Jump to content
Dogomania

Nie wiem co napisać, nie wiem jak zatytułować.. Coraz trudniej o pomoc. Ale on nie może czekać. Spróbuję. Zapraszam, pomóżmy psu z chorymi oczami.

Recommended Posts

Posted
Dnia 6.02.2026 o 18:06, agat21 napisał:

Tak, chyba lubi wszelkich dwunożnych - no może oprócz tych, którzy go porzucili. 

Ale może to on ich porzucił.

Posted
Dnia 7.02.2026 o 10:42, elik napisał:

IMG-20260206-WA0006.jpg

Piękny i dostojny 😍  

Tak, też mam takie skojarzenia, że to dostojny pies. Ulica go upodliła, ale w domu odzyskuje wiarę w siebie i należne mu miejsce 😁

• Like 2
Posted
Dnia 7.02.2026 o 11:32, agat21 napisał:

Tak, też mam takie skojarzenia, że to dostojny pies. Ulica go upodliła, ale w domu odzyskuje wiarę w siebie i należne mu miejsce 😁

Dokładnie tak 

Posted
Dnia 9.02.2026 o 13:32, Ewa Marta napisał:

Wybierasz Agatko same Perełki. Trudne, może nawet mało adopcyjne, ale wspaniałe, pełne godności. Taki jets Wolf i taki jest Sami ❤️

cos w tym jest

• Like 1
Posted
Dnia 9.02.2026 o 13:32, Ewa Marta napisał:

Wybierasz Agatko same Perełki. Trudne, może nawet mało adopcyjne, ale wspaniałe, pełne godności. Taki jets Wolf i taki jest Sami ❤️

Widocznie do takich mnie ciągnie 😉 jakimś szóstym zmysłem

• Like 1
Posted

No to teraz ja nie wiem, co  napisać po przeczytaniu tego co czeka Samiego. Biedaczysko 😞 Mam nadzieję, że mu to pomoże i jednak nie będzie bolało.  

Posted

Nie zauważyłam badania lipazy specyficznej. Lipaza  ogólna nie mówi o stanie trzustki.

Doświadczyłam takiej sytuacji u naszej Suni.

Może się okazać , że Sami nie potrzebuje leku na trzustkę. 

• Upvote 1
Posted
Dnia 10.02.2026 o 09:33, Poker napisał:

Nie zauważyłam badania lipazy specyficznej. Lipaza  ogólna nie mówi o stanie trzustki.

Doświadczyłam takiej sytuacji u naszej Suni.

Może się okazać , że Sami nie potrzebuje leku na trzustkę. 

A który z tych leków jest na trzustkę? 

Lipaza taka zła jeśli nie z trzustki, to może być z wątroby?

A co mówi ten profil trzustkowo - jelitowy, który u Samisia wyszedł na granicy, to o czym w sumie mówi?

😔

Posted

Tu jest przystępnie napisane.

https://petsdiet.pl/dggr-ach-ta-lipaza/

Lipaza ogólna może być podwyższona z nieszczelnością jelit i chorą wątrobą. Żeby stwierdzić, że jest chora trzustka, trzeba oznaczyć lipazę specyficzną.

On ma podwyższoną lipazę wątrobową, bo profil trzustkowo jelitowy ma dobry. I ma niską wit. B12. Aż dziwne, że nie ma anemii.

Posted
Dnia 10.02.2026 o 22:21, Poker napisał:

Tu jest przystępnie napisane.

https://petsdiet.pl/dggr-ach-ta-lipaza/

Lipaza ogólna może być podwyższona z nieszczelnością jelit i chorą wątrobą. Żeby stwierdzić, że jest chora trzustka, trzeba oznaczyć lipazę specyficzną.

On ma podwyższoną lipazę wątrobową, bo profil trzustkowo jelitowy ma dobry. I ma niską wit. B12. Aż dziwne, że nie ma anemii.

Ok, jasne, ale w sumie to nie wiem czy któryś z tych leków, które dostał jest na trzustkę.. 🤔 Nie miałam nigdy psiaka z chorą trzustką

Posted
Dnia 10.02.2026 o 22:47, agat21 napisał:

Ok, jasne, ale w sumie to nie wiem czy któryś z tych leków, które dostał jest na trzustkę.. 🤔 Nie miałam nigdy psiaka z chorą trzustką

Ja tu nie widzę żadnego leku na trzustkę. Są przeciwzapalne, przeciwbólowe i na stan zapalny jelit. 

• Like 2
  • Upvote 1
Posted
Dnia 11.02.2026 o 11:08, Ewa Marta napisał:

Ja tu nie widzę żadnego leku na trzustkę. Są przeciwzapalne, przeciwbólowe i na stan zapalny jelit. 

Dzięki, też mi się tak wydaje, że to antybiotyk i przeciwzapalne. Także chyba wetka nie zdiagnozowała zapalenia trzustki. 

W czwartek wizyta kontrolna u okulisty, oby stan oczu poprawił się i nie wymagał już leków. Przynajmniej tutaj pies by już odetchnął. 

• Like 2