Tola Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Nie ma nawet swojego imienia; dzieci nazywają go Czerwony, a ludzie mówią – ten pies… Nie wiem ile może mieć lat; od 3 lat próbuje żyć na maleńkim osiedlu w podzamojskiej wsi. Dowiedziałam się o nim w piątek wieczorem; zadzwoniła kobieta, która go dokarmia i błagała o pomoc. Pies pojawił się we wsi ok 3 lata temu; ktoś po prostu wyrzucił go z auta i odjechał. A on siedział i czekał… Ktoś z osiedla zaczął go dokarmiać, ktoś inny postawił pod drzewem prowizoryczną budę… W dzień jakoś daje sobie radę; zdarzają się kopniaki (przy ostatnich pies podobno przeleciał w powietrzu w pobliskie krzaki), przepędzanie kijem i kamieniami. Koszmar zaczyna się w nocy – dwukrotnie próbowano go dusić drutem, ostatniej nocy urządzono prawdziwe polowanie, z latarkami i ciężkim sprzętem. Psu kolejny raz udało się uciec oprawcom. Byłam na tym osiedlu, rozmawiałam z ludźmi; wszyscy się znają, ale nikt nie chce podać nazwisk dręczycieli, chociaż właściwie pewnym jest, ze wiedzą, kto to robi. Była policja no i nadal nic. Nikt tez nie chce psa zabrać do siebie. Mimo życia, jakie zgotowali mu ludzie, jest spokojnym, ufnym psem. Chodzi powoli, jest cały poobijany, dość wyraźnie utyka na łapę. Widać, ze lubi dzieci; może dlatego, że w ich towarzystwie w dzień jest w miarę bezpieczny. Bardzo proszę Was o pomoc dla tego biedaka. Nie mogę przestać o nim myśleć, a gdy nadchodzi noc - wyobrażam sobie jego przerażenie… Pies nie może tam zostać i nadal prowadzić życie uciekiniera, wiecznie się bać, ciągle uciekać, co noc drżeć ze strachu. Jest coraz starszy i być może niedługo zabraknie mu sił na ucieczkę lub ktoś zapomni uchylić drzwi… Deklaracje stałych wpłat na pobyt w hoteliku Ukryty Smok - 30 zł Pani Ania z Werbkowic - 30 zl ala123 - 100 zł agusiazet - 20 zł izzie1983 - 10 zł siostra funi - 15 zł kolezanka funi Handzia - 20 zł znajoma funi Ania P. - 20zl Becia2222 - 30 zl stonka1125 - 50 zł (lipiec-sierpien) cioteczka funi Misia - 10 zł cioteczka funi Krysia - 10 zł Reja - 10 zł olga7 - 10 zł eloise - 10 zł Wpłaty jednorazowe Lu Gosiak - 50 (jednorazowo) [SIZE=5]UWAGA! UWAGA! UWAGA! NASTĄPIŁA ZMIANA KONTA HOTELIKU. Dane są te same, tylko nr rachunku się zmienił. Hotelik u Murki Katarzyna Mróz Krzemień Drugi 111 23-304 Dzwola Alior Bank 66 2490 0005 0000 4500 9421 4126 Ogłoszenia Reda: Isadora [SIZE=2]Duszony Drutem uratowany teraz czeka na Ludzia (756912489) - Aukcje internetowe Allegro Duszony drutem,bezdomny od 3 lat,uratuj go!!!! (692284432) - Aukcje internetowe Allegro Duszony, bity za bedomność Red - szuka Domu (723590100) - Aukcje internetowe Allegro Ogloszenia: robkowa Red - Zwierzaki - Zwierzaki na CafeAnimal.pl Duszony drutem, bezdomny od 3 lat pies, uratuj go! Bezdomny 3letni Red szuka domu / Psy > Pozostałe - Kraków Ogłoszenia: Giełda Ogłoszeń :: drobne ogłoszenia: motoryzacja :: darmowe ogłoszenia: praca Zaloguj - Bezpłatne Ogłoszenia KupSprzedaj adopcja - adopcje - psy - Red - Psy do adopcji - koty do adopcji - zwierzęta - oddam kota - oddam psa - adopcja kota - adopcja psa Bezdomny 3letni Red szuka domu - Psy, Szczeniaki, Pieski, Psiaki, Psy Rasowe - Gumtree Kraków Kupię Psa - Giełda zwierząt domowych :: Szczegóły ogłoszenia *Rasa Mieszana - oddam psa Og�oszenia adopcyjne zwierz�t - Przygarnij Zwierzaka - Adopcje zwierz�t Red to ok 3-4 letni psiak średniej wielk / bliżej nieokreślona / Adopcja psa. Ogłoszenia: psy do adopcji, szukam psa, oddam psa Bezdomny 3letni Red szuka domu : robkowa : Oddam : Adopcja zwierząt, oddam, sprzedam, kupię, znalezione, hodowla - E-zwierzak.pl Lara www.morusek.pl www.olx.pl www.pajeczyna.pl www.neeon.pl www.rozglos.net www.sprzedasz.pl www.darmoweogloszenia.pl www.animalia.pl eloise petsy.pl bono-polska.pl dwukropek.pl mammisia.pl aleokazja.pl gumtree.pl kokosy.pl i-bazar.pl nasipupile.pl najpewniej.pl hodowcy.com.pl e-mercato.pl Redzik jest na cafeanimal kokosy przygarnijzwierzaka e-anonse.org gumtree.pl szukajzwierzaka.pl Quote
elmira Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Piekny pies. Co za banda zwyrodnialców. Czy jest jakas szansa, żeby go zgarnąć z tego osiedla choć na kila dni? Quote
agusiazet Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Marta, koniecznie musicie go zabrać!!! Koniecznie! Takie psy jak ten szczególnie trzeba ratować, bo to nasi pobratymcy stanowią dla nich zagrożenie:( Będę zaglądać!!! Pies trochę podobny do Emi z mojego banerku i tym bardziej żal!!! Quote
izzie1983 Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Dlaczego ludzie są tacy podli? :angryy: Mogę trochę wspomóc finansowo, niestety nie wiele. Quote
Isadora7 Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 OMG ręce i cycki opadaja. RanyBoskie Tola coś trzeba na szybko szukać. Quote
Lu_Gosiak Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 jestem....masakra co ten psiak musi czuć, gdy zbliża sie noc... macie tam w okolicy jakies hoteliki??? moze udałoby sie znależć jakis DT Quote
majqa Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 To jest Zamość, a tam, o ile wiem, też funkcjonuje oddział Emir (mylę się, popraw mnie proszę Toluś), zgłaszaliście to im? To jedna opcja. Inna, z mety dorwać psa, w międzyczasie dogrywając hotelik, czyli miejsce i deklaracje na wątku na kasę, solidne, wiarygodne deklaracje (na tę okoliczność zmienić tytuł, czyli dodać prośbę o pomoc w zahotelikowaniu lub choćby znalezieniu płatnego tymczasu). Jakie macie hoteliki w okolicy (bliższej, dalszej)? Te, które mnie przychodzą do łba to nie Wasz rejon ale godne uwagi. W-wa - hotelik u pati-c. Ważna sprawa, inna opcja hotelikowa, choć nie wiem, gdzie ten hotelik - piszcie do Leyla, może pomoże Wam przetrzeć drogę do Megii1 (lub bezpośrednio do niej), bo cytuję: "ona ma super hotelik" - co oznacza ma sprawdzony lub prowadzi, tego nie wiem. Inna możliwość, choć odległa dystansowo - bardzo w porządku hotelik pod pieczą Fundacji Fioletowy Pies w Opolu. Czy mają miejsca, nie wiem. Tu należy pisać do szefowej fundacji, czyli Madziek. Warunki i cena, jakie miał Majki z mojego wątku, super. Ponadto, pisz proszę do coronaaj, może ona ma pomysł, gdzie by tu jeszcze uderzyć. Ta osoba ma super pomyślunek, z przyjemnością czyta się jej wpisy. To tak na szybko. Psa 3eba zwinąć i to piorunem!!! :placz: Quote
Lu_Gosiak Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 [quote name='majqa'] Ważna sprawa, inna opcja hotelikowa, choć nie wiem, gdzie ten hotelik - piszcie do Leyla, może pomoże Wam przetrzeć drogę do Megii1 (lub bezpośrednio do niej), bo cytuję: "ona ma super hotelik" - co oznacza ma sprawdzony lub prowadzi, tego nie wiem. Megii ma hotelik w Serocku koło Warszawy...super warunki i opieka również, niestety chyba na dzien dzisiejszy nie ma miejsca, ale to juz Megii bezposrednio trzeba pytac Quote
Neczka Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Obecnie nie mam jak psinie pomóc...:-( Jeśli tylko będą potrzebne ogłoszenia, dajcie znać, ogłaszam psiaki na ok. 15 stronkach, jak alegratka, kupiepsa etc... Quote
stonka1125 Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 boże marta,oni go w końcu zabiją!jakie macie w tej chwili możliwości zeby go zabrać,mam nadzieje że nie takie jak myślę Quote
Ukryty Smok Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Dziewczyny, Jak dobrze, że jesteście. Razem możemy więcej. Pzdr, Ukryty Smok Quote
izzie1983 Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 jogi napisał(a):melduję się na wątku. Wiem, że to zabrzmi paradoksalnie, ale na chwilę obecną dla niego lepszy będzie schron. A my zrobimy wszystko, żeby go jak najszybciej z niego zabrać. Dokładnie taka myśl mi przyszła do głowy - żeby go zawieść do schroniska. W sumie sytuacja jest krytyczna. Czy nie ma jakiejś opcji, żeby go tam dowieźć? Może to nie uczciwe, ale np. powiedzieć, że znaleziony w Zamościu czy coś? Różne myśli po głowie chodzą, w końcu ten pies może nie przetrwać... Quote
jogi Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 melduję się na wątku. Wiem, że to zabrzmi paradoksalnie, ale na chwilę obecną dla niego lepszy będzie schron. A my zrobimy wszystko, żeby go jak najszybciej z niego zabrać. Quote
Tola Posted July 5, 2009 Author Posted July 5, 2009 Wszystkie kojce mamy zajęte przez psy z interwencji. Ostatni nasi goscie to suka z 7 szczeniakami wyrzucona do rowu:placz: DT u nas brak:placz: W pobliżu najblizszy hotelik u Murki. Od wczoraj szukam czegos dla psa i nic. Quote
Tola Posted July 5, 2009 Author Posted July 5, 2009 jogi napisał(a):melduję się na wątku. Wiem, że to zabrzmi paradoksalnie, ale na chwilę obecną dla niego lepszy będzie schron. A my zrobimy wszystko, żeby go jak najszybciej z niego zabrać. Schron go nie przyjmie bo to nie nasz rejon:placz: Pies jest 30 km od Zamoscia Quote
izzie1983 Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 izzie1983 napisał(a):Dokładnie taka myśl mi przyszła do głowy - żeby go zawieść do schroniska. W sumie sytuacja jest krytyczna. Czy nie ma jakiejś opcji, żeby go tam dowieźć? Może to nie uczciwe, ale np. powiedzieć, że znaleziony w Zamościu czy coś? Różne myśli po głowie chodzą, w końcu ten pies może nie przetrwać... Posty fikają, więc pozwalam sobie wkleić raz jeszcze. Quote
Poker Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 naprawdę nikt nie może go zabrać do chociażby ogródka? teraz jest ciepło , wytrzyma bez budy.Możemy naprawdę nie zdążyć :placz:, koszmar :-( pokryjemy koszty utrzymania. A gdzie jest najbliższy schron? Quote
ala123 Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 U nas cięzko o dom tymczasowy, a jeżeli już to sami zabieramy lub wsród swoich znajomych i rodziny "upychamy" psy, ale ostatnio tłok wszędzie,bo niestety nasi rodacy na wakacje zaczynają chyba wyjeżdżać to i niechcianych psów przybywa. Zresztą te tymczasy najczęściej kończą się pozostaniem psa na zawsze. W hoteliku może i znajdzie się miejsce za jakiś czas, ale żeby nie było za późno... Myślę,że pieniądze jakoś byśmy uzbierali wspólnie ale czasu nie zatrzymamy. Błagamy o jakiś skuteczny pomysł!!! Tola od dnia kiedy dowiedziała się o psie faktycznie bardzo przeżywa każdą noc, wszyscy zresztą drżymy o niego. Nie wiem jak spojrzałabym sobie w oczy, gdyby mu się coś stało którejś nocy,aż boję sie myśleć. Najgorsza jest bezsilność. Quote
Ukryty Smok Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Zacznijmy zbiórkę na hotel, tymczas, cokolwiek... Deklaruję 30 złotych. Oczywiście miesięcznie. Pzdr, Ukryty Smok Quote
Fliege36 Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 izzie1983 napisał(a):Dokładnie taka myśl mi przyszła do głowy - żeby go zawieść do schroniska. W sumie sytuacja jest krytyczna. Czy nie ma jakiejś opcji, żeby go tam dowieźć? Może to nie uczciwe, ale np. powiedzieć, że znaleziony w Zamościu czy coś? Różne myśli po głowie chodzą, w końcu ten pies może nie przetrwać... Czasami trzeba skłamac, jak nie ma innego wyjścia. Nikt nie sprawdzi czy przywiązał wam ktoś psa w nocy do płotu na działce :cool1:. Quote
elmira Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Tola napisał(a):Schron go nie przyjmie bo to nie nasz rejon:placz: Pies jest 30 km od Zamoscia Można powiedzeć, że w Zamosciu znaleziony... (nie lubie takich manipulacji, ale skoro nie ma wyjścia...) Quote
Recommended Posts