Flaire Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Mnie się wydaje, że warto zadać sobie pytanie, kto ma prawo zgłosić psa do danej konkurencji na wystawie. W przypadku normalnych konkurecji, jest to wyłącznie właściciel, który musi podpisać formularz zgłoszenowy. W przypadku konkurencji dodatkowych, takich jak hodowlane, w regulaminie wystaw jest napisane tylko, że ustanowienie zasad ich przeprowadzania należy do danego klubu. Nie wiem, czy klub teriera ma cos na ten temat do powiedzenia, ale dla mnie jest jasne, że prawo do zgłoszenia grupy hodowlanej, jak i do wyboru, które psy będa jego hodowlę reprezeontowały, może mieć tylko i wyłącznie hodowca, w porozumieniu z właścicielami psów z jego hodowli - a na pewno nie organizator wystawy!!! :o I to nie ma nic wspólnego z przygotowaniem psa! Po prostu analogicznie do tego, że tylko właściciel psa może decydować, czy jego pies w ogóle będzie wystawiany, czy nie - tak samo tylko właściciel przydomka hodowlanego ma prawo decydować, czy jego hodowla będzie reprezentowana w konkurencjach hodowlanych, czy nie - a jeśli tak, to przez które psy. Argument, że jeśli hodowcy nie podoba się zgłoszenie przez Oddział jego hodowli do konkurencji to może psów w tej konkurencji nie wystawiać, czy też w jakiś sposób zapobiec ich właścicielom wejście na ring jest dla mnie zdumiewający, nie mówiąc już o tym, że zleca tym właścicielom łamanie Regulaminu wystaw, a konkretnie punktu VIII/6, który głosi, że Wystawca zobowiązany jest pozostać wraz z psem do zakończenia wystawy, uczestniczyć w ewentualnej prezentacji zwycięzców czy konkursach na najpiękniejszego psa wystawy, grup hodowlanych i innych programach specjalnych. Rozumiem, że Oddział miał dobre chęci uatrakcyjnienia wystawy i ułatwienia wystawcom zgłoszenia psów w tych konkurencjach, ale moim zdaniem, zgłoszenie kogokolwiek do jakiejkolwiek konkurencji bez zgody a nawet wiedzy tej osoby nie należy do uprawnień oddziału! Mam szczerą nadzieję, że się w tej opinii nie mylę... Quote
Alojzyna Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Co oznacza pojęcie "z dwóch róznych skojarzeń"? Czy psy/suki z różnych miotów ale po tych samych rodzicach czy musi to być inna para np. skojarzenie tej samej suki za każdym razem z innym reproduktorem? Quote
Fuka Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Babciu, :angel: to się zobaczymy - juz sie ciesze i szykuje winko :drinking: Quote
fruzka Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Pani Marzeno, mam pytanie techniczne - czy daloby sie wprowadzic na wystawe psa niezgloszonego (spoza III grupy)? wystawiam jednego psa, a drugiego wolalabym w domu na tak dlugo nie zostawiac. pozdrawiam Quote
MarzenaTkacz Posted April 12, 2005 Author Posted April 12, 2005 FLAIRE - myślę, że sprawę konkurencji hodowlanych juz wyjaśniłam po wypowiedzi TUFI, skąd więc teraz znów pretensje do ODDZIAŁU w LEGIONOWIE ? FRUZKA - sądzę, że tak, jesli będzie spełniał wymogi czyli posiadał aktualne Świadectwo Zdrowia, gdyuby były jakieś problemyto proszę łap mnie a postarm się pomóc (0 609 440 692) ALOJZYNA - nie bardzo rozumiem o co opytasz, a jaką konkurencję - REPRODUKTOR, SUKA HODOWLALA, GRUPA HODOWLANA ? Pozdrawiam Marzena Tkacz-Rosłon Komisarz Wystawy Quote
Flaire Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='MarzenaTkacz']FLAIRE - myślę, że sprawę konkurencji hodowlanych juz wyjaśniłam po wypowiedzi TUFIPewnie coś przeoczyłam, chociaż czytałam dosyć uważnie - o które wyjaśnienie chodzi? Czy to, o co pytałam, było tam właśnie wyjaśnione? [quote name='MarzenaTkacz']skąd więc teraz znów pretensje do ODDZIAŁU w LEGIONOWIE ?Pretensje??? :o Ależ skąd! Chyba źle zostały zrozumiane moje intencje! Ja nie moge miec pretensji, bo w stosunku do mnie nic się nie stało - nie mam dosyć psów, aby zgłoszona była ode mnie grupa hodowlana. Raczej, odnosiłam się do tej wypowiedzi: [quote name='MarzenaTkacz']mogą Ci obiecać jako V-ce Przewodnicząca Zarzadu ds. Hodowlanych, że na najlbliższym Zarządzie ten problem przedyskutujemy i opinie wyrażone w sposób tak kulturalny weźmie pod uwagę, szczególnie jeśli chodzi o o rasy, które TRZEBA PRZYGOTOWAĆ DO WYSTAWY (a nie jak moje mastiffy idą na ring po zdjęciu z nich pajęczyn i kurzu). Zadałam w mojej wypowiedzi pytanie, które w moim mniemaniu powinno być w czasie tej obiecywanej dyskusji niezwykle istotne, a które z przygotowaniem nie ma nic wspólnego, a mianowicie, że istotne tutaj jest, czy oddziały mają prawo decydować, które hodowle będą reprezentowane w konkurancjach hodowlanych, i przez jakie psy. Wyraziłam też swoją opinię, że mnie się wydaje, że takiego prawa oddziały mieć nie powinny, ale ostatecznie, według regulaminu wystawowego, czy mają czy nie zależy od regulaminu danego klubu, którego nie posiadam (jednak podejrzewam, że może na ten temat milczeć). I to wszystko! Temat do dyskusji. Podkreślam jeszcze raz - ja osobiście ŻADNYCH pretensji w tej kwestii nie mam i miec nie mogę, ani do oddziału, ani do kogokolwiek innego, bo mnie nikt wbrew mojej woli nigdzie nie zgłosił. Raczej, chodzi mi o tę większą i ważniejsza kwestię, jak takie oddziałowe zgłoszenia mają się do regulaminu klubowych wystaw, który ma regulować konkurencje hodowlane. Quote
NNikka Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='Fuka']Babciu, :angel: to się zobaczymy - juz sie ciesze i szykuje winko :drinking: Gdzie dziecko? We Wrocku? Quote
MarzenaTkacz Posted April 12, 2005 Author Posted April 12, 2005 FLAIRE - prxepraszam, ale nie bardzo rozumiem Twój post, wyjaśniłam na forum, że katalog jest już w druku, sparwę "automtycznego" wpisywania konkurencji hodowlanych postawimy na najbliższym zarządzie, skąd u Ciebie taka niechęć do nas jako do organizatorów, my chcieliśmy dobrze,a wyszło źle, PRZEPROSILIŚMY na forum, za nadgorliwość, co według Ciebie mamy jeszcze zrobić ????? Quote
Flaire Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Przepraszam, ten poprzedni post wsyłał mi się zanim go dokończyłam i był niemożliwy do zrozumienia. :oops: Już go poprawiłam - czy teraz jaśniej widać, o co mi chodzi? Ja nie mam do Was ani do nikogo innego żadnych pretensji ani niechęci, po prostu chciałam zwrócić Waszą uwagę na kwestię, która jest w moim mniemaniu istotna, a nie była tu poruszona. I przepraszam, że zrobiłam to tak późno, ale podczas sedna dyskusji byłam poza krajem i wróciłam dopiero wczoraj. Quote
Flaire Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 MarzenaTkacz napisał(a):co według Ciebie mamy jeszcze zrobić ?????Ja miałabym być może kilka pomysłów :wink: , ale tu moja opinia jest bardzo mało istotna, bo, jak już pisałam, ja nie byłam wśród tych zgłoszonych. Tak więc powiem tylko, że warto zadać to pytanie tym osobom, które zostały przez oddział zgłoszone wbrew swojej woli, bądź nie tak, jak chciały. Quote
MarzenaTkacz Posted April 12, 2005 Author Posted April 12, 2005 FLAIRE - ja osobiście próbowałam znaleźć jakieś regulaminy dotyczące wystaw klubowych, ale udało mi sięzobaczyć tylko regulamin Wystw i Wystaw Championów, nie wiem czy wogóle są takie regulaminy,jeśli Ty masz jakiś dostęp do regulaminów regulujących organizację wystaw klubowych, to proszę rzuć namiary, w ten sposób unikniemy problemów na przyszłość. Przepraszam, za "mocniejsze słowa", ale przykro mi jest bo chcieliśmy dobrze, wyszło źle, a wydaje mi się, że jako jeden z nielicznych oddziałów pytam o opinię Wystawców i naprawdę bierzemy je pod uwagę. Choćaby posty o naszych wystawach, które umieszczamy na Dogomani świadzczą o tym, że szanujemy WYSTAWCÓW i głównie z myślą o nich organizujemy wystawy (i staramy się ze wszystkich sił, aby były jak najlepsze). Pozdrawiam Marzena tTkacz-Rosłon Quote
fruzka Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Pani Marzeno, Dziekuje bardzo. Mam nadzieje, ze nie bede musiala Pani zawracac glowy telefonami. pozdrawiam. Quote
Flaire Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 MarzenaTkacz napisał(a):ale przykro mi jest bo chcieliśmy dobrze, wyszło źleJa bardzo dobrze rozumiem ten ból, naprawdę! Tak za kichy i gardło ściska, szczególnie gdy MarzenaTkacz napisał(a):, a wydaje mi się, że jako jeden z nielicznych oddziałów pytam o opinię Wystawców i naprawdę bierzemy je pod uwagę. Właśnie dlatego, że myśle, że bierzecie, pozwoliłam sobie na ten pierwszy post. Po prostu myślałam, że poruszam coś, co jeszcze nie było dostrzeżone, a co powinniście wziąć pod uwagę, bo Ty pisałaś pod adresem ras wymagających przygotowania, a moim zdaniem kwestia dotyczy wszystkich ras, bez względu na przygotownie. Niestety żadnego specjalnego dostępu do regulaminów nie mam, posługiwałam się tylko wszechdostępnym regulaminem wystawowym, który o ile pamiętam głosi, że sprawy dotyczące konkurencji hodowlanych są regulowane przez regulaminy klubowe. A regulaminu klubowego, jak pisałam, nie posiadam. Quote
MarzenaTkacz Posted April 12, 2005 Author Posted April 12, 2005 FLAIRE - postaram się to osobiście sprawdzić, ale obawiam się, że dopiero po wystawie, teraz niestety możemy tylko PRZEPROSIĆ i do temat wnikliwe wrócić po wystawie, tym bardziej, że we wrześniu organizujemy klubową Owczaraka Niemieckiego, a w przyszłym roku Klubową Szpiców, Klubową Sznaucerów i Klubową Bokserów - więc na pewno zechcemy się porządnie do tematu przygotować, a Tobie FLAIRE dziękuję za konwersację - i serdecznie zpraszam do Nowego dworu Mazowieckiego (O/Legionowo). Pozdrawiam Marzena Tkacz-Rosłon Quote
Alojzyna Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='MarzenaTkacz']LUDEK - konkurencje hodowlane czyli NAJLEPSZA GRUPA - min 3 psy/suki z tym samym przydomkiem hodowlanym z minimum dwóch różnych skojarzeń )oczywiście dotyczy jednej rasy, choć czsami jeden hodowca hoduje np 3 - jedna rasa - jedna grupa hodwolana) A reproduktor i suka hodowlana to potomstwo po psie lub suce (też min. 3, z dwóch różnych skojarzeń i oczywiście w jednje rasie) - to tak w dużym skrócie i na szybko. Marzena Czy dwa różne skojarzenia to moga być psy/suki po tych samych rodzicach ale z dwóch różnych miotów, czy też w konkurencji np. nalepsza suka hodowlana - musza być prezentowane psy suki - jej dzieci ale po różnych reproduktorach. Quote
Ramir Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Alojzyna! To nie może być pełne rodzeństwo. To moze być np. z trzech miotów(od jednej suki) ale po różnych ojcach.To moze być po różnych suczkach i różnych ojcach, itd. W pierwszym przypadku można brać też udział w konkurencji na najlepszą suke hodowlaną. Chyba nic nie pomieszałam. Quote
MarzenaTkacz Posted April 12, 2005 Author Posted April 12, 2005 ALOJZYNA - z dwóch różnych skojarzeń czyli np. dwa razy ta sama matka, ale za każdym razem inny ojciec. REPRODUKTOR - po dwóch różnych sukach SUKA HODOWLANA - oo dwóch różnych psach Pozdrawiam Quote
Flaire Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 MarzenaTkacz napisał(a):serdecznie zpraszam do Nowego dworu Mazowieckiego (O/Legionowo).Będziemy, będziemy! Mamy zgłoszoną suczkę z mojej hodowli, która będę wystawiać jeśli przedtem cieczki nie dostanie... Ale jeszcze głupie pytanie na temat tych nieszczęsnych świdectw zdrowia... :( Napisałaś MarzenaTkacz napisał(a):wymagane jest świadectwo zdrowia stwierdzające, że pies w czasie badania dokonanego na 24 godziny przed wystawą [...] Naprawdę 24 godziny przed wystawą??? :o To znaczy, że w sobotę muszę z nią iść do weta po świadectwo zdrowia? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. :o (W ogóle, pierwszy raz z wymaganiem świadectwa zdrowia na krajowej wystawie - a świadectwa na międzynarodowe zawsze były ważne na trzy dni. Ale to nie jest w sumie doświadczenie ze zbyt wielu wystaw). Quote
tufi Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Co do zaswiadczen zdrowotnych - dzis pisalam artykul - komentarz do ustawy o ochronie zwierzat - i tam, w art. 21, p. 4 jest napisane: Świadectwo zdrowia (...) wystawione przez powiatowego lekarza weterynarii jest ważne nie dłużej niż 10 dni od dnia przeprowadzonego badania (...) A jesli ktos nie jest w stanie miec zaswiadczenia na 24h przed wystawa, bo jest w podrozy/wet nie przyjmuje - to co ma zrobic? :o Jakby co, to moge skserowac ten fragment ustawy i bede rozdawac przed wejscie na kontrole weterynaryjna ;) 8) Quote
Alojzyna Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 Ramir i Marzena Tkacz - bardzo Wam dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Teraz już mi się rozjaśniło. :D Quote
MarzenaTkacz Posted April 12, 2005 Author Posted April 12, 2005 FLAIRE - ja zacytowałam pismo Powiatowego Lekarza Weterynarii, ale sądzę, że nikt nie będzie tak bardzo się do tego stosował (to już przesada) i 3-5 dni przed wystawą to rozsądny okres. Pozdrawiam Quote
Flaire Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='tufi']Co do zaswiadczen zdrowotnych - dzis pisalam artykul - komentarz do ustawy o ochronie zwierzat - i tam, w art. 21, p. 4 jest napisane: Świadectwo zdrowia (...) wystawione przez powiatowego lekarza weterynarii jest ważne nie dłużej niż 10 dni od dnia przeprowadzonego badania (...)tufi, ale ta ustawa dotyczy czego innego, bo świadectw wystawianych przez POWIATOWEGO weterynarza (i, zakładam, w celu innym niz wystawa). Te nasze świdectwa będą od zwykłych wetów - tak zakładam - bo od powiatowego w sobote na pewno nie dostanę, bo tam jest w soboty zamknięte. [quote name='tufi']A jesli ktos nie jest w stanie miec zaswiadczenia na 24h przed wystawa, bo jest w podrozy/wet nie przyjmuje - to co ma zrobic? :o Ja tak miałam przed wystawą w Sopocie, bo wyjechałam z domu o bodaj 9 dni wcześniej, a wymagali wtedy świdectwa sprzed 3 dni. Musiałam znaleźć lokalnego weta tam, gdzie byłam i od niego wzięłam świadectwo. Swoją drogą, było to ciekawe doświadczenie - to było na wsi i to był wet chyba raczej od krów i świń niz od psów. W każdym razie nie był zaineteresowany badaniem czy nawet oglądaniem mojego psa, pomimo że nigdy przedtem jej nie widział. Ale świadectwo wystawił i nie chciał za nie ani grosza, pomimo moich usilnych prób. To tylko zacementowało moje przekonanie na temat wartości takich świadectw. :roll: Quote
tufi Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 [quote name='Flaire'][quote name='tufi']Co do zaswiadczen zdrowotnych - dzis pisalam artykul - komentarz do ustawy o ochronie zwierzat - i tam, w art. 21, p. 4 jest napisane: Świadectwo zdrowia (...) wystawione przez powiatowego lekarza weterynarii jest ważne nie dłużej niż 10 dni od dnia przeprowadzonego badania (...)tufi, ale ta ustawa dotyczy czego innego, bo świadectw wystawianych przez POWIATOWEGO weterynarza (i, zakładam, w celu innym niz wystawa). Te nasze świdectwa będą od zwykłych wetów - tak zakładam - bo od powiatowego w sobote na pewno nie dostanę, bo tam jest w soboty zamknięte. A to pisemko nie musi byc podbite pieczatka "z uprawnienia powiatowego lek. wet."? Tak jak szczepienia przeciw wsciekliznie bodajze. Dla mnie ustawa jest czyms nadrzednym wobec rozporzadzen na nizszym szczeblu, dlatego jesli tam sa cytowane przeze mnie slowa, to uwazam, ze nalezy je odniesc do wszystkich wymaganych zaswiadczen zdrowotnych dla zwierzat na terenie RP. Quote
Recommended Posts