Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 744
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzika suka - oswaja się już ponad rok :shake: Macie pomysła:
http://www.dogomania.pl/forum/f85/suka-pod-opieka-lawini-potrzebujemy-rad-osoby-z-doswiadczeniem-pilnie-120116/index123.html

Niestety z dzikuskami różnie bywa. Suka piękna i ma wielkie szanse na adopcję. Jednak nie da się przewidzieć jak szybko bedzie przebiegało oswajanie :cool1:

Proponuję wypytać tego pana ze schroniska jak succia reaguje, gdy już zostanie przez niego złapana. Wykazuje agresję, czy paralizuje ją strach? Miałam u siebie na DT psiaka, który był dziki i uciakał przed ludzmi. Jednak nigdy nie reagował agresją. Teraz mieszka w super domku z małym dzieckiem. Jest niesamowitym pieszczochem. Na poczatku go ignorowałam, ale z czasem sam podglądając moją suczkę zaczął się domagać pieszczot. Sama nie wiem, czy duzy ogród jest faktycznie atutem w tej sytuacji. Na przykładzie suczki z podanego powyżej wątku widzę, że oswajanie idzie znacznie wolniej.

Posted

Biedna sunieczka ! Jej szansą na adopcję jest tylko oswojenie bo mało który DS poradzi sobie z takim dzikuskiem, a jeśli malucha ucieknie to może być po niej

Posted

mój znajda Gacek jest u nas od końca wrzesnia 2008 (już 10 miesięcy) a nadal jest półdziki :shake: w domu jest ok, ale poza domem przerażenie go paraliżuje, tak się boi, że nie chce wychodzić z domu

wydaje mi się, że ona powinna iść do kochającego i doświadczonego domu tymczasowego, gdzie opiekun poświęci jej dużo czasu i nauczy żyć na tym świecie - wiem wiem - nie ma miejsc w dobrych DT :-(
w hoteliku nawet najlepszym będzie jedną z kilku psów i będzie mieszkała w boksie, a ona powinna być w domu cały czas z ludźmi
nie, żebym coś miała przeciw hotelikom, też się dokładam do hotelików :lol:

Posted

Ale biedne maleństwo :-(
A mnie się banerek nie wyświetla:shake:
Też uważam, że w takim zwykłym hotelu ne za bardzo miałby ktoś czas na to, żeby tyle pracować z małą ile trzeba

Posted

[quote name='Maszaberla']Dopiero dzisiaj tu trafilam :oops:
Myrkurku, Ty zalozylas watek, znasz sytuacje psa na biezaco?

Tak, cały czas mam kontakt z Państwem prowadzącym przytulisko. Ostatnio dzwoniłam do nich i Pani mówiła, że próbuje nad sunią pracować, ale na razie nie udał się wiele osiągnąć :-( Niedługo także wybiorę się tam ponownie w odwiedziny.

[quote name='Ajula'](...)
wydaje mi się, że ona powinna iść do kochającego i doświadczonego domu tymczasowego, gdzie opiekun poświęci jej dużo czasu i nauczy żyć na tym świecie - wiem wiem - nie ma miejsc w dobrych DT :-(
w hoteliku nawet najlepszym będzie jedną z kilku psów i będzie mieszkała w boksie, a ona powinna być w domu cały czas z ludźmi (...)

To byłoby najlepsze rozwiązanie... Ale jak znaleźć taki DT... Ech...

Dziękuję Wam wszystkim za obecność na wątku! Zwłaszcza, że ostatnio ja sama nie za często mam możliwość zaglądać :-( Ale myślę, że teraz będzie lepiej.

Posted

Przywabił mnie tytuł :razz: no i jestem..
Może nie jestem specjalistką, ale doświadczenie z dzikuskami mam.
Łańcuch na pewno nie jest dobrym rozwiązaniem,bo tylko potęguje stres i oswajanie będzie dużo bardziej żmudne... Najlepszym rozwiązaniem byłby kojec, tak żeby sunia w każdej chwili mogła wejść do budy i poczuć się bezpieczna,ale też nie być krępowana..

Posted

Marlena:) napisał(a):
Przywabił mnie tytuł :razz: no i jestem..
Może nie jestem specjalistką, ale doświadczenie z dzikuskami mam.
Łańcuch na pewno nie jest dobrym rozwiązaniem,bo tylko potęguje stres i oswajanie będzie dużo bardziej żmudne... Najlepszym rozwiązaniem byłby kojec, tak żeby sunia w każdej chwili mogła wejść do budy i poczuć się bezpieczna,ale też nie być krępowana..

Witamy na wątku!

Próbowałam już ostatnio coś napisać, ale Dogo przestało mi działać :shake:

Sunia była już w kojcu z budą i niestety nie było to dobre rozwiązanie, ponieważ przez cały czas siedziała wciśnięta w kąt budy... Państwo z przytuliska nigdy nie widzieli jej poza budą... Doszli więc do wniosku, iż będzie lepiej jeśli sunia będzie mogła ich cały czas obserwować, dlatego została przypięta pod jednym z ich drzewek tuż obok ich domu, a wtedy i kontak z nią będzie lepszy. Ciężko pracować z psem, który cały czas spędza w budzie... a o wyciągnięciu go nie ma mowy, bo pies wpada wtedy w szał. Ja niestety nie znam się aż tak na psiakach i opisuję to, co opowiadali mi Państwo z przytuliska i do jakich wniosków doszli... Przy czym sama widziałam, iż to bardzo ciężki przypadek...

Posted

Witam Myrkur :) . Dostalam na pw wiad. i teraz tylko na prędko -jak tylko będę mogla napiszę na pw więcej

Podsunę może cos nt. pomocy tej suni ,ale to za parę godz.raczej.
Nie udaje się nadal docierac no dalsze stronki wątków -nie wiem zatem co z tym ONkiem staruszkiem z lasu ,ale postaram się na maila cos napisać.

Posted

Z kotami juz rozwiazalam sprawe. Jeden z moich tymczasowiczow tak smiertelnie przerazil moja jedna kicie, ze od 3 tygodni nawet sila jej z domu nie moge wyrzucic ...:shake:... mial ja w swoim wielkim pyszczydle juz, kiedy dobieglam :shake:....

Ja obecnie nie moge sie zajac sunia..... brak nadal miejsc... adopcje zerowe :shake:....
I nawet gdybym mogla, to sunia musialaby pojsc do kojca, bo zagrodka drewniana stanowilaby pewnie niezbyt szczelna bariere dla tak przerazonej dziewczynki i probowalaby z niej uciec :shake:.
A jest przepiekna .....

Posted

Myrkur- ten dt mialam na myśli -jest tam dla suni rezerwacja jakby ,ale trzeba porozmawiać z Meggi ,konkretniej już -czy ten pies u niej moze zamieszkać ? to trudny pies i wymaga odpowiedniej opieki i socjalizacji -jak wiemy
Moze taki kojec na dwie budy i fajny ,drugi pies do towarzystwa + zainteresowanie /w miarę mozliwości czasowych/ opiekunki -pozwoli zmienić stan suni.

...http://www.dogomania.pl/forum/f937/hotelik-dla-malych-duzych-psiakow-w-potrzebie-serock-kolo-warszawy-139888/

Posted

Ale najważniesze : Meggi zgadza się na opiekę nad dziką sunią i jej socjalizację ,gdyz sunia rokuje duże nadzieje i jest ujmująca ...:)
/10zl/doba czy 15 zł/doba/

Posted

Olgo :loveu: Ależ wspaniałe wieści przynosisz !!! :multi: Dziękuję Ci !!! :Rose: Dziękuję również Megii !!! :Rose: Skontaktuję się z nią, gdy wykonam telefon do Państwa z przytuliska, w którym przebywa sunia. Liczę, że po tych trzech tygodniach jest z nią troszkę lepiej, bo gdy pomyślę o tym, co widziałam będąc u niej na początku lipca, to ogarnia lęk... :shake: Kolejna sprawa to pieniążki na utrzymanie suni w hoteliku i jej transport :roll: Ojojoj...

Posted

Dzwoniłam do Pana z przytuliska. Powiedział mi, że sunia zrobiła postępy i nie zachowuje się tak nieobliczalnie i niebezpiecznie jak na początku. Bardzo cieszą mnie te informacje, bo nie potrafiłam sobie nawet wyobrazić ewentualnego transportu tego stworzenia...

Hotelik u Megii będzie wielką szansą dla suni!

Ale potrzebne będą pieniążki na utrzymanie jej tam... około 300 zł...

Cioteczki i Wujkowie, proszę pomóżcie! Czy ktoś z Was miałby możliwość udzielić suni finansowego wsparcia? :oops: Bardzo proszę o pomoc!

Ja na początek mogę zadeklarować 10 zł miesięcznie, a we wrześniu, gdy poprawi się moja sytuacja finansowa, mogłabym zwiększyć tę kwotę...

Posted

http://www.dogomania.pl/forum/private.php?do=newpm&forward=1&pmid=3334842
Mam nadzieję ,że Meggi nie pogniewa się o te cytat z pw ,ale może zachęcić i zdopingować nas do zorganizowania funduszy na strylkę i dt dla dzikiej suni :multi:.
Myrkur Dagur- macie już jakieś imię dla suni ?
Ja nie umiem robic żadnego Allegra,bazarków ,czy ogloszeń i dlatego tak pomagam choć jak potrafię .No dorzucę choć parę zl/m-c na sunię -poki będę mogła .