenicy). Specjalnie opracowana receptura Age-Care z lecytyną i karnityną utrzymuje starsze czworonogi w zdrowiu i sprawności.

Białko
% Tłuszcze
% Włókno
% Popiół
% Wilgotność
% Wit.A
I.E./kg Wit.D3
I.E./kg Wit.E
mg/kg Mięso
% 22.0 11.0 3.5 6.0 10.0 12.000 1.200 200.0 40% (dużo mięsa!)

Linia cenionych suchych karm Animondy Fit & Cross została ostatnio rozszerzona o nowy rodzaj pokarmu: Fit & Cross Sensitive, karmę zaprojektowaną dla psów, które są wrażliwe na pożywienie. Karma szczególnie wyróżnia się zastosowaniem jako źrodła białka jednego rodzaju mięsa i węglowodanów, co pozwala zminimalizować ryzyko wystąpienia alergii. Fit & Cross Sensitive zawiera dodatek ziół i aloesa, wpływających korzystnie na skórę i sierść zwierzęcia.
Białko
% Tłuszcze
% Włókno
% Popiół
% Wilgotność
% Wit.A
I.E./kg Wit.D3
I.E./kg Wit.E
mg/kg Mięso
% 23 14.5 3.5 6 10 11000 1100 100 10
(mało mięsa...)

Właśnie zastanawiałam się nad tą karmą... Chyba nie jest taka zła. I nie jest zabójczo droga... Poza tym myślałam, czy może Kulce nie zacząć kupować płatków dla psów i do tego świeże mięso, bo to podobno też zdrowy tryb żywienia. Myślę, że skład jest w porządku, szczególnie podoba mi się to, że w karmie senior i puppy jest 40% mięsa...
Mokre jedzenie, w puszkach, też wygląda dobrze - dość dużo mięsa.
Wiecie, ja porównuję tą karmę głównie z supermarketowym, bo wstyd przyznać, jeszcze niedawno Kulka na takich była.

A więc proszę o więcej zdań, co sądzicie o tej karmie?