Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

tufi napisał(a):
Dla mnie ustawa jest czyms nadrzednym wobec rozporzadzen na nizszym szczeblu, dlatego jesli tam sa cytowane przeze mnie slowa, to uwazam, ze nalezy je odniesc do wszystkich wymaganych zaswiadczen zdrowotnych dla zwierzat na terenie RP.
Ja się nie znam na przepisach prawnych, ale Twój cytat z ustawy był całkowicie bez kontekstu, więc nie mam pojęcia, czego miało dotyczyć to świadectwo, o którym tam było napisane, bo to zależy właśnie od kontekstu.

• Replies 394
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ale tak ogólnie to myślę, że dany oddział może sobie żądać jakich chce dokumentów, łącznie ze świadectwami zdrowia ważnymi tylko przez 24 godziny. Nie mogą to byc dokumenty mniej restrykcyjne niz te, wymagane przez ustawy czy powiatowych wetów, ale bardziej restrykcyjne mogą na pewno być. Tak samo, jak oddział ma prawo wymagać rodowodu od każdego wystawianego psa, tak samo ma prawo wymagać i świadectwa zdrowia - tak myślę. No bo jakie prawo jest łamane przez takie wymagania?

Posted

[quote name='NNikka'][quote name='Fuka']Babciu, :angel: to się zobaczymy - juz sie ciesze i szykuje winko :drinking:
Gdzie dziecko? We Wrocku?
Na klubówke szykuje, bo rozumiem, że sie wybierasz skoro pisałaś, ze masz jedno wolne miejsce? A na Wrocek oczywiscie też :drinking:

Posted

No w sumie masz racje. Tylko ja jestem umowiona do weta na czwartek - mam nadzieje, ze zaswiadczenie nie bedzie nieaktualne :roll:
A co kontekstu:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0625.htm
to cala ustawa - moze troche naciagnelam interpretacje, ale to bodajze jedyny zapis nt tego swiadectwa...

A tak czysto teoretycznie - wystawa dwudniowa, trzydniowa - lub jak zblizajaca sie swiatowka czterodniowa. Pierwszego dnia wygrywam BOB i ide na BIS za kilka dni - co wtedy z takim swiadectwem? Albo jade na wystawe kilka dni przed jak Ty? Troche to niedopracowane :roll:

Posted

A co do zaswiadzczen lekarskich - mam nieodparte wrazenie, ze powiat wrocławski chyba w innym kraju lezy - bo lekarz powiatowy we Wrocławiu - twierdzi, ze w mysl obecnych przepisow zadne specjalne zaswiadczenia nie sa wymagane, a wręcz nie ma do nich zadnych drukow... Wg niego w kraju obowiązuja ksiazeczki zdrowia, a za granice paszporty... :roll: I cos w tym jest - bo ja naprawde nie rozumiem dlaczego na wyjazd zagraniczny ma wystarczyc sam paszport, a zeby wejsc na wystawe - specjalne dokumenty wydane najpozniej 24 godziny przed :o A co jezeli ktos na te wystawe jedzie bezposrednio z zagranicy?

Posted

[quote name='Fuka'][quote name='NNikka'][quote name='Fuka']Babciu, :angel: to się zobaczymy - juz sie ciesze i szykuje winko :drinking:
Na klubówke szykuje, bo rozumiem, że sie wybierasz skoro pisałaś, ze masz jedno wolne miejsce? A na Wrocek oczywiscie też :drinking:

I ja tez będe jako widz!!! Z niebieska chusta dogomaniacką coby mnie wszyscy widzieli! :lol:

Posted

Ale to najnowsza ustawa - z 2004 r., poprzednia byla chyba z 1997 r.

Wedlug mnie to jest tak: wystawa to impreza masowa, na ktora musi wydac zezwolenie wet powiatowy i on ustala, jakie sobie zyczy zaswiadczenie zdrowotne, zeby pozniej po lapach nie dostac, ze wybuchla jakas epidemia czy doszlo do pogryzienia, a pies bez szczepien.

Poza tym nie mozna narzucic wszystkim paszportow, skoro: po 4 latach trzeba bedzie wymienic na nowy z powodu braku miejsca na wpisy; jedno badanie rocznie przy udziale na tylu wystawach to wg mnie za malo; jesli nie mam ochoty jechac z psem zagranice, to na co mi ten paszport?

Posted

Tufi, ale ja napisałam - w kraju obowiązuja ksiązeczki zdrowia, a za granica paszporty...
Jutro sie sprobuje dowiedziec wiecej u naszego powiatowego - spytam sie czy rzeczywiscie lekarz powiatowy wydajac zezwolenie na organizacje wystawy - moze zarzadac ekstra zaswiadczen.

Posted

[quote name='LAZY'][quote name='Fuka'][quote name='NNikka'][quote name='Fuka']Babciu, :angel: to się zobaczymy - juz sie ciesze i szykuje winko :drinking:

I ja tez będe jako widz!!! Z niebieska chusta dogomaniacką coby mnie wszyscy widzieli! :lol:
To ja chyba musze przygotowac wiecej wina i zrobić wiecej sałatki :lol: :angel:

Posted

Fuka - nie mam do Ciebie zadnych pretensji - po prostu glosno myslalam, co by bylo gdyby ujednolicic wymagany kwitek poswiadczajacy zdrowie psa :roll:
Hmmm ja mam z pracy jakies 30 metrow do siedziby weta wojewodzkiego, wiec moze jutro skocze - pod pretekstem pisanego artykulu ;)

Falire - moze wydziabiesz z tego tematu watek poboczny nt zaswiadczen zdrowotnych, bo chyba troche smiecimy :roll:

Posted

Fuka czekam na tą sałatkę i winko...hihih...TZ nie bedzie pił bo około 15 wracamy do Szczecina...ale ja sobie nie domówie... :evilbat:

Posted

Tufi!To co pisze Fuka to prawda. Przepisy uległy zmianie po wejściu do Unii. Tak samo twierdzą nasi weci. Swiadectwo szczepienia p.wsciekliźnie lub paszport. Żadnych innych.

Posted

Flaire - Tufi ma chyba dobry pomysl - ale moze jeszcze poczekaj - poki jest przed wystawa temat zaswiadczen jest jak najbardziej na temat. I robui sie z dnia na dzien coraz bardziej aktualny :D
Tufi - a ja wcale nie tweirdziłam, ze Ty masz do mnie pretensje :fadein:

Posted

Ale ta ustawa byla pisana pod katem unijnym - sa tam juz rozne wzmianki na ten temat :roll:
No dobrze - jesli by przyjac Ramir Twoje zdanie - to wet i ustawy swoje, a zwiazek swoje? Czyli mimo opieki powiatowego nad wystawa, to musze sie dopasowac do jakichs jeszcze innych regul?
Zakrecone to wszystko :-?

Posted

[quote name='Fuka'][quote name='LAZY'][quote name='Fuka'][quote name='NNikka'][quote name='Fuka']Babciu, :angel: to się zobaczymy - juz sie ciesze i szykuje winko :drinking:

To ja chyba musze przygotowac wiecej wina i zrobić wiecej sałatki :lol: :angel:

No to ja też z winkiem przyjadę :lol: . Nikit jedzie na klubówkę do lublina, to ja sobie pociągiem przyjadę...

Posted

A ja jeszcze o zaswiadczeniach - wrocławski lekarz powiatowy jak uslyszal o rozporzadzeniu lekarza z Nowego Dworu Mazowieckiego - miał oczy jak spodki i biedaczek jest w ciezkim szoku. Po rozmowie z nim - moja weterynarz postanowila sie skontaktowac z lekarzem wojewodzkim w Warszawie - ciekawa jestem co z tego wyniknie... Dzisiaj już pewnie nic, ale zobaczymy co przyniesie jutro :lol:

Posted

Ha, dodzwoniła sie do lekarza powiatowego w Warszawie - i on tez jest teraz w ciezkim szoku.
W sumie nie ma żadnej podstawy prawnej do rzadania takich specjalnych zaswiadczen - jedyne co moze takie wymagania tłumaczyc - to to, ze lekarz powiatowy na swoim terenie robi za Pana Boga, wiec może rzadac wszystkiego... ale jezeli ma takie specjalne wymagania - to powinien Oddział dostarczyc Wystawcom wzor tego zaswiadczenia, a jezeli nie ma wzoru - to nie ma zaswiadczenia...

Posted

[quote name='NNikka']Lazy Fuka Super! Tylko jak my się spotkamy? Przy jakich ringach bedziecie? Ja przy yorkach.

A ze mną to sie nikt nie chce spotkać? :(
Przy bulterierach będę... Na airedale tez pewnie popatrzę :D

Posted

to ja w takim razie mam bardzo konkretne pytanie i bede wdzieczna za odpowiedz:

CO MAM WZIAC ZE SOBA, BY MIEC GWARANCJE, ZE WEJDE Z PSEM NA WYSTAWE W LEGIONOWIE?

mam ksiazeczke zdrowia i paszport, ktory, jak sie okazuje, do niczego mi sie w ostatni weekend nie przydal. celnikow na granicy w jedna strone w ogole nie zainteresowal, a jak w drodze powrotnej wcisnelam im dwa paszporty, po to, zeby chociaz ich miny zobaczyc, to byli dosc zirytowani, paszportow nawet nie otworzyli, tylko zajrzeli na tylne siedzenie. zobaczyli dwie psie glowy i z niesmakiem sie skrzywili.

za to lek wet na wystawie pykal fajke i myslal, ze sobie zarty robie, kiedy wreczylam mu ksiazeczki zdrowia i paszporty.

tyle zawracania glowy z wyrabianiem tych paszportow i nie wiadomo, czemu to wlasciwie ma sluzyc.

Posted

Fruzka - nie mam pojecia co trzebam zabrac - ale znam przynajmniej dwoch wetów, którzy tam beda - wiec jakby co pewnikiem posłuza pomoca - dokonaja badania klinicznego, a potem wydadza stosowne zaswiadczenie :o moze trzeba im specjalne stanowisko przygotowac :lol: Mam wrazenie, ze chyba trzeba sie dostosowac do wymogow lekarza powiatowego, drugim wyjsciem jest probowac wejsc normalnie na ksiazeczke lub paszport - a jak nie wpuszcza - zarzadac od lekarza powiatowego zwrotu kosztow dojazdu, wystawy i przygotowania psa - tylko nie wiem czy to zastapi nam latanie po ringu :-? Tak czy owak osobiscie mam nastroj dosc rewolucyjny, wiec bede probowala wejsc na ksiazeczki zdrowia, a potem sie zobaczy...

Asher, Lazy, Nikka i cała reszta DOGOMANIAKOW :D - bardzo sie ciesze, ze Was spotkam i poznam wreszcie osobiscie :angel: - bede przy ringu nr 4 - z foksami i lakelandami, no i jak sie uda to pojde obejrzec oczywiscie moje ukochane airedale, no i welshe tez :D Wszystko zalezy od planu sędziowania :roll: Niestety oddział ogłosil wszystko co trzeba i nie trzeba, łacznie z lista psow kwalifikujacych sie do konkurencji hodowlanych, ale planu sędziowania jako żywo na ich stronie nie widzę :(

Posted

Tufi! Po pierwsze to nie moje zdanie tylko przekazałam co mi powiedzieli nasi weci jeszcze na wystawie katowickiej. Jak widzisz Fuka sprawdziła to również dokładnie i ma te same informacje co ja. Czy brac zaświadczenia? Nie zapominajmy o istniejacych czasami stosunkach feudalnych na danym terenie. Niektorzy Powiatowi prowadzą politykę państwa w państwie i niec z tym nie zrobisz. Juz pisałam, że swistek bedę mieć, taki zwykły a jak bedą problemy z wejściem to będzie niezła draka.

Posted

Fuka napisał(a):
Tak czy owak osobiscie mam nastroj dosc rewolucyjny, wiec bede probowala wejsc na ksiazeczki zdrowia, a potem sie zobaczy...
Tia, ale Tobie to łatwo, bo w razie czego będziesz miała ze sobą weta. :wink:

Posted

Flaire napisał(a):
Fuka napisał(a):
Tak czy owak osobiscie mam nastroj dosc rewolucyjny, wiec bede probowala wejsc na ksiazeczki zdrowia, a potem sie zobaczy...
Tia, ale Tobie to łatwo, bo w razie czego będziesz miała ze sobą weta. :wink:

wiesz- ale ja mysle, ze wszyscy bedziemy mieli tego weta ze soba, a do tego Orsinii tam jeszcze sie wybiera - i o ile wiem - bedzie miala ze soba pieczatke :lol: