orsini Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Tak Flair masz absolutna racje-Poznan 2004 odbyl sie w czasie, gdy jeszcze nie bylismy w Unii, ani kiedy paszporty nie obowiazywaly:)))) nadmienie, ze zaczely od 1 pazdziernika 2004 :lol: :lol: :lol: :lol: Quote
Flaire Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 orsini napisał(a):Tak Flair masz absolutna racje-Poznan 2004 odbyl sie w czasie, gdy jeszcze nie bylismy w Unii, ani kiedy paszporty nie obowiazywaly:)))) nadmienie, ze zaczely od 1 pazdziernika 2004 :lol: :lol: :lol: :lol:Poznań, jak sama wspomniałaś, miał oficjalny druczek, żeby było jasne, o co im chodzi. Gdyby tutaj równiez był taki druczek - nie miałabym problemu. Quote
Flaire Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 A tak naprawdę, ta dyskusja z Tobą uświadomiła mi, że jest tu coś, co mnie wkurza - MarzenaTkacz, to nie jest wina oddziału w Leginowie, więc nie do Was mam pretensję! To, co mnie wkurza, to takie przepisy, które są realnie niemożliwe do przestrzegania, więc wychodzą wraz z zaproszeniem do ich łamania. Wymaganie badania klinicznego w przeciągu 24 przed wystawą jest takim przepisem. A wkurza mnie to, bo tego typu przepisy powodują ogólny klimat, w którym łamanie przepisów to normalka, bez której żyć się nie da. A to jest bezprawiem - i to właśnie mnie wkurza. Chciałabym, żeby w po-PRLowskiej Polsce było już inaczej. Quote
orsini Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 mial, a ja pojechalam z innym :lol: :lol: :lol: wazne, ze tresc jest ta sama Quote
Flaire Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 orsini napisał(a):mial, a ja pojechalam z innym :lol: :lol: :lol: wazne, ze tresc jest ta samaDokładnie tak - wiedziałaś, co ma zawierać, bo był wzór. A teraz sie pożegnam, bo mam psa do przygotowania na wystawę. :roll: Quote
orsini Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Flair :lol: :lol: :lol: jakie lamanie prawa?jak nigdzie nie ma napisanego tego???a to ze tak sobie napisze pan powiatowy to jeszcze nie jest prawo:))))tak sobie chce i koniec-jakakolwiek polemika niczego tu nie zmieni...a jak pojdziesz do lekarza w sobote to bedziesz miala psa zbadanego na 24h:)))wiec bedziesz w pozadku nawet wobec pana powiatowego w N.Dworze, a druczek?bez znaczenia, bo na kazdym jest to samo, a jesli bys koniecznie chciala obok pieczatke z powiatu to Ci sie nie uda, bo w sobote urzedy nie pracuja Quote
orsini Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 No to Ci mowie co ma zawierac: dokladne dane psa date szczepienia p/wsciekliznie z rodzajem szczepionki, seria itp i ze zwierze zostalo zbadane i jest zdrowe :lol: :lol: :lol: a uklad tego graficzny???moze byc rozny Quote
Flaire Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 [quote name='orsini']to ze tak sobie napisze pan powiatowy to jeszcze nie jest prawoWłaśnie takie podejście do oficjalnych wymagań mnie odraża. W innych stronach świata nie istnieje i chciałabym, zeby w Polsce tez zniknęło. Dzięki, że Ty mi mówisz, co ma być w tym dokumencie, którego wymaga tamtejszy powiatowy. Jeszcze bardziej byłabym Ci wdzięczna, gdybyś miała do tego upoważnienie od tego pana powiatowego. Bo w Twoich wymaganiach np. nie ma tych 24 godzin, a w jego - jest. Więc może cos jeszcze jest również, o czym Ty nie pomyślałaś? A terez to już naprawdę kończę, bo nie rozumiemy się zupełnie i ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Quote
Ramir Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Moi drodzy mam przed sobą potwierdzenie z Legionowa: wyraźnie pisze" Wymagane świadectwo zdrowia psa". Nie nie pisze że od powiatowego, nic nie pisze że 24 godziny, nic nie pisze o czymkolwiek. Co to znaczy? Idziemy do weta i bierzemy zwykłe świadectwo zdrowia psa, na dowolnym druku z danymi psa i danymi szczepienia p.wściekliźnie. I ten druczek potwierdzenia jest dla nas obowiązujący. Źwiadectwo jest, jest i kropka.A czy powiatowy W Nowym Dworze działa zgodanie z przepisami to inna bajka. I tyle. Quote
orsini Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Ramir DOKLADNIE TAK :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: i tak jest na wielu wystawach, ja tam problemu nie widze-kaza to sie bierze. Quote
Flaire Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Ramir, dzięki :buzi:, teraz juz chyba rozumiem (mam nadzieję, że mój wet również :wink: ). Ja jeszcze nie widziałam tego potwierdzenia, więc nie miałam pojęcia, co tam było napisane. Opierałam sie wyłącznie o to, co na ten temat w tym topiku MarzenaTkacz napisała - a tam właśnie było o tych 24 godzinach. Quote
Fuka Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Kochani, tak jak napisala Flaire - sprawa zaswiadczen nie ma nic wspolnego z organizatorami wystawy - rzecz lezy w tym czego wymaga miejscowy lekarz powiatowy, ktory pod pewnymi warunkami wyrazil zgode na organizacje wystawy... [quote name='MarzenaTkacz'] zgodnie z postanowieniem Powiatowego Lekarza Weterynraii w Nowym Dworze Mazowieckim z dnia 21.03.2005 (PIWet.N.621Post.1/2005) zaświadczenie jest POTRZEBNE.... Jak slusznie napisała Ramir - na potwierdzeniu przyjecia psow nie ma slowa o tym, kiedy ma byc wydane to zaswiadczenie i czego konkretnie ma dotyczyc, ale dzieki Pani Marzenie Tkacz - muy dogomaniacy znamy fragmenty zarzadzenia powiatowego lekarza weterynarii: [quote name='MarzenaTkacz']co do ważności śwaidectwa ja mam nieco inne infromacje, ponieważ przed moimi oczami leży Poostanowienia Powiatowego Lekarza Weterynarii, gdzie stoi, iż ...wymagane jest świadectwo zdrowia stwierdzające, że pies w czasie badania dokonanego na 24 godziny przed wystawą nie zdradzał żadnych klinicznych objawów choroby (w tym pasozytniczej) wścieklizny ani innej zaraźliwej choroby..... I tu jak wól - jest i o 24 godzinach i o pasożytach - te pasożyty mi sie bardzo podobaja - bo co bedzie jak lekarz podczas badania klinicznego przeoczy jedna pchłę? Albo jak 3 pchly wskocza na naszego psa w ciagu tych 24 godzin, ale juz po badaniu? Ja rozumialabym zeby wymagali zeby pies byl odrobaczony i zabezpieczony przed pchlami i kleszczami jednym z uznanych specyfikow (co wpisuje sie do ksiazeczki), tego nop wymagaja Anglicy przed wpuszczeniem psa do Anglii - pies musi byc zabezpieczony np. frontlinem 3 dni przed przyjazdem do Anglii - ale nawet Anglicy nie wymagaja od żadnych lekarzy, zeby stwierdzili ze pies nie ma pasozytow, tak samo jak im wystrcza aby pies byl u weterynarza 3 dni przed przyjazdem do Anglii... I tu po raz kolejny - jezeli weterynarz powiatowy ma takie specjalne wymagania - to powinien dostarczytc oddzialowi wzor zaswiaczen a oddzial nam. A poniewaz nie mamy tego wzoru i wiekszosc wyystawcow nie zna tresci jego zarzadzenia - to uwazam, ze tak jak w calej Polsce - jedynym obowiazujacym dokumentem przy wejsciu na wystawe powinny byc ksiazeczki zdrowia albo paszporty - tak jak w calej Unii - w tym w calej Polsce... Wyobrazmuy soobie, ze ktos jedzie na te wystawe np z Niemiec - tydzien temu pokazal psa w Berlinie, wszedl na wystawe z ksiazeczka zdrowia, potem przektroczyl granice (z paszportem) - pojechal na wystawe i :roll: ja sie pytam skad ma miec to specjalne zaswiadczenie? Quote
orsini Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 paszporty w takim razie Kochana :lol: :lol: :lol: bo w zadnej ustawie nie znajdziesz ksiazeczki zdrowia, a paszport... czyli co-Twoje psy beda z paszportami mam rozumiec?:))))koszt jednego 51zl! I dzieki Bogu na polskich wystawach nie wymagaja paszportow, bo sobie nie wyobrazam kupna teraz tylu paszportow i chipow, bo czesc ma nieczytelny tatoo Quote
Fuka Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Kochana - tak sie sklada, ze paszporty ma przynajmniej czesc Gochy psow, a Makaron nawet ma badania krwi pozwalajace mu wjechac do Anglii, wyrazny tatuaz i chipa na dodatek (w koncu jego poprzedni wlasciciel był Anglikiem mieszkajacym w Anglii) - a frontline tez podany, bo kleszcze sie zaczely :D A skoro tak mowisz - to chyba wyrobimy paszporty reszcie psow tez :roll: Quote
orsini Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 aaa bo Gosia ma tansze co?po 20zl?:))))cwaniara!!! moje psy nie maja paszportow i jakos nie planuje tym co nie wyjezdzaja za granice zakupic w najblizszym czasie:)))) Fuka rob lepiej Makarona:)))a nie tu dziury w calym szukasz:)))) Quote
orsini Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Fuka napisał(a):Flaire napisał(a):Fuka napisał(a):Tak czy owak osobiscie mam nastroj dosc rewolucyjny, wiec bede probowala wejsc na ksiazeczki zdrowia, a potem sie zobaczy...Tia, ale Tobie to łatwo, bo w razie czego będziesz miała ze sobą weta. :wink: wiesz- ale ja mysle, ze wszyscy bedziemy mieli tego weta ze soba, a do tego Orsinii tam jeszcze sie wybiera - i o ile wiem - bedzie miala ze soba pieczatke :lol: tak, moge wziazc nawet 2:)))jedna urzedowa i jedna moja:)))))z wyborem tuszu:)))ale ustaw mi sie czytac nie chce:))wiec w klotniach na mnie nie liczcie:)))) Quote
Fuka Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 orsini napisał(a):aaa bo Gosia ma tansze co?po 20zl?:))))cwaniara!!! moje psy nie maja paszportow i jakos nie planuje tym co nie wyjezdzaja za granice zakupic w najblizszym czasie:)))) Fuka rob lepiej Makarona:)))a nie tu dziury w calym szukasz:)))) Wiesz - ja nie wiem czy jest semns - bo Gocha tez ma nastroj rewolucyjny - jak ją znam zaswiadczenia wszystkim powystawia, a swoim psom nie, wiec nie wiem czy w ogole wejde na wystawe :lol: NO chyba, ze ty mi wystawisz zaswiadczenie :wink: Quote
orsini Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 hahahaa za 50 jewro wystawie:)))) cos mi sie widzi, ze jadka niezla bedzie-czyli jak beda jakies krzyki przed wejsciem to oznacza ze Fuka juz jest :lol: :lol: :lol: Quote
Fuka Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 co Ty - ja bede cicho :roll: w kaciku bede plakac, ze nie moge wejsc na wystawe :cry: Quote
Ramir Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Fuka!To jest oczywiste że organizator nie ma nic do zaswiadczeń. To służba wet. My wiemy bo sobie tutaj gaworzymy(chyba nawet trochę przeze mnie) jakie były szczegołowe zalecenia powiatu. Ale znakomita wiekszość nie. I dla nich to co na potwierdzeniu jest ważne. W razie nieporozumień to niestety organizator będzie miał problem z powiatem że nie precyzjnie poinformował wystawców. Quote
Fuka Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 a ja bym chciałą wrocic do tematu bardziej zwiazanego z sama wystawą - Pani Marzeno - czy jest szansa żeby na stronie pojawil sie plan sedziowania? Mysle, ze to bardzo ulatwi zycie wystawcom, szczegolnie tym, ktorzy maja do pokazania kilka psow i musza zaplanowac kiedy je beda przygotowywac i jak wczesnie rano przed wystawa musza przyjechac.... Quote
orsini Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Fuka..masz byc na 9ta:))))zeby odebrac dokumenty:)))) pierwszy raz jedziesz na wystawke ze pytasz?:))))) moi chca wyjechac o 5tej co oznacza ze bedziemy o 8!!!masakra :cry: :cry: :cry: Quote
MarzenaTkacz Posted April 14, 2005 Author Posted April 14, 2005 LUDEK - tak jak otrzymasz ocenę WO i lokatę pierwszą powinnaś zostać na BIS - NAJLEPSZE SZCZENIĘ Jeśli chodzi o zaświadczenia, sądzę, że druk nie jest istotny, ważne jest aby zaierała wszystkie niezbędne infromacje, ale sądzę, że lekarze wterynarii obsługujący wystawę w NWMbęda dla wsztskich mili. FUKA - jeśli chodzi o PLAN SĘDZIOWANIA, to nie jest to takie proste, ponieważ Plan dotyczy głwnie Katalogu Głównego, potem doszedł jeszcze dodatek (18 psów) i Errata (8 psów), ale obiecuję WAM dzisiaj (mam go opracowanego w Wordzie) wieczorem go umieścić na stronie Dogomani - czy to Was zadawala ? Quote
Recommended Posts