Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chcialabym zglosic Plastra na zawody w Blazejewku, (16 kwietnia) ale nie wiem do kiedy, gdzie i za ile? :wink: Czy ktos ma moze jakies informacje na ten temat?

• 2 weeks later...
Posted

Sa juz pierwsze informacje na stronie Dobrego Psa Obedience-Poznan
adres znajdziesz w linkowni :D

zapraszamy wszystkich na zawody

mam tez druki zgloszenia ale nie wiem jak je wstawic :oops:
moze ktos pomoze
(mam to jako dokument w wordzie)

jesli macie jakies pytania do Marii Kuncewicz to piszcie na forum a Ona bedzie odpowiadac
moze jakas lista pytan czy zagadnien?

pozdrawiam
do zobaczenia w Blazejewku

Posted

Zglosilysmy sie z Haga na te zawody. Takze jakby co to ostatnie miejsce w zerowce jest obstawione :D . Ale mam pytanie, bo w tym cwiczeniu w ktorym piesek idzie na smyczy, to w pewnym momencie ma sie zatrzymac i usiasc przewodnikowi przy nodze. I wlasnie chodzi mi o to czy tam mozna wydac jakas komende np "siad"? Czy pies sam po zatrzymaniu przewodnika ma wiedziec co zrobic?

Pozdr
Monika

Posted

I jeszcze w tym samym ćwiczeniu, o którym pisze Monika:
"Trasa musi zawierać dwa zakręty w lewo, dwa zakręty w prawo, jeden zwrot w tył przez lewe ramię, jeden zwrot w tył przez prawe ramię..."

Chodzi mi o te zwroty przez prawe i lewe ramię. Zwrot przez lewe ramię, to rozumiem. A zwrot przez prawe ramię? :niewiem: To znaczy, że pies zakręca razem ze mną przy nodze w prawo? :roll:

Posted

w marszu przy nodze jeden zwrot ma byc w lewo, a drugi w prawo. Pies moze cie obchodzic, albo nie. Musi natomiast byc jak najblizej nogi, a tobie nie wolno zwlniac. Przy zwrocie w prawo pies obchodzi cie po zewnetrznej. Zwrot w lewo mozecie wykonac jak w PT lub IPO, albo pies moze calt czas pozostawa po wewnetrznej (do wyboru).
Co do siad, to w zasadzie komendy wydawac nie wolno, ale jak boisz sie, ze pies nie usiadzie, albo usiadzie dopiero po jakims czasie to lepiej wydaj komende, bo po pierwsze w zerowce stracisz mniej punktow, a po drugie nie przyzwyczaisz psa do zlego wykonania cwiczenia.
M+L

Posted

Cortina ostatnie miejsce to ja sobie rezerwuje - ty możesz mieć przedostatnie :)
A jak jest z poleceniem przeszkoda - koniec jest gdy pies ją pokona w moją stronę, czy dopiero jak się znajdzie przy nodze ??

Posted

[quote name='calessandra'] A jak jest z poleceniem przeszkoda - koniec jest gdy pies ją pokona w moją stronę, czy dopiero jak się znajdzie przy nodze ??
W "zasadach ogólnych" w pkt 4 stoi napisane, że "Każde ćwiczenie rozpoczyna się i kończy postawą zasadniczą, którą jest SIAD przy lewej nodze przewodnika", więc myślę, że koniec tego ćwiczenia też jest dopiero po przyjęciu postawy zasadniczej. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie. :oops:

A z tym ostatnim miejscem dziewczynki, to ja Was pewnie pogodzę i już. :silly:

Posted

Calessandra czy ty jestes pancia Kory i Viki? Jesli tak to wreszcie bedziemy mialy sie okazje spotkac na zywo w Blazejewku. :wink: Najgorzej bedzie ze zwrotem przez prawe ramie. Mam nadzieje tylko ze nie bede startowala pierwsza i zdaze podpatrzec jak to robia inni. A ostatniego miejsca wam dziewczyny nie oddam chocby nie wiem co :evil:

Pozdr
Monika z Cortina i Haga

Posted

Tak a białas nic nie sugeruje :-)
Niestety ja wam muszę oddać ostatnie miejsce na wczorajszym treningu dowiedziałam się od szkoleniowca, że mój pies nic nie umie i mam zacząć od początku. Więc nie będę się całkiem ośmieszać na zawodach - trzymam za was kciuki.

Posted

calessandra,
czyżby to miało znaczyć, że nie przyjedziecie na zawody? :cry: Nie rób nam tego :motz: , bo ja już się zaczęłam cieszyć jak to będzie fajnie jak w trójkę zajmiemy ostatnie miejsce. :multi: Byłoby nam raźniej. :wink:

A szkoleniowca nie słuchaj :shake: , oni tak czasem sobie z nas biednych żuczków żartują. :wink: A do zawodów są jeszcze całe dwa tygodnie i "...wszystko się może zdarzyć, gdy głowa pełna marzeń...". :wink:

Posted

dowiedziałam się od szkoleniowca, że mój pies nic nie umie i mam zacząć od początku

Do zawodow masz jeszcz przeszlo 2 tygodnie. Na zerowke to naprawde wystarczy. To nie jest takie trudne jak wyglada
Pozdrawiam
M+L

Posted

O nie moje kochane, ja Was pogodzę - ostatnie miejsce to będę mieć ja! Ja zawsze tak się denerwuję na zawodach, że psychicznie spalam siebie i psa. W Poznaniu to się przełożyło na nasz wystep i nawet sędzia w opisie zaznaczył, że pies podczas wykonywania ćwiczeń był "myslami gdzie indziej".
Tak więc nie róbcie sobie nadziei :lol:

Sandra, przyjedź, przyjedź, ja też chętnie zobaczę Viki :D

Posted

oj dziewczyny, wam to sie wydaje ze to tak latwo z tym ostatnim miejscem. Na nie trzeba zasluzyc. I ja na nie zasluguje jak najbardziej :wink: A powiedzcie czy ja powinnam dostac jakies potwierdzenie, ze zostalam zgloszona na zawody? No i od ktorej sie zawody zaczynaja?

Pozdr
Monika

Posted

No wlasnie... Ja tez wyslalam mailowe zgloszenie i nie mam potwierdzenia... :(

Czy ktos mi moze wytlumaczyc gdzie jest to Blazejewko??
Albo mam kiepska mape, albo to jakas mala wiocha :-? :D

Posted

Kiara: ja wysłałam mailem i dodatkowo faxem dla pewności. Poprosiłam też o potwierdzenie czy doszło. Odpisała mi wczoraj Basia Janyga, że moje zgłoszenie mają a szczegóły rozpoczęcia poszczególnych klas podadzą w przyszłym tygodniu.

Kiara, prześlij faxem, tak dla pewności.

a Błażejewko to wiocha koło Kórnika. Żeby tam dojechać trzeba skręcić na Jeziory Wielkie.
tutaj są info o ośrodku - http://www.republika.pl/blazejewko

Posted

Monika, w zeszłym roku klasa 0 była rozgrywana na jednej z tych polan. Potem ktoś z ośrodka stwierdził, że psy za bardzo depczą i niszczą trawę i klasa 1 przeniosła się na inny teren - bardzo nierówny.

Godzina rozpoczęcia klasy 0 i 1 ma być podana w przyszłym tygodniu. Prawdopodobnie będą to dwie różne godziny, zgodnie z sugestiami uczestników z Poznania w listopadzie, kiedy to osoby startujące tylko w 1 musiały bardzo długo czekać aż się skończy klasa 0. Ale to tylko moje gdybanie. Myślę, że Związek najpierw sprawdzi ile mają zgłoszeń do poszczególnych klas i jak już będzie wiedział to poda godzinę. Na razie musimy uzbroić się w cierpliwość :)

Posted

Znalazłam takie filmiki: http://www.vux-z-beroliny.republika.pl/obedience/obedience.htm . :P

1. Chodzenie na smyczy: czy tak właśnie wygląda zwrot przez prawe ramię?

2. Skok przez przeszkodę: czy po przeskoczeniu przeszkody z powrotem wydaje komendę "noga" i pies powinien od razu obejść mnie z tyłu i usiąść przy lewej nodze czyli pies na filmie zrobił błąd, bo najpierw usiadł przed przewodnikiem?

3. Zostawanie psa w "siad" lub "waruj": czy przewodnik musi stać tyłem do psa czy może przodem?

Odpowie ktoś na moje wątpliwości? :Help_2: Z góry wielkie dzienks. :calus:

Posted

spróbuję odpowiedzieć na pytania, choć niestety nie mogę obejrzeć filmiku :( ale pewnie ten zwrot jest prawidłowy, bo toć przecież Basia z Vortanem prezentuje :)

ad2) to zależy jak jak nauczysz psa. generalnie masz 3 dozwolone komendy do użycia. jak je wykorzystasz - zależy tylko od Ciebie. po przeskoczeniu psa z powrotem możesz mu od razu wydac komendę "noga" to, że pies po przeskoczeniu usiądzie przed Tobą, o ile nie wydasz komendy "do mnie" a później "noga" nie jest punktowane ujemnie. ot, po prostu tak sie nauczył. w przypadku Vortika wynika to pewnie stąd, że on wczesniej był przygotowywany do IPO. tam pies po powroci przez przeszkode musi usiąść przed właścicielem. pewnie Basia nie chciała mu mieszać w głowie i uczyć inaczej, bo mogło by to przynieść odwrotny skutek.
ja osobiście też wolę jak pies siada przede mną - łatwiej wtedymu wydac komendę "noga" bo jest bardziej na mnie skupiony.

ad3) zostawanie w pozcyji tyłem do psa wzięło się chyba od sędziego francuskiego, który preferował właśnie taką pozycję i tak wskazywał zawodnikom wykonanie tego ćwiczenia
dlatego na każdych następnych zawodach, zostawanie też było tyłem
jak postąpi sędzia polski trudno mi powiedzieć - być może przyjmie ten sam sposób
w regulaminie, z tego co pamiętam nie jest to sprecyzowane

pozycja tyłem do psa nie daje przewodnikowi możliwości komunikacji wzrokowej, tym samy dawania mu "tajnych znaków" mimiką :)

Posted

Oto informacja dla tych, którzy nie otrzymali potwierdzenia bo nie startrują, a chcieliby przyjechać popatrzeć :D :

Zawody odbędą się na bocznym boisku kompleksu wypoczynkowego w Błażejewku (na tyłach stadionu głównego).

Informacje organizacyjne:

Klasa 0
godz. 9.00 - przyjmowanie opłat oraz potwierdzanie list obecności w klasie 0
godz. 9.30 - losowanie numerów startowych
godz. 9.45 - omówienie ringu i poszczególnych ćwiczeń
godz. 10.00 - START KLASY  0

Klasa  1
godz. 11.00 - przyjmowanie opłat oraz potwierdzanie list obecności w klasie 1
godz. 11.30 - losowanie numerów startowych
godz. 11.45 - omówienie ringu i poszczególnych ćwiczeń
godz. 12.00 - START KLASY  1

UWAGA!!!!
Wszystkie osoby, które opłatę za zgłoszenie na zawody uiściły przed zawodami (np. wpłata na poczcie), proszone są o zabranie ze sobą kserokopii dowodu wpłaty. Będzie ona potrzebna do rozliczenia w sekretariacie zawodów. W przeciwnym wypadku będziemy zmuszeni prosić od Państwa wpłaty na miejscu. Spowodowane jest to opóźnieniami otrzymywanych przez oddział potwierdzeń przelewów z banku oraz wymogiem kasy oddziału.  Za powstałe utrudnienia - przepraszamy

Przypominamy również, że należy zabrać ze sobą książeczkę zdrowia psa.

Dojazd:
Samochód:
Z trasy Poznań - Jarocin (generalnie droga na Bytom), należy skręcić na Kórnik. Następnie przejechać przez Kórnik, droga wiedzieć będzie przez rynek i obok kórnickiego zamku, dalej do Bnina. W Bninie należy skręcić w lewo na Błażejewko i Jeziory Wielkie. Trzymając się "głównej", droga sama doprowadzi do ośrodka szkoleniowo - wypoczynkowego "Błażejewko" (www.blazejewko.republika.pl), który znajduje się nad jeziorem po lewej stronie drogi.

Pociąg:
Z dworca Poznań-Główny należy dojść na przystanek tramwajowy, znajdujący się na moście dworcowym, przy głównym wejściu na teren MTP (targi poznańskie). Tramwajem numer 6 lub 12 (www.mpk.poznan.pl) dojechać do ronda Rataje i tam przejść na podmiejski dworzec autobusowy. Autobus jadący do Błażejewka (www.kombus.com.pl)

Posted

dziewczyny sie pewnie nie pochwalą, bo skromne, ale dla zainteresowanych:

AniaP z Asti w klasie 0 zajęła 3 miejsce :D
a Cortina (Monika) z Hagą była tuz za podium :D
gratulacje dziewczyny i po co było się tak bić o to ostatnie miejsce? :lol:

a Ela z Azirem oczywiście wygrała klasę 1 :D