Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mitheithel napisał(a):
Widać, że już samo bieganie się psiakowi podoba, więc konsekwentnie stawałabym jeśli zaczyna skakać i czekała aż pies sie uspokoi (nawet jakbyś sto razy miał to powtórzyć:evil_lol:).

A może psu właśnie chodzi o to, żeby sie zatrzymać? Czyli jeżeli się zatrzymamy, to automatycznie nagrodzimy psa, i będzie skakał dalej... Więc trzeba raczej wyczuć co pies chce osiągnąć. A jeżeli bieganie i skakanie to dla niego świetna zabawa, to rzeczywiście zatrzymanie się będzie dobrym wyjściem.
Piszę to, bo mój pies na mnie skakał, ale nie w celu zabawy, tylko w celu zatrzymania mnie. Dziwne było dla niego to, że biegnę (bo ngidy wcześniej nie był w takiej sytuacji). Dlatego nie zatrzymywałem się, tylko biegłem dalej i tylko to pomoglo - oduczyła się skakać:p

Posted

LeCoyotte napisał(a):
A może psu właśnie chodzi o to, żeby sie zatrzymać? Czyli jeżeli się zatrzymamy, to automatycznie nagrodzimy psa, i będzie skakał dalej... Więc trzeba raczej wyczuć co pies chce osiągnąć. A jeżeli bieganie i skakanie to dla niego świetna zabawa, to rzeczywiście zatrzymanie się będzie dobrym wyjściem.
Piszę to, bo mój pies na mnie skakał, ale nie w celu zabawy, tylko w celu zatrzymania mnie. Dziwne było dla niego to, że biegnę (bo ngidy wcześniej nie był w takiej sytuacji). Dlatego nie zatrzymywałem się, tylko biegłem dalej i tylko to pomoglo - oduczyła się skakać:p

Tak też może być, ale sytuacja opisana w temacie tyczy się ewidętnie psa
pobudzonego biegiem, wesołego szczeniaka.
De facto, kojażymy psu nieporządane zachowanie z brakiem nagrody, przyjemności.

Posted

Dzięki Waszym radom poczyniliśmy pewne postępy :razz: Timek umie już biec na smyczy, na razie tylko kiedy biegnę truchtem, bo jak chce trochę szybciej to od razu włącza mu się gryzienie i skakanie, ale pewnie uda nam się to wyćwiczyć, a potem zaczniemy bez smyczy ;) Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady :)