Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja przeczówam, że najprędzej nie chce wykonywać tego i znalazła "złoty srodek" żeby tego nie robić.... coś na zasadzie kładących się dzieci w sklepie jak chcą zabawkę :D

Bo nie można nie zauwazyć, że Shira dzisiaj kończy 9 miesięcy;) Więc ma "wiek buntu":p

Posted

wszystkiego najlepszego dla Shirki ;)
może nadpnęłaś na nią albo krzyknęłaś, kiedy przyszła? a może komenda 'noga' znaczy 'zaraz ta noga mnie kopnie' :evil_lol:

Posted

Witam lenka:)

[quote name='as_kate']wszystkiego najlepszego dla Shirki ;)
może nadpnęłaś na nią albo krzyknęłaś, kiedy przyszła? a może komenda 'noga' znaczy 'zaraz ta noga mnie kopnie' :evil_lol:[/QUOTE]
no właśnie nic z tych rzeczy. Nigdy przy komendach na nią nie krzyczę.

A Shirce co kupuje?:) Jeszcze nie wiem:P Zależy od finansów:D.
Ale przeglądając plan wydatków Shirkowych to to pewnie nowe poslanie będzie (ponton) bo wiadomo...szczeniakowo-odchowawcze jest zasikane i sprane:p no i jakieś ulubione przysmaki bo z tego się będzie cieszyć:D. I prawdopodobnie do jej siostry na działkę się udamy wspólnie świętować :D

Posted

Nie:(

A może macie pomysł jak działać na to?:P Puki co jak taki numer robi to kładę się na ziemi i wołam aż do skutku, wtedy wychodzi, ale prawie czołga się do mnie Oo.

I wtedy jakieś lekkie komendy na leżąco wykonuje:p (znaczy ja na leżąco). Żeby jej znowu nie spłoszyć.

Ale wiecie co... nie próbowałam jeszcze na dworze... ciekawe jak tam się zachowa.:)

Posted

nie wiem co ci poradzić :-( moze sprubuj za pare dni czy coś? ;)

najlepszego, 1oo lat Shirrka :new-bday: i sluchania Martyny :evil_lol: samych pysznych kosci, zabaw i wszystkiego co 9-miesięczny psiak, może sobie "życzyć" - chcieć :D

[CENTER]NAJLEPSZEGO < 3 :BIG:

:laola::laola::laola:

Dobranoc < 3 Miłej noocki :loveu::loveu::loveu:
[/CENTER]

Posted

Może skojarzyła sobie tą komendę z czymś negatywnym? Jakiś dźwięk, który jest dla niej nieprzyjemny, albo coś w tym guście. Na początku proponuję uczyć ją tego "od podstaw" i przede wszystkim zmienić komendę. Zamiast "noga" możesz jej powiedzieć np. "dostaw" czy coś takiego. Naprowadzaj ją smakołykiem za twoją nogą, i nagródź za samo okrążenie, kiedy to zrobi ciesz się, mów jaka jest śliczna itp., ale bez zbędnego głaskania, "busiania" itd bo niektóre psy tego nie lubią, zwykła wylewna pochwała słowna i smaczek wystarczy. Zanim jednak użyjesz komendy głosowej, najpierw naucz ją wykonywać to ćwiczenie na sam gest. Musisz być bardzo ostrożna żeby nie nadepnąć na jej łapy, bo się zniechęci i dopiero będzie ciekawie. Kilka sesji zrób jej z samym obchodzeniem tyłem, i ćwicz komendę "siad" kiedy Shira jest przed tobą za tobą itd.możesz też iść obok niej i powiedzieć jej komendę "siad". Tak żeby wiedziała, że komenda siad nie jest równoznaczna z siadaniem na przeciwko Ciebie. Kiedy już będzie to robiła bardzo dobrze, do obchodzenia tyłem dodaj komendę "siad", a kiedy to wykona bardzo wylewnie pochwal. Kiedy na sam gest będzie cię obchodziła i siadała wtedy wprowadź komendę głosową. ;-)

Powodzenia!

PS: Wszystkiego naj naj dla Shiry! :multi::multi::multi:

Posted

Russelka dzięki;) spróbuję z inną komendą głosową.
Tylko problem będzie bo ona na znak, właśnie też potrafiła ( stałam i klepałam w prawe udo to znaczyło noga, później dodawałam własnie komendę glosową noga) Pomyślę w szkole i może cos mądrego wymyślę z tym małym oszustwem;).
i z tym siadaniem w taki sposób też ćwiczyłyśmy, aż mi się płakać chce jak sobie przypominam z jaką radością to wykonywała;(.A teraz taka lipa:(. Narozrabiałam bo z chmurki to sie nie wzieło.

Na bank cos ją zniechęciło. Tamtego dnia miałam tez nieciekawy humor, może wyczuła to, może czuła podenerwowanie i myślała że to na nią, może miałam inny ton głosu... wiecie, ją bardzo łatwo zniechęcić, ma słabą psychikę, po za tym jest młodziutka:(.
Chociaż nad pewnością siebie tez bardzo pracowałyśmy. Po matce odziedziczyła brak pewności siebie bo matka też była bardzo uległa. Za to ojciec dominujący, ale Shira najbardziej z całego miotu poszła w matkę i dooopa zimna:/.

Ech duzo pracy mnie czeka:p

Posted

[quote name='Russellka']To musisz zmienić też gest. ;-)
Zrób tak, żeby myślała że wykonujecie całkiem inne ćwiczenie, musisz coś pokombinować, żeby się nie skapnęła, bo psy mądre bestyje są.[/QUOTE]
jak diabli:p Ja nie zdąrze pomysleć co mam w zamiarze a Shira już wie xD

I mam dobą wiadomosć :D spróbowałam na dworze i się udało:D bez oporów^^, będziemy tenowac na dworze a po czasie może i w domku się przekona ze nie ma co się bać:)

A tymczasem uczymy się bang bang (sztuczka ze strzelaniem do psa:P)

[quote name='Kaja10014']Sto lat!:multi:[/QUOTE]

Shira dziękuje :D

Doszła tez lina z amortyzatorem :D zaraz idziemy wypróbować:D Zostało tylko uszyć pas biodrowy :D

Posted

"Daaaaj śnieżkę, daaaj śnieżkę, jak pstrykne pazurami to rzucisz :D"hehehe

Ogólnie to powiem Wam ze lina jest super. Shirce też się podoba:D Jak podchwyciła że już nic nie szarpie to poszła do przodu jak burza:D
Shira biega co raz lepiej a pańci kondycha stoi w miejscu :D Bo Shirka nie chce truchtać:p a pańcia w biegu na 80% długo nie pociagnie:p. Ja chce już rowerek :D

Posted

as_kate napisał(a):
niech Cię ciąga na łyżwach :razz:

Bardzo śmieszne :D:D

CaneSs napisał(a):
http://i47.tinypic.com/bex2qf.jpg świetna jest! :D < 3

O, pluszaki wróciły^^
Wiem haha

Kateczka napisał(a):
hej pięknooka :D pozdrawiamy ze Swarzędza

ps. co do komendy noga...to może zmień smakołyk ?

Witamy sąsiadów^^
próbowałam:p Cwana jest :( Ale jak już pisałam,na dworze komenda działa, więc po kilku próbach po za domkiem spróbujemy w domu;)

GaBi12 napisał(a):
super, ze sie udało na dworze! :multi: jeszcze tylko w domu probuj.. :lol:

też się cieszę:)