gośku. Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 No nie wiedizałam gdize dac ten temat :) Najwyżej prosze o przeklejenie go w dobre miejsce :) No wiec, moja weimarka uroizła sie 28.12.03 roku i nadal nie ma cieczki. Ponoć rasy duże póżniej dojrzewają, jakos do 2 lat. Czy ma jakies zachamowania, cyz to całkiem norm,alna rzecz. Ostatnio zaczyna sie lizać po dupce, ale krwi nie ma. Co sie dzieje? Quote
adda Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 Może poproś moda o przeniesienie to do weterynarii? :-? A z tym brakiem cieczki to dziwna sprawa... może ktoś Ci coś podpowie, bo ja nie mam pojęcia, moja sunia dostała w wieku 9 miesięcy. Quote
gośku. Posted March 18, 2005 Author Posted March 18, 2005 Juz dostlama odp. Normalne to jestm, nie mam obaw :) Quote
szaraduszka Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 Oj weimarki potrafią być szurnięte :roll: moja jest z 03.02.2003 i dopiero teraz w kwietniu miała cieczkę (czyli w wieku ponad 2 lat) Quote
melinda:-) Posted June 21, 2006 Posted June 21, 2006 wracam do tematu bo mam pytanko kiedy pojawi sie cieczka u młodej suczki...tzn chodzi o piersza cieczke...bo musze sie nastawic na to bo mam psa w domku i bede musiała uwazac na Ginusia... Quote
duszek01 Posted June 21, 2006 Posted June 21, 2006 Fiona dostała cieczke jak miała około 13 miesiecy,natomiast Frida ma ponad 13 miesięcy i cieczki jeszcze nie miala:roll: Quote
melinda:-) Posted June 21, 2006 Posted June 21, 2006 aa to jeszcze mam troche czasu ;) mysłam ze to bedzie wczesniej....to narazie niemam sie czym martwic... Quote
daga10011 Posted June 21, 2006 Posted June 21, 2006 melinda-to wszystko zalezy od rasy i od samej suki.Moja jedna dostala w wieku 10 miesiecy,druga w wieku roku,trzecia ma 10 miesiecy i na razie cieczki nie ma,ale bedzie juz wkrotce...A ja tez mam psa w domu i za kazdym razem kiedy zblizala sie nam ta pierwsza cieczka,to wykazywal wzmozone zainteresowanie,wachal je pod ogonem..Poza tym same sunie sie wylizywaly czesciej -takie objawy byly juz okolo 3 tygodnie przed cieczka. Przy naszej pierwszej cieczce pierwszej suki w moim zyciu zachowanie psa i suki dalo mi bardzo jasno do zrozumienia,ze ten okres wlasnie sie zbliza-na pewno tez sie szybko zorientujesz,ze "to" nadchodzi:razz: .I dam Ci dobra rade-jesli tylko masz mozliwosc na czas cieczki podrzucic psiaka rodzinie-to zrob to..My wlasnie mamy cieczke i nie moge patrzec jak mi sie pies meczy:shake: .A najgorsze jest to,ze najmlodsza sie zaczyna wylizywac,wacha starsza z cieczka i chyba niedlugo przyjdzie jej kolej..a pies mi z glodu zdechnie przez baby:cool1: Quote
melinda:-) Posted June 21, 2006 Posted June 21, 2006 wiesz Daga masz racje pieska wywioze bo faktycznie bedzie sie meczuc biedny-ale co do wylizywania sie zauwazyłam sie ze ona zaczeła sie ostatnio wylizywac mocniej wczesniej tego nie było...zobaczymy jak to bedzie...Ginus narazie nie wykazuje zainteresowania ale poczekam i bede obserwowac-dzikei za odpowiedzi Quote
daga10011 Posted June 21, 2006 Posted June 21, 2006 Jesli sie czesciej wylizuje,to byc moze wkrotce....Ale zapomnialam dodac,ze jak mi sie tak suczydla lizaly,to gruczoly tez sprawdzilam-czy nie sa zapchane..ale nie byly i jesli u was nie sa,a ona sie lize to moze byc juz wkrotce:razz: .Super,ze masz gdzie psiaka oddac-naprawde,nikomu nie zycze patrzenia na cierpienie psa,ktory za drzwiami ma sunie z cieczka..:shake:. Quote
melinda:-) Posted June 22, 2006 Posted June 22, 2006 no Ginus pojedziie do moich rodziców jest tez do nich przyzwyczajony to troche wytrzyma bezemnie....choc pewnie bedzie ciezko....ale wykonczyłby sie przy suczce z cieczka...;) Quote
agacia Posted June 22, 2006 Posted June 22, 2006 Moja sunia husky dostala cieczke w wieku 9 miesiecy,a Lucy w wieku 7 miesiecy. Wydaje mi sie,ze im mniejsza sunia tym szybciej dojrzewa, co w sumie byloby logiczne. Quote
Czoko Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 agacia napisał(a):Moja sunia dostala cieczke ,a Lucy w wieku 7 miesiecy. Wydaje mi sie,ze im mniejsza sunia tym szybciej dojrzewa, co w sumie byloby logiczne.. UPS... do tej pory sobie żartowałam i usiłuję się dowiedzieć jakie będą pierwsze objawy zanim się zacznie cieczka ( nigdy nie miałam pieska) a skoro Czoko jest nieduża i skończyła 7 miesięcy mogę mieć atrakcje z cieczką podczas urlopu, który zacznę za tydzień na działce nad jeziorem ogrodzonej całkiem symbolicznie. Kiedyś koleżanka mi powiedziała że podobne do niej suczki mają pierwszą cieczkę około 8-9 miesiąca. Teraz pozostało mi tylko obserwować i czekać. Quote
chicken Posted October 28, 2006 Posted October 28, 2006 Moja Kesi ma 7,5 miesiaca i cieczki nie widac... Jeja-ciezkie to oczekiwanie bo nie wiadomo kiedy sie tego spodziewac :shake: Quote
Elitesse Posted October 28, 2006 Posted October 28, 2006 moja mlodsza suczka dostala pierwsza cieczke majac 6 mieisecy a starsza jak skonczla 11 wiec jest to czysta loteria Quote
Elitesse Posted October 28, 2006 Posted October 28, 2006 Czoko napisał(a):. UPS... do tej pory sobie żartowałam i usiłuję się dowiedzieć jakie będą pierwsze objawy zanim się zacznie cieczka ( nigdy nie miałam pieska) a skoro Czoko jest nieduża i skończyła 7 miesięcy mogę mieć atrakcje z cieczką podczas urlopu, który zacznę za tydzień na działce nad jeziorem ogrodzonej całkiem symbolicznie. . w zasadzie jedynym widocznym objawem przed cieczka jest opuchniceie sromu ale to pojawia sie na bardzo krotko przed poczatkiem krwawienia, krwawienie w pierwszych dniach jest najczesciej niewielkie wiec dobrze jest sprawdzac codziennie suczke chusteczka czy juz zostaaje slad czy nie Quote
agamich Posted October 29, 2006 Posted October 29, 2006 Moja dostała w wieku 9 miesięcy, poprzednia suczka (za TM) jak miała rok. Poza tym z pierwszą cieczką dziwna sprawa. Pierwszą cieczkę zauważyłam wyłącznie po tym, że lizała, lizała, lizała (śmiałam się, że dziurę sobie zrobi)a i czysta z niej dziewczyna, to i śladów nigdzie nie zostawiała. potem już byłam wyczulona. Luna miewała cieczki bardzo obfite, a że do najczystszych nie należała....Skomplikowane te sprawy 'kobiece", ale uważam jak poprzedniczki/cy, że to sprawa indywidualna, zupełnie jak u prawdziwych kobiet- jedna tak, a druga inaczej to przechodzi:lol: Quote
Czoko Posted October 30, 2006 Posted October 30, 2006 Minęło już kilka miesięcy od mojego pytania. Jesteśmy już po. Zadałam wtedy też to właśnie pytanie koleżance, która dobrze zna pieski rasy, której był ktoś z przodków Choco. Wszystko przebiegało książkowo typowo dla tej rasy - skończyła 9 miesięcy i dostała cieczkę i rzeczywiście tak jak przewidywałam wtedy jeszcze była poza Warszawą. Quote
melinda:-) Posted November 16, 2006 Posted November 16, 2006 witam pisałam juz wczesnij o cieczce była ona pod koniec sierpnia i wszytko przbiegło oki, ale nie pokoi mnie fakt ktory dzieje sie teraz u mnie w domku mam pieska i zaczal on dziwnie interesowanc sie suczka:crazyeye: tak od dwoch dni jego zainteresowanie nagle wzrosło i nieiwem skad?? moze wiecie skad to sie wzieło u niego bo przeciez nie jest mozliwe aby suczka dostała ciecze..... nieiwem czy mam isc do weta czy co,niejestem wstanie ich upilnowac jak mnie nie ma w domku,co prawda to zainteresowanie jest odrobine mniejsze niz przy cieczce ale jest mocno to widac... bo jesli to cieczka to musze ginusia do rodzicw na wakcje wysłac... ale czy jest mozliwe cieczka po 3 miesiacach od poprzednije??? Quote
chicken Posted November 16, 2006 Posted November 16, 2006 A jak to jest ze spacerkami? Czy jesli moja sunia ma cieczke ( poczatkowa faza-bez chcicy :razz:) to bedzie budzic odraze wsrod innych suczek? Moge sie jeszcze z nia wybrac na spacerek w towarzystwie innej suni czy musze czekac az minie jej cieczka? Quote
bajadera Posted November 21, 2006 Posted November 21, 2006 [quote name='melinda:-)']witam pisałam juz wczesnij o cieczce była ona pod koniec sierpnia i wszytko przbiegło oki, ale nie pokoi mnie fakt ktory dzieje sie teraz u mnie w domku mam pieska i zaczal on dziwnie interesowanc sie suczka:crazyeye: tak od dwoch dni jego zainteresowanie nagle wzrosło i nieiwem skad?? moze wiecie skad to sie wzieło u niego bo przeciez nie jest mozliwe aby suczka dostała ciecze..... nieiwem czy mam isc do weta czy co,niejestem wstanie ich upilnowac jak mnie nie ma w domku,co prawda to zainteresowanie jest odrobine mniejsze niz przy cieczce ale jest mocno to widac... bo jesli to cieczka to musze ginusia do rodzicw na wakcje wysłac... ale czy jest mozliwe cieczka po 3 miesiacach od poprzednije??? To moze być objaw jakiegoś zapalenia w układzie moczowym lub rodnym. Idź do veta i zrób badanie moczu (moze z posiewem od razu). Ja tak raz miałam z suką. Quote
Alekto Posted November 21, 2006 Posted November 21, 2006 Dla mnie Ruda to tajemnica....:lol: Po prostu w domu zawsze samce były. Teraz ją obserwuję, bo też zaczyna przejawiać większe zainteresowanie moczem innych psów i sama sie częściej liże. Najgorsze, że w schronisku rozrzut z podaniem jej wieku był niesympatycznie szeroki- ma od 9 do 14 miesięcy. Weterynarze też się kręca koło roku, ale z mojego doświadczenia (sądząc po jej zachowaniu typowo bachorkowatym:lol: ), nie ma jeszcze roku. Waży obecnie 20 kg i jest śreniej postury- kalibrowo coś jak collie tylko z lekkim dociążeniem:evil_lol: . Rasy większe później dojrzewają więc może w tym roku jeszcze ciec nie będzie. Quote
Kala_Gracja_Kiwi Posted November 21, 2006 Posted November 21, 2006 Jeżeli macie problem z cieczką suki np. w podróży polecam ,,psie majtki":lol: Quote
chicken Posted November 22, 2006 Posted November 22, 2006 chicken napisał(a):A jak to jest ze spacerkami? Czy jesli moja sunia ma cieczke ( poczatkowa faza-bez chcicy :razz:) to bedzie budzic odraze wsrod innych suczek? Moge sie jeszcze z nia wybrac na spacerek w towarzystwie innej suni czy musze czekac az minie jej cieczka? Wybralam sie na spacerek z inna suczka i bylo wszystko OK ;) Ta druga sunia nie miala nic przeciwko cieczki Kesi :p Quote
Madzik93 Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 Mam problem. Jestem włascicielką suni ze schroniska. Ma około 6 lat. Wszystko było w porzo, ostatnia cieczka na wiosne a teraz jak nie ma tak nie ma:niewiem: Juz czekamy tak długo zawsze miała na jesien. Co z nią nie tak? Quote
Recommended Posts