Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mraulina napisał(a):
Ogonki są wszechobecne.

Ja tam mam sentyment do niektórych starszych sędziów, mam dla nich takoż wiele szacunku - ale jest faktem, że komuś poniżej 60-ki strasznie trudno znaleźć się we władzach centralnych. Wiadomo - starsi ludzie nie lubią zmian, nie są zbyt chętni do działania. I nie ufają ludziom młodym.

To jest fakt. Jednak zastanawiające jest bezwolne trwanie w tym systemie ludzi młodych. Płacą konkretne i to całkiem duże pieniądze za kultywowanie durnoty kreowanej przez stetryczałych funkcjonariuszy związkowych, i nic nie robią aby cokolwiek zmienić.
I doświadczeni hodowcy i małolaty, jak barany dają się "prowadzić na rzeź." :shake:
W zamian za co? Za błyskotki? Za pochwałę? Za dyplomik? Za pucharek? Za rozetkę? Za ładny opis psa?
W tym przypadku bezwolne trwanie ludzi, którzy nazywają siebie dobrymi, stwarza warunki do niezakłóconego bytu stetryczałej, pogiętej rzeczywistości.
Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień...:oops:

• Replies 608
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Międzynarodowa wystawa psów rasowych pod szyldem PKPR i F.C.I. Łodź 9/10 maj 2009

To wszystko, co udało mi się zobaczyć dziś około pierwszej po południu .....

Posted

bouvcia a o jakiej misji piszesz bo ja będąc w ZKwP widzę tylko jedną "misję" zwalczać każdą inną organizacją kynologiczną, ubliżać jej i dyskryminować a do tego robiąc to wszystko w białych rękawiczkach.
Niceravik Twój ostatni post jest najlepszym ze wszystkich Twoich posów w tym temacie. Świetnie to ujęłaą i masz wiele racji w tym co piszesz. Brawo!!!

Posted

Azawakh napisał(a):
Niceravik Twój ostatni post jest najlepszym ze wszystkich Twoich posów w tym temacie. Świetnie to ujęłaą i masz wiele racji w tym co piszesz. Brawo!!!

Wg mnie jest paskudny, dekadencki. Nie daje nadziei. Nie inspiruje. Nie pokazuje żadnych wniosków. Co robić zatem? Wiesz? :shake:

Posted

bajadera napisał(a):
Międzynarodowa wystawa psów rasowych pod szyldem PKPR i F.C.I. Łodź 9/10 maj 2009

To wszystko, co udało mi się zobaczyć dziś około pierwszej po południu .....

BOŻE:-( jakie biedne zaniedbane nadgarstki/łapy mają te psy ....:shake::shake::shake:

Posted

Gadać o tym, jakie ZK jest złe umiecie. A może ktoś poda ładnie w punktach najlepiej, co konkretnie należałoby zmienić ? I nie mówię - ludzi na stołkach - bo to oczywiście będzie wasze naczelne hasło, tylko co w statucie, regulaminach wystaw, hodowli. Konkrety !!!!!

Posted

bajadera poczytaj dokładnie i na spokojnie moje posty a się dowiesz co należy zmienić w ZKwP i jego regulaminach oraz statucie bo już nei chce mi się tego powtarzać w kółko na okrągło.
moon light ale takie same nadgarstki mają tez psy i ze Związku Kynologicznego w Polsce więc to co napisałaś nie jest najbardziej adekwatne jeśli idzie o jakość pogłowia psów z innych krajowych organizacji kynologicznych.
Niceravik nadal podtrzymuję to co napisałem w poprzednim poście - Twój post doskonale oddaje atmosferę panującą w ZKwP i niestety jest dekadencko i beznadzieje i szkoda, ze nikt chyba poz anami tylko nie jest zainteresowany zmianami na lepsze.

Posted

Według Azawakh, zapewne współpracować z PKPR, pomagać tej słabszej organizacji i użyczać im swoich repów :evil_lol:

edit: moim zdaniem najważniejszą zmianą w ZK powinno być stawianie bardziej na użytkowość i dobry charakter niż na eksterier. No i powinni na kopach wywalać pseudohodowców i nie przymykać oczu na naruszanie regulaminu hodowli :p

Posted

bonusowa z jednej strony masz słuszną rację pisząc, ze i w ZKwP tak samo jak w PKPR powinno się wykluczać osoby naruszające regulamin hodowlany i nie patrzeć przez palce na pseudo hodowle bo to zaniża poziom hodowlany w danym stowarzyszeniu a z drugiej strony co masz przeciw pomaganiu słabszej i mniejszej organizacji? czy to coś złego, że się pomaga komuś słabszemu? Bo dla mnie nie i tylko brak ludziom z ZKwP klasy i dobrej woli bo kynologia przecież to nie tylko użyczanie "repów" ale też i innego rodzaju pomoc jak np pomoc prawna czy logistyczna. Jednak zacząć powinno się od podstaw jakimi są poszanowanie i szacunek do innych stowarzyszeń a nie zapatrywanie się tylko w swoje widzi mi się. Stanowisko ZKwP i z tego co ja widzę i Twoje zamiast budować rujnuje polską kynologię ale nie tylko kynologię bo podstawowe stosunki międzyludzkie siejąc nienawiść i ksenofobię.

Posted

Bonusowa - masz sporo racji, ale eksterier to eksterier.
Co nie zwalnia od obowiązku troski o kondycję i psychikę psów.

A jeżeli idzie o nadgarstki, to niestety temu czemuś sprzyja nie tylko zły odchów, ale także sztuczne przesunięcie do przodu środka ciezkości ONa. To także ujemnie odbija się na łokciach (dysplazja stawów łokciowych - paskudna sprawa).

A pieski na fotce przybrały taką a nie inną pozycję. Gdyby je postawić, nadgarstki wyglądałyby jednak trochę inaczej.

Selekcja materiału informacyjnego to podstawowa sprawa w propagandzie.

Podkreślam - jestem w ZK i gdzie indziej nie będę...

Posted

przez ostatnie kilka tygodni siedziałem w historii FCI (belgia), ZKwP, F.C.I.(hiszpania), PKPR... oto fakty, powtarzam - fakty, który udało mi się znaleźć.

Zaczniemy od FCI (belgia) - powstało w 1911 roku (już prawie setka na karku). Do roku 2004 pobierało 30 centimów za każde użycie loga FCI, którego nie było własnością (nie było i nie jest nigdzie zarejestrowane). 30 centimów za każdy rodowód, 30 centimów za każde, ale to każde użycie tego logo. W swoim statucie ma zapis niezgodny z dyrektywą unii europejskiej 31991L0174. Potwierdza to m.in. fakt wystąpienia włoskiej organizacji kynologicznej ENCI z FCI. Dlaczego wystąpili? Do rządu włoskiego napłynęła skarga dotycząca nieprzestrzegania przez ENCI prawa Unii Europejskiej. Rząd włosi sprawdził informację i w ciągu 24 godzin interweniował w ENCI, nakazał niejako wystąpienie z FCI (chodzi tu w szczególności o przepisy dotyczące uznawania tylko jednej organizacji w jednym państwie) oraz monopol FCI. Dlaczego FCI jest zarejestrowane w Belgii? Jest to „raj” dla organizacji pozarządowych. Można zarabiać… nie ma kontroli… wręcz nie ma nawet czegoś takiego, jak rejestracja stowarzyszeń. ZKwP niestety dołączyło do tego monopolu. Co więcej – respektuje go, nagłaśnia, chwali i namawia do niego – co widać w regulaminach. Regulaminy FCI (tudzież ZKwP) kategorycznie łamią podstawowe dekrety Unii Europejskiej – np. sędzia nie może uczestniczyć w jakikolwiek sposób na jakiejkolwiek wystawie psów rasowych organizowanych przez organizacje, które nie są członkiem FCI. W JAKIMKOLWIEK CHARAKTERZE? A niby dlaczego? Co więcej – rozmawiałem 5 dni temu z kilkoma właścicielami firm, którzy zajmują jakieś stanowiska w Zarządach oddziałów. Co powiedzieli, jak zacząłem rozmowę nt. FCI? Że nie mogą jej krytykować, bo jakieś tam przepisy im zabraniają, i że się boją rozmawiać. I śmieszne, że mówią to osoby, które stoją na czele dużych firm z branży zoologicznej w Polsce; ale jednak prawdziwe. A teraz coś o F.C.I. (Hiszpania). Powstała prawie 10 lat temu, jako opozycja dla FCI. F.C.I (Hiszpania) działa zgodnie z dyrektywą powołanej już przeze mnie w tym poście dyrektywą, co potwierdza m.in. decyzja ministerstwa we Włoszech a nawet kancelaria parlamentu europejskiego. Ma prawnie zarejestrowane logo, nie pobiera opłat za członkostwo, za używanie loga etc. W tamtym roku PKPR przystąpiło do tej organizacji, ponieważ statut oraz regulaminy są zgodne z powoływaną dyrektywą Unii Europejskiej. Do F.C.I. w chwili obecnej należy około 320 organizacji z całego świata. Budowany jest program badań DNA… Monopol zaczyna się już kończyć – organizacje należące do FCI zaczynają się orientować w dyrektywach UE i mam nadzieję, ze tak, jak ENCI otworzą im się oczy.
Na koniec plotka – nie wiem czy prawdziwa – FCI będzie miało wytoczony proces przed trybunałem UE

Posted

polskakynologia na prawdę ciekawe i fajne rzeczy piszesz i myślę, że jest w nich sporo prawdy. Cieszę się, że wreszcie ktoś przylał w skórę FCI i że rząd włoski potrafi reagować na skargi swoich obywateli bo to świadczy tylko o dojrzałości społeczeństwa obywatelskiego czego nie można powiedzieć ani o naszym rządzie, ani o władzach zajmujących się stowarzyszeniami pozarzadowymi ani o naszym społeczeństwie. Myślę, że tak właśnie powinno być: jest skarga na stowarzyszenie, że jest coś nie tak i od razu interweniujemy i robimy porzadek a nie dajemy wolną rękę takim tworom jak FCI i ZKwP i bardzo się cieszę, że FCI może mieć wytoczony proces przed Trybunełem UE gdyż od dawna należało ukrócić ich chaniebny monopolistycnzy proceder. Jestem za tym aby FCI przegrało z kretesem i zostąło wzięte pod kuratelę UE, jktóra stanowczo zabroni jej monpolizować rynek kynologiczny bo już dawno skończyła się poprzednia epoka a co do tego, że wspomniani przez Ciebie ludzie nie chcą rozmawiać na ten temat, o którym piszesz może brać się z tego, iż w statucie ZKwP wyraźnie jest napisane, że członek ma stać na straży dobrego imienia tej organizacji ale może tez o czym niewielu chyba pamięta dokonywać krytyki władz tego stowarzyszenia i szkoda, że spora większość się tego obawia robić i "stoi na straży dobrego imienia" tej dziwacznej organizacji rodem z głębokiego PRL-u. To moim zdaniem bardzo przykre i smutne ale prawdziwe niestety... I jeszcze jedno na koniec tego postu, jakby te osoby stojace na czele dużych firm zoologicznych zainteresowali się również tym co jest poza ZKwP z pewnością podnieśliby swoje obroty i mieliby sowje korzyści biznesowe zwielokrotnione ale tacy ludzie wolą zachowawczo siedzieć cicho jak mysz pod miotłą i udawać, zę wszystko jest fajnie i ok. Taka postawa to nic innego jak zwykłe tchórzostwo.

Posted

Mraulina napisał(a):
Bonusowa - masz sporo racji, ale eksterier to eksterier.
Co nie zwalnia od obowiązku troski o kondycję i psychikę psów.

Żartujesz sobie ze mnie? Eksterier ważniejszy od psychiki i użytkowości psów stworzonych do pracy?

I to mówi hodowca/ właściciel ONów? :shake:

Posted

Pojęcie eksterieru leży u podstaw definicji rasy.

Nie wszystkie rasy to rasy użytkowe - chyba że za psa użytkowego uznamy pekińczyka (jest używany do kochania).

A na temat tego, co sądzę o eksterierze współczesnych ONów już nie raz pisałam na tym forum - podpadając "eksterierowcom".
Tej rasie wyrządzono ogromną krzywdę!

Posted

Mraulino masz rację co do onków ale myślę, że powinniśmy się skupić na temacie PKPR jako stowarzyszenia i jego struktur.
polska kynologia a masz te teksty w języku polskim?

Posted

niestety nie mam... ale może ktoś się znajdzie, kto zna włoski na forum...
Nie mogę znaleźć jeszcze jednego dokumentu, gdzie wprost było napisane, że z dniem 1 stycznia 2009 ENCI przestaje być członkiem FCI. Jak tylko znajdę, to zamieszczę link

Posted

polskakynologia no ale może uda Ci się odnaleźć jednak ten dokument i zamieścisz go na forum. szkoda tylko, że nie jesteśmy takimi poliglotami, żeby te teksty swobodnie przetłumaczyć bo wiele tracimy.
Mraulina uważam, że jeśli ktoś się dobierze do skóry ZKwP i FCI to będzie miało tylko i wyłącznie pozytywny skutek i tylko dobrze wyjdzie to dla kynologii jako całości bo może wtedy skończy się wreszcie momopol tych dwóch koszmarnych organizacji i do głosu dopuszczone zostaną wreszcie inne równie ważne jak wspomniane powyżej stowarzyszenia kynologiczne.

Posted

polskakynologia napisał(a):
niestety nie mam... ale może ktoś się znajdzie, kto zna włoski na forum...

Rozumiem, ze TY nie znasz włoskiego. W takim razie na jakiej podstawie zamieszczasz takie informacje?