Bartek1974 Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Witam Mam pięknego 3-miesięcznego labradorka. Kupiliśmy go, gdy miał 8 tygodni i od początku dostawał karmę Eukanuba (moczoną w wodzie) + twaróg, jogurt itp. Zjadał wszystko w ciągu kilku sekund jak to labek. Od kilku dni niestety ta karma przestała mu smakować. Nie zjada wszystkiego. Czasem trzeba mu jedzenie trochę polać oliwą z oliwek. Dzisiaj po polaniu jogurtem wylizał tylko jogurt i resztę zostawił. Zbiegło się to w czasie z faktem, że jako nagrody zaczął dostawać kawałeczki parówki, mięsa z kurczaka, indyka (tak nam poradzono na lekcji w psim przedszkolu). Za takie smakołyki zrobi dosłownie wszystko. Czy teraz już trzeba będzie przechodzić na zwykłe jedzenie ?? Wczoraj byliśmy u weterynarza i piesek jest w bardzo dobrej kondycji. Wolałbym jeszcze trochę go potrzymać na gotowej karmie, bo nie jest łatwo, tak dobrać dietę, żeby zapewnić szczeniakowi wszystkie witaminy i mikroelementy, których potrzebuje, a ja nie mam niestety doświadczenia w hodowli. Czy możecie coś poradzić ?? -- Pozdrawiam Bartek Quote
wiska Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 hehe mam to samo z moja 3miesieczna sunia :) :) ostatnio miala problemy zoladkowe i wet zalecil glodowke parodniowa i teraz wsuwa rowno haha :lol: Nie martw sie-szczeniak nie da sie zaglodzic i jak bedzie chcial to bedzie jadl :) Quote
taks Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Takie mięsne nagrody to też jedzenie;) - i w wbrew odczuciu wcale nie taka mała porcja zbiera się w ciągu dnia z tych malutkich kawałeczków , zwłaszcza przy intensywnym szkoleniu :evil_lol:. No i druga sprawa ,że ten "wilczy" apetyt troszeczkę z wiekiem szczyla przygasa w miarę jak wzrost nie jest juz tak bardzo intensywny Ja bym na razie spokojnie poczekała aż psisko zgłodnieje - propozycja michy a jak wzgardzi to zabrać i ponowić propozycję w porze kolejnego posiłku. Maluch na pewno szybko załapie, że ta znikająca micha to nie żary i trzeba szybciutko zjadać a nie grymasić:diabloti: Quote
madeleine Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 ja mam to samo :eviltong: młoda się obraziła na BRIT'a ale stwierdziłam, że jej nie ustąpię i w końcu zjadła jak nie dostała nic innego :diabloti: dzisiaj kupiłam PROFILUM na próbę i zjadła z apetytem więc nie wiem czy to kaprys czy po prostu jej się karma znudziła. możesz zrobić tak jak już poradzono.. stawiaj karmę z michą tak długo aż zje w końcu zrozumie, że nic innego nie dostanie więc lepiej zjeść to co jest - poza tym jeśli wcześniej smakowało to nie rozumiem dlaczego teraz nie miałoby smakować :eviltong: ps. młoda ma 4 miesiące - może to tak wiek wybrzydzania? ;) Quote
Kinia Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Jeżeli nie chce jeść karmy to zabierz miske po 10 albo 15 minutach. Z głodu na pewno nie umrze. Quote
Recommended Posts