Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam dwa psiaki - jedna suczka (2 lata , 17kg, bardzo aktywna fizycznie) i drugi piesek to szczeniak (2mc) mieszanka Owczarka Kaukazkiego z czyms - wg veta bedzie wazyl jakies 40-45 kg... I mam dylemat, chce je wmiare dobrze karmic... Nie mam kasy na takie smakolyki jak RC... Rozmawialem z vetem i polecil mi Bosch albo Brita - i teraz nie wiem na co sie zdecydowac... Dodam jeszcze,że psiaki codziennie mają jeden posiłek gotowany (tzn. podroby,warzywa.jajka,ryż - mix potem to zamrazam...).wiec sucha karma miała by być drugim posiłkiem... Bardzo proszę o pomoc w doborze odpowiedniej karmy z tych dwoch...

Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi ;)

Posted

apaczkrk napisał(a):
Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi ;)

Najpierw "przyczepie" sie do gotowanego - nie powinno sie podawac podrobow codziennie, to stanowczo za duzo.

Co do karmy - ciezko jest tak doradzic, niewidomo jak psy beda taka karme tolerowac, czy bedzie im pasowac. Brit, ale ktory? Care czy ten tanszy w niebieskich workach? Jesli Brit Care to chyba ta karme bym wybrala.
Tak na prawde tych karm osobiscie nie dawalam, jednak juz "prawie" kupilam Brit Care - jednak znalazlam cos co odpowiada psu i mojemu portfelowi;)

Jedna uwaga - karm pomiedzy Boschem a Royalem jest mnostwo - rowniez w roznym przedziale cenowym. To tak na marginesie;) Nie trzeba psa karmic Royalem.

Ale jakakolwiek bedzie to karma to maluchowi warto dodawac jakis preparat na stawy - wet powinien wiedziec o co chodzi i doradzic co i ile dawac. Karma nawet dla szczeniakow ras duzych z dodatkami na stawy w wiekszosci przypadkow tych skladnikow ma zbyt malo - stad dodatki o ktorych wspomnialam.

Posted

No wiec tak, myslalem o Brit tym niebieskim np.BRIT Junior Large Breed (dla młodego),albo BOSCH Junior Maxi Plus... Ten przedzial cenowy w miare mi odpowiada,,, Nie chce truc psiakow marketowym jedzieniem... A czemu te podroby to zbyt czesto?? to moze szkodzic psiakom?? To co zrobic?np tylko co 3 dni dawac gotowane, a tak to suche?? dosc duzo pracuje wiec nie bardzo mam mozliwosci na codziennie gotowanie, czy na zagwarantowanie zroznicowanej diety...

Posted

apaczkrk napisał(a):
No wiec tak, myslalem o Brit tym niebieskim np.BRIT Junior Large Breed (dla młodego),albo BOSCH Junior Maxi Plus... Ten przedzial cenowy w miare mi odpowiada,,, Nie chce truc psiakow marketowym jedzieniem...

to moze faktycznie ten Brit niebieski...+cos na stawy - np Arthroflex w plynie. Popytaj o to weta.

apaczkrk napisał(a):
A czemu te podroby to zbyt czesto?? to moze szkodzic psiakom?? To co zrobic?np tylko co 3 dni dawac gotowane, a tak to suche?? dosc duzo pracuje wiec nie bardzo mam mozliwosci na codziennie gotowanie, czy na zagwarantowanie zroznicowanej diety...

z tematu gotowanie dla psa to ja wypadlam kilka lat temu:lol: moze ktos tu madry wejdzie i napisze co i jak. A nie mozesz zamiast samych podrobow gotowac po prostu mieso + podroby (co jakis czas) ?
Karmienie kilka dni tym i kilka dni tym nie jest najlepszym pomyslem. Juz lepiej gotowane codziennie raz/kilka razy dziennie i do tego suche na inny posilek - nie laczyc.

Jest duzo tematow, zarowno o karmach o ktorych wspominasz jak i o jedzeniu gotowanym. Moze tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Posted

No tak, tylko ja len jestem i nie chcialo mi sie szukac ;) Nie no to jakies miesko nie problem dorzucic... po prostu wygodnie mi jest raz na tydzien na dwa ugotowac i zamrozic... ja to sobie wymyslilem tak ,ze rano psiaki dostaja jedzonko gotowane a wieczoriem suche (oczywiscie maly czesciej) , a na stawy wet dal mi multi vitcans - mowiac ze to spokojnie wystarczy na stawy

Posted

apaczkrk napisał(a):
a czy brit care jest lepszy?? bo roznica w cenie nei jest az tak ogromna... wiec jesli roznica w jakosci jest znaczna to chyba lepiej dolozyc...?

Tak podobno jest lepszy, tylko ze brit care ma male opakowanie - 12 kg, ale i mniejsze dawkowanie.

Ja jak gotowalam to codziennie bylo miesa+warzywa+wypelniacz, a dwa razy w tygodniu dodawalam do miesa podroby, albo same podroby. Jajko rowniez raczej raz/dwa rzy w tygodniu - nie codziennie. I samo zoltko, jesli surowe (bez bialka). Chociaz Ci co karmia BARFem to chyba daja w calosci.

Lepiej czasami poczytac, poszperac i wiecej sie w ten sposob dowiedziec;)