Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam

jak przegladam te watki o pseudo i widze na wlasne oczy w jakich warunkach zyja psiaki i jak sa traktowane to:mad::mad::mad::mad::mad::mad:
i tak sobie mysle czasami czy nie mogloby byc u nas tak jak np w skandynawii? ehhh marzenia........
mysle ze urzad skarbowy to zaden sposob u nas nawet hodowli psow rodowodowych nie rejestruja bo kierowniczka twierdzi ze nie mozna takiej hodowli zarejestrowac:crazyeye: wiec moze by tak prawne uregulowanie terminu pies rasowy? tzn. tylko psy z rodowodem moglyby byc okreslane mianem np owczarek niemiecki czy pudel a reszta nie i zakaz zamieszczania na necie czy w gazetach ogloszen typu sprzedam rasowe szczeniaki bez rodowodu gdyz wtedy byloby to jawnym lamaniem prawa? a odpowiedzialosc za zamieszczenie takiego ogloszenia ponosilby nie tylko wlasciciel psow ale i wlasciciel/mod tanego portalu ogloszeniowego co o tym sadzicie?
ps. wiem ze z ta odpowiedzialnoscia bylo by ciezko ale moze chociaz troche utrudniloby to handel zywym towarem jakim dla mnie jest takie traktowanie psow i innych zwierzat tez.:-(

Posted

Oj niestety to nic nowego.Co do rasy to tak mi się widzi,że raczej będziesz białej (w tym zakątku świata taka przeważa)Rasa to co innego niż pochodzenie i nie da się odróżnić psa z i bez rodowodu jeśli ma rasowych przodków.Nikt nie wprowadził czegoś takiego jak zastrzeżenie nazwy rasy i nie wiem czy by dał radę.Moja znajoma ma kundelka i dała mu na imię Buldog.Czy to jest zakazane?Zresztą na allegro i gdzie indziej psy do adopcji też idą pod nazwą danej rasy(zresztą wyglądają jak rasowe)i to im raczej adopcję ułatwia ,a nie utrudnia.

Posted

[quote name='michal_sm']Nikt nie wprowadził czegoś takiego jak zastrzeżenie nazwy rasy i nie wiem czy by dał radę.
Nie da rady. Nie udziela się patentów na rasy zwierząt ani sposoby hodowli zwierząt.