Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='zmiej']
Zgadzam się z tymi, którzy uważają PFK za organizację pieniaczy i prostaków

tak jak i ja się zgadzam że na forach jest sporo lamerów, pieniaczy i prostaków, takich pasjonatów zwierząt którzy wypowiedzi zaczynają w takich tematach i formach jak TY.

[quote name='zmiej'] ten wątek znalazłem się na forum (szukałem info czy można te same psy wystawiać na imprezach ZKwP i innych organizacji, zawsze dla potencjalnych nabywców szczeniaków byłoby lepiej mieć "papiery" FCI i F.C.I.). Z waszych wypowiedzi wynika, że mogłoby to mi zaszkodzić w ZKwP, więc daruję sobie wyjazdy na imprezy PKPR i PFK. Szkoda, ale na razie papier ZKwP jest "wartościowszy"

to "wartościowszy" mnie powaliło

a to zaszkodzić kompletnie rozbawiło, tak w ZKwP wszystko szkodzi

a co do papierów dla szczeniąt to nie jest mozliwe wyrabianie ich podwójne, pies ma 1 rodowód albo FCI albo F.C.I.

• Replies 608
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gorąco się robi. ;) Może więc wrócę do tematu wątku...
[quote name='KrzysiekM']:) a ja się cieszę z tego, że PKPR się rozwija. Wreszcie zaktualizowali bazę hodowli i miło zostałem zaskoczony ich liczbą (jest ich przynajmniej 3 razy więcej niż na starej wersji strony), do tego wystaw więcej niż w poprzednim roku. Niestety prawdopodobnie po aktualizacji forum i przestało działać, ale to łatwo można naprawić :)
Więcej wystaw?
Już kiedyś porównywałam ilości wystaw w poszczególnych latach...
Dane zebrane z forum PKPR
http://www.forum.pkpr.pl/viewforum.p...9e60b2ca213281
bez podziału na rangę wystaw,
Rok 2008 wystawy: 1. Sieradz (nie odbyła się), 2 Wrocław, 3. Chorzów
(odwołana), 4. Warszawa (Stara Miłosna) 5. Wrocław , 6. Rewa
(przeniesiona do Łęczyc), 7 Wrocław (, 8 Budy Michałowskie, 9.
Sieradz 10.Osięciny
Rok 2009 dane ze strony PKPR również bez podziału na rangę:
http://www.pkpr.pl/wystawy.htm
1.Wrocław, 2. Łódź, 3. Bydgoszcz, 4. Wrocław, 5. Łęczyce, 6.
Kędzierzyn- Koźle, 7.Sieradz, 8. Budy Michałowskie
Rok 2010 wystawy:1.Wrocław, 2.Skierniewice, 3.Częstochowa,
4.Wrocław,5.Siedlce, 6.Kędzierzyn Koźle, 7.Częstochowa, 8. Budy
Michałowskie
http://pkpr.pl/wystawy.html

Jak widac w roku 08 było planowanych 10 wystaw. Odbyło się 8. W 2009
zaplanowano 8 wystaw czyli dokładnie tyle samo ile odbyło wystaw było w
roku 2008. Ma ten rok PKPR zapowiada 8 wystaw...

ps. A ja zostałam zaskoczona liczbą reproduktorów. W całej pierwszej grupie ( ta mnie najbardziej interesuje) widzę ich.... 3
http://www.pkpr.pl/reproduktor/gr1_rep.html

Posted

Będzie off. Nie działa mi pw i nie jestem zarejestrowana na stronie PFK.
Podajesz za kimś błędne informacje:
http://www.forum.pfk.org.pl/viewtopic.php?f=25&t=64&p=492#p492
Czy po odebraniu (kupieniu) od nas szczenięcia nowy właściciel powinien zgłosić się do Urzędu Skarbowego, wypełnić druk PCC (Podatek od Czynności Cywilnoprawnych) i opłacić stosowny podatek, tak jak na przykład kupując samochód?
Nie, nie ma takiego obowiązku. Podatek od czynności cywilnoprawnych jest płatny od zawieranych wszelkiego rodzaju czynności uregulowanych w kodeksie cywilnym (umów kupna-sprzedaży, pożyczek, darowizny i innych o podobnym charakterze). Natomiast już art. 1 Ustawy o ochronie zwierząt zastrzega, że zwierzę nie jest rzeczą. Dlatego nie podlega zwykłej umowie kupna-sprzedaży.

Owszem ustawa o ochronie zwierząt stwierdza, ze ,,zwierze nie jest rzeczą" ale jednocześnie zastrzega, że w sprawach nieuregulowanych w tej ustawie stosuje się przepisy dotyczące rzeczy. Zatem, skoro ustawa ta nie reguluje kwestii obrotu zwierzętami, w tym zakresie należy stosować kodeks cywilny. W prawie podatkowym zwierzęta to rzeczy. Podlegają podatkowi od czynności cywilnoprawnych. Tak interpretuje to fiskus. Potwierdził to zresztą wyrok WSA w Warszawie z dnia 5 października 2009 r., sygn. akt III SA/ Wa 615/09.

Posted

[quote name='Karmi']Będzie off. Nie działa mi pw i nie jestem zarejestrowana na stronie PFK.
Podajesz za kimś błędne informacje:
http://www.forum.pfk.org.pl/viewtopic.php?f=25&t=64&p=492#p492
Czy po odebraniu (kupieniu) od nas szczenięcia nowy właściciel powinien zgłosić się do Urzędu Skarbowego, wypełnić druk PCC (Podatek od Czynności Cywilnoprawnych) i opłacić stosowny podatek, tak jak na przykład kupując samochód?
Nie, nie ma takiego obowiązku. Podatek od czynności cywilnoprawnych jest płatny od zawieranych wszelkiego rodzaju czynności uregulowanych w kodeksie cywilnym (umów kupna-sprzedaży, pożyczek, darowizny i innych o podobnym charakterze). Natomiast już art. 1 Ustawy o ochronie zwierząt zastrzega, że zwierzę nie jest rzeczą. Dlatego nie podlega zwykłej umowie kupna-sprzedaży.

Owszem ustawa o ochronie zwierząt stwierdza, ze ,,zwierze nie jest rzeczą" ale jednocześnie zastrzega, że w sprawach nieuregulowanych w tej ustawie stosuje się przepisy dotyczące rzeczy. Zatem, skoro ustawa ta nie reguluje kwestii obrotu zwierzętami, w tym zakresie należy stosować kodeks cywilny. W prawie podatkowym zwierzęta to rzeczy. Podlegają podatkowi od czynności cywilnoprawnych. Tak interpretuje to fiskus. Potwierdził to zresztą wyrok WSA w Warszawie z dnia 5 października 2009 r., sygn. akt III SA/ Wa 615/09.

dzięki za info, oczywiście dodam na naszym forum Twoją wypowiedź o ile nie masz nic przeciwko temu

Posted

Prośbę mam.
Ogromną!

Pokierujcie mną: gdzie znajdę twór, którym świga się na lewo i prawo - umowę kupna-sprzedaży?

Tak się jakoś dziwnie sklada, że KC jej nie zna, ale kto wie... Może się myli?:diabloti:

Posted

g@l@xy
szkoda, że to forum jest nie moderowane, bo na pewno już byś był zbanowany. Przejrzałem sobie twoje posty, nie potrafisz napisać 2 zdań, żeby kogoś się nie czepiać, nie obrażać itd. Musisz mieć jakieś potworne kompleksy, albo zaburzenia osobowości.

Właśnie się zastanawiam czy po 3 postach nie zlikwidować swojego konta, bo niby po co mam tu zaglądać? Chciałem porozmawiać z ludźmi na poziomie, okazało się, że spotkałem ciebie - wybitnego kmiota. Jak już ci pisałem, twoja osoba w zupełności mi wystarcza do wyciągnięcia wniosku: od PFK trzymać się z dala. Inna rzecz, że akurat rasy, którą hoduję macie: hodowli - 0 (słownie - zero), reproduktorów - 0 (słownie - zero).

Nie licz więcej na moje odpowiedzi, bo obrzucanie się psimi kupami w piaskownicy to nie mój poziom.

Posted

Juliusz(ka) napisał(a):
Prośbę mam.
Ogromną!

Pokierujcie mną: gdzie znajdę twór, którym świga się na lewo i prawo - umowę kupna-sprzedaży?

Tak się jakoś dziwnie sklada, że KC jej nie zna, ale kto wie... Może się myli?:diabloti:

hm... a zasada swobody umów nie ma się tu nijak?

Posted

[quote name='Juliusz(ka)']Prośbę mam.
Ogromną!

Może w prawie rzymskim? Kontrakt emptio-venditio.
Pozostaje przestac walczyc z wiatrakami i cieszyc się, że naród taki obeznany. ;)

galaxy - oczywiście, że nie mam

Posted

Karmi napisał(a):
Może w prawie rzymskim? Kontrakt emptio-venditio.
Pozostaje przestac walczyc z wiatrakami i cieszyc się, że naród taki obeznany. ;)

Chole*a...
Trzeba kogoś 'tam na górze' szturchnąć, żeby umowę sprzedaży z kodeksu pogonił.
Nastała nam umowa kupna-sprzedaży.

Co ciekawe, jak się ten twór pod nienazwane chce podpiąć, to nagle krzyk, bo jednak o sprzedaż chodzi:eviltong:.

Posted

Zmiej, Brezyl, sytuacja w której małżeństwo należy do dwóch różnych Związków może się wydawać podejrzana, czasami jest to jednak jedyne dobre wyjście.
1. Jest teraz spore zamieszanie z owczarkami niemieckimi długowłosymi, bo ZKWP ma je uznać i niektórzy hodowcy, chcą wrócić do ZKWP, ale problemem jest fakt, że w hodowli mają np. 3 psy z rodowodem ZKWP i 2 psy z innym rodowodem, żeby część psów miała rodowody ZKWP a jednocześnie, żeby nie tracić pięknych genów psów które się ma z innych Związków najłatwiej taką hodowlę podzielić i zarejestrować w innych Związkach, sporo takich pomysłów padło podczas dyskusji na forum owczarek.pl na temat uznania donów.
2. Żona może preferować rasę uznaną przez ZKWP, a mąż nie uznaną np. biewer, don(ZKWP ma go uznać), alaskan husky, itd. Sam ma obecnie podobny problem, bo moja żona hoduje norwegi. Ja natomiast wychowałem się wśród pięknych polskich dachowców i mam do nich sentyment, dla mnie są to najpiękniejsze koty. Z tego co się orientowałem założenie hodowli "kotów polskich" w Związku żony może być niemożliwe a na pewno bardzo trudne, więc jeśli zdecyduję się na hodowlę "kotów polskich" (nie będzie to na pewno najbliższy czas) to raczej pozostaje mi inny Związek.

Posted

KrzysiekM - oczywiscie, chodzi mi tylko o taką sytuację, gdy psy tej samem rasy są zarejestrowane w dwóch związkach. Jeżeli jeden z małzonków hoduje psy innej rasy niż drugi - to przecież nie istnieje ryzyko podkładaniania szczeniąt i róznych kombinacji z miotami, bo będzie to widać gołym okiem.

Posted

zmiej- myslę , ze poważnie przesadzileś/as okreslając czlonków PFK jako prostakow i pieniaczy ! Ci ludzie to wieloletni dzialacze i jak widać na forach raczej nie oczerniają i nie atakują innych, jak to ma miejsce w przypadku innych milośnikow psa rasowego, co na pewno jest wykladnia wlaśnie prostactwa i na pewno już pieniactwa. Wiec zanim z taką lekkoscia scharakteryzujesz grupę ludzi o ktorej nic nie wiesz to moze , najpierw zrob rozeznanie.
Odnosnie jakosci eksterieru psow w PFK , to uwierz mi nie odbiegaja od standartow, zwlaszcza , że przecież wiekszosć z nich wywodzi sie w prostych liniach od doskonalych , czesto bardzo utytuowanych psow ze ZK, więc nie rozumiem ! Czyli jak kupię psa z ZK i zarejestruję go w PFK to już cos z nim nie tak ? szczegolnie ze to szczeniak np?. Dziwny tok myslenia ! i jeszcze jedno , uważam , ze jak na 3 miesiace dzialalnosci to liczba hodowli zarejestrowanych w PFK, jest satysfakcjonująca , i mam nadzieję ze z czasem bedzie sie systematycznie powiekszać, a psy z rodowodami PFK będą doskonalymi w typie przedstawicielami rasy o wzorcowej psychice i ekterierze ,

Posted

Brezyl ja napisał(a):
KrzysiekM - oczywiscie, chodzi mi tylko o taką sytuację, gdy psy tej samem rasy są zarejestrowane w dwóch związkach. Jeżeli jeden z małzonków hoduje psy innej rasy niż drugi - to przecież nie istnieje ryzyko podkładaniania szczeniąt i róznych kombinacji z miotami, bo będzie to widać gołym okiem.

1. a od czego DNA?

2. dlaczego zakładasz nieuczciwość w takiej hodowli? Kombinatorzy nawet bez małżeństwa świetnie sobie radzą :cool3:

3. nie wiążmy ludzi przynależnością do NASZYCH ukochanych organizacji, każdy ma prawo wyboru nawet żona i mąż

Posted

Brezyl ja napisał(a):

Czy wychodząc za mąż/żeniąc się jednocześnie stajesz się zwolennikiem poglądów męża i żony,podpisujesz legitymację przynależności do ugrupowań współmałżonka i przejmujesz również jego pasje?
Nie sądzę,jeśli małżonkowie mają odrębne psy (a tak się często zdarza) to dlaczego muszą przynależeć do tej samej organizacji kynologicznej? Z Zasady bo są małżeństwem? Może jedno się nie zgadza z regulaminami ZK? Może mają różny gust stąd wybierają dla siebie na własność psy tej samej rasy,ale o innym pochodzeniu czy typie.
Nie szukajmy wszędzie spisku.

Posted

Piszę tutaj żeby się z wami pożegnać. Administracja bez ostrzeżenia zablokowała moja poprzednie konto, Usnęła też temat "Czy rasowy będzie wyglądał jak rodowodowy" a więc zaczęła się cenzura, widać stwierdzili, że moje poglądy nie są poprawne politycznie. Nie chce mi się bawić z nimi w kotka i myszkę. Więc na razie znikam z tego forum, chociaż raz na jakiś czas będę śledził te wątki.

Wysłałem do nich prośbę o usunięcie poprzedniego konta, bo jest widoczne, zawiera moje dane osobowe, a je nie mogę nic zmieniać i odpisywać.

A zapomniałem dodać, że miło było was poznać nawet jak się z waszymi poglądami nie zgadzałem, to wszystko staraliście się wyjaśnić. Przynajmniej trochę się nauczyłem :)

Ciekawe czy ktoś jeszcze dostał bana, było kilka osób o podobnych poglądach...

• 3 weeks later...
Posted

Ja jeszcze w sprawie kopiowania :-)
Miło mi napisać, że Polski Klub Psa Rasowego został nominowany do nagrody "Serce dla zwierząt".
Znalazł się w zacnym gronie ośmiu nominowanych, którym dobro zwierząt leży na sercu
http://www.sercedlazwierzat.pl/
w uzasadnieniu można przeczytać

PKPR jako pierwszy w Polsce zabronił uczestnictwa w organizowanych przez niego wystawach psom z kopiowanymi uszami i ogonami ...
(takie zakazy obowiązują w wielu krajach, a według ustawy o ochronie zwierząt z 1997 r. zabiegi chirurgiczne na zwierzętach są dopuszczalne tylko dla ratowania ich życia lub zdrowia albo w celu ograniczania populacji). PKPR pisze na swojej stronie: "stanowi to przełom w podejściu do idei psa rasowego, który z całą pewnością jest zwierzęciem kompletnym - posiadającym wszelkie przyrodzone mu części ciała".

:-)

Posted

tabaluga1 napisał(a):
Brawo dla was , Marzenko ! :loveu:

Okazuje się , nie po raz pierwszy , że tam gdzie jedni mają serce , inni mogą mieć wypchaną kabzę . Nie wierzycie ? No to posłuchajcie tej pani ...
http://www.radioanimals.com/kopiowanie_wieczorek_anna.html

PKPR jako pierwszy w Polsce zabronił uczestnictwa w organizowanych przez niego wystawach psom z kopiowanymi uszami i ogonami ... (takie zakazy obowiązują w wielu krajach, a według ustawy o ochronie zwierząt z 1997 r. zabiegi chirurgiczne na zwierzętach są dopuszczalne tylko dla ratowania ich życia lub zdrowia albo w celu ograniczania populacji). PKPR pisze na swojej stronie: "stanowi to przełom w podejściu do idei psa rasowego, który z całą pewnością jest zwierzęciem kompletnym - posiadającym wszelkie przyrodzone mu części ciała".
http://www.sercedlazwierzat.pl/

Paskudna ta nasza rzeczywistośc...:-(
Przestrzegający prawa są nominowani do nagród za nadzwyczajne zasługi dla zwierząt a nieprzestrzegający prawa ...mają się dobrze. :shake:

Posted

Media ciepło i z aprobatą przyjęły ruch PKPRu myślę, że jesteśmy dosyć blisko całkowitego zakazu obcinania uszu w Polsce.

Wydaje mi się, że przeciwnicy obcinania już odnieśli duży sukces, coraz rzadziej zauważam psy z obciętym tym lub owym :)

Posted

Jak się chce to można , ale ona nie chce ! Nie chce i już . :angryy:

Mraulina , witaj po latach ... ;)
Powiem Ci , nikomu nie podoba się to co mówi pani Anna B. . Wygląda na to , że ona nawet nie kłamie . Ona mówi wszystko co wie , a że wie niewiele , to kompromituje nie tylko siebie ale całą elitę związkową ZG . W wielu miejscach wprowadza słuchaczy w błąd , np. wtedy gdy twierdzi , że w Słowacji, bez ograniczeń, można obcinać psy , a to jest nieprawda ! Anna B. ma szczęście , że gadanie głupot nie jest jeszcze karalne , bo czekałaby ją spora odsiadka .

W każdym razie dużo się dzieje .
Na www.radioanimals.com są dwa nagrania .

Tego już wysłuchałaś :
http://www.radioanimals.com/kopiowanie_wieczorek_anna.html
Ale jest jeszcze inne , nie mniej ciekawe nagranie :
http://www.radioanimals.com/kopiowanie_wieczorek.html

Wyobraź sobie , że na forum platformy obywatelskiej też znalazłam ciekawą dyskusję o kopiowaniu . Uwierzysz ?

http://www.platforma.org/forum/index.php?/topic/23320-obcinanie-psom-uszu-i-ogonow-jest-zabronione-ale

Posted

Psy kopiowane lepiej się sprzedają.
Ludzie nie wyobrażają sobie boksera bez kopiowanego ogona!

Jeszcze jedna rzecz - np. boksery nie były selekcjonowane na cechy uszu i ogona. Teraz rodzi się sporo piesków z fatalnymi uszami i ogonami - uszami a la płatek róży (dziedzictwo buldoga)i ogonami a la schi tsu. Jak się tego nie obetnie - pies przepadnie na wystawie. No to się ciacha!Tak najłatwiej.

Posted

[FONT=Verdana]Myślę , że zawartość merytoryczna Twoich postów wskazuje na temperament obserwatora , komentatora , widza , i stoi w całkowitej opozycji do bardzo konkretnego motta w podpisie . [/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]