majqa Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 Wieczorem lustrowałam podwóreczko, woda troszkuuu opadła i byle tylko nie przybyło nowej (deszcz), bo jeszcze kilka takich akcji jak dzisiaj i Basza nie będzie podobny do onka. Skubaniec nawet wieczorem rwał do piłki, o zgrozo również o 22.30 według relacji mamy. Jestem natomiast szczęśliwa - pięknie zjadł wieloskładnikową kolację (a miałam o to pietra, bo śniadaniowo strajkował). Mama mu dogadza, a raczej stara się ale Basza przyjął kierunek, w jego mniemaniu najwłaściwszy - wołowinka, wołowinka, wołowinka i pasztet (w którym są przemycane tabletki z tym, że coraz bardziej po mistrzowsku obrabia w pycholu pociski leczące i wypluwa wkładkę). Ponadto, mama oblepia mu makaronikiem lub ryżem wołowinkę, efekt jest taki, że wołowinka trafia do żołądka, a panierka ląduje na podłodze. Przykro patrzeć, bo biiidna kobieta :-( nastoi się przy gotowaniu, robieniu wywarku, miąchaniu w garnku, by max rozdrobnić przemycane ważności, a on odgrywa selekcjonera oportunistę. :roll: Żeby to był tylko jeden Basza z takim cyrkiem to byłoby pół biedy ale podobna bonanza jest z Zofią i Genowefą. Kolejny, wcale niefajny moment jest, kiedy na stole ląduje psio - kocia apteka i mama porcjuje lekarstwa. Chylę czoła, że jej się to nie popierniczy, bo sporo tego jest. Quote
mmd Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Bo niejadalne się wypluwa. Mój nieżyjący jamnik też zdrowy na głowę był i robił tak całe życie. Tylko pluł na ścianę tym ryżem. Quote
majqa Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Nie ma to jak słowa pocieszenia. ;-) Na szczęście Basza nie wpadł jeszcze na opluwanie ścian. Quote
Wunia Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 majqa napisał(a):Nie ma to jak słowa pocieszenia. ;-) Na szczęście Basza nie wpadł jeszcze na opluwanie ścian. Nie mów hop, póki nie przeskoczysz :D:D Kto wie co mu do głowy przyjdzie :D:D:D Quote
majqa Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Była sr...ka jak ta lala, w mieszkaniu i na kostce przy domu (jak Baszka kuca, by się załatwić, kucając chodzi, tak mu widać łatwiej). Sprzątanie poezja. Znamy i przyczynę. Jest już wynik: zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki. :-( Kierunek leczenia Baszy więc to: - leki p/ zapalne na kręgosłup i wspomagacze stawów - leki na trzustkę i zapewnienie mu właściwej karmy Quote
Wunia Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 no to zostaw u siebie tę kamę l/d i mu dawaj ... Quote
Ellig Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 majqa napisał(a):Była sr...ka jak ta lala, w mieszkaniu i na kostce przy domu (jak Baszka kuca, by się załatwić, kucając chodzi, tak mu widać łatwiej). Sprzątanie poezja. Znamy i przyczynę. Jest już wynik: zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki. :-( Kierunek leczenia Baszy więc to: - leki p/ zapalne na kręgosłup i wspomagacze stawów - leki na trzustkę i zapewnienie mu właściwej karmy Przykro mi ale to tez oznacza bardzo rygorystyczna diete a juz na pewno bez wolowiny, wiele psow reaguje bardzo zle na wolowine/ begunka/.Zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki. Cel: Zapewnienie wysokostrawnej diety pacjentom ze zmniejszoną aktywnością enzymów trzustkowych. Przydalaby by sie karma Hill'sa i/d niestety na razie nie mam, bede sie rozgladac. Quote
majqa Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Wuniu, ta karma nie jest na trzustkę, a wyłącznie na wątrobę, ma to opisane. Quote
Wunia Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 no, już poczytałam, ja przekonana byłam, że ona trzustka-wątroba :) Quote
majqa Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Się nie stało nic Wuniuś :loveu:, połapać się w tych karmach to naprawdę sztuka, ja to ukierunkowanie na wątrobę zobaczyłam przecież po czasie. :oops: Quote
majqa Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Z tego, co widzę to potrzebna mu karma typu (z przeczesania googli cena dobra): http://www.allegro.pl/item962722488_royal_canin_pies_intestinal_14kg_prezent_do_wyb.html http://www.allegro.pl/item962885990_purina_vet_pvd_canine_en_14_kg_warszawa.html http://www.allegro.pl/item963237415_royal_canin_intestinal_14_kg_dostawa_gratis.html Quote
Isadora7 Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 no troche pozamiatałam czas podpisać listę i sprawdzić gdzie i co :) Quote
Ellig Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 [quote name='majqa']Z tego, co widzę to potrzebna mu karma typu (z przeczesania googli cena dobra): http://www.allegro.pl/item963237415_royal_canin_intestinal_14_kg_dostawa_gratis.html Jesli chodzi o te karme to bym uwazala bo ma przeciwskazania: [SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2]- Encefalopatia wątrobowa. - Lymphangiectasia - enteropatia przesiękowa. - Zapalenie trzustki. Quote
Ellig Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Warto poszukac Hill'sa i/d...................... Quote
majqa Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Jutro ustalam z doktorem karmę, bo najnowsze karmy ROYAL CANIN INTESTINAL, z tego co mi przed momentem powiedział, mają dodatkowy podział i właśnie taką, według tego podziału, ukierunkowaną wyłącznie na niedomogi trzustki należy wybrać Baszy. Zobaczymy jak się ma cena jednej do drugiej, bo tu znalazłam takiego Hill'sa: http://www.krakvet.pl/hills-canine-14kg-p-143.html Quote
Wunia Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 [quote name='Ellig']Warto poszukac Hill'sa i/d...................... no i o tej pisała nasza diet-specjalistka Ellig :D Quote
majqa Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Basza po raz pierwszy dał głos i to solidnie. Obcy ludzie przeszli obok drzwi i się rozpętało. Mam nadzieję, że jutro będzie miły dla gości. Na wszelki wypadek najpierw z nim wyjdę, byśmy do mieszkanka weszli razem. Hm... ostatni raz ten tubalny szczek słyszałam, gdy stukałam do drzwi jego byłego pana. Quote
Wunia Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Wunia napisał(a):Nie mów hop, póki nie przeskoczysz :D:D Kto wie co mu do głowy przyjdzie :D:D:D a ja już mówiłam :razz: Quote
majqa Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Zdjęcia z dziś, na których widać, że Baszka traci ekhm... swój śliczny kolor... ;-) Quote
Wunia Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Jęzor ma zarąbisty :D:D:D Gdzie on go chowa? :D:D Quote
majqa Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Po totalnym upitoleniu jęzorka Baszka zasuwa do pojemnika z wodą, a jeśli akurat ma mu się na wejście do mieszkanka pędzi do swojego gara więc woda zaraz jest do wymiany. :evil_lol: Quote
beka Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 majqa napisał(a):Się nie stało nic Wuniuś :loveu:, połapać się w tych karmach to naprawdę sztuka, ja to ukierunkowanie na wątrobę zobaczyłam przecież po czasie. :oops: L/D jest na wątrobę a I/d (intestinal) na trzustkę. i/d dostawał Boni z z łodzi 3xdziennie a do tego enzymy trzustkowe: kreon lub lipancrea (ten jest tańszy). Quote
Recommended Posts