Ania & Mia Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 Witam! Moja 8 miesięczna Jack Russell Terrierka jest karmiona BARFEM.Przeszłam na BARF,ponieważ nie chciała jeść suchej karmy.Codziennie dostaje ona surowe warzywa z olejem + podroby(żołądki i serca) lub szyję indyczą albo jakieś kości.Niestety,moja mama denerwuje się,gdy pies rozciąga mięso po całym domu i brudzi podłogi.Każe mi nauczyć ją jedzenia kości w misce,ale moim zdaniem rozwlekanie jest instynktem po dzikich przodkach,wilkach :shake: Czy Wasze psy również roznoszą mięso po całym domu?Znacie sposób jak temu zaradzić?A może nauczyliście je jeść z miski?A może mogłaym ją karmić samymi podrobami???Proszę o pomoc Quote
adelaimax Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 Po pierwsze i najważniejsze przede wszystkim zapoznaj się dokładnie z zasadami żywienia BARF :razz: bo karmieniem samymi podrobami możesz psu zaszkodzić. Jeśli chodzi o rozwlekanie kości, to mój robi dokładnie tak samo. Żeby uniknąć zapaćkania całego mieszkania kamię go w łazience i po kłopocie. Ale znam psy, ktore bardzo ładnie jedzą kości z miski albo zjadają swoje porcje na legowisku. Jeśli Twoja suczka nie chce jeść kości z miski to naucz ją jedzenia w jednym miejscu w mieszkaniu do tego przeznaczonym. Quote
Baski_Kropka Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 Może po prostu zamykaj drzwi od kuchni czy pomieszczenia gdzie psiak je? Mój SH z kościami lub jakimiś trudniejszymi do pogryzienia kawałkami czai się pod stołem i tam to konsumuje ( w kuchni tam mają miski ) za to moja kundlowata ucieka do łóżka :\ i z tamtąd ją po prostu wyganiam i odkładam jedzenie spowrotem tam gdze było. Może za ciężko jej gryść takie kawałk jeszcze i dlatego tak się zachowuje, próbuje się jakoś uporać z tym. A może tak kupuj gotowego BARF'a tam masz to chyba drobniej lub mniej przemielone, czy się myle? I oczywiście poprzendniczka napisała, nie może to być sam drób. Wołowinka, cielencinka to też dobre mięsko ;) Pozdrawiam! ;) Quote
Wandalka17 Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 Moja gdy je kości , zamykam ją w pokoju i tam konsumuje . Teraz od 2 godz męczy sie z cielęcą kością . A podrobów nie dawaj tak często , 2 razy w tyg spokojnie wystarczy :) Tak gotowy BARF w kostkach to zmielone mięso z kości + podroby i jakieś warzywa zależy jaka kostka . Bo jest też samo mięso z kośmi . Baśki Kropka - Widze kolejny barfowicz z Tychów . Quote
Modlishka. Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 [FONT=MS Shell Dlg 2]Co do kości, to np. korpusy można pokroić na mniejsze kawałki, a większe kości dawać psu na posłaniu. Mój pies akurat je nad miską albo zawsze na swoim legowisku. Można też dawać na dworze/balkonie, pod warunkiem, że pies nie ma tendencji do zakopywania wszystkiego co znajdzie ;P[/FONT] Quote
*Monia* Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Ja kupiłam fajny dywanik do jedzenia, ale posłużył krótko bo Shina nie lubi sama w kuchni jeść :lol:. Rozwiązałam to położeniem ręcznika na środku pokoju i za każdym razem jak położę w kuchni mięcho to młoda biegnie z nim na ręcznik i na nim się kładzie. Jak kość dotyka dywanu to wystarczy powiedzieć "na kocyk" i psisko poprawia swoje jedzonko żeby dywanu nie brudzić (mamy jasny dywan i krew na nim widać :shake:), komenda uczona niezbyt długo ale przydatna ;). U rodziców je w łazience, bo Hexa jej kradnie i w inny sposób się ich nie da rozdzielić ;). Quote
barbarasz49 Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 Czy zupa pieczarkowa na cielęcinie może być podana 2-letniemu psu? Może podać sam wywar wybierając grzyby? Quote
Recommended Posts