apaczkrk Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 Witam, mam dwa psiaki - jedna suczka (2 lata , 17kg, bardzo aktywna fizycznie) i drugi piesek to szczeniak (2mc) mieszanka Owczarka Kaukazkiego z czyms - wg veta bedzie wazyl jakies 40-45 kg... I mam dylemat, chce je wmiare dobrze karmic... Nie mam kasy na takie smakolyki jak RC... Rozmawialem z vetem i polecil mi Bosch albo Brita - i teraz nie wiem na co sie zdecydowac... Dodam jeszcze,że psiaki codziennie mają jeden posiłek gotowany (tzn. podroby,warzywa.jajka,ryż - mix potem to zamrazam...).wiec sucha karma miała by być drugim posiłkiem... Bardzo proszę o pomoc w doborze odpowiedniej karmy z tych dwoch... Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi ;) Quote
Agnes Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 apaczkrk napisał(a):Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi ;) Najpierw "przyczepie" sie do gotowanego - nie powinno sie podawac podrobow codziennie, to stanowczo za duzo. Co do karmy - ciezko jest tak doradzic, niewidomo jak psy beda taka karme tolerowac, czy bedzie im pasowac. Brit, ale ktory? Care czy ten tanszy w niebieskich workach? Jesli Brit Care to chyba ta karme bym wybrala. Tak na prawde tych karm osobiscie nie dawalam, jednak juz "prawie" kupilam Brit Care - jednak znalazlam cos co odpowiada psu i mojemu portfelowi;) Jedna uwaga - karm pomiedzy Boschem a Royalem jest mnostwo - rowniez w roznym przedziale cenowym. To tak na marginesie;) Nie trzeba psa karmic Royalem. Ale jakakolwiek bedzie to karma to maluchowi warto dodawac jakis preparat na stawy - wet powinien wiedziec o co chodzi i doradzic co i ile dawac. Karma nawet dla szczeniakow ras duzych z dodatkami na stawy w wiekszosci przypadkow tych skladnikow ma zbyt malo - stad dodatki o ktorych wspomnialam. Quote
apaczkrk Posted July 9, 2009 Author Posted July 9, 2009 No wiec tak, myslalem o Brit tym niebieskim np.BRIT Junior Large Breed (dla młodego),albo BOSCH Junior Maxi Plus... Ten przedzial cenowy w miare mi odpowiada,,, Nie chce truc psiakow marketowym jedzieniem... A czemu te podroby to zbyt czesto?? to moze szkodzic psiakom?? To co zrobic?np tylko co 3 dni dawac gotowane, a tak to suche?? dosc duzo pracuje wiec nie bardzo mam mozliwosci na codziennie gotowanie, czy na zagwarantowanie zroznicowanej diety... Quote
Agnes Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 apaczkrk napisał(a):No wiec tak, myslalem o Brit tym niebieskim np.BRIT Junior Large Breed (dla młodego),albo BOSCH Junior Maxi Plus... Ten przedzial cenowy w miare mi odpowiada,,, Nie chce truc psiakow marketowym jedzieniem... to moze faktycznie ten Brit niebieski...+cos na stawy - np Arthroflex w plynie. Popytaj o to weta. apaczkrk napisał(a):A czemu te podroby to zbyt czesto?? to moze szkodzic psiakom?? To co zrobic?np tylko co 3 dni dawac gotowane, a tak to suche?? dosc duzo pracuje wiec nie bardzo mam mozliwosci na codziennie gotowanie, czy na zagwarantowanie zroznicowanej diety... z tematu gotowanie dla psa to ja wypadlam kilka lat temu:lol: moze ktos tu madry wejdzie i napisze co i jak. A nie mozesz zamiast samych podrobow gotowac po prostu mieso + podroby (co jakis czas) ? Karmienie kilka dni tym i kilka dni tym nie jest najlepszym pomyslem. Juz lepiej gotowane codziennie raz/kilka razy dziennie i do tego suche na inny posilek - nie laczyc. Jest duzo tematow, zarowno o karmach o ktorych wspominasz jak i o jedzeniu gotowanym. Moze tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Quote
apaczkrk Posted July 9, 2009 Author Posted July 9, 2009 No tak, tylko ja len jestem i nie chcialo mi sie szukac ;) Nie no to jakies miesko nie problem dorzucic... po prostu wygodnie mi jest raz na tydzien na dwa ugotowac i zamrozic... ja to sobie wymyslilem tak ,ze rano psiaki dostaja jedzonko gotowane a wieczoriem suche (oczywiscie maly czesciej) , a na stawy wet dal mi multi vitcans - mowiac ze to spokojnie wystarczy na stawy Quote
apaczkrk Posted July 9, 2009 Author Posted July 9, 2009 a czy brit care jest lepszy?? bo roznica w cenie nei jest az tak ogromna... wiec jesli roznica w jakosci jest znaczna to chyba lepiej dolozyc...? Quote
Agnes Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 apaczkrk napisał(a):a czy brit care jest lepszy?? bo roznica w cenie nei jest az tak ogromna... wiec jesli roznica w jakosci jest znaczna to chyba lepiej dolozyc...? Tak podobno jest lepszy, tylko ze brit care ma male opakowanie - 12 kg, ale i mniejsze dawkowanie. Ja jak gotowalam to codziennie bylo miesa+warzywa+wypelniacz, a dwa razy w tygodniu dodawalam do miesa podroby, albo same podroby. Jajko rowniez raczej raz/dwa rzy w tygodniu - nie codziennie. I samo zoltko, jesli surowe (bez bialka). Chociaz Ci co karmia BARFem to chyba daja w calosci. Lepiej czasami poczytac, poszperac i wiecej sie w ten sposob dowiedziec;) Quote
apaczkrk Posted July 9, 2009 Author Posted July 9, 2009 Nie no jasne ;) Oki, dzieki i pozdrawiam... a jakie masz psiaki?? Quote
Agnes Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 sztuk jeden;) suka w typie ogara - zreszta w podpisie mam banerek, jak klikniesz to przejdziesz do galerii mojej suczy;) Quote
Recommended Posts