agat21 Posted January 10 Posted January 10 Kochani, mam ogromną prośbę. Jest tak bardzo zimno. Rozejrzyjcie się czy wokół Was nie ma ptaków, które również potrzebują pomocy w przetrwaniu mrozów. Pamiętajcie, że one nie znajdą pożywienia w takich warunkach. Wysypcie gołębiom, wróblom, mazurkom, kawkom jakieś płatki owsiane, siemię lniane, groch, słonecznik, pszenicę lub inne ziarno jeśli macie gdzie kupić. Wrony, gawrony i kawki chętnie zjedzą suchą kocią lub psią karmę. Na zamarzniętych stawach, jeziorkach, kanałkach koczują kaczki czy łyski. One też chętnie zjedzą płatki owsiane czy ziarna. Nie muszę chyba nikogo tu przekonywać, że chleb to trucizna dla ptaków. Dzięki Wam z góry 1 Quote
Nadziejka Posted January 10 Posted January 10 Tu Nadziejutkowo sypiemy od lat sypiemy nie zapominamy 1 Quote
agat21 Posted January 10 Author Posted January 10 Dnia 10.01.2026 o 11:52, Nadziejka napisał: Tu Nadziejutkowo sypiemy od lat sypiemy nie zapominamy Dzięki dzięki dzięki Quote
Alaskan malamutte Posted January 11 Posted January 11 Dokarmiam ptaki od "zawsze" Mają swoje stołówki wróble, sikorki, kosy, gołębie. Pojawiły się w tym roku sójki i wrony. Dostają ziarno dla dzikich ptaków, orzechy, groch, jabłuszka pokrojone, sikorki maja słoninkę i kule tłuszczowe z ziarnami. Mąż chce postawić kolejny karmnik ale taki większy aby wrony czy gołębie mogły swobodnie do niego wejść. Jutro wrzucę zdjęcia moich skrzydlatych Wczoraj pojawił się lis i mąż zapytał, czy nie mam czegoś, aby mu podrzucić...wszak on też głodny....ech.... 1 Quote
agat21 Posted January 12 Author Posted January 12 Dnia 11.01.2026 o 23:06, Alaskan malamutte napisał: Dokarmiam ptaki od "zawsze" Mają swoje stołówki wróble, sikorki, kosy, gołębie. Pojawiły się w tym roku sójki i wrony. Dostają ziarno dla dzikich ptaków, orzechy, groch, jabłuszka pokrojone, sikorki maja słoninkę i kule tłuszczowe z ziarnami. Mąż chce postawić kolejny karmnik ale taki większy aby wrony czy gołębie mogły swobodnie do niego wejść. Jutro wrzucę zdjęcia moich skrzydlatych Wczoraj pojawił się lis i mąż zapytał, czy nie mam czegoś, aby mu podrzucić...wszak on też głodny....ech.... Jak cudnie Dzięki wielkie Quote
Alaskan malamutte Posted January 15 Posted January 15 Sójka też u mnie bywa (zdjęcie zrobione wcześniej) 1 Quote
agat21 Posted January 15 Author Posted January 15 Rewelacja! Jakich pięknych masz gości Asiu! Cudowne zdjęcia Quote
Alaskan malamutte Posted January 16 Posted January 16 Kosy dostały jabłuszko. Podsypałam tez ziarno, więc wróbelki chętnie korzystają, pomimo, że karmniki pełne 1 Quote
Alaskan malamutte Posted January 16 Posted January 16 Stołuje się tez sierpówka z wyrwanym ogonkiem i lekko poturbowana piersią. albo kot albo jastrząb... 1 Quote
Alaskan malamutte Posted January 16 Posted January 16 Tutaj widać brak ogonka....mam nadzieję, że odrośnie.. Quote
bou Posted January 28 Posted January 28 My też prowadzimy z mężem jadłodajnię :). Przychodzi nawet bażant,jest b.płochliwy,ale jakoś daje radę.Mąż wysypuje karmę (taką specjalną,ptasią,z ZOOMax) 2 razy dziennie.Ja rozpoznaję tylko sikorki,kosy,szpaki,sójki,sroki,maluszków nie rozróżniam.No i ten bażant,jeden jedyny.A wiecie,że mozna też kupić suszone robale?No...pycha,mają spore wzięcie. Niech już ta zima się skończy... 1 Quote
agat21 Posted January 28 Author Posted January 28 Dnia 28.01.2026 o 20:24, bou napisał: My też prowadzimy z mężem jadłodajnię :). Przychodzi nawet bażant,jest b.płochliwy,ale jakoś daje radę.Mąż wysypuje karmę (taką specjalną,ptasią,z ZOOMax) 2 razy dziennie.Ja rozpoznaję tylko sikorki,kosy,szpaki,sójki,sroki,maluszków nie rozróżniam.No i ten bażant,jeden jedyny.A wiecie,że mozna też kupić suszone robale?No...pycha,mają spore wzięcie. Niech już ta zima się skończy... Ale kolejne piękne wieści 🪿 🪻 1 Quote
Recommended Posts