Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.

Walcze i walcze z moim maluchem ale nie wiem jak robic to najefektywniej.
Otoz problem jest nastepujacy:
Piesek za mlodu zostal przyzwyczajony do spania w lozku ( to nie bylem ja ) i teraz nie wiem jak go oduczyc. ma swoje kojo ale wogole do niego nie zaglada, chyba ze sie bawi to czasem wchodzi i "kopie" w nim. Chcialbym zeby tam bylo jego miejsce relaksu i odpoczynku, jak to zrobic ??

Aha i jeszcze jedno, nie wiem czy tak powinno byc ale piesek jest strasznie do mnie przywiazany. W domu praktycznie nie odstepuje mnie na krok, gdy ide do kuchni on za mna, ide do lazienki on siedzi na korytarzu i czeka az wyjde, jak kladzie sie spac/odpoczywac to zawsze na moich stopach lub obok nich .

Czy to normalne ?? Piesek ma ok 5 miesiecy i jest to york ( samiec )

Posted

Phate25 napisał(a):

Piesek za mlodu zostal przyzwyczajony do spania w lozku ( to nie bylem ja ) i teraz nie wiem jak go oduczyc.
........ jest to york ( samiec )

Z tym chodzeniem za Tobą to przesada z jego strony , ale spanie w łóżku ? Przecież on nie zajmuje dużo miejsca:cool3:.

Posted

Właściciele psów dzielą się na 4 grupy
- 30% przyznaje że psy śpię w łóżku
- 30% TWIERDZI, że ich psy nie śpią w łóżku :diabloti:
- 30% MYŚLI, że ich psy nie śpią w łóżku (tylko rano dziwnie kołdra w nogach podskakuje... :eviltong:)
- No i ostatnie 10% to ci których psy naprawdę nie śpią z nimi w łóżku. Ten fenomen nie jest do końca zbadany i nie wiadomo, czy to wpływ genialnej tresury, czy też np. nogi im śmierdzą i psy wolą spać na swoim posłanku :lol:

A jak się już raz psu pozwoliło, to teraz ciężko będzie to zmienić ...

Posted

Phate25 napisał(a):
Witam.

Aha i jeszcze jedno, nie wiem czy tak powinno byc ale piesek jest strasznie do mnie przywiazany. W domu praktycznie nie odstepuje mnie na krok, gdy ide do kuchni on za mna, ide do lazienki on siedzi na korytarzu i czeka az wyjde, jak kladzie sie spac/odpoczywac to zawsze na moich stopach lub obok nich .

Czy to normalne ?? Piesek ma ok 5 miesiecy i jest to york ( samiec )

To jest bardzo normalne .... Mój pies robi tak od samego początku.Jest jeden wyjątek : na spacerze jak go wołam ... to udaje ,ze mnie nie zna . :roll: A jeśli chodzi o zostawanie w domu to nie mam problemu.

Posted

Pewnie uznacie mnie za dziwną, ale ja bym chciała żeby mój psiak spał ze mną w łóżku, a ona na odwrót, poprostu na łóżku jej za gorąco(Siberian Husky),
Czy uważacie, że jeśli pies śpi w łóżku to oznaka dominacji?
Moja Amber śpi w łóżku, ale tylko jak jesteśmy na obozie. Może dlatego że przy właścicielu czuje się bezpieczniej w obcym miejscu. Czy to może być to?

Posted

Nasza suka w nocy nie śpi z nami w łózku, ale jak nie ma mojego chłopaka, to przyznaję się , że sama ją zachęcam , żby ze mną pospała, naprawdę to lubę:loveu: Ale jak tylko mój mężczyzna wraca to ona hop i z łóżeczka i obie udajemy , że nigdy w nim nie była:evil_lol:

Posted

ewka122 napisał(a):

Czy uważacie, że jeśli pies śpi w łóżku to oznaka dominacji?
A jesli dziecko spi w łózku przy matce to znaczy ze ja dominuje?
A jesli psy spia przytulone do siebie to kto kogo dominuje?
A jesli kot śpi z psem na jego posłaniu to znaczy ze go dominuje?
;)
A kto dominuje w tym towarzystwie? ;)

Posted

Puli nic dodać , nic ująć;)kiedyś spałam ze szczurem, też się teraz zastanawiam czy mnie zdominować nie chciał:eviltong: szczur jak każdy wie zwierz inteligentny i to był facecik w dodatku!

Posted

Dzięki za odpowiedź ;)
W takim razie nie widzę przeszkód, aby mója Ambercia ze mną spała ;)
P.S. Przpraszam, jeśli to było dla Was oczywiste, ale wolałam się upewnić ;)
Bo nas na obozie uczyli, że pies może wyjść na łóżko tylko jeśli właściciel wyrazi na to zgodę, dlatego się pytam ;)
Jeszcze raz dziękuję ;)

Posted

Puli, no przeciez od razu widac, kto kogo :evil_lol:.
Przeciez trzeba samemu zjesc nim sie psa poczestuje, a co, niech sobie nie mysla futra, ze wszystko dla nich :eviltong::cool3:.

Posted

Gdzieś też wyczytałam , że takie wspólne spanie bardzo psa go uspokaja i wycisza, u nas to nie wiem czy nie jest na odwrót, bo dla mnie to jest cudowny relaksik , jak się razem przytulamy i mi tak słodko pochrapuje do uszka:p

Posted

puli napisał(a):
;)

Oj przepraszam, źle przeczytałam Twojego posta i nie zauważyłam pytania:cool1:(cała ja):mad:
Jeśli faktycznie spojerzeć na to z tej strony to wydaje mi się, że nikt nie dominuje...

Posted

ewka122 napisał(a):

Bo nas na obozie uczyli, że pies może wyjść na łóżko tylko jeśli właściciel wyrazi na to zgodę, dlatego się pytam ;)
Wazne zeby pies był nauczony podstawowych komend i złaził z łózka na kazde polecenie.
Problemy zaczynaja sie wtedy gdy własciciel zamiast uczyć posłuszenstwa robi psu z mózgu wode i raz karci i zwala psa siłą z łózka a innym razem nie.
Ja psów tego nie uczyłam ale one i tak "pytaja"czy moga wleźć . Podchodza i czekaja na zaproszenie. Dla mnie to wygodne bo gdy sa brudne i mokre to albo ich nie zapraszam a jezeli już, to mam czas żeby rozłozyć dla nich nieprzemakalny koc. Burki kłada sie na nim grzecznie a ja nie musze spac w piaskownicy :evil_lol:
ewka122 napisał(a):
Oj przepraszam, źle przeczytałam Twojego posta i nie zauważyłam pytania:cool1:(cała ja):mad:
Jeśli faktycznie spojerzeć na to z tej strony to wydaje mi się, że nikt nie dominuje...

Zdjecie pochodzi z finskiej hodowli puli i nalezy do moich ulubionych.
Miałam jeszcze lepsze, z czeskiej hodowli cavalierów ale skasowałam przez przypadek. Był na nim mężczyzna spiacy na wielkim łóżku, a wokół niego 6 czy 7 psów :loveu:
yuki napisał(a):
Gdzieś też wyczytałam , że takie wspólne spanie bardzo psa go uspokaja i wycisza, u nas to nie wiem czy nie jest na odwrót,
Bo to działa w obie strony. :lol:
Moje psy przez trzy lata nie wchodziły do łózka. One sie nie pchały, ja nie zapraszałam i tak nam sie żyło higienicznie i miło.
Po trzech latach stwierdziłam ze nie po to mam takie kudłate psy zeby sobie odmawiac przyjemnosci wtulenia sie w futra na kanapie. No i zaczełam je zapraszac i pokazywac ze na nowym legowisku jest fajnie :evil_lol:

Posted

Tak więc dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Postaram się ja zapamietać i wykorzystywać w życiu codziennym ;)
A właśnie, bardzo fajne to zdjątko ;)

Posted

Coś w tym uspokajaniu jest, dla mnie to jest miód cud jak wracam z pracy, albo szkoły, idę na spacerek , a potem obiadek i hop na popołudniową drzemkę z piesem:p nic tak nie jest w stanie ukoić moich nerwów, jak łeb wtulony pod moją pachę:evil_lol:

Posted

puli napisał(a):
;)

Boska fotka:loveu:, więc na tym zdjęciu zdecydowanie "dominuje" czarnuch na łóżku, myślę, że mówi starszej pani, że też by coś zjadł:evil_lol:.