LeCoyotte Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 mitheithel napisał(a):Widać, że już samo bieganie się psiakowi podoba, więc konsekwentnie stawałabym jeśli zaczyna skakać i czekała aż pies sie uspokoi (nawet jakbyś sto razy miał to powtórzyć:evil_lol:). A może psu właśnie chodzi o to, żeby sie zatrzymać? Czyli jeżeli się zatrzymamy, to automatycznie nagrodzimy psa, i będzie skakał dalej... Więc trzeba raczej wyczuć co pies chce osiągnąć. A jeżeli bieganie i skakanie to dla niego świetna zabawa, to rzeczywiście zatrzymanie się będzie dobrym wyjściem. Piszę to, bo mój pies na mnie skakał, ale nie w celu zabawy, tylko w celu zatrzymania mnie. Dziwne było dla niego to, że biegnę (bo ngidy wcześniej nie był w takiej sytuacji). Dlatego nie zatrzymywałem się, tylko biegłem dalej i tylko to pomoglo - oduczyła się skakać:p Quote
mitheithel Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 LeCoyotte napisał(a):A może psu właśnie chodzi o to, żeby sie zatrzymać? Czyli jeżeli się zatrzymamy, to automatycznie nagrodzimy psa, i będzie skakał dalej... Więc trzeba raczej wyczuć co pies chce osiągnąć. A jeżeli bieganie i skakanie to dla niego świetna zabawa, to rzeczywiście zatrzymanie się będzie dobrym wyjściem. Piszę to, bo mój pies na mnie skakał, ale nie w celu zabawy, tylko w celu zatrzymania mnie. Dziwne było dla niego to, że biegnę (bo ngidy wcześniej nie był w takiej sytuacji). Dlatego nie zatrzymywałem się, tylko biegłem dalej i tylko to pomoglo - oduczyła się skakać:p Tak też może być, ale sytuacja opisana w temacie tyczy się ewidętnie psa pobudzonego biegiem, wesołego szczeniaka. De facto, kojażymy psu nieporządane zachowanie z brakiem nagrody, przyjemności. Quote
stratoos Posted July 11, 2009 Author Posted July 11, 2009 Dzięki Waszym radom poczyniliśmy pewne postępy :razz: Timek umie już biec na smyczy, na razie tylko kiedy biegnę truchtem, bo jak chce trochę szybciej to od razu włącza mu się gryzienie i skakanie, ale pewnie uda nam się to wyćwiczyć, a potem zaczniemy bez smyczy ;) Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady :) Quote
Recommended Posts