Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej.
Od zawsze chciałam mieć psa. Niestety mieszkam w bloku i rodzice nigdy mi na to nie pozwolili... Obecnie mam 17 lat i moje marzenie o psie urosło do ogromnych rozmiarów.
Pewien pan chciał się pozbyć szczeniaka, miesięcznego kundelka, serce mi się krajało i musiałam go wziąć. Akurat tak się złożyło, że moja babcia która ma podwórko od roku psa nie ma i chciała jakiegoś mieć, dlatego okazja świetna. Babunia mieszka blisko i z psem kontakt mam codziennie.
Pierwszą noc psiak spędził u mnie w mieszkaniu, babcia w domu trzymać nie chce i obecnie śpi w dużym kojcu w ocieplonej budzie (za dnia biega po całym podwórku, tylko w nocy do kojca).
W poniedziałek psa czeka odrobaczanie, a potem sczepienia.
Czy jest w ogóle możliwość, żeby pies trzymany u babci słuchał mnie jak swojej pani?
Jak pieska nauczyć reagowania na swoje imię i przybiegania na komendę?
Może macie jakieś cenne uwagi odnośnie zaistniałej sytuacji? ;)

Mała pomyłka, psiak ma już dwa miesiące, a może nawet trochę ponad.

Posted

Żeby pies Cie słuchał, nauczył się reagować na imię potrzebuje stałego kontaktu z Tobą i innymi ludźmi ;)

A jak nauczyć reagowania na imię.... Ja do swojego po prostu mówiłam ciągle po imieniu, przy każdej sytuacji wplatałam jego imię gdzieś np. Simba, jedzonko, przy każdej lepszej okazji.

A jak przybiegania? Jak pies idzie w Twoją stronę możesz powiedzieć 'Chodź', a jak przybiegnie dać psu smaka ;)

Posted

Utworzenie więzi z psem nie jest trudne. Musisz go karmić, szkolić, nagradzać, wyprowadzać na długie spacery i bawić się z nim. By zaczął reagować na imię musisz po prostu do niego mówić po imieniu.
I jeszcze jedno, chcesz z nim utworzyć więź ale czy będziesz w stanie całe jego życie go odwiedzać i się nim zajmować? psy bardzo przywiązują się do ludzi.

Posted

Czy jest w ogóle możliwość, żeby pies trzymany u babci słuchał mnie jak swojej pani?

Jeżeli będzie mieć z Tobą stały kontakt i silną więź to tak.
Jak pieska nauczyć reagowania na swoje imię i przybiegania na komendę?

Aby przyzwyczaic pieska do imienia po prostu mów do niego po imieniu, przybiegania ucz go w różnych sytuacjach kiedy już będzie umial reagować na imię, zawołaj i kiedy przybiegnie daj coś dobrego do jedzonka ;) Tylko pamietaj nigdy nie karć psa za to ze długo nie przychodził, bo wtedy przyjście do Ciebie skojarzy z kara.

[quote name='Fauka']Utworzenie więzi z psem nie jest trudne. Musisz go karmić, szkolić, nagradzać, wyprowadzać na długie spacery i bawić się z nim. By zaczął reagować na imię musisz po prostu do niego mówić po imieniu.
I jeszcze jedno, chcesz z nim utworzyć więź ale czy będziesz w stanie całe jego życie go odwiedzać i się nim zajmować? psy bardzo przywiązują się do ludzi.
Oj tu się nie zgodze. Wcale to nie jest takie łatwe ;)

Posted

Aby pies się Ciebie słuchał przychodź do niego regularnie. Wołaj go po imieniu ( jakkolwiek by ono brzmiało) i za przyjście nagradzaj. I tak ciągle. Jak się nauczy poćwiczcie jeszcze trochę, ale w między czasie ćwiczcie też komendy ( o ile chcecie, chociaż podstawowe, bo bardzo się przydają). Jeśli chodzi zaś o to słuchanie Ciebie jako pani- wystarczy silna więź, którą zdobędziesz przebywajac długo z psiakiem. Tylkko pamietaj- najlepsza metoda to metoda pozytywna- zadnego karcenia, tylko chwalenie.

Posted

Tylkko pamietaj- najlepsza metoda to metoda pozytywna- zadnego karcenia, tylko chwalenie.

Dzięki za odpowiedzi. Kupiłam sobie dziś książkę "Pozytywne szkolenie psów dla żółtodziobów", bo wydaje mi się napisana dość prostym językiem, a zarazem zawiera sporo przydatnych rzeczy.
Mam nadzieję, że mi to pomoże.
Może ktoś już to czytał i podzieli się opinią o niej? :)

Posted

Da się odbudować ,ale jest trudniej.

Tylko pilnuj ,żeby ta buda jak podrośnie mimo wszystko nie była dla psiaczka zbyt wielka/za mała.Bo za dużej budy swoim ciałkiem nie ogrzeje.Ale to dopiero zmartwienie na jesień:evil_lol: