Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Mokka']Ja mam prośbę o przybliżenie nam czym jest ACE. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na temat tej organizacji.

ACE - Association Cynologique Européenne
(tutaj ich stronka: http://a.c.e.site.voila.fr/)

a tak gwoli wyjaśnienia odnośnie rodowodów - niestety, ktoś tu trafnie ujął tę kwestię "nie wszystko złoto, co się świeci" ;)

W Polskim Klubie Psa Rasowego wydawane są dwa rodzaje rodowodów.

Zwykły rodowód jest potwierdzeniem pochodzenia, a zatem jeśli rodzice posiadają rodowody, to ich potomstwo również je otrzymuje.
Hodowca musi TYLKO zgłosić miot i poddać szczenięta obowiązkowemu znakowaniu i przeglądowi miotu.

Drugi rodzaj rodowodów to tzw rodowody „elita”. Otrzymują je szczenięta z miotów pochodzących od rodziców, którzy spełnili dodatkowe wymagania i posiadają licencję hodowlaną. Dodatkowe wymagania to odpowiednia ilość punktów na przeglądzie hodowlanym lub osiągnięcia wystawowe, zaliczone testy psychiczne (dotyczy wszystkich ras) i prześwietlenia stawów biodrowych w kierunku dysplazji (dotyczy wybranych ras).

Niestety, odbija się to bardzo na jakości psów hodowanych pod egidą PKPR - wystarczy przejrzeć fotki z wystaw, by się o tym przekonać :shake:

• Replies 608
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie wystarczy tylko zgłosić miot, trzeba zarejestrować suke i to suke hodowlaną czyli taką która musi przejść badania najpierw, również pies- ojciec musi być reproduktorem czyli mieć odowiednie dokumenty. Nie jest to tak sobie zgłoszenie miotu po niewiadomo kim. Potem miot też jest poddawany badaniom - przehlądowi.

Elita jest po matce która uzyskała ocene doskonałą (nie tylko bardzo dobrą) na min 3 wystawach od 2 różnych sędziów plus zaliczyla testy psychiczne i pozytywny wynik na dysplazje, czyli nie po matce z jakimiś tam punktami z przeglądu czy jakąś oceną z wystawy,

Posted

Stwierdzenia z Regulaminu Hodowlanego tej organizacji pseudokynologicznej od razu pokazują, dla jakich "hodowców" ta struktura powstała. A nazwiska niektórych rozmnażaczy, którzy w makabrycznych warunkach psy trzymali, rozmnażali i oszukiwali przy sprzedaży szczeniąt wymienione w dziale "Hodowle" to po prostu wstyd i żenada. Niektórzy z nich powinni być prawnie pozbawieni możliwości posiadania zwierząt w ogóle.
Na przykład taki kwiatek :

Zaleca się, aby hodowca:
1. nie krył suki częściej niż raz na 10 miesięcy oraz ograniczył ilość miotów uzyskanych od jednej suki do max. 7 w ciągu jej życia

Posted

[quote name='KAŚKA']Zaleca się, aby hodowca:
1. nie krył suki częściej niż raz na 10 miesięcy oraz ograniczył ilość miotów uzyskanych od jednej suki do max. 7 w ciągu jej życia
Ograniczył do 7 ???? :crazyeye: Nie częście niż co 10 miesięćy ??? :crazyeye: Szkoda gadać ....:angryy:

Posted

[quote name='KAŚKA']
Na przykład taki kwiatek :

Zaleca się, aby hodowca:
1. nie krył suki częściej niż raz na 10 miesięcy oraz ograniczył ilość miotów uzyskanych od jednej suki do max. 7 w ciągu jej życiaA co to konkretnie znaczy: ZALECA SIĘ... ?
To znaczy, oni radzą, co najlepiej robić, ale można się do tego nie stosować?! :crazyeye::shake::angryy:

Posted

W hodowli tervuerenów, prowadzonej przez przewodniczącą i wiceprzewodniczącego PKPR, suki są rozmnażane w takiej oto częstotliwości:

Legend of the Moon: urodzona 03.12.2001

Pierwszy miot: 26.02.2003 (w wieku 15 miesięcy)
Drugi miot: 14.02.2004 (odstęp 12 miesięcy)
Trzeci miot: 07.12.2004 (odstęp 9 miesięcy)
Czwart miot: 11.09.2005 (odstęp 9 miesięcy)
Piąty miot: 10.06.2006 (odstęp 9 miesięcy)

Titania: urodzona 26.02.2003
Pierwszy miot: 27.07.2004 (w wieku 17 miesięcy)
Drugi miot: 20.09.2005 (odstęp 14 miesięcy)
Trzeci miot: 24.10.2006 (odstęp 13 miesięcy)

Jak dla mnie jakikolwiek komentarz jest tu zbędny... :(

Posted

[quote name='arinel']w FCI też z tego co wiem można nie częściej niż co 12 miesięcy więc wiadomo ile razy w życiu hodowcy kryją swoje suki...

Arinel, w ZK kryje się raz w roku, to jest różnica. Jeśli suka ma szczenięta w styczniu, to w grudniu tego samego roku nie może. Poza tym nie można kryć suk powyżej 8 roku życia, chyba że suka jest wybitna i w dobrej kondycji, to można uzyskać zgodę. Młodsze suki niż wymagane miesiące w regulaminie hodowlanym ZK są tylko niektórych ras, np. wielkogłowych. W PKRP można nawet roczną sunię dowolnej rasy pokryć, dla niektórych suczek to nawet jest pierwsza cieczka w tym wieku

A tak mówi PKRP : Zabrania się hodowcy :
rozmnażania suk, które nie ukończyły 12 miesięcy lub ukończyły 9 lat

Posted

[quote name='arinel']Elita jest po matce która uzyskała ocene doskonałą (nie tylko bardzo dobrą) na min 3 wystawach od 2 różnych sędziów plus zaliczyla testy psychiczne i pozytywny wynik na dysplazje, czyli nie po matce z jakimiś tam punktami z przeglądu czy jakąś oceną z wystawy,
Arinel
Piszesz o elicie - a jak to jest ze "zwykłym" miotem -
czy to, co napisałam, jest prawdą? - że " Hodowca musi TYLKO zgłosić miot i poddać szczenięta obowiązkowemu znakowaniu i przeglądowi miotu." i do tego nie potrzeba ŻADNYCH WYSTAW ANI BADAŃ?

Posted

arinel napisał(a):
w FCI też z tego co wiem można nie częściej niż co 12 miesięcy więc wiadomo ile razy w życiu hodowcy kryją swoje suki...

ale to już nie jest hodowla przez duże "H"...:shake: ,więc nie generalizuj,że "hodowcy kryją"...

Posted

Eurasierka... Regulamin PKPR mówi, że:

§ 4
7. Szczenięta po rodzicach z licencją hodowlaną uzyskują rodowody z dopiskiem „elita”.

§ 6
3. Licencjonowaną suką hodowlaną jest suka, która:
a/ uzyskała co najmniej ocenę doskonałą w klasie pośredniej, otwartej lub pracującej na minimum trzech wystawach organizowanych przez Klub, od minimum dwóch różnych sędziów;
b/ zaliczyła testy psychiczne
c/ została przebadana w kierunku dysplazji stawów biodrowych – wynik A lub B (dotyczy to wyłącznie ras z listy zamieszczonej w zał.10 do Regulaminu Hodowli).

§ 12

3. Licencjonowanym reproduktorem jest pies, który:
a/ uzyskał co najmniej ocenę doskonałą w klasie pośredniej, otwartej lub pracującej na minimum trzech wystawach organizowanych przez Klub, od minimum dwóch różnych sędziów;
b/ zaliczył testy psychiczne
c/ został przebadany w kierunku dysplazji stawów biodrowych – wynik A lub B (dotyczy to wyłącznie ras z listy zamieszczonej w zał.10 do Regulaminu Hodowli).

Ale są też zwykłe suki hodowlane:

2. Suką hodowlaną jest suka, która:
a/ została zakwalifikowana do hodowli na przeglądzie hodowlanym (min.27 pkt) lub uzyskała co najmniej ocenę bardzo dobrą w klasie pośredniej, otwartej lub pracującej na minimum jednej wystawie organizowanej przez Klub;
[SIZE=3]b/ została przebadana w kierunku dysplazji stawów biodrowych – wynik A lub B (dotyczy to wyłącznie ras z listy zamieszczonej w zał.10 do Regulaminu Hodowli).

i reproduktory:

2. Reproduktorem jest pies, który:
a/ został zakwalifikowany do hodowli na przeglądzie hodowlanym (min.27 pkt) lub uzyskał co najmniej ocenę bardzo dobrą w klasie pośredniej, otwartej lub pracującej na minimum jednej wystawie organizowanej przez Klub;
b/ został przebadany w kierunku dysplazji stawów biodrowych – wynik A lub B (dotyczy to wyłącznie ras z listy zamieszczonej w zał.10 do Regulaminu Hodowli).

I na koniec:

Zabrania się hodowcy:
2. używania do hodowli suk, które nie są sukami hodowlanymi i psów, które nie są reproduktorami.

Jak dla mnie regulamin BARDZO liberalny. I gdzie hasło "elita" traci jakąkolwiek wartość.

Posted

[quote name='Godelaine']
Jak dla mnie regulamin BARDZO liberalny. I gdzie hasło "elita" traci jakąkolwiek wartość.
weszłam sobie na stronkę PKPR i natknęłam się na taki tekst:
"Niektóre stowarzyszenia wydają szczeniętom metryki, które nie są tym samym co rodowód, a jedynie uprawniają do odpłatnego otrzymania rodowodu. Metryka nie jest dokumentem międzynarodowym potwierdzającym w pełni rasowość psa, ale jedynie dokumentem wewnętrznym konkretnego stowarzyszenia." :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

To rodowód PKPR jest automatycznie eksportowy? :diabloti:

Posted

Cytat:
Napisał(a) adda
Powiedzieli, że to bardziej był piknik a nie wystawa :roll:

Napisała Mokka :
"A tego akurat nie uzałabym za wadę :-D"

Mokka, pewnie że fajnie czasami się zabawić, why not?
Ale jeśli organizuje się wystawę MIĘDZYNARODOWĄ z prawem przyznawania CACIB :crazyeye: w Konstantynowie Łódzkim (27 sierpnia 2006 r.) i sędziuje na nich tylko TRZECH sędziów, to chyba nie jest zabawne. Bo jakie kompetencje tacy sędziowie mają, jaka stawkę psów się pokazuje.
Wystawa psów to nie odpust czy zabawa pod remizą strażacką.

Posted

A nazwiska niektórych rozmnażaczy, którzy w makabrycznych warunkach psy trzymali, rozmnażali i oszukiwali przy sprzedaży szczeniąt wymienione w dziale "Hodowle" to po prostu wstyd i żenada. Niektórzy z nich powinni być prawnie pozbawieni możliwości posiadania zwierząt w ogóle.

fakt

nie jestem bardzo zorientowana w temacie ale ze slyszenia znane sa mi pewne nazwiska ..

najpierw te "nazwiska" figurowaly jako czlonkowie ZKwP
pozniej pojawily się w PKPR
a obecnie to nawet "nazwiska" te sprzedają pod wystawą psy juz bez zadnych (czy to ZKwP czy PKPR) rodowodów

to jest najbardziej zastanawiajace

Posted

[quote name='KAŚKA']
Ale jeśli organizuje się wystawę MIĘDZYNARODOWĄ z prawem przyznawania CACIB :crazyeye: w Konstantynowie Łódzkim (27 sierpnia 2006 r.) i sędziuje na nich tylko TRZECH sędziów, to chyba nie jest zabawne. Bo jakie kompetencje tacy sędziowie mają, jaka stawkę psów się pokazuje.
Wystawa psów to nie odpust czy zabawa pod remizą strażacką.
Sędziowało trzech sedziów,bo PKPR wszystkich sedziów ma 11 w tym czterech międzynarodowych
Coś n/t ich kompetencji:

Sędzią stażystą może zostać każdy pełnoletni członek Klubu, posiadający co najmniej średnie wykształcenie, który spełnia następujące wymagania:

minimum 3 lata zajmuje się hodowlą psów rasowych lub jest zapalonym miłośnikiem psów rasowych i posiada dużą wiedzę w dziedzinie kynologii,
dalej tu: http://www.republika.pl/klubpsa/

dla porównania wymagania dla asystentów i sedziów w ZKwP:
http://www.zkwp.pl/index_pl.htm

Posted

no troszke zamało skopiowałaś kto moze zostać sędzią stażystą, wymagania są wieksze:

1/ Sędzią stażystą może zostać każdy pełnoletni członek Klubu, posiadający co najmniej średnie wykształcenie, który spełnia następujące wymagania:
a/ minimum 3 lata zajmuje się hodowlą psów rasowych lub jest zapalonym miłośnikiem psów rasowych i posiada dużą wiedzę w dziedzinie kynologii,
b/ pracuje społecznie na rzecz Klubu,
c/ ukończył kurs sędziego kynologicznego,
d/ zdał pozytywnie teoretyczny sprawdzian wiedzy kynologicznej /pisemny test lub egzamin ustny/ umożliwiającej prawidłowe dokonywanie oceny,
d/ uzyskał pozytywną opinię Zarządu Głównego Klubu dla swojej kandydatury do wykonywania funkcji sędziego stażysty.
2/ Egzamin teoretyczny obejmuje:
a/ ogólną znajomość ras psów
b/ znajomość wybranych wzorców ras i ich interpretację,
c/ znajomość podstawowych pojęć z anatomii i fizjologii psa,
d/ znajomość podstaw genetyki,
e/ znajomość zasad pielęgnacji, żywienia psów oraz oceny ogólnej kondycji psa i miotu,
f/ znajomość statutu i regulaminów Klubu i ACE

Posted

Wiem,że za mało,ale więcej się nie udawało i dlatego wkleiłam linki.
Dla równowagi wymagania dla kandydatów na asystentów (nie sędziów!) w ZKwP:

Kandydat na asystenta zobowiązany jest do:

a) przedstawienia wyników własnej pracy hodowlanej lub wystawowej albo własnej praktyki układania psów do odpowiednich prób pracy (zawartej w opinii oddziału),

b) ukończenia kursu dla kandydatów na asystentów lub przygotowania się do egzaminu we własnym zakresie,

c) złożenia egzaminu asystenckiego z wynikiem pozytywnym przed Komisją Egzaminacyjną Związku.
Egzamin obejmuje wiadomości z zakresu:

- anatomii psa,

- historii Związku,

- fizjologii psa,

- psychologii psa,
- podstawowych pojęć genetyki,

- historii pochodzenia psów, ze specjalnym uwzględnieniem rasy lub grupy ras, którą asystent w przyszłości pragnie oceniać,

- szczegółowej znajomości wzorca rasy lub grupy ras, w której chce się specjalizować,

- ogólnej znajomości ras psów,

- ogólnych wiadomości o chorobach spotykanych u psów,

- znajomości Statutu i regulaminów obowiązujących w Związku Kynologicznym.
§ 14
1. Staż asystencki trwa nie mniej niż cztery lata.

2. Asystenci wystawowi zobowiązani są do odbycia 12 asystentur na wystawach, do czterokrotnego pełnienia funkcji sekretarza ringowego na dowolnym ringu oraz do czterokrotnego pełnienia funkcji gospodarza ringowego na wystawach.

Dopiero po spełnieniu wszystkich warunków asystent moze podejść do egzaminu na sedziego.
Wychodzi na to,ze wymagania wobec asystenta w ZKwP sa wieksze niz wymagania PKPR wobec osób sedziujących!

Posted

sędzia stażysta = asystent
sędzia stażysta PKPR to nie sędzia
więc nie porównywaliśmy tutaj sędziego PKPR i asystenta ZKwP
tylko stażyste i asystenta - czyli te same osoby i wymagania tych samych osób

Posted

powiem jeszcze tak , regulamin PKPR jest troche mniej restrykcyjny, ale i tak jest on zmieniany i wprowadzane są stopniowo wieksze restrykcje, PKPR stara sie być otwarym na hodowców oczywiście nie kundelków, ale ta myśle jego zbytnia dobroć przyciąga tylko i zachęca "do krętactwa" , widać że trzeba z ludźmi rygorystycznie, bo jak im sie nie zakaże czegoś to wykorzystają to maksymalnie, tak jak z tą maksymalną częstością kryć suk, ludzie zamiast dbać o psy, to wykorzystują sprawe - bo regulamin nie zakazał

Posted

To sorry,ale jak stoi napisane "sędzia" to logiczny wniosek,że to osoba sędziująca a nie tylko towarzysząca.Tym bardziej,ze wymaga sie ukończenia kursu sędziowskiego.
Niemniej żeby stazysta w PKPR został sędzią wystarczy 5 razy byc na wystawie i przy przegladach.:shake:
(nie chce sie skopiowac-nie wiem czemu:cool1: )
Więc jakby nie porównywac,wymagania ZKwP sa wieksze

Posted

[quote name='arinel']powiem jeszcze tak , regulamin PKPR jest troche mniej restrykcyjny, ale i tak jest on zmieniany i wprowadzane są stopniowo wieksze restrykcje, PKPR stara sie być otwarym na hodowców oczywiście nie kundelków, ale ta myśle jego zbytnia dobroć przyciąga tylko i zachęca "do krętactwa" , widać że trzeba z ludźmi rygorystycznie, bo jak im sie nie zakaże czegoś to wykorzystają to maksymalnie, tak jak z tą maksymalną częstością kryć suk, ludzie zamiast dbać o psy, to wykorzystują sprawe - bo regulamin nie zakazał

Arinel, PKRP jest otwarty na hodowców kundelków w ten sposób, że pozwala na wpisywanie do Księgi Wstępnej psów bez udokumentowanego pochodzenia ras polskich i tzw. rzadkich. Przy wpisywaniu do KW brany jest pod uwagę jedynie fenotyp. Teraz należy się zastanowić co oznacza termin "rasa rzadka", bo PKRP nie tworzy listy takich ras, więc należy interpretować taki termin wg naszego "widzimisię". Bo co jest brane pod uwagę?

Posted

ja mam tylko takie pytania:
1.jak to sie stało ze powstał PKPR ?
2. kto dał inicjatywę aby stworzyć ten klub (czyli chodzi mi o "ojców założcieli") ? {czy te osoby były w ZKwP a jeśli tak to dlaczego odeszły}?
3. dlaczego akurat te osoby chciały stworzyć taki klub ( cele) ?
4. dlaczego uregulowania PKPR są odmienne od tych od ZKwP ( co się w założeniach ZkwP' owskich nie podobało)?

Posted

filonek_bezogonek napisał(a):
ja mam tylko takie pytania:
1.jak to sie stało ze powstał PKPR ?
2. kto dał inicjatywę aby stworzyć ten klub (czyli chodzi mi o "ojców założcieli") ? {czy te osoby były w ZKwP a jeśli tak to dlaczego odeszły}?
3. dlaczego akurat te osoby chciały stworzyć taki klub ( cele) ?
4. dlaczego uregulowania PKPR są odmienne od tych od ZKwP ( co się w założeniach ZkwP' owskich nie podobało)?

z tego co wiem to założyciele PKPR to nie "odrzutki" ZKwP, to niezależni ludzie, i to nie tak że PKPR powstało by zrobić na złość ZKwP, jak wiadomo zarówno ZKwP jak i PKPR należą do większych międzynarodowych organizacji respektując ich założenia, czyli nie wymyślają tego od tak sobie, ZKwP ma swoj regulamin a PKPR swój, tak jak FCI ma swój a ACE swój, równie dobrze można pytać ACE czemu powstało skoro jest FCI, ale to już pytanie do założycieli ACE, PKPR to nie zatem wybryk pomysłowości polskich właścicieli a tylko reprezentacja ACE w Polsce, PKPR ma swój regulamin który jest inny od ZKwP, ma inny standard, dlatego jedynie można zaakceptować inny regulamin i nie porównywać do ZKwP, niech członkowie ZKwP rywalizują w swoim gronie a członkowie PKPR w swoim

jeszcze do KASI , PKPR ma swoją księge wstępną , ale te psy to osobna grupa, nie stająca na równi z tymi z rodowodami od pradziada, poprostu ona sobie jest i też w swoim gronie rywalizuje sobie, a to wszystko pod nazwą księga wstępna,