sunshine Posted October 23, 2011 Author Posted October 23, 2011 ja też przystałam na Yoko ze względu na to że wydaje mi się, że papucha szybciej załapie tak wyraźne i dźwięczne imię. Po za tym Alice to takie delikatne imię a ta łobuzica to diablica istna:P nie zna ktoś dobrego forum o papugach? Na jednym nie dostałam na meila aktywacji, na innym nie idzie się zarejestrować bo cokolwiek kliknę to przenosi mnie na główną stronę... Quote
kalyna Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 ale zaszalałaś z zwierzątkiem :) moja koleżanka ma Nimfe Kubusia :D Taaaa Yoko wymiata :) Quote
sunshine Posted October 24, 2011 Author Posted October 24, 2011 Kaja10014 napisał(a):Śliczna jest :loveu: Yoko :loveu: kalyna napisał(a):ale zaszalałaś z zwierzątkiem :) moja koleżanka ma Nimfe Kubusia :D Taaaa Yoko wymiata :) Yoko jest wredna, syczy na mnie, próbuje nawiać z klatki (chociaż już mniej ...) kąpie się w wodzie do picia... i ma mnie głęboko pod lotkami:P Potrzeba nam wiecej czasu;) Quote
M&S Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Chciałas ptaszyne, to maszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....hi, hi;) Quote
sunshine Posted October 25, 2011 Author Posted October 25, 2011 M&S napisał(a):Chciałas ptaszyne, to maszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....hi, hi;) hehe śmieją się ze mnie że nie miałam problemu to go sobie sprawiłam:P Ale fajna jest;) Wczoraj jej skonstruowałam ze szwagierkiem zaczątek placu zabaw jak już będzie latła po pokoju;) Czeka ją jeszcze w niedzielę przeprowadzka do lepszej klatki;). Już jest nieco spokojniejsza. Quote
M&S Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 Może jeszcze nauczysz ją mówic ludzkim głosem.......;) Głaski dla futra:) Quote
sunshine Posted October 25, 2011 Author Posted October 25, 2011 hehehe może kiedyś coś powie:D Mówię do niej codziennie cześć Yoko, dzień dobry, siemka to może coś podłapie, ale samiczki rzadko mówią a moja mało się odzywa w ogóle;) Ale jak by miała w zamian za jedno słowo drzeć dziub cały dzień to już niech lepiej nie mówi:D Quote
M&S Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 sunshine napisał(a):hehehe może kiedyś coś powie:D Mówię do niej codziennie cześć Yoko, dzień dobry, siemka to może coś podłapie, ale samiczki rzadko mówią a moja mało się odzywa w ogóle;) Ale jak by miała w zamian za jedno słowo drzeć dziub cały dzień to już niech lepiej nie mówi:D W końcu milczenie jest złotem.......;) Quote
sunshine Posted October 28, 2011 Author Posted October 28, 2011 A mowa tylko srebrem:D Zdaje relacje:P Po pierwsze... socjalizacja zwierzów. Myśl Shiry pare dni temu: " Można zjeść?:D" A teraz podsumowanie tygodnia: w niedziele 23.10.11 znalazła się u mnie potencjalna samiczka Nimfy z Nekielskiej hodowli należącej do stowarzyszenia Kakadu, która otrzymała imię Yoko. Yoko wykluła się w czerwcu, jest zaoobrączkowana. Ponieważ przebywa w tymczasowej klatce, byłam zmuszona wkładać ręce do klatki by zadbać o wodę i pożywienie. Początkowo syczała na mnie i się cofała, na drugi dzień wiedziała już, że chodzi o miseczki więc obserwowała spokojnie. Oswajała się z rzeczywistością. Serce mi się krajało jak widziałam jej próby wydostania się z klatki pierwszego dnia... Po kilku dniach Yoko jest już oswojona z nową sytuacją, klatka to teraz dla niej jej oaza spokoju i strefa bezpieczeństwa. Zadziwia mnie jak kochanym ptaszkiem się stała. Wchodzi mi już czasem na rękę, po chwili wraca na żerdkę...ale wchodzi! Nie syczy, nie ucieka... W tym momencie po kilku rundkach wokół pokoju, poobserwowaniu świata za oknem siedzi sobie na klatce i najwyraźniej oddaje się drzemce Jest bardzo inteligentnym i dzielnym ptaszkiem. Jest łagodna, nie atakuje mnie nie próbuje dziobać. Jest też stosunkowo cicha, rano nie krzyczy w ciągu dnia się czasem odezwie latając lub dopominając się nawet o uwagę. Wróżę nam świetlaną długoletnią przyjaźń A teraz zdanie Shiry po kilku dniach... Najpierw świrowała zazdrosna, szybciej reargowała na imię Yoko niż papuga...:lol: Teraz papug lata po pokoju a pies śpi sobie na swoim legowichu ( w tym samym pokoju;)) i ma to w nosie O!:multi: Czyli mamy porozumienie międzygatunkowe, papug tez się psa nie boi:evil_lol: Oczywiście nigdy w życiu same nie zostaną w pokoju w e dwójkę... :diabloti: Zdjęcia Yoko: :multi: Quote
Aleksa. Posted October 28, 2011 Posted October 28, 2011 super ! ja też miałam kiedyś nimfe żyła chyba z 15 lat.:loveu: znaczy to była siostry.:p Quote
Falkaa Posted October 28, 2011 Posted October 28, 2011 też miałam nimfę ;) Miała na imię Cyzia :D zmarła jak miała 13 lat.. ooj przeżyła z nami długo ;) Yoko jest śliczna :loveu: to szek? cyźka była lutino :) Shira jak zwykle piękna :loveu: masz kota? :diabloti: Quote
Daga&Maks Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 też mam nimfę, nawet dwie, ale moje zwykłe szare, a ta twoja świetny kolor ma :) [quote name='sunshine']ja też przystałam na Yoko ze względu na to że wydaje mi się, że papucha szybciej załapie tak wyraźne i dźwięczne imię. Po za tym Alice to takie delikatne imię a ta łobuzica to diablica istna:P nie zna ktoś dobrego forum o papugach? Na jednym nie dostałam na meila aktywacji, na innym nie idzie się zarejestrować bo cokolwiek kliknę to przenosi mnie na główną stronę... a na tą stronę wchodziłaś : http://www.papugi.resnet.pl/main.htm informacji tam jest sporo, co do forum to nie wiem czy da się tam bez problemu zarejestrować, bo nigdy nie rejestrowałam się Quote
sunshine Posted October 30, 2011 Author Posted October 30, 2011 [quote name='Aleksandra95']super ! ja też miałam kiedyś nimfe żyła chyba z 15 lat.:loveu: znaczy to była siostry.:p mam nadzieję że Yoko też będzie długo i szczęśliwie żyła:) [quote name='M&S']No proszę jaka mądra ptaszyna:) hehe za wcześnie ją chwaliłam bo mnie dzisiaj urąbała:P [quote name='Falkaa']też miałam nimfę ;) Miała na imię Cyzia :D zmarła jak miała 13 lat.. ooj przeżyła z nami długo ;) Yoko jest śliczna :loveu: to szek? cyźka była lutino :) Shira jak zwykle piękna :loveu: masz kota? :diabloti: Tak, wygląda na perłowego szeka:D Cieszę się bo mi się szeki podobają:diabloti: Lutino też są piękne:loveu: Zobaczymy jak się wypierzy do końca:P Kota...:evil_lol: już bym chyba całkowicie dostała na głowę :diabloti: Chociaż wiele nie brakowało bo łaził za mną taki jeden mały słodki mruczek:P ale jak go chciałam capnąć to dał dyla...:evil_lol: [quote name='dagaa111']też mam nimfę, nawet dwie, ale moje zwykłe szare, a ta twoja świetny kolor ma :) a na tą stronę wchodziłaś : http://www.papugi.resnet.pl/main.htm informacji tam jest sporo, co do forum to nie wiem czy da się tam bez problemu zarejestrować, bo nigdy nie rejestrowałam się Wałkuję tą stronę od tygodnia:D Masa informacji tam jest. Rewelacyjna stronka. A na forum właśnie to udało mi się w końcu zarejestrować, napisałam meila do administratora i mi uruchomił konto:) Masz jakieś zdjęcia?:D [quote name='Aleksandra95']my mieliśmy żółtą. :eviltong: Sami nimfiarze :evil_lol: Ja bym chciała jeszcze Arę :diabloti: Yoko dzisiaj się przeprowadzała do nowej klatki, przywiozłam jej takiego giganta że nie miałam gdzie postawić tej klatki :roll:. Ale w końcu po małym przemeblowaniu się udało:diabloti: Nowych żerdek jej będę musiała jutro poszukać bo ma mało :evil_lol:. A z Shirą byłam ostatnio na polach razem z kuzynką i Psotką. Pokazało nam się pokaźne stadko saren. Shira pognała się za zającem w trawie. Okazała się "psem duchem" bo wpadła w tą trawę zatrzymała się. Moja kuzynka twierdząc że ją widzi gdzie jest idziemy w tamtą stronę a tu nagle pies stoi koło mnie Oo. Ani nawet nie wiedziałam kiedy, zawału bym dostała:P Quote
M&S Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 Widzę, że ptaszyna z charakterkiem:evil_lol: Quote
Daga&Maks Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 sunshine napisał(a): Wałkuję tą stronę od tygodnia:D Masa informacji tam jest. Rewelacyjna stronka. A na forum właśnie to udało mi się w końcu zarejestrować, napisałam meila do administratora i mi uruchomił konto:) Masz jakieś zdjęcia?:D zdjęcia papug dzisiaj nawet wstawiałam do galerii :D Quote
sunshine Posted October 31, 2011 Author Posted October 31, 2011 dagaa111 napisał(a):zdjęcia papug dzisiaj nawet wstawiałam do galerii :D byłam, widziałam i oczywiście kilka pytań zadałam:D M&S napisał(a):cześć poniedziałkowo!!! Czesc i czołem!:D Cukierek albo psikus:P Quote
przeszlus Posted October 31, 2011 Posted October 31, 2011 Ale papużarę sobie sprawiłaś :) A Shira jak na nią reaguje ???Nos przy klatce i próbuje otworzyć żeby się 'pobawić' ?? Quote
sunshine Posted October 31, 2011 Author Posted October 31, 2011 tsa, pobawiła by sie...:P na szczęście klatka jest na tyle wysoko że nie ma tam dostępu a jak papug lata po pokoju to pies ma wylot do drugiego pokoju:P Z resztą i tak tam większość dnia spędza więc nikomu się krzywda nie dzieje:D. Na noc oczywiście jak zwykle włazi mi do wyrka..:P heh na początku był trochę chaos bo była strasznie zazdrosna. Siedziała na łóżku i ciągle gapiła się w klatkę a na słowo Yoko była migiem przy mnie:P. Teraz wyluzowała, leży spokojnie, nie irytuje się. Jedynie co to mam wrażenie że jakoś tak nagle mnie bardziej pokochała:evil_lol: Teraz jest bardziej jak owczarek niż jak husky:diabloti: A co do Yoko to ptaszysko wprowadziło się do nowej klatki. Całe popołudnie jej poświęciłam. Na spacerze z psem upolowałam piękne gałęzie z brzozy na nowe żerdki (wisiałam na drzewie jak pajac chyba pół godziny bo się złamać nie chciały). W końcu się udało, wracałam ulicą ponownie jak pajac... a wielkimi gałęziami:D Od ręki zabrałam się za robotę, razem ze szwagierkiem 3 godziny docinaliśmy piłką ręczną, nożami, mierzyliśmy... i znów docinaliśmy... i swoje ręce pocięliśmy troszku... ech poświęcenie:P I w końcu najgorsze za mną:D Teraz same przyjemności z pozostałych żerdzi (gałęzi) skonstruuje się zabawki wiszące do klatki żeby łobuz mógł psotować. Mam też zrobioną najważniejszą i najtrudniejszą część wiszącego placyku zabaw... Jestem z siebie dumna:D Quote
M&S Posted October 31, 2011 Posted October 31, 2011 No proszę jakie ciekawe robótki ręczne......;) Zdolna jesteś bestyja!!! Quote
sunshine Posted October 31, 2011 Author Posted October 31, 2011 hehehe a do tego potwierdza się że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło:D Szczeniakowe destrukcje dawne Shiry przydały się o tyle że mam teraz kilka kółek, sznurków i karabińczyków do wykorzystania przy tym:D Quote
kalyna Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 hahah teraz o wygląda to trochę feministycznie, bo same babki są w mieszkaniu :) a mieszkanko full wypas :) Quote
Recommended Posts