apaczkrk Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 Witam, mam dwa nurtujace pytania , pierwsze czy moge codziennie dawac psiakowi gotowane jedzienie (ryz,podroby,warzywa- mix) a do tego sucha karma Brit Activ - jeden psiak to suczka - 2 lata, 18 kg... I mam pytanie,jakie proporcje??!!bo troche zglupialem... Czytalem ze powinno sie takiemu psiakowi dawać jakieś 2-3% wagi Ciała... czyli moja Garda (bo tak ma na imię) powinna jeść dziennie ok 600g jedzenia??!! Ale znowu czytając dawkowanie Brit Activ to dla 20kg pieska powinno się dawać 200g karmy.... Czyli np rano dawac gotowane (400g) a wieczorkiem suche (200g) ?? Czy to dobry pomysl??!! Bo znowu slyszlaem ze podroby (watrobki,serca itd...) nie powinno sie dawac codziennie...??Moze to psiakowi zaszkodzic?? Bardzo prosze o odpowiedzi ;) Pozdrawiam Quote
pasiasta Posted July 18, 2009 Posted July 18, 2009 Ja karmie moja suczke i sucha karma i gotowana i wyglada to mniej wiecej tak: gotowane plus suche to 100 procent dziennego jedzenia:) Moj pies dziennie powinien dostawac 400 g suchej ,ale ze nie wcina tylko jej , to dziele to na dwa,czyli dziennie jej daje po 200 g karmy (rano-100, wieczorem 100). W srodku dnia dostaje pol torebki ryzu,zmieszanej z warzywami i kurczakiem, gdzie warzywa stanowia 70 procent tej ciapy a miecho 30 (mieszam na oko). Ta cala matematyczna metode zywienia konsultowalam z wetka ogolnie (mala jest na przymusowej diecie:cool3:) Co do skladnikow gotowanego, to tu jest fajnie rozpisane Zwierzaki: ŻYWIENIE PSA 600 g w Twoim przypadku to za duzo wg mnie, bo obliczenia podane na opakowaniu maja Ci pokazac,ile pies ma jesc karmy ,zakladajac ze bedzie to tylko jadl (waga psa wskazuje plus/minus ,ze tyle a tyle potrzebuje bialka, witamin itp na dany dzien ) Mysle,ze jesli wszystko chcesz miec zachowane i odmierzone jak w szwajcarskim zegarku ,to w tym zakresie podpowie Ci dietetyk,albo ktos bardziej doswiadczony z forumowiczow ;) Quote
Recommended Posts