Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Mam pięknego 3-miesięcznego labradorka. Kupiliśmy go, gdy miał 8 tygodni i od początku dostawał karmę Eukanuba (moczoną w wodzie) + twaróg, jogurt itp. Zjadał wszystko w ciągu kilku sekund jak to labek. Od kilku dni niestety ta karma przestała mu smakować. Nie zjada wszystkiego. Czasem trzeba mu jedzenie trochę polać oliwą z oliwek. Dzisiaj po polaniu jogurtem wylizał tylko jogurt i resztę zostawił.
Zbiegło się to w czasie z faktem, że jako nagrody zaczął dostawać kawałeczki parówki, mięsa z kurczaka, indyka (tak nam poradzono na lekcji w psim przedszkolu). Za takie smakołyki zrobi dosłownie wszystko. Czy teraz już trzeba będzie przechodzić na zwykłe jedzenie ?? Wczoraj byliśmy u weterynarza i piesek jest w bardzo dobrej kondycji. Wolałbym jeszcze trochę go potrzymać na gotowej karmie, bo nie jest łatwo, tak dobrać dietę, żeby zapewnić szczeniakowi wszystkie witaminy i mikroelementy, których potrzebuje, a ja nie mam niestety doświadczenia w hodowli.
Czy możecie coś poradzić ??
--
Pozdrawiam
Bartek

Posted

hehe mam to samo z moja 3miesieczna sunia :) :)
ostatnio miala problemy zoladkowe i wet zalecil glodowke parodniowa i teraz wsuwa rowno haha :lol:
Nie martw sie-szczeniak nie da sie zaglodzic i jak bedzie chcial to bedzie jadl :)

Posted

Takie mięsne nagrody to też jedzenie;) - i w wbrew odczuciu wcale nie taka mała porcja zbiera się w ciągu dnia z tych malutkich kawałeczków , zwłaszcza przy intensywnym szkoleniu :evil_lol:.
No i druga sprawa ,że ten "wilczy" apetyt troszeczkę z wiekiem szczyla przygasa w miarę jak wzrost nie jest juz tak bardzo intensywny
Ja bym na razie spokojnie poczekała aż psisko zgłodnieje - propozycja michy a jak wzgardzi to zabrać i ponowić propozycję w porze kolejnego posiłku. Maluch na pewno szybko załapie, że ta znikająca micha to nie żary i trzeba szybciutko zjadać a nie grymasić:diabloti:

Posted

ja mam to samo :eviltong: młoda się obraziła na BRIT'a ale stwierdziłam, że jej nie ustąpię i w końcu zjadła jak nie dostała nic innego :diabloti: dzisiaj kupiłam PROFILUM na próbę i zjadła z apetytem więc nie wiem czy to kaprys czy po prostu jej się karma znudziła. możesz zrobić tak jak już poradzono.. stawiaj karmę z michą tak długo aż zje w końcu zrozumie, że nic innego nie dostanie więc lepiej zjeść to co jest - poza tym jeśli wcześniej smakowało to nie rozumiem dlaczego teraz nie miałoby smakować :eviltong:

ps. młoda ma 4 miesiące - może to tak wiek wybrzydzania? ;)