Jump to content
Dogomania

Nie o psach, wybaczcie, ale o skrzydlatych tym razem.

Recommended Posts

Posted

Kochani, mam ogromną prośbę. Jest tak bardzo zimno. Rozejrzyjcie się czy wokół Was nie ma ptaków, które również potrzebują pomocy w przetrwaniu mrozów. Pamiętajcie, że one nie znajdą pożywienia w takich warunkach. Wysypcie gołębiom, wróblom, mazurkom, kawkom jakieś płatki owsiane, siemię lniane, groch, słonecznik, pszenicę lub inne ziarno jeśli macie gdzie kupić. Wrony, gawrony i kawki chętnie zjedzą suchą kocią lub psią karmę. Na zamarzniętych stawach, jeziorkach, kanałkach koczują kaczki czy łyski. One też chętnie zjedzą płatki owsiane czy ziarna. Nie muszę chyba nikogo tu przekonywać, że chleb to trucizna dla ptaków.

Dzięki Wam z góry ❤️

🦆🦢🐦🐦⬛

• Like 1
Posted

Dokarmiam ptaki od "zawsze" Mają swoje stołówki wróble, sikorki, kosy, gołębie. Pojawiły się w tym roku sójki i wrony.  Dostają ziarno dla dzikich ptaków, orzechy, groch, jabłuszka pokrojone, sikorki maja słoninkę i kule tłuszczowe z ziarnami. 

Mąż chce postawić kolejny karmnik ale taki większy aby wrony czy gołębie mogły swobodnie do niego wejść. Jutro wrzucę zdjęcia moich skrzydlatych 🙂

Wczoraj pojawił się lis i mąż zapytał, czy nie mam czegoś, aby mu podrzucić...wszak on też głodny....ech....

• Like 1
Posted
Dnia 11.01.2026 o 23:06, Alaskan malamutte napisał:

Dokarmiam ptaki od "zawsze" Mają swoje stołówki wróble, sikorki, kosy, gołębie. Pojawiły się w tym roku sójki i wrony.  Dostają ziarno dla dzikich ptaków, orzechy, groch, jabłuszka pokrojone, sikorki maja słoninkę i kule tłuszczowe z ziarnami. 

Mąż chce postawić kolejny karmnik ale taki większy aby wrony czy gołębie mogły swobodnie do niego wejść. Jutro wrzucę zdjęcia moich skrzydlatych 🙂

Wczoraj pojawił się lis i mąż zapytał, czy nie mam czegoś, aby mu podrzucić...wszak on też głodny....ech....

Jak cudnie 😍 Dzięki wielkie ❤️

• 2 weeks later...
Posted

My też prowadzimy z mężem jadłodajnię :). Przychodzi nawet bażant,jest b.płochliwy,ale jakoś daje radę.Mąż wysypuje karmę (taką specjalną,ptasią,z ZOOMax) 2 razy dziennie.Ja rozpoznaję tylko sikorki,kosy,szpaki,sójki,sroki,maluszków nie rozróżniam.No i ten bażant,jeden jedyny.A wiecie,że mozna też kupić suszone robale?No...pycha,mają spore wzięcie.🙂

Niech już ta zima się skończy...

• Like 1
Posted
Dnia 28.01.2026 o 20:24, bou napisał:

My też prowadzimy z mężem jadłodajnię :). Przychodzi nawet bażant,jest b.płochliwy,ale jakoś daje radę.Mąż wysypuje karmę (taką specjalną,ptasią,z ZOOMax) 2 razy dziennie.Ja rozpoznaję tylko sikorki,kosy,szpaki,sójki,sroki,maluszków nie rozróżniam.No i ten bażant,jeden jedyny.A wiecie,że mozna też kupić suszone robale?No...pycha,mają spore wzięcie.🙂

Niech już ta zima się skończy...

Ale kolejne piękne wieści 🤩🐦🐧🦅🦆🦢🦤🐦⬛🪿

🪻🌻🌼🌷🌹

• Upvote 1