avatar Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 co jak co, ale (pomimo tego, co wcześniej pisałem) PKPR jest liderem jeśli chodzi o zakaz wystawiania psów z kopiowanymi uszami i ogonami. Nie zmienia to faktu jednak, że staram się zrozumieć PFK w swoim zapisie - może szukali, albo nadal szukają jakiegoś kompromisu... Quote
gero Posted March 26, 2010 Posted March 26, 2010 tak jak już powiedzialem, PFK w swoim zapisie po prostu nie dyskryminuje psow pochodzących z krajow gdzie prawo dopuszcza np kopiowanie ogonow u szczeniąt, dam tu prosty przyklad owczarka srodkowoazjatyckiego gdzie osobniki są kopiowane tam , i ponieważ jest to kraj pochodzenia rasy nieukrywajmy , najwartościowsze egzemplarze pochodza wlasnie z tych rejonow, osobniki o wspanialym zapleczu genetycznym , i trudno byloby odmowić im prawa zrobienia reproduktora tylko z tego wzgledu , ze zgodnie z tamtejszym prawem sa kopiowane, byc moze w PKPR tao rybka , bo rep nie musi zdobyc uprawnien na wystawach , ale w PFK taki pies musi bc oceniony na wystawie, wiec czlonkom PFK to nie wszystko jedno, a chca miec mozliwość , zapoznać sie z wybitnymi osobnikami z kraju i klubow pochodzenia rasy, juz prościej nie umiem, jak pisalem PFK tez zabrania kopiowania i to nie tylko u psow wystawowych ale wogole !, 30 na stronie bedzie odpowiedni zapis w regulaminie, choć tak jak mowilem nie myslalem , ze takowy musi sie pojawic w hodowlance , gdyz prawo obowiązuje chyba wszystkich . Nie rozumiem tez tej niezdrowej jak na razie dziwnej rywalizacji PFK i PKPR - kurcze ludzie dajcie na luz, kazda organizacja ma swoje priorytety , i koniec, . Mi się osobiście podobają PFK, ale nie ujmuję zaslug PKPR na polu zapisu o kopiowaniu , pewnie gdyby regulamin wystaw byl prędzej opracowany przez PFK , to by byl tez przelom, ale PKPR tu byl pierwszy i super ! Najwazniejsze ze psy w POLsce mają i ogony i uszy i to chyba powinno wszystkich cieszyc, niezależnie od organizacji. Quote
g@l@xy Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 [quote name='gero']tak jak już powiedzialem, PFK w swoim zapisie po prostu nie dyskryminuje psow pochodzących z krajow gdzie prawo dopuszcza np kopiowanie ogonow u szczeniąt, dam tu prosty przyklad owczarka srodkowoazjatyckiego gdzie osobniki są kopiowane tam , i ponieważ jest to kraj pochodzenia rasy nieukrywajmy , najwartościowsze egzemplarze pochodza wlasnie z tych rejonow, osobniki o wspanialym zapleczu genetycznym , i trudno byloby odmowić im prawa zrobienia reproduktora tylko z tego wzgledu , ze zgodnie z tamtejszym prawem sa kopiowane, byc moze w PKPR tao rybka , bo rep nie musi zdobyc uprawnien na wystawach , ale w PFK taki pies musi bc oceniony na wystawie, wiec czlonkom PFK to nie wszystko jedno, a chca miec mozliwość , zapoznać sie z wybitnymi osobnikami z kraju i klubow pochodzenia rasy, juz prościej nie umiem, jak pisalem PFK tez zabrania kopiowania i to nie tylko u psow wystawowych ale wogole !, 30 na stronie bedzie odpowiedni zapis w regulaminie, choć tak jak mowilem nie myslalem , ze takowy musi sie pojawic w hodowlance , gdyz prawo obowiązuje chyba wszystkich . dokładnie, przestrzegajmy prawa w Polsce i nie pozbawiajmy psów ogonów i uszu ale co do np. importu owczarka środkowoazjatyckiego dajmy mu się pokazać. Mam pytanie : a co z psami u których kopiowanie ogona nastąpiło ze wskazań zdrowotnych czy życiowych? też dyskwalifikacja? Co do rywalizacji pomiędzy klubami - chore to dla mnie. Zaczęłam w PKPR i jestem z tego zadowolona. Nie dam sobie wmawiać wręcz nienawiści do klubu, to że niektórzy członkowie działają na mnie jak płachta na byka to inna para kaloszy. Quote
KrzysiekM Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 [quote name='g@l@xy'] Mam pytanie : a co z psami u których kopiowanie ogona nastąpiło ze wskazań zdrowotnych czy życiowych? też dyskwalifikacja? Na chłopski rozum: 1. Jeśli obcięcie było z powodów życiowych np. uraz, który doporowadził do amputacji, to powinna wystarczyć dokumentacja medyczna. 2. Jeśli amputacji została wykonana z powodów zdrowotnych, to pies ma ewidentnie wadę w budowie ogona lub uszu i zgodnie z ideą hodowlaną nie powinien być dopuszczony do dalszego rozrodu. Quote
tabaluga1 Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 [quote name='g@l@xy']dokładnie, przestrzegajmy prawa w Polsce i nie pozbawiajmy psów ogonów i uszu ale co do np. importu owczarka środkowoazjatyckiego dajmy mu się pokazać. Mam pytanie : a co z psami u których kopiowanie ogona nastąpiło ze wskazań zdrowotnych czy życiowych? też dyskwalifikacja? To zależy czy chcecie wprowadzić wytrych i kuchennymi drzwiami dać możliwość kopiowania czy tez nie . Hipokryzja zawsze jest miłe widziana ... przez hipokrytów . Zwróć uwagę , że urazy uszu i ogona mocno udokumentowane medycznie jak kto chce , mają psy należące do ras kiedyś kopiowanych . Żadna inna rasa nie ma z tymi sprawami problemów medycznych . :evil_lol: Quote
gero Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 Tabaluga - nie przesadzaj, zawsze , niezależnie od zapisow regulaminow są jakieś nadzwyczajne i tu podkreslam NADZWYCZAJNE okolicznosci i sytuacje , i nie ma to nic wspolnego z hipokryzją, bo sa nieraz przypadki utraty ogona , tak jak wybite zeby czy ogryzione uszy i to nie tylko u ras kopiowanych ale np u owczarka i co ? tam tez po przedstawieniu dokumentacji medycznej , pies może byc użyty do hodowli ? . Nie generalizujmy wiec wszystkiego pod kątem taniej propagandy, zachowajmy umiar i rozsadek we wszystkim , a poza tym to ja wierzę , że w końcu wszyscy z nas to miłośnicy zwierzat ? Quote
tabaluga1 Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 Idźmy dalej . Proponujesz zatem aby psy bez uszu , ogona , łapy , zębów , języka , oka , żuchwy, szczęki i co tam jeszcze można stracić z powodów nadzwyczajnych , np. choroby , aby takie psy kalekie brały udział w wystawach ? hmmm Quote
g@l@xy Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 tabaluga1 napisał(a):Idźmy dalej . Proponujesz zatem aby psy bez uszu , ogona , łapy , zębów , języka , oka , żuchwy, szczęki i co tam jeszcze można stracić z powodów nadzwyczajnych , np. choroby , aby takie psy kalekie brały udział w wystawach ? hmmm no parawystawy jeszcze nikt nie zorganizował :lol: generalizujesz niesamowicie.... ale każdy może mieć swoje zdanie :) Quote
gero Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 tabaluga1 napisał(a):Idźmy dalej . Proponujesz zatem aby psy bez uszu , ogona , łapy , zębów , języka , oka , żuchwy, szczęki i co tam jeszcze można stracić z powodów nadzwyczajnych , np. choroby , aby takie psy kalekie brały udział w wystawach ? hmmm Nawet nie mam sily do tego sie ustosunkować ! ale rozczarowalaś mnie ! Quote
tabaluga1 Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 A Ty mnie wcale nie rozczarowałaś , nic a nic . Populizm , typówka , stereotyp . Gwarancji nie ma ale zawsze jest szansa , że zaczniesz myśleć logicznie , dla dobra psów . Czego Ci z serca życzę . Quote
gero Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 tabaluga1 napisał(a):A Ty mnie wcale nie rozczarowałaś , nic a nic . Populizm , typówka , stereotyp . Gwarancji nie ma ale zawsze jest szansa , że zaczniesz myśleć logicznie , dla dobra psów . Czego Ci z serca życzę . Ne uzywa sie slów ktorych znaczenia sie nie rozumie tabaluga ! to taka rada nielogicznego na przyszlość ! Quote
Marzena S Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 Wieści o zakazie wystawiania psów kopiowanych w PKPR idą w świat :-) http://anti-dockingalliance.co.uk/page_10.htm Jeśli chodzi o Polskę jest tam taki wpis, jedyny jak na razie: 2010 Polski Klub Psa Rasowego (Polish Purebred Dog Kennel Club), the second largest canine organization in Poland, fulfilling the requirements of Animal Protection Act, on the basis of General Assembly resolution, being the first in Poland to do so, bans all dogs with docked tails or cropped ears from competing in dog shows, beginning with 20.02.2010. :-) Quote
UTAAP Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 Nie spotykam sie czesto z komentarzami na temat polskiej kynologii 'w swiecie' (moja subiektywna opinia, wiec moze sie myle), tymbardziej gratuluje PKPR :klacz: Quote
g@l@xy Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 [quote name='g@l@xy'] mam postulat: MARZENA NA ADMINA FORUM PKPR!!!!!! właściwy człowiek, na właściwym miejscu! i prośby wysłuchane :)))) Quote
KrzysiekM Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 :) a ja się cieszę z tego, że PKPR się rozwija. Wreszcie zaktualizowali bazę hodowli i miło zostałem zaskoczony ich liczbą (jest ich przynajmniej 3 razy więcej niż na starej wersji strony), do tego wystaw więcej niż w poprzednim roku. Niestety prawdopodobnie po aktualizacji forum i przestało działać, ale to łatwo można naprawić :) Quote
Azawakh Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 Ja też się cieszę,z ę PKPR się rozwija. Popieram ich rozwój. Quote
zmiej Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 Zauważyłem taką ciekawostkę: dwie hodowle tej samej rasy, pod tym samym adresem, to samo nazwisko właścicieli (zapewne małżeństwo). Hodowla kobiety zarejestrowana w ZKwP, mężczyzny - w PFK. Po co takie "cuś"? Przyszło mi do głowy takie nieładne podejrzenie, że po prostu część stworów z hodowli nie mogła liczyć na rodowód w ZKwP, więc została zarejestrowana w PFK, a żeby nie było problemów w ZKwP, to zarejestrowano na małżonka ("panie, małżonek jest dorosły i se należy gdzie chce, co ja za to mogę" :) ) Quote
tabaluga1 Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 Na wejście takie "cuś" ? Jakiś dowód ? Link do strony gdzie to zauważyłeś ? Quote
g@l@xy Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 zmiej czytnij sobie najpierw nieco prawa - wiesz podstaw samiuśkich żeby nie było zbyt skomplikowane i wbij sobie w beret że każdy może sobie przynależeć gdzie chce, i to że żona ma męża i mąż żonę nie obliguje ich do przynależności do tych samych organizacji, nie no tak debilnego postu to jużdawno nie widziałam, i po to się rejestrowałeś (aś) na forum????? szczyt desperacji! :diabloti: Quote
Brezyl Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 g@l@xy napisał(a):zmiej czytnij sobie najpierw nieco prawa - wiesz podstaw samiuśkich żeby nie było zbyt skomplikowane i wbij sobie w beret że każdy może sobie przynależeć gdzie chce, i to że żona ma męża i mąż żonę nie obliguje ich do przynależności do tych samych organizacji, nie no tak debilnego postu to jużdawno nie widziałam, i po to się rejestrowałeś (aś) na forum????? szczyt desperacji! :diabloti: Zgadam się, że post dziwny (pierwszy i jedyny) i w dość specyficznym temacie, ale myślę, że badania genetyczne szczeniaków mogłybybyć ciekawe. Pewnie nieraz okazałoby się, że to nie szczeniaczki po konkretnych tj. wpisanych do metryczki rodzicach, ale po mamusi z sąsiedniego związku. Może to i zgodne z prawem, ale osobiście z takiej hodowli psa bym nie kupiła i nawet nie chodzi o to, że nie mogłabym stwierdzić, czy psiak jest po danych rodzicach, ostatecznie badanie DNA to groszowa sprawa, ale nie miałabym zaufania do etyki takich hodowców. Quote
tabaluga1 Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 [quote name='g@l@xy']zmiej czytnij sobie najpierw nieco prawa - wiesz podstaw samiuśkich żeby nie było zbyt skomplikowane i wbij sobie w beret że każdy może sobie przynależeć gdzie chce, i to że żona ma męża i mąż żonę nie obliguje ich do przynależności do tych samych organizacji, nie no tak debilnego postu to jużdawno nie widziałam, i po to się rejestrowałeś (aś) na forum????? szczyt desperacji! :diabloti: Okazuje się , że masz kiepskie pojęcie o jakichkolwiek systemach , zwłaszcza o systemach jakości , na których to elementy tak łatwo się powołujesz . Prawo państwowe nie musi rozstrzygać wszystkich szczegółowych kwestii dotyczących hodowli psów . Ty tego nie wiesz ale są organizacje kynologiczne znacznie większe od ZK , które w ramach elementarnej rzetelności w hodowli , zabraniają trzymania w obrębie tej samej posesji jakichkolwiek psów spoza hodowli , a nawet wielorasowców , jeśli nie są wykastrowane . Do tego nie potrzebna jest nawet wiedza o systemach zarządzania jakością . Potrzebna jest za to odrobina wyobraźni i zwyczajnej dobrej woli . Czego i Tobie życzę . Quote
zmiej Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 g@l@xy nie no tak debilnego postu to jużdawno nie widziałam I na tym zakończyliśmy dyskusję - takiego prostego (by nie rzec: prostackiego) kołka powinno się ignorować do czasu aż poprawią mu się maniery.Nota bene, twój post wiele mi też powiedział o organizacji, którą tu reprezentujesz. Zgadzam się z tymi, którzy uważają PFK za organizację pieniaczy i prostaków tabaluga1 hodowli w PFK nie jest wiele, wrzuć sobie w google i sprawdź, nie będę posługiwał się nazwiskami bo to pod paragraf podpada. Zaś pomysł owych państwa jest dla mnie "podpadający", bo niby czemu część hodowli zarejestrowali w PFK? Nie z niechęci do ZKwP, bo tam przecież też mają psy. Wiadomo również, że psy z rodowodem PFK sprzedadzą dużo taniej niż z rodowodem ZKwP. Z tego wniosek, że z psami zarejestrowanymi w PFK jest coś nie tak A pierwszy mój post w tym wątku, bo przez ten wątek znalazłem się na forum (szukałem info czy można te same psy wystawiać na imprezach ZKwP i innych organizacji, zawsze dla potencjalnych nabywców szczeniaków byłoby lepiej mieć "papiery" FCI i F.C.I.). Z waszych wypowiedzi wynika, że mogłoby to mi zaszkodzić w ZKwP, więc daruję sobie wyjazdy na imprezy PKPR i PFK. Szkoda, ale na razie papier ZKwP jest "wartościowszy" Wracając do tematu: przed wejściem na to forum w ogóle nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego jak PFK. Z ciekawości kliknąłem na link w sygnaturce g@l@xy, na stronce wszedłem w zakładkę "hodowle" i zauważyłem hodowlę znajdującą się niedaleko mnie. To mnie zainteresowało i trochę pogooglałem sobie. Ot i cała tajemnica Quote
UTAAP Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 Zupelnie nie rozmiem, dlaczego niektorzy ludzie nie potrafia kulturalnie sie wypowiadac na forach - to ze sie w czyms nie zgadzamy, lub nie rozumiemy, nie oznacza ze mozemy druga strone mieszac z blotem i obrazac...:shake: co do watku: psy malzonkow rejestrowane w roznych organizacjach - moze ludzie, pomimo tego ze tworza zwiazek, nie zgadzaja sie do konca w pewnych kwestiach hodowlanych i dlatego jedno rejestruje swoje psy w organizacji A, a drugie w org. B. Mysle, ze taki scenariusz jest mozliwy... Quote
g@l@xy Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 jasne zmiej, forum ileś tysięcy tematów, postów i Ty trafiasz tu przypadkowo, tabaluga1 nie tworzymy kopii ZK czy innej organizacji ale w przeciwieństwie do niektórych skostniałych tworów rozwijamy się :D (ach jak to boli niektórych......) nie będziemy też ograniczać chęci przynależności do innych organizacji, bo to wolny kraj Quote
Recommended Posts