Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak jak w temacie jestem juz "prawie" podiadaczem mojego dobka.Prawie bo odbieram go za tydzien z hodowli.Prosze napisac na co nalezy zwrocic uwage w pierwszych miesiacach zycia szczeniakia.Czy zaklimatyzuje sie w nowym otoczeniu?? ma obecnie 3 miesiace.Jesli znajdzie sie jakas osoba ktora moze umiescic zdjecie na swoim serwerze bylbym bardzo wdzieczny.

• Replies 184
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam "prawie" szczęśliwego posiadacza dobka ;). Napisz o nim coś więcej. Z jakiej jest hodowlii, to piesek czy suczka, jakiej jest maści, czy będziesz go kopiował? :) Jeżeli szukasz praktycznych informacji na temat dobermanów w każdym okresie jego zycia to polecam ci stronę http://www.dami-rz.pl/~doberman/ - napisana bardzo przystępnym językiem, zawiera wszystkie niezbędne informacje :).

Posted

Gratuluję decyzji o dobku:) ja też to przeżywałam jakieś półtora tygodnia temu....:)

POwiedz coś więcej o psiaku: czy ma obcięty ogonek, czy bedziesz mu obcinać uszy? czy to suczka czy piesek? z jakiej hodowli jest? jak go/ją nazwiesz??? czekam na infosy na temat szczeniaka :) :) :) :)

POzdrowionka

just@ & GALA

Posted

Witaj Miachał !!Dawno mnie tu nie było a ja tez jestem posoadaczka dobcia z Perfektu.

Szczeniaki z tego miotu cco jest Dimen sa przepiekne - widzialam ich zdjecia od maluszków :angel:

Napisz jaki kolor wstazeki ma Dimen??

Posted

:lol: :lol: :lol: jestem z Katowic.Wyslalem na twoja poczte zdjecie mojego dobka jak ma 3 miesiace.Ostatnio otrzymalem od Pani Danuty z hodowli.Sa takie bez ustawiania :) ..i jeszcze jedno pytanie...mowisz ze masz takze pieska z tej hodowli..tak wiec mozesz cos blizej powiedziec o tych pieskach..psychika i jak zachowuja sie pieski.Chodzi mi glownie o malutkie dzieci??? I po jakich rodzicach? dziekuje za odpowiedz

Posted

No to niedaleko - moja nadzieja na spotkanie jak bedziesz miał juz malucha w domciu :angel:

Mój smok jest z Perfektu od Kasi Piechockiej (Zielonka koło Wawy). Rodzice Arsa to GRAAF HAJO GINO v. Neerlands Stamm (cudny holenderski pies z niecietymi uszkami) x DORIS Majstersztyk :angel: Zdjecia rodziców mozesz znalesc na stronie Perfektu --> link ponizej.

Podaj maila to wysle Ci zdjecia mojego "malucha" który obecnie ma 11 m-cy.

Co do zachowania dobciów w obecnosci małych dzieci to mysle że jak bede sie wychowywac od malego a tak chyba bedzie? to nie powinno byc zadnych problemów. Z doswiadczenia wiem ze dobcie maja ddobry kontakt z małymi dziecmi. Podam Ci przykład moja znajoma ma w tej chwili 6 letniego dobka i 5 miesiecznego synka Konrada. Baco(ten dobek) po powrocie Konrada i Asi ze szpitala nie odstepował malego na krok jak ten tylko zaczaynał płakac a nikogo nie bylo w pokoju to Baco natychmiast podnosił głos i "wołał" Asie do małego :angel: Ten pies nigdy wczsniej nie miał doswiadczenia z małymi dziecmi .... :D

Posted

Nie no bez watpienia "zielone pieski" maja to "coś" :angel: :D

Czy Dimen mial ciete uszka na całej długosci czy nie? bo na fotce tak dokładnie nie widac :-?

Posted

Hmmm jak by to wytłumaczyc tak "na chłopski rozum" :wink:

Uszka ciete na całej dlugosci tzn ze ucho było ciete CAŁE i uszka po postawieniu - zreszta to troche trwa sa piekne i dłuuuugie a ciete nie na całej długosci sa o wiele krótsze ....

No... to chyba by było tak :wink: No dodam ze mój Ars miał ciete na całej długosci i kleiłam uszka 5 prawie 6 miesiecy...

Posted

Niunia uszka wszystkim sie podobaja - no fakt faktem sa godne podziwu :angel: i jestem z nich baaardzo dumna po tak długim, zmudnym ale cierpliwym klejeniu jakos staneły i sa piekne do tej pory :D

Ale sie nachwaliłam... no ale bynajmniej jest czym :wink:

Posted

a ja mam troche inne pytanie odnosnie pieskow?? jak wasze szczeniaki znosza podroze samochodem???? bo musze z moim malym jechac 500km i nie wiem czy nie bedzie jakis problemow bo nigdy nie jechal takiego dlugiego dystansu samochodem..mozecie mi cos polecic?? moze sa jakies tabletki.dziekuje za odp

Posted

Mój jazde samochodem znosi doskonale - juz od malego był przezwyczajany to tego. Jak miał dwa tygodnie Kasia (hodowczyni) wiozła maluchy samochodem z Wawy do Poznania i z powrotem.

teraz nie mam z nim zadych problemów typu wymioty itp. ale wiem ze psiakm zle znoszacym jazde autkiem mozna podawac Aviomarin... ale moze nie bedzie to potrzebne :-?

Posted

Dziekuje Asiu za odpowiedz.Mam jeszcze jedno pytanko dotyczance rodzicow dimena.Czy widzial ktos kiedys na jakiejs wystawie te pieski?? matka : ANA-AYSHA z Padoku po ZUELA z Padoku i TYLAN du Clos des Grognards i ojciec FALK v Märkischen Land po matce Dolly vom Maerkischen Land i ojcu Jivago v. h. Wantij..dziekuje

Posted

Owszem Falka widziałam na wystawie w Katowicach w 2001 roku - wywarł na mnie baaardzo pozytywne wrazenie - mocny i bardzo ładnie umaszczony, a Aszke tez gdzies na wystawie nie pamietam dokladnie gdzie to było :-?

Twój Dimen na w rodowodzie Tylana tak jak mój Ars :angel: No i pieknego Jivago ...i no "wspólnego" Graaf Qurinusa...

Posted

Asiu wlasnie tez to zauwazylem :lol: :lol: :lol: Te zielone jednak maja wiecej wspolnego niz myslalem.Dobrze ze mieszkamy niedaleko :lol: mozesz odebrac poczte bo mam pytanko

Posted

Odpowiedziałam juz na Twojego maila - sorki ze dopiero dzisiaj ale wczoraj caly dzionek nie było mnie w domku.

Skoro nasze smoki maja "tyle" wspólnego musimy sie kiedys koniecznie spotkac z naszymi "maluchami" :angel: Co Ty na to?

Posted

14 Wrzesnia bede z pieskiem na krajowe wystawie w Chorzowie.Chce pokazac maluchowi jak to wszystko wyglada, aby sie zapoznal z tym calym klimatem wystaw.Taka malutka socjalizacja :lol: Wbiera sie ktos z was na ta wystawe? Mutare dziekuje za odpowiedz

Posted

Ja tez sie wybieram do Chorzowa - w roli widza jak narazie :wink: ale nie oboecuje na 100% ze bede jak cos to moze sie gdzies znajdziemy Michał...

Jak zobacze malego słodziutkiego dobcia - to na 50% mozesz byc Ty :wink: