Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
byłam dzisiaj z moim psem na profilaktycznym badaniu krwi (morfologia + biochemia). Ostatnie badanie miał robione w grudniu ubiegłego roku i wyniki miał OK (podam tylko te wątrobowe):
mocznik 24,1 mg/dl
ALAT 27,9 IU/l
glukoza 108 mg/dl

A dzisiaj (tj. 2 lipca 09r.):
ALAT 332 U/l !
GOT 54 U/l
ALP 89.8 U/l
mocznik 39,5 mg/dl
glukoza 108
kreatynina 0,913 mg/dl

Co o tym sądzicie ?
W tak krótkim czasie tak mocno podwyższył się ALAT :( :shake:
Jak uważacie - czy to wynik jakiegos zatrucia ? ok. 2-3 tygodniu temu mój pies dostał się na działkę sąsiada i pózniej miał rozwolnienie - moze jakies paskudztwo zjadł ?Ale zeby az tak mocno podskoczyly te enzymy ?
Od zawsze enzymy wątrobowe miał w normie (ALAT średnio na poziomie 20-35), a teraz taka niespodzianka :( Badania ma robione regularnie, bo kontroluje mu trzustke (kilka lat temu mial mocne zapalenie) - dodam, ze trzustka /amylaza/ też wyszła dzisiaj OK, bo 480 jednostek.
Dostał Zentonil 200 - 2 tabletki dziennie na raz na godzinę przed jedzeniem (pies waży 28 kg). Po 30 tabletkach mamy przyjsc na ponowne badanie krwi.
AHa, jak myslicie - dzisiaj mial robione też szczepienie na wscieklizne - czy moge mu od razu dzisiaj zaczac podawac ten Zentonil czy lepiej poczekac z 1-2 dni (zapomnialam zapytac) ?

A, przypomniało mi się jeszcze, że 4 lata temu miał b. wysoki poziom bilirubiny - 7,61 mg/dl (ALAT był wtedy w normie) , ale dostał lekarstwo (nie pamietam nazwy...)i po 17 dniach jej poziom spadł do 0,576 mg/dl. A ostatni raz miał badaną bilirubinę w maju 2007 r. i też było wszystko OK. Szkoda, że teraz nie zrobiliśmy bilirubiny - może to można jakoś ze sobą powiązac... ?