Atina Posted July 7, 2009 Posted July 7, 2009 Nie jestem znawcą tej rasy ale ponieważ jestem dogomaniaczką i zostałam poproszona o pomoc więc robię co mogę. Moja znajoma chce oddać swojego psa ponieważ nie ma dla niego czasu a pies ma problem, gryzie. Pies ma 8 lat i niestety z mojego wywiadu chował sie jak chciał efekt jest taki że nie pozwala się domownikom dotknąć bo warczy i chce gryźć i właściciela ugzyzł. Żeby cokolwiek przy nim zrobić ( wyczesać wyjąć kleszcza itp ) muszą zakładać mu kaganiec. Nie bronii miski i z tym akurat nie ma problemu. Krótko mówiąc jest to niewychowanym psem, ale zadbanym. Jeśli nie znajdzie się ktos kto przygarnie biedaka to trafi do schronu. Żal mi się go zrobiło i sczerze mówiąc to biedak nic nie może za to że ma nieodpowiedzialnych i porąbanych właścicieli, którzy teraz chcą się go pozbyć. Proszę was byście pomogli w tej sprawie, wkrótce wkleję zdjęcia.:shake: Zdjęcia na 2 stronie Quote
Tengusia Posted July 7, 2009 Posted July 7, 2009 po pierwsze zdjecia, po drugie ile mamy czasu na znalezienie psu nowego domu, po trzecie tu trzeba ogloszen i dobrze by bylo zeby kontakt nie byl do wlascicieli tylko do osoby ktora ma wprawe w adopcjach i zna sie na tym, po czwarte w jakim miescie przebywa pies .... po piate szlag mnie trafia jak czytam cos takiego i tylko psa w tym wszystkim strasznie mi zal :( Quote
sacred PIRANHA Posted July 7, 2009 Posted July 7, 2009 przez 8 lat z nim zyli a teraz nagle im przeszkadza ze gryzie? masakra...:placz: ja chyba nigdy nie zrozumiem jak mozna psa oddac po tylu wspolnie spedzonych latach...:shake: czekam na fotki i wiecej szczegółowych info... Quote
Atina Posted July 8, 2009 Author Posted July 8, 2009 Też mnie szlag trafia ale tu o psa chodzi i robię to tylko dla niego bo właściciele nie są warci nawet splunięcia. Piesek jest w Cieszynie ( południe Polski przy granicy czeskiej). Póki co pies może być w dotychczasowym domu ale niezbyt długo bo tam jest małe dziecko ale dopytam jak długo mogą jeszcze go mieć. Jeśli chodzi o kontakt to może być ze mną działam jako wolontariusz w "Szansie" od Goldenów więc o adopcji i jak to się robi trochę wiem ale jesli macie inny pomysł to jestem otwarta na propozycje. Zdjęcia obiecano mi wkrótce jak tylko będę mieć to zaraz wklejam. Quote
Vectra Posted July 8, 2009 Posted July 8, 2009 czyli pozbywają się 8 letniego psa , bo pojawiło się dziecko tak ? Quote
Tengusia Posted July 8, 2009 Posted July 8, 2009 razem ze zdjeciami przyda sie twoj numer telefonu do ogloszen ... komentowac nie bede bo szlag mnie trafia poprostu jak to czytam :angryy: Quote
Atina Posted July 8, 2009 Author Posted July 8, 2009 To znaczy tam już jest w tej chwili 3 dzieci ale do tej pory pies nie wykazywał jakiś oznak zazdrości dopiero przy tym trzecim. Oczywiście razem ze zdjęciem podam swój nr telefonu. A co jeszcze ciekawszego że gdy przychodzą do nich do domu goście to psiak wita ich z radością i daje się głaskać nie ma oznak agresji. Więc przypuszczam że to właściciele mu się kojarzą jakoś nie tak że nie daje przy sobie cokolwiek robić. Może to było coś bolącego i psiak tak sobie to zapamiętał zresztą to samo jest u weta tam to na bank muszą brać kaganiec bo nie dał by się zaszczepić. No po prostu pies się chował jak chciał i dopóki nie sprawiał problemu to było ok, a raczej jak nie było tyle obowiązków to jakoś sobie dawali rady teraz przy trójce dzieci znajoma bez żenady powiedziała że ma go dość że nie ma dla niego czasu. To strasznie okrutne i nie chcę już nic więcej na ich temat pisać. Postaram się dowiedzieć jak najwięcej możecie zadawac pytania to wyciągnę tyle wiadomości ile się da. Quote
Tengusia Posted July 8, 2009 Posted July 8, 2009 no dobra kilka pytan jakie mi sie nasuwaja: 1. czy pies potrafi sam zostawac w domu i jak dlugo? 2. czy psiak niszczy w domu? 3. jaki ma stosunek do innych psow i innych zwierzat? 4. czy wykazywal agresje do dzieci czy tylko do doroslych? 5. czy oprocz stawiania sie na wlascicieli kiedykolwiek postawil sie na kogos innego (nie liczac weta)? 6. czy potrafi jezdzic samochodem? 7. czy ma jakies problemy zdrowotne? czy ma komplet szczepien? 8. jak zachowuje sie na spacerach? 9. czy na spacerach tez stawia sie na wlascicieli? 10. czy zna podstawowe komendy? czy ma podstawy wychowania (chodzenie na smyczy, przychodzenie na zawolanie itp)? 11. czy wlasciciele zdaja sobie sprawe jak trudno znalezc dom doroslemu psu tej rasy i do tego z problemem agresji? 12. czy maja swiadomosc ze jesli pies trafi do schroniska to moze z niego juz nie wyjsc? poki co to wszystko jak cos przyjdzie mi na mysl to dam znac ;) Quote
sacred PIRANHA Posted July 8, 2009 Posted July 8, 2009 zapytaj jeszcze jakiego psiaka sobie wezmą zaraz po tym jak tego sie pozbędą:diabloti: tak z czystej ciekawości sie pytam:cool3: Quote
Atina Posted July 10, 2009 Author Posted July 10, 2009 Mam nadzieje że żadnego a odpowiadając na zadane pytania tak pokolei od jedynki: - zostaje sam w domu i to dość często, jak ma pozamykane drzwi do pokoi to leży na swoim miejscu, jak drzwi są gdzieś otwarte to wyleguje się w łóżkach. - obecnie pies nie niszczy niczego w domu poza ręcznikiem którego wyciąga ale to jest jego ręcznik po kąpieli ( nawiasem mówić kąpać się nie lubi) - Nie lubi psów jest wobec nich nastawiony agresywnie, natomiast suczki owszem lubi , ma nawet taką jedną z którą się bawił - nie wykazywał agresji do dzieci zwłaszcza do tej dwójki starszej, która już była jak pies trafił do ich domu i te dzieci mu nie dokuczały obchodziły się znim delikatnie więc nie mial powodów, natomiast ten młodszy z racji tego że jest mały to często wkłada gdzieś łapki, czasami chce ciągnąć za ogon i wtedy pies warczy ale nie atakuje, narazie - oprócz weta i właśiccieli nie zdarzyło się żeby okazywał agresji wobec innych ludzi - jeździ samochodzem i lubi to - pies ma komplet szczepień, z problemów zdrowotnych to taka że nie potrafią mu utrafić z karmą i często ma rzedkie kupki a ostatnio zaczął się załatwiać w domu nawet jak ktoś jest w domu poprostu nie sygnalizuje że chce wyjść Poprawnie zachowuje się na spacerach, ma suczkę z którą się bawi, psów nie toleruje i jak widzi jakiegoś to wtedy ciągnie ( na spacery właściwie wychodzi tylko mąż ) - na spacerach nie zdarzyło się żeby się postawił na właścicieli - Pies nie był szkolony, kiedyś tylko zasięgneli porady u tresera ale szkolić go nie szkolili, pies umie tylko wykonać siad i przychodzi na zawołanie chociaż zdarzało się że głuchł i wtedy trzeba było kilka razy wołać. Generalnie psa nie spuszczają ze smyczy chyba że jest ku temu okazja ( ogrodzony teren), nie umie wykonać leżenia, waruj, zostań itp. - zdają sobie sprawy że będzie trudno znaleźć dom dla ich pieska ale w moim odczuciu to tylko świadomość ale nic z niej nie wynika - i też wiedzą że jak trafi do schronu to może nie wyjść z niego ale to też że tak powiem nie bardzo ich wzrusza, tak jakby nie byli związani emocjonalnie z tym psem. A i najważniejsze pies wabi się DRAKO a zdjęcia dostanę dzisiaj to wieczorkiem postaram się wkleić, tylko jeszcze powiedzcie jak się robi to na tym forum. Quote
Vectra Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 jak będziesz miała fotki , daj znać , to sie wstawi ;) Quote
Tengusia Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 no to czekamy na foty no i twoj nr telefonu i mozna porobic ogloszenia ;) Quote
Atina Posted July 13, 2009 Author Posted July 13, 2009 Mam zdjęcia ale za cholere nie umiem je załączyć czy robi się to za pomocą fotosika? Sorry jednak mi się udało narazei jedno bo w pracy jestem ale później wkleje jeszcze coś a to mój nr 693740778. Quote
Vectra Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 w gwoli wyjaśnienia , to nie jest staffik tylko amstaff Quote
Atina Posted July 13, 2009 Author Posted July 13, 2009 O choroba i co teraz?:oops: \A to kolejne zdjęcia Czy ten wątek może tu pozostać czy trzeba go będzie przenieść? Zdaję się na moda w tej sprawie. Quote
Vectra Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 a może go na psy w potrzebie przerzucić ? jest też wątek zbiorczy bullowate do adopcji , może też tam go poogłaszaj ... Bulowate Do Adopcji - Jeden Wątek Dla Wszystkich-aktualizacje str.1 post:1,2,5,8!!! staffikiem nie jest ... więc w tym miejscu raczej nie powinien pozostać ;) Quote
Atina Posted July 13, 2009 Author Posted July 13, 2009 No dobra a czy możesz to zrobić czy muszę osobiście i jeśli tak to jak się to robi? Sorry za zamieszanie ale jak już wspomniałam nie znam się na tej części psiowej rasy;) Quote
Vectra Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 zrobię to , jak wrócę z piesami , bo właśnie idę ;) czyli na PWP z aścikiem Quote
Atina Posted July 13, 2009 Author Posted July 13, 2009 Ok dzięki serdeczne i jesli możesz to przeslij mi link gdzie będzie to ogloszenie żebym miała też oko na nie i nie musiała szukać. Pozdrawiam i miłego spacerku. Ja dopiero po przyjściu z pracy i to pod wieczór bo teraz to sahara mój golden się męczy przy takich temperaturach. Quote
sacred PIRANHA Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 cos ten staffik wyrósł:cool3::diabloti: swoja drogą fajny pies z wyglądu:loveu: kluwka:loveu: (wszytso co nawet lekko laciate to kluwka jest w ramach wyjasnienia:-)) czy wy tez macie wrazenie ze jakis strasznie przestraszony jest na tych fotach? nikt mu nie robil fot ze sie boi czy co... Quote
Tengusia Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 slodki ten amstaff ... szkoda ze wlasciciele ech ... poprosilam kolezanke o ogloszenia mam nadzieje ze znajdzie chwilke i nas poratuje ;) Quote
agaga21 Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 zarobię mu allegro ale ktoś musi napisac tekst. na moje oko wygląda to tak, że ta rzekoma agresja jest trochę naciągana. pies poczuł się zagrożony przez nowe dziecko-pewnie przy wprowadzeniu dziecka do stada popełniono wszystkie możliwe błędy, pies z powodu stresu i może złej karmy zaczął brudzić w domu i pewnie to jest głównym powodem chęci pozbycia się go. no bo jak można kochać psa, który nie jest już idealny??:angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy: Quote
Jenny19 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Zrobiłam mu ogłoszenia, tekst bardzo lakoniczny na podstawie tego co wyczytałam na wątku: alegratka eoferty giełdaogłoszeń.pl kupsprzedaj.pl kupiepsa.pl polskastrefa.eu przygarnijzwierzaka.pl dwukropek.pl adopcje.org 4łapy.pl ojej.pl bono-polska animalia.pl gumtree autogiełda.pl interpress.net oxl.pl hiperogłoszenia.pl Quote
agaga21 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 a ja poszłam na łatwiznę i zgapiłam tekst od jenny19:oops: w razie czego wymienimy tekst i dodamy lepsze fotki w allegro. Drako pręgowany amstaff pilnie szuka domu (688359142) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla każdego. Quote
Atina Posted July 27, 2009 Author Posted July 27, 2009 No niestety bardzo słabe zainteresowanie tylko dwoje ludzi dzwoniło ale odradziłam bo mieli małe dzieci. Kurcze szkoda psiaka, prosze popytajcie może ktos będzie chciał biedaka:shake:. Wiem że to bardzo trudny czas ale boje się że pies może znaleźć się na ulicy jak nie będą mogli go oddać komuś lub do schroniska. Quote
Recommended Posts