Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja sunia, Gaja, ma dziwne problemy z poduszkami u łap. Przeważnie nic się nie dzieje, ale jak wróci z długiego spaceru (nie jestem pewien czy śnieg ma na to wpływ) zauważam stemple krwi na podłodze. Po sprawdzeniu łap okazuje się, że nic w nich nie tkwi (nic - obce ciało) jednak krew sączy się przez chwilę. Czy ktoś zna powód?

Posted

Podejrzewam, że poduszeczki pękają, takiego pęknięcia prawie nie widać, a krew trochę leci... Śnieg, mróz i sól na chodnikach nie najlepiej wpływają na psie łapki.
Ja mojej suni smaruję wazeliną kosmetyczną i poduszeczki ma "jak dupcia niemowlaczka" ;) Polecam. 8)

Dobrze jest też po spacerku łapki przepłukać czystą wodą, żeby zmyć z nich sól.

Posted

oj,dobrze ze sie ten temat pojawił,bo moja sunia tez to przechodzi :-(
nie zawsze,ale tez zauwazam lecącą krew z łapek po powrocie ze spaceru-wlasnie w zimie.
Kiedys nawet myślałam,ze to jej pierwsza cieczka,bo wlasnie czekalam na nią i cieszyłam się jak głupia myśląc,ze moja dama jest juz kobietką :P

Posted

Insomnia napisał(a):

Kiedys nawet myślałam,ze to jej pierwsza cieczka,bo wlasnie czekalam na nią i cieszyłam się jak głupia myśląc,ze moja dama jest juz kobietką :P

Też przez to przeszłam :lol:
A poduszeczki zaczęły pękać jakoś w lecie, więc nie skojarzyłam tej krwi z łapami ;) Ale od tego czasu smaruję w miarę regularnie i mam spokój z "cieczkami" ;)

Posted

Ja stosuję alantan plus - maść siwtnie działa i nie jest taka tłusta :D
Przydaje sie takze w lato nad morzem moja suka cięzko reaguje na mokry słony piach :-?

Posted

Tylko tyle, że sól jest rozpuszczalna w wazelinie, więc przed aplikacją wazeliny i po każdym spacerze umyś łapy z soli. Inaczej, wazelina tworzy solny kompres na łapie...