Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 184
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No i stalo sie :lol: :lol: Piesek jest juz w naszym domku od 4 dni.Dzisiaj zrobie kilka fotek i postaram sie zamiescic je na forum tylko prosze aby ktos napisal jakim poleceniem moge zamiescic tutaj zdjecie.Mam kilka pytan i moze ktos mi troszeczke podpowie.Generalnie chodzi o to ze piesek jest bardzo nieufny dla ludzi :( jesli jest juz na spacerku to kiedy widzi jakiegos czlowieka to staje jak wmurowany, siersc mu sie jezy i tu sie zaczyna problem.Jak go tego oduczyc bo jesli nawet go zawolam to przyjdzie ale widac ze jest strasznie wystraszony.To sie dzieje jak widzi psa- taki sam efekt tylko do tego dochodzi jego szczekanie i nie jest to szczekanie ktore mozna zrozumiec jako chcec zabawy.A poza tym to piesek sie klimatyzuje do nowego otoczenia.Pierwsze dni byly dla niego czyms nowym.Nowe zapachy nowe otoczenie no i schody....gdy tylko mial z nich zejsc to nic nie pomagalo.Zapieral sie i ani rusz, a ze jestem taka osoba ktora nie bedzie go nosic na rekach tak wiec byl malutki problem.Starczylo tylko 2 dni aby piesek zrozumial ze nie jest tak zle i ta duza przepasc nie jest taka straszna i schodzi teraz pieknie. :) :) .Co do spacerow to staram sie wychodzic z pieskiem co 3 godzinki ale i tak sa na dywanie pewne niespodzianki ..no ale przeciez to jeszcze maluch i trzeba to zrozumiec.Tak jak wczesniej pisalem mialem wybrac sie z pieskiem na wystawe 14 wrzesnia do Chorzowa aby pokazac mu to wszystko..taka mala socjalizacja ale chyba nic z tego jesli nie zmieni swojego postepowania do ludzi i pieskow bo z jego strachem nie byla by to chyba przyjemne doswiadczenie.A tak poza tym wszystko jest ok.Uszka narazie ma smarowane masciami bo strasznie mial odparzone od plastrow i musze dac im jakis tydzien spokoju.Mysle ze bedzie wszystko ok.

Posted

Witam :-)

Ile ma teraz ten słodki maluch ? Kleisz mu chyba uszka - bo bez tego same nie staną...

Pozdrawiam,

Joa

PS. Mnie wprawdzie nie znasz, ale Asia (MUTARE) chyba wspominała o mnie, moim dziecku i o tym, jak odnosi się do niego mój dobek Baco ;-)

Posted

Michał jejo jaki on słodziuchny :angel: Ucałuj go koniecznie :buzi:

Joa - witaj znów na Dogomanii wybacz ze nie pisałam długo :oops: ale obeicuje ze napisze jak najszybciej do Ciebie :D

Posted

Witam - śliczne fotki :)

Z tego co widzę to psiak jest w wieku mojej drugiej dziewczynki - schody - narazie jednak powinnaś malucha nosić po schodach, no chyba że są trzy, co do wychodzenia, spokojnie - przyzwyczai sie do ludzi do innych psów, troche pracy i bedzie wszystko ok., natomiast uszka - uszka mozna podklejać tak, aby sie wietrzyły, plastrem delikatnym, antyalergicznym

Posted
Witaj Mutare.Mam pytanie odnoscnie witamin.Mozesz mi napisac jakie podajesz swojemu pieskowi.Chodzi mi o witaminy i wapno bo mialem mu podawac firmy Canina - Walpenkalk i Caniletten ale sa to tabletki nie do zdobycia.

Michał ja tez poki miałam - przywiozłam z hurtowni z Łodzi to tez podawałam tez same to Ty masz ale teraz u nas tez nigdzie nie idzie ich zdobyc i podaje CAN - VIT - to sa i witaminy i wapno. Moze to zadna rewelacja ale Arsowi bardzo słuza i mozna je praktycznie wszedzie kupic - i nie sa przesadnie drogie :wink:

Posted

ja też miałam kłopoty z dostaniem witaminek dla dobków w tabletkach, no i chcąc nie chcąc mój piesek musiał sie przyzwyczaić do wstrętnego posypanego witaminowym proszkiem jedzenia. Nie było wo, no ale czego się nie robi dla miłości :lol:

Posted

Asherman

Napisz cos wiecej o swoim dobciu - jak sie wabi, z jakiej hodowli , sunia czy pies, czarny czy brazik, kopiowany czy nie?? Jestesmy wszyscy ciekawi :angel:

Posted

Sherman to oczywiście piesek, bywający szalenie nieznośnym... maści czarnej podpalanej, straszny niejadek (je tylko mięsko z kurczaka gotowane z dodatkiem niewielkiej ilości rosołu lub innej zupki :) )ale staram się mu uzupełniać dietę róznymi dziwnymi preparatami, no i podstępami oczywiście :wink: jest u mnie od 3 tygodni ma 4 miesiące i chyba jeszcze nadal się aklimatyzuje, bo codziennie odkrywa coś nowego... ostatnio obgryzł obcasy w moich ulubionych butach, a bratu wyciąga zawsze sznurówki z adidasów :lol: Ale i tak jest kochany, pomimo że czasem w nocy nie daje nam spać słysząc ludzi bawiących się w knajpce przy domu...

Pozdrawiam wszystkich!

Posted

Asherman napisz czy rodowodowy jest twoj piesek (jesli tak to z jakiej hodowli, po jakich rodzicach).Co do niejadka to moj Dimen jest taki sam.Karmy sie nie chwyci.A pasztety drobiowe to moze jejsc kilogramami.Dawaj mu duze sera bo witaminki sa potrzebne i jajko na twardo raz lub dwa razy na tydzien.Napisz jak zachowuje sie w stosunku do ludzi i do zwierzat.Czy jest nieufny dla nieznajomych bo ja mam z tym problem.Jesli masz jakies zdjecia pieska to wrzuc na forum bo wszyscy jestesmy ciekawi jak wyglada maluch.Mutare dorwalem te witaminy w tabletkach firmy Canina.Jesli ktos bylby zainteresowany to moge podac numer do producenta z Bytomia.Pozdrawiam was wszystkich i pamietajcie wielki :buzi: dla pieskow

Posted

Michał to ja prosze numerek do producenta aha i czy moge zapytac ile placiles za te witaminki? jesli nie chcesz to na forum to napisz na priva :)

No i Asherman czekamy na dalsze info dotyczace Shermana :angel:

Posted

Michal.. wszystko byłoby w porządku z tym białym serem, gdyby nie to że Shermanek ostatnio zaczął się tarzać w nim :lol: Woli jeść raczej starty na tarce ser żółty ale podobno żółtego sera mu nie wolno.. No i tak to hjest.. jeśli już mu coś smakuje, to weterynarz mówi, że nie powinien tego jeść bo cośtam. A jajka jada surowe,tzn. żółtka, bo białek też mu nie wolno :cry:

Jeśli chodzi o pochodzenie mojego pieska to trochę dłuższa opowieść, bo jego tatuś jest z Niemiec a mamusia z Holandii. Sherman nie ma rodowodu, ale znam troszkę ludzi od których pochodzi i wiem, że piesek żył w dobrych warunkach, a jego rodzice to też nie byle kto podobno. Piesek jest prezentenm na moje urodzinki. Tatuś pieska, nie mam 100% pewniości, ale nazywał się Folko, czy Fulko... jakoś tak, a mamusia to Catharina von ...cośtam;)

Pozdrawiam wszystkich, biegnę na uczelnię...

Posted

Mutare tutaj masz telefony do tej firmy z bytomia.Tel (32) 282 17 18 lub (32) 787 46 46 Tel kom. 0601 452 988 Fax (32) 787 40 40...Polecam tabletki Welpenkalk,Caniletten-przeznaczony jest dla psów do okresowego stosowania w celu uzupełnienia diety w witaminy, makro i mikroelementy. Zaleca się szczególnie dla młodych zwierząt, osobników będących w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach , u samic ciężarnych, karmiących i u ciężko pracujących psów. I jeszcze Canivita- Preparat podnosi kondycję fizyczną zwierząt pozwala na sprawniejsze reagowanie na czynniki stresowe tj. wystawy, polowania, wyścigi, okres ciąży, karmienia młodych, przepierzenie u ptaków, przyspiesza powrót do zdrowia po przebytych chorobach.Jesli tylko bedziesz miala jakies watpliwosci to Pani z tej firmy odpowie ci na kazde pytanie.

Posted

Dzieki Michał - bede musiała sie w nie zapatrzyc :) Wiem ze to bardzo dobre witamiany - bo przez jakis okres czasu mój piechu je dostawal i nie narzekał :wink:

Dzisiaj klubówka dobermanów w Głogowie :angel: :angel: :angel:

Posted

konrad&inka napiszcie czy piesek bedzie rodowodowy czy nie.Jesli tak to z jakiej hodowli.Wszyscy jestesmy juz ciekawi nowego dobka na forum :lol: :lol: :angel: :angel: Dlaczego zdecydowaliscie sie prawie na dobermana i czy jest to wasz pierwszy piesek.Jesli jeszcze nie macie pieska to czytajcie bardzo duzo o tej rasie i o jej wychowaniu bo pieski sa bardzo inteligente i bardzo chetne do wspolpracy (szkolen) ale zle prowadzone moga naprawde przyspozyc bardzo wielu klopotow.Mam nadzieje ze nie bedzie zle.Napiszcie cos i dajcie pare fotek jak "wasze dziecko" bedzie juz w domciu.Pa

Posted

Witam :D

Nasze dziecko :wink: będzie to suczka, z wrocławskiej hodowli Akagera, jedziemy po nią w środę tak więc zdjęcia będą w chwilę po tym jak pojawi się u nas w domciu...

Będzie to nasz pierwszy wspólny piesek,(mój i żony od kąd mieszkamy razem), ja miałem wcześniej owczarka niemieckiego , też suczke, niestety po 13 latach bycia z nami na wiosnę odeszła :(

Już nie możemy się doczekać tego pewnego urwania głowy... hi hi hi...

A że to będzie dobek to zdecydowaliśmy razem gdyż obojgu nam tak strasznie się spodobały że nie było innego wyjścia :wink: obgadaliśmy to z kilkoma znajomymi którzy mają dobcie i cóz decyzja zapadła i za niedługo pojawi się u nas Ten brzdąc :angel:

O pierwszych wrażeniach niezwłocznie będę informował :D

I pierwsze pytanko : może macie jakieś rady jak uprzyjemnić małemu pieskowi całą jazdę samochodem ( z wrocławia do krakowa) gdyż jest to kawałek drogi i nie chcemy żeby pieskowi się źle kojarzyło na przyszłość jeżdżenie samochodem?

k

Posted

To sie ciesze ze nowy piesek bedzie u was w domciu i jeszcze malutki dobek :angel: Co do jazdy samochodem to mysle ze nie bedzie zle.Ja tez wiozlem mojego malego 400km samochodem i cala droge spal.Nie zapomnijcie o wodzie o jedzeniu (jakies smakolyki) no i o czestych postojach aby maly mogl sie zalatwic i troszke pobiegac.Ja tu wlasnie mialem z tym problem - mojemu pieskowi tak sie spodobala jazda samochodem ze nie chcial wyjsc z niego przez pierwsze 3 godziny, no ale pozniej bylo juz ok.Zycze powodzenia i dajcie znac

Posted

Wiatm kolejnych zakochanych w dobciach !!! :angel: Super ze jest nas coraz wiecej :beerchug:

Włacicielka Akagery jest bodajze znajoma naszej KAREN :-? Karen jak jestes odewzij sie !!!

Napiszcie po jakich rodzicach jeste Wasze dzieciontko :angel:

Bu a ja nawet nie mialam czasu sie pochwalic ze moje dziecko skonczyło 5 wrzesnia pierwszy roczek swojego psiego zycia !!!!! :angel: :angel: :angel: :new-bday: :BIG: