rufus295 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Witam. Z tego co zauważyłem i przeczytałem w książce, psy podczas szkolenia chodzą przy lewej nodze. Możecie powiedzieć dlaczego właśnie przy lewej? Bardzo mnie to intryguje. Dzięki za odpowiedzi. Quote
puli Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 1. Zwyczajowo na wystawach psy poruszaja sie wokół ringu w kierunku odwrotnym do zegarowego wiec aby sedzia widział psa musi on byc prowadzony przy lewej nodze. 2. Na drogach bez chodników, pieszych obowiązuje ruch lewostronny wiec pies idacy przy lewej nodze idzie bezpiecznie poboczem oddzielony ciałem przewodnika od przejeżdżajacych aut 3. Wiekszosc ludzi ma prawą reke bardziej "manualną" wiec wygodniej jest podczas szkolenia posługiwać sie nią np. rzucajac psu aport, przeciagając sie z nim, podajac smakołyk itd. a w lewej trzymac smycz lub linke. Z tego samego powodu wygodniej mieć psa po lewej stronie np kupujac coś w kiosku, kasujac bilet w tramwaju, gmerajac w torebce, poprawiajac makijaż (wtedy w prawej szminka a w lewej smycz i lusterko :evil_lol:) 4. Wiekszość ludzi ma też prawa reke silniejsza wiec wygodniej taszczyć coś prowadząc psa przy lewej nodze. (Zdarzyło mi sie juz maszerowac do domu z dwoma psami i nową mikrofalówką :evil_lol:) Oczywiscie mozna burka uczyć chodzenia po obydwu stronach ale dobrze żeby słuzyły do tego osobne komendy bo najgorsze co moze byc to pies plączacy sie miedzy nogami w najmniej odpowiednich momentach. Quote
rufus295 Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 Całkiem logiczne to wszystko;) Ja się generalnie nie maluję ale żona perwnie skorzysta:diabloti::diabloti: Quote
Mokka Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Regulaminy sportowe i egzaminów przewidują również, że w drodze wyjątku, z ważnych przyczyn (np. niepełnosprawność przewodnika) pies może być uczony chodzenia przy prawej nodze i oceniany w lustrzanym odbiciu bez odejmowania za to punktów. Quote
Recommended Posts