Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pies ma dom a warunki gorzej niż przeciętne, ale nie wygląda to tak aby wzywać TOZ..

Wydaje mi się, że podobny temat widziałam kiedyś na Dogo - teraz nie wiem gdzie szukać i jak, no i czasu nie mam :oops:

Tak po krótce więc - zaglądam na Dogo na PWP, na strony schronisk a ..pod nosem widzę psy z których WIĘKSZOŚĆ ma nawet gorzej jak w schronach :oops: i co gorsza nie zależy to od majętności właścicieli.

Jedni "bardzo bogaci" - mają kilka rasowych małych i bardzo dobre warunki a na przeciwko też "bardzo bogaci" i ..była ..już niestety "była" sunia - taka mała ON-kowata szara - dom ogromny, "wypasiony", firma - sunia na tyłach w kojcu i ..na łańcuchu - no i przede wszystkim trochę wychudzona jak na moje oko.. Krzyczęli na nią, przeganiali jak wypuszczana była na wypielęgnowany ogród.. - pomyślałam, że ..nic tylko zaproponować, że się ją zabierze ? odkupi ? - za późno - nagle zniknęła - znajoma Pani - też "psiara" ;) sąsiadka zresztą która tu już długo mieszka - powiedziała, że "jak jej nie ma to ją pewnie..." - Co można było zrobić ?

Następni sąsiedzi - dwójka dzieci "diabełki" - jedno chyba z ADHD :roll: - Spodobał im się na ironię ..mój Happy i ..wyprosiły psa.. "Pańcia" o domek i ogródek dba cały dzień więc jak zobaczyłam, że raz - pojawił się u nich szczeniak a dwa ..że PON.. to się od razu zmartwiłam :oops: Było lato - chłopczyk chyba z ADHD troszkę z pieskiem "szalał".. - tyle co udało mi się zobaczyć - na tyłach domu "wirował" z nim - robił mu karuzelę :roll: Ale "nic".. - próbuję zobaczyć gdzie pies jest trzymany i wreszcie udaje mi się przez te ogrodzenia - pies - szczeniak jeszcze - śpi na wycieraczce pod drzwiami.. po jakimś czasie - gdy podrósł - "Pańcię" zaczęło i to denerwować i przeganiała go - rzucając wycieraczkę na trawnik.. Udało mi się z nią pogadać - to jeszcze jak pozwalała mu spać pod drzwiami - mówiła, że czesany kilka razy w tygodniu, ogladnęłam go sobie wtedy - wygladał na zadbanego.
No, ale potem była ta rzucona wycieraczka i ..zaczęło się kończyć lato.. (to było prawie rok temu) - patrzę co będzie z psem - ...pojawiła się buda... - coraz zimniej - pies zaczął prosić całymi dniami o zabranie do domu - Niestety, ale nastały w Polsce czasy, że ludzie na wiochach lub pochodzący z wiochy zapragnęli mieć nie tylko NADAL na łańcuchu, ale jeszcze "ładnie" wyglądającego - rasowego pieska - a jak wszyscy psiarze wiedzą za wyjątkiem kilku ras zimnolubnych - WSZYSTKIE (przynajmniej) psy rasowe powinny byc trzymane w domu bo wiadomo sierść mają albo za krótką albo choć nawet jak długa to taki "przerośnięty" podsierstek - wiatr jak dmucha widać skórę - ....PON ..nagle ZNIKNĄŁ ! - przypadkowo trafiłam wtedy na Dogo na temat o znalezieniu podobnego błąkającego się psiaka na Błoniach tylko albo z obciętą sierścią (bo o połowę krótszą od tego jaką miał ten PON) - no albo to nie był on - co mam nadzieję - prawdopodobnie z tego co słyszałam od znajomej - dali go "być może" do rodziny..

W bardzo bliskim sąsiedztwie TEŻ - dwa owczarki - jeszcze nie zagłodzone, ale jak na moją ocenę poniżej wagi jaką powinny mieć - ludzie bogaci - domek i ogródek "wypasiony"..

Nie rozumiem - przecież są nawet BARDZO tanie karmy dla psów!

Obok są jeszcze np. starsi, b. skromni ludzie i dwa większe psy i nakarmione i trzymane w budynku gospodarczym.

A dalej ..znowu b. bogaci - dwa ogromne domy i firma i ..maleńki kundelek - je tam chyba ledwo średnio, ale żeby ...śpi w ...doniczce :roll: - doniczka stoi pod daszkiem przy drzwiach - dopóki są tam kwiatki - pies śpi na wycieraczce - w zimie - mości sobie legowisko w tej donicy na tych wyschniętych kwiatach..

Dla mnie sytuacja wydaje sie trudna bo jeśli chodzi o ludzi średnio lubiących zwierzęta i ..DOROSŁYCH :p:roll: to każdy kto się martwi o los niedostatecznie zadbanego zwierzaka to wariat :roll::p

Czy macie takie sytuacje blisko siebie ? Co robić ? Co robicie ?

Posted

Przeczytałam i cycki mi opadły:shake: Niestety, miałam w sąsiedztwie podobną sytuację, jak opisujesz Bonika...Pańciostwo bogate, willa w modnej dzielnicy, co rusz, nowszy modniejszy samochód. Kiedyś mieli psa, podhalana, biała puchata kuleczka, rozumiesz. Kuleczka dorosła, nieszkolona, nieczesana, niekąpana, nie wybiegana, karmiona "jaksieprzypomniało"...No i zaczęło się: ucieczki, polowania na koty, kury i co się tylko nadawało do jedzenia...Ogromny, brudny, zaniedbany podhalan nie pasuje do pięknego domu w dzielnicy willowej, prawda? Dlatego został podrzucony do teściowej Pańciostwa, a mojej sąsiadki...Starsza kobieta zajęła sie psem najlepiej jak umiała, kąpała go, karmiła, ale nie była w stanie wyprowadzać na smyczy (nienauczony był) i puszczała go luzem "na miasto". Niestety, pies był czasami agresywny, zwłaszcza do psów, ale do ludzi czasem też. Ludzie myśleli, ze to nasz pies i po wielu awanturach pod moim adresem i tłumaczeniach że to nie mój pies, ktoś zgłosił sprawę policji. W międzyczasie Pańciostwo sprawili sobie malusiego bokserka...Bokserek w ciagu kilku miesiecy zmienił sie w dominujacego i śliniącego wszystko boksera ( też nieszkolony, nieczesany, niekąpany i karmiony jak wyzej, a poza tym ślinił się, rozumiesz...)...Pewnego dnia bokser zniknął, a wkrótce pojawił się malusi jamniczek...do tego synowa od Pańci sprawiła sobie yoreczka, nosiła go w ślicznej torebusi w panterkę, karmiła, całowała, nosiła na rekach, lecz rok temu urodziła dziecko...yoreczek zniknął, podobno był zazdrosny o dziecko, atakował je, próbował dostać sie do łózeczka. Policja przylazła z wizytą na okolicznosc agresji niemojego podhalana, opowiedziałam o tych wszystkich psach pojawiajacych sie i znikajacych, i pojawił się problem: Pańciostwo jest świetnie ustosunkowane, ma znajomosci gdzie potrzeba, sprawą zaginiecia psów policja w ogóle się nie przejęła, natomiast agresja podhalana została wytłumaczona prowokowaniem psa przez przechodniów i również zamieciona pod dywan(psa Pańciostwo uspiło i "po kłopocie":mad:)...Ja od Pańcia dostałam "dobrą radę" zebym nie wtrącała sie w nie swoje sprawy, bo jeszcze moje psy mogą zniknąć...albo cos jeszcze gorszego moze sie wydarzyć. Morał wyciagnij sobie sama...

Posted

Nie chciałam zakładać nowego tematu, więc podczepię się tu :) Jakieś 2 miesiące temu w Warszawie dość głośno było o sprawie psów z Muranowa. Pojawił się nawet reportaż w TVP. Kobieta trzymała w domu psy i koty. Tylko jeden z jej psów, był psem w miarę zadbanym. Nie był zagłodzony, wychodził na spacery itd. Reszta zwierząt masakra. Dorosłe psy, które nigdy nie widziały trawy. Trzymane w małym mieszkanku całym w odchodach, nie wychodzące na żadne spacery. To samo było z kotami. Brudne, zapchlone itd. Po interwencji TOZ-u zwierzęta zostały odebrane. Został pies, o którego właścicielka powiedzmy "dbała". Mój znajomy jest sąsiadem tej kobiety. Niedawno powiedział mi, że ona znowu sprowadza do domu psy. W tej chwili napewno są dwa, a może i więcej, ale tego nie wiem. Nie ma też informacji co do kotów. Napisałam do TOZu, aby przyjrzeli się temu jeszcze raz, ale jak dotąd nie otrzymałam żadnej odpowiedzi, z tego co wiem nie było też żadnej interwencji. Co jeszcze mogę zrobić? Nie mam pewności co dokładnie się tam dzieje, ale skoro raz już było tak źle, a teraz dochodzą sygnały, że znowu coś się dzieje, to chyba warto to sprawdzić.