Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Flaire napisał(a):
foxydoxy napisał(a):
Ciekawi mnie też, czy przepisy nakazują polski opis na wystawie w Polsce, bo np. w zeszłym roku w Krakowie od p. Elke Peper Samba ma opis po angielsku.
I nawet to mi się podoba, chociaż to trochę kłopotliwe dla niektórych wystawców.
Ja też bym wolała opisy z międzynarodowych wystaw w jakimś bardziej międzynarodowym języku niż np. węgierski (do dzisiaj nie wiem, co w tym opisie jest, ale chyba jest niezły, bo CACIBa dostałyśmy bijąc bardzo silną konkurencję).

O kurcze, to z Szilvasvarad będziemy mieli ocenę po węgiersku.
Sędziów mamy z: Niemiec, Australii i Irlandii.
Na fajnie.
A zależało mi, żeby dowiedzić się co myślą o Sambie dobrzy sędziowie.

• Replies 394
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Haha tez to przerabialam, szczegolnie z ruskich wystaw.

A z Wegrami to mam o tyle dobrze, ze mam znajomego co mi opis przetlumaczyl. Tylko kiepsko bylo jak sedzina mowila, dlaczego ten pies wygral a nie inny, bo wtedy nasza ekipa z Polski nie rozumiala o co chodzi.

Posted

foxydoxy napisał(a):
foxydoxy, jeśli władasz ich językami, to przystaw uszko i słuchaj, bo inaczej nawet jeśli znajdziesz kogoś, kto przetłumaczy z węgierskiego, to po dwóch tłumaczeniach taki tekst oryginału nie przypomina...

Posted

Ka-Vanga napisał(a):
Haha tez to przerabialam, szczegolnie z ruskich wystaw.

A z Wegrami to mam o tyle dobrze, ze mam znajomego co mi opis przetlumaczyl. Tylko kiepsko bylo jak sedzina mowila, dlaczego ten pies wygral a nie inny, bo wtedy nasza ekipa z Polski nie rozumiala o co chodzi.

No, jeszcze gdyby to był sędzia węgierski, ale z angielskiego na wegierski i na polski - to taki GŁUCHY TELEFON.

Posted

Ka-Vanga napisał(a):
A z Wegrami to mam o tyle dobrze, ze mam znajomego co mi opis przetlumaczyl.
Ka-Vanga, a jakbym Ci przysłała mój, to tez by przetłumaczył? :D

Posted

W Szczecinie, w zeszłym roku pytali sie szczegolnie zagranicznych wystawcow czy opis ma byc po ang czy po pol :-) Ja w sumie zalowalam, ze nie poprosilam po ang, bo jednak byla roznica w tlumaczeniu dosc duza, a pojechalam gl po opis od szwedki :D

A co do nagrod to w Lublinie na klubowce VIII gr. byly piekne duze rozety i puchary dla Mł. Zw. Klubu i Zw. Klubu :-) sama byłam w szoku :D

Posted

Flaire napisał(a):
foxydoxy napisał(a):
foxydoxy, jeśli władasz ich językami, to przystaw uszko i słuchaj, bo inaczej nawet jeśli znajdziesz kogoś, kto przetłumaczy z węgierskiego, to po dwóch tłumaczeniach taki tekst oryginału nie przypomina...

Ale kłopot jest, gdy opis jest dyktowany, a ja (a nie handler) stoję z psem na "stój" 5 metrów dalej.
Postawię żonę z dyktafonem, albo co.

Posted

Flaire napisał(a):
Ka-Vanga, a jakbym Ci przysłała mój, to tez by przetłumaczył? :D

Flaire pewnie, moge sprobowac, tylko maila musze do niego znalezc, bo on na Wegrzech mieszka :D .

Posted

Flaire napisał(a):
orsini napisał(a):
a ja z kijowa mam same znaczki ox wszedzie...i sie pytam szto eta:))a to oznacza: oczień charaszo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
orsini, a wiesz może, jak to budiet po wegiersku? :wink:

Ja wiem (uczę się węgierskiego na wyjazd do Szilvasvarad ;) )

kitûnõ - dosk.
nagyon jó - b.dobra
jó - dobra

Posted

sortis napisał(a):
A ja z arkuszem ocen po węgiersku poszłam kiedyś do ichniej ambasady i mi odczytali. :D
sortis, Ty jesteś normalnie genialna. :D

A jak sobie w ambasadzie radzą z terminologią kynologiczną? Czy wezwali jakiegoś specjalnego konsula do spraw rolnictwa? :lol:

Posted

Flaire napisał(a):
pszym napisał(a):
Nie, nie. Ja też rozmawiałem z Panem sędzią po angielsku. Ciekawe spojrzenie było "...interesting look..."
Aaaa. No to powiem tylko, że w tym (częściowym, więc pewności mieć nie mogę) kontekscie, "look" najprawdopodobniej znaczyło "wygląd", a nie spojrzenie :wink: . "Look" w odnosieniu do spojrzenia w kynologii się raczej nie używa.

Ale dlaczego Twój pies wyglądał dla niego interesująco, to już nie wiem. :niewiem:

No więc ja też bym tak to przetłumaczył, ale sędzia pokazał na jego oczy takim znaczącym gestem dwoma palcami... i mówił jeszcze o oczach.
Zresztą jakby był interesting look, to dlaczego II lokata? :lol:

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='sortis']A ja z arkuszem ocen po węgiersku poszłam kiedyś do ichniej ambasady i mi odczytali. :Dsortis, Ty jesteś normalnie genialna. :D

Jestem! :D
W ten arkusz wpatrywałam się jak sroka w gnat coś z półtora roku... aż ktos mi podrzucił tą ambasadę.

A jak sobie w ambasadzie radzą z terminologią kynologiczną? Czy wezwali jakiegoś specjalnego konsula do spraw rolnictwa? :lol:

Zwróciłam się do pierwszej tam napotkanej osoby, pan ten kiwnał głową, rzucił w stronę drugiego cos tak: "kerkere berere kerkere bundere buroki", to ten podszedł, łypnał okiem na arkusik, zaśmiał się i przeczytał po polsku. Zwyczajny, typowy opis, jak u nas... Jaka tam terminologia kynologiczna...

Posted

jostra napisał(a):
Interesting nie musi oznaczać, że był taki super, mógłby mieć dziwny wygląd i też byłby interesting :P
jostra, tym razem Ty i ja w tym samym czasie!

Dziewczyny, jesteście super! To dlaczego tak trudno znaleźć dobrych tłumaczy i kończy się "mądrymi" szkotami??? :o

Posted

Flaire napisał(a):
jostra napisał(a):
Interesting nie musi oznaczać, że był taki super, mógłby mieć dziwny wygląd i też byłby interesting :P
jostra, tym razem Ty i ja w tym samym czasie!

Dziewczyny, jesteście super! To dlaczego tak trudno znaleźć dobrych tłumaczy i kończy się "mądrymi" szkotami??? :o

:lol:
Kiedyś nawet byłam tłumaczem ang. przez pewien czas :roll:
Nikt mi nigdy nie propnował, żebym się udzielała na ringu jako tłumacz, ale przy swoich psach zawsze pilnuję tłumacza, o ile jest to tylko możliwe

Posted

jostra napisał(a):

Jak coś jest interesujące, to chyba pozytywnie? Jak moja żona pokazuje mi na wystawie nową bluzkę i mówi że jest interesująca, to na pewno nie oznacza że nie chce jej kupić... :hmmmm:

Posted

pszym napisał(a):
Jak coś jest interesujące, to chyba pozytywnie?
Po angielsku, "interesting" w takich kotekstach niekoniecznie znaczy "interesujący", a może znaczyć osobliwy, czyli odmienny, dziwny.

Posted

pszym napisał(a):
A nie strange diferent? Dobra, nieważne.
Również, ale określenie "interesting" byłoby bardziej grzecznościowe i raczej właśnie ono byłoby użyte na ringu. "Strange" byłoby za bardzo "prosto z mostu", szczególnie od Anglika.