Mraulina Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 bajadera napisał(a):Takie szampiony to już są w PKPR. Ostatnio wybierali na tyłach parkingu piętrowego :evil_lol: Czy naprawdę nie stać Cię na zachowanie taktu? Twoje złośliwości podważają wiarę w Twój obiektywizm. A jeżeli idzie o jakość championów w ZK - to znałam szampionkę PONkę z niebieskimi oczami...... szampionkę ONkęze zgryzem cęgowym... szampiona sznaucerka mini (p i s) z pięcioma siekaczami w zychwie... Wystarczy? Jeżeli się "robi w kynologii" tyle lat, co ja, to siępewne fakty kolekcjonuje. Ale w oparciu o nie nie wolno wyciągać pochopnych wniosków, nie wolno też generalizować. Quote
Mraulina Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 bajadera napisał(a):Takie szampiony to już są w PKPR. Ostatnio wybierali na tyłach parkingu piętrowego :evil_lol: Czy naprawdę nie stać Cię na zachowanie taktu? Twoje złośliwości podważają wiarę w Twój obiektywizm. A jeżeli idzie o jakość championów w ZK - to znałam szampionkę PONkę z niebieskimi oczami...... szampionkę ONkęze zgryzem cęgowym... szampiona sznaucerka mini (p i s) z pięcioma siekaczami w zychwie... Wystarczy? Jeżeli się "robi w kynologii" tyle lat, co ja, to siępewne fakty kolekcjonuje. Ale w oparciu o nie nie wolno wyciągać pochopnych wniosków, nie wolno też generalizować. Quote
Mraulina Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 bonusowa napisał(a):Oj Mraulina, cytujesz moją osobę, a piszesz w odniesieniu do Bajadery :shake::shake::shake: Nie ma o czym z Tobą gadać. Żal doopę ściska jak czytam wypowiedzi hodowcy psów użytkowych : eksterier ważniejszy od charakteru. Nie dziwi mnie, że psy w FCI wyglądają i zachowują się tak a nie inaczej. Idę do PKPRu ;) Ja nie twierdzę, że eksterier jest wazniejszy. Postulowałam znalezienie złotego środka. No, jeżeli nie masz o czym ze mną gadać, to tylko o Tobie źle świadczy. Przeciwników PKPRu w tej dyskusji łączy zacietrzewienie i brak taktu. Oględnie mówiąc. A najlepsze jest to, że obrońcą PKPRu jestem właśnie ja - człowiek od bardzo dawna związany z ZK, nie tylko organizacyjnie, ale i emocjonalnie. Quote
irasabal Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 [FONT=Comic Sans MS]To nie jest prawda co piszecie. Po pierwsze nie każdy pies dostaje się do klubu. Trzeba mieć tak samo rodowód. Nie samą metryczkę, ale rodowód z udokumentowanym pochodzeniem. Po drugie nie prawdą jest, że są tam tylko osoby wyrzucone ze ZK. Ja sama należę do ZK i coraz poważniej myślę o przejściu do Klubu Psa Rasowego. Dlaczego ? Bo ceny są bardziej przystępne, bo ludzie są dla siebie bardziej życzliwi i chcą klub rozwijać a nie niszczyć jak ma to miejsce w ZK, bo nie są konieczne 3 wystawy tylko jedna a to stanowczo wystarcza do oceny psa, bo można mieć miot co 10 miesięcy i nie trzeba knuć tak jak większość w ZK - jeden rodowodowy, jeden na lewo.[/FONT] Quote
bajadera Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 Mam taki takt, jak Niceravik. Korzystam z dobrych wzorców ! Quote
Azawakh Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 Nie tylko ty Mraulino jesteś obrońcą idei PKPR ponieważ nie zapominaj, ze i ja też bronię idei wolności powstawania nowych stowarzyszeń kynologicznych i nie zgadzam się za zapisami statutowymi ZKwP. Quote
g@l@xy Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 Azawakh napisał(a):bronię idei wolności powstawania nowych stowarzyszeń kynologicznych również jestem ZA ! dobro zwierząt na 1 miejscu ! a póki co jestem jedynym użytkownikiem forum http://www.polskakynologia**********/ :)))) nie licząc admina :))) Quote
Karmi Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 bajadera napisał(a):Mam taki takt, jak Niceravik. Korzystam z dobrych wzorców ! A gdzie te wzorce? :razz: Tak ,,na oko" brakuje mi jakieś 40%... Quote
bajadera Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 Korzystam z wzorców wypowiedzi Niceravik. Tego dotyczyła moja wypowiedź ! Quote
Light of Shin-Ra Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 irasabal - a nie przyszło ci do głowy, że te przepisy w ZK po coś są, np. po to żeby chronić rasę , żeby nie eksploatować suk ponad miarę. Zresztą generalizując krzywdzisz takich hodowców jak ja bo ja nie zamierzam puszczać miotów na "lewo". Ja ze swojej strony napisze tylko tyle, że gdybym sie miała gdzies przenosić to co najwyżej do organizacji, która ma większy zasięg niż ZK, więcej psów i lepszych niż ZK i większe wymagania hodowlane. Taka jest moja filozofia. Ale jesli ktos chce koniecznie iść na łatwiznę to jego sprawa. Stąd już tylko jeden krok do pseudohodowli i krycia co cieczka. Quote
irasabal Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 [FONT=Comic Sans MS]wiem, że są miłośnicy jak np TY, ale nie ma co się oszukiwać - wiele osób ma hodowle dla zarobku, nie z czystej miłości lub mając dużą ilość psów i poświęcając im swój czas co za tym idzie rezygnując z pracy chcą jak najwięcej zarabiać i stąd te mioty na lewo. Klub psa rasowego myślę ogranicza bezmyśle rozmnażanie bez papierów i jest to dobra alternatywa dla "karierowiczów". Zawsze to mniej psów bez rodowodu. Ja w tym momencie z przyczyn losowych zostałam sama i kiepsko widze 3 wystawy z każdym psem kiedy ileś czeka w domu.[/FONT] Quote
Azawakh Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 Powiedzmy sobie starą zasadę i prawdę "Zgoda buduje, niezgoda rujnuje" i tak też jest w tym przypadku gdzie ZKwP uważa się za jedynego słusznego ideowo i doskonałego twora kynologicznego. Koszmarek z poprzedniej epoki i cieszy mnie, zę są jeszcze na tym forum ludzie myślący nieco inaczej i nowoczesniej. Oby takich osób było jeszcze więcej. Quote
gero Posted May 16, 2009 Posted May 16, 2009 hm...czytajac wasze posty sam nie wiem czy smiac sie czy ...... skąd takie rewelki o zakupie kundelka na bazarze i zarejestrowaniu go w klubie, z tego co wiem i mozna wyczytac na ich stronie , rejestrują tylko psy z metrykami lub rodowodami organizacji uznanych, a ze nie muszą miec 3 wystaw tylko 1 albo przegląd hodowlany u sędziego to ludzie tylko o nich dobrze świadczy , bo nie zerują na waszych kieszeniach Wady dyskwalifikujące z hodowli są na tyle powazne , że na pewno taki pies na wystawie uprawnien nie dostanie, wiec nie wiem o co wam chodzi ? Ja uważam , ze sie rozwijają i bardzo dobrze , że jest taka alternatywa Quote
niceravik Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 [quote name='bajadera']Korzystam z wzorców wypowiedzi Niceravik. Tego dotyczyła moja wypowiedź ! [FONT=Tahoma]I bardzo dobrze, Kochana. Brawo. Masz u mnie plusa za odwagę. Szkoda, że tak długo do tego dochodziłaś ale co tam. Mnie się nawet podoba, że teraz robię za „wzorzec”, dla rudych doktorów.[/FONT] [FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]Każdy ma taki wzorzec na jaki zasługuje. :razz:[/FONT][/FONT] Quote
Mraulina Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 Właśnie. Nie padli, jak to przepowiadano, ale ROZWIJAJĄ SIĘ. Są młodzi, pełni zapału. I bardzo dbają o image. Już fakt zapraszania angielskich sędziów z Crufta o czymś świadczy, prawda? O PKPR napisano strasznie dużo złego. W większości, jak się przekonałam - kłamstw. Czy to skutek dezinformacji - czy działanie z pełną premedytacją? Quote
Karmi Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 [quote name='niceravik'] [FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]Każdy ma taki wzorzec na jaki zasługuje. :razz:[/FONT][/FONT] Pozwolę sobie byc odmiennego zdania. Bajadera tak się stara i co? ;) Nic. Ma wzorzec sprzed kilkunastu lat.... Quote
Azawakh Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 Mraulino są to oba przypadki na raz. Z jednej strony bzdety na temat PKPR i innych krajowych organizacji kynologicznych wypisują ludzie, którzy nigdy z nimi nie miel do czynienia i piszą to bo tak wypada będąc w ZKwP a po drugie, jest tez to i celowe działanie ludzi z ZKwP uznających tylko siebie i swoje organizacyjne priorytety. Jednak co gorsze nei dotyczy to tylko innych krajowych organizacji mogacych uchodzic w ich mniemaniu z akomkurencję ale te zi własnego podwórka co ma np miejsce w przypadku nowych oddziałów jak nasz Będzin gdzie oddział Katowice wręcz przeczył powołaniu do życia oddziału w moim mieście i to dopiero jest skandal jak się pluje we własne gniazdo. Quote
Mraulina Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 A koleżanka robi forsę na tłumaczeniach, ściąganych z www.fci.be. I nawet słowniczki kynologiczne produkuje. Odbiorcami tłumaczeń są sędziowie i asystenci. Quote
Azawakh Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 To może by tak przetłumaczyła regulaminy panujące w FCI, o których tak wiele się mówi ale nikt po polsku od dawien dawna ich nie widział... Quote
Karmi Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 [quote name='Azawakh']To może by tak przetłumaczyła regulaminy panujące w FCI, o których tak wiele się mówi ale nikt po polsku od dawien dawna ich nie widział... Fundujesz? :razz: Quote
niceravik Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 Karmi napisał(a):Fundujesz? :razz: [FONT=Tahoma]hihihi, skoro zamożny fundator został już namierzony to proponuję kaskę wydać na zbytki. :knajpa: :BIG:[/FONT] [FONT=Tahoma]Regulaminy jakie są każdy widzi. [/FONT] [FONT=Tahoma]Tyle lat obywaliśmy się bez nich to nadal też możemy się obywać. [/FONT] [FONT=Tahoma]Taki fundator jak nasz to prawdziwy skarb. Możemy go trochę „poużywać”, a potem jak się wykaże hojnością, odstąpimy go laskom na kocim forum albo zamienimy na inny model.[/FONT] [FONT=Tahoma]Dziewczyny, co wy na to? :lol:[/FONT] Quote
Karmi Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 niceravik napisał(a):[FONT=Tahoma]hihihi, skoro zamożny fundator został już namierzony to proponuję kaskę wydać na zbytki. :knajpa: :BIG:[/FONT] [FONT=Tahoma]Regulaminy jakie są każdy widzi. [/FONT] [FONT=Tahoma]Tyle lat obywaliśmy się bez nich to nadal też możemy się obywać. [/FONT] [FONT=Tahoma]Taki fundator jak nasz to prawdziwy skarb. Możemy go trochę „poużywać”, a potem jak się wykaże hojnością, odstąpimy go laskom na kocim forum albo zamienimy na inny model.[/FONT] [FONT=Tahoma]Dziewczyny, co wy na to? :lol:[/FONT] Imprezka? :razz: Jestem ZA! :cool3: Jeśli Azawakh dorzuci w pakiecie tłumaczenie choc kilku (w tym oczywiście mojej rasy :p) wzorców to mogę mu nawet wielkie :beerchug: postawic. Quote
Recommended Posts